maandag 8 juni 2020

Zuinig en energiebewust wassen

Hoe was je zo zuinig mogelijk?

Geen halflege wasmachine

Als ik een was draai, dan zorg ik voor een volle wasmachine. Ik spaar mijn wasgoed op totdat ik een volle wasmand heb en dan pas ga ik mijn wasmachine vullen.  Door niet een halve machine te laten wassen, bespaar ik stroom en ook water. 

Lage temperatuur

Meestal was ik op 30 of op 40 graden, maar soms is het voor de wasmachine goed om eens een was op 60 graden te doen. Ook voor sommige soorten was is het trouwens beter. Handdoeken, koekendoekjes, theedoeken en beddengoed worden frisser.
Ik heb op mijn computer het programma SLIM.energieinzicht dat mij in detail laat zien hoeveel gas en stroom ik op een dag verbruik. Dat gaat via de slimme meter. Het duurt vaak een paar dagen voordat het verbruik zichtbaar is, maar dat maakt me niet uit, het gaat om het inzicht en niet om directe beschikbaarheid van de gegevens.
Vorige week waste ik op 60 graden en ik heb er eens op gelet, deze was kostte mij 0,91 kWh aan stroom. Valt nog wel mee, vind ik. Dat is ongeveer 18 cent voor een wasbeurt.
Op de site van mileucentraal vind ik vergelijkbare cijfers.
Je kunt daar ook heel goed zien hoeveel je bespaart als je op lagere temperaturen wast.
Dezelfde was op 40 graden met gebruik van de eco-knop (en die heb ik) had mij 7 cent gekost.

Waarom zo nu en dan 60 graden?

Als je je afvraagt, waarom moet je zo nu en dan op 60 graden wassen? Op de site van milieucentraal leggen ze het uit:
"Als je veel op lage temperaturen wast, is het voor je machine verstandig om eens in de maand op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen met waspoeder met bleekmiddel. Zo voorkom je dat er biofilms ontstaan. Dat is een slijmlaag van bacteriën en schimmels, die voor een onaangename geur kunnen zorgen. Maak na een wasbeurt ook de rubberen afdichting goed droog, laat de deur openstaan zodat waterresten verdampen en maak het zeepbakje regelmatig schoon. Ook dat voorkomt dat micro-organismen in de wasmachine gaan groeien."

Corona

Moet je nog speciaal rekening houden met corona? Door wasmiddel met zeep wordt corona gedood, mocht het virus in je wasgoed zitten. Zorg, als je je wasgoed op 40 graden wast, wel voor een volledig programma, of een extra lang programma, zodat je was minstens een uur in aanraking komt met zeepsop.
Was je handen nadat je je wasmachine gevuld hebt.

17 opmerkingen:

  1. Ik zou zo'n programma of app ook wel willen, maar dan wel met bijna realtime overzicht. Ik weet donderdag echt niet meer of ik op maandag nou gewassen heb of niet en of ik de magnetron wel of niet gebruikt heb. Ben niet van plan om elk verbruik op te gaan schrijven om dan 3 dagen later te kijken wat het gekost heeft. Gemiste kans voor het programma wat mij betreft. Mocht je een programma weten wat het verbruik wel dezelfde dag beschikbaar heeft dan sta ik hier voor open en hou ik mij aanbevolen.

    Ik begrijp voor 100% dat je geen halve wasjes doet, maar je moet dan toch wel meer kleren kopen of niet? Heb je dit wel eens uitgerekend?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het programma SLIM.energieinzicht geeft dagoverzichten, weekoverzichten, maandoverzichten en jaaroverzichten, wat je maar wilt. Als ik in mijn weekoverzicht op een bepaalde dag een piek in het verbruik zie, dan klik ik op die dag om te kijken op welk moment die piek zich voordeed. En dat is heel goed te herleiden tot gebruik van wasmachine, magnetron of oven. Er zijn ook zeker programma's die dezelfde dag al inzicht geven in verbruik en levering dmv zonnepanelen. Zoiets heeft mijn schoonzoon. Ik heb geen idee waar hij dat vandaan haalt. Er is digitaal heel veel mogelijk.

      Ik ben al jaren alleenstaand en was dus ook al jaren alleen voor mijzelf. Ik hoef om mijn wasmachine te vullen geen extra kleding, handdoeken of beddengoed te kopen, want die had ik al lang.

      Verwijderen
  2. Witte was was ik altijd op 60 graden. Vaatdoeken worden anders echt niet schoon genoeg. Kleren op 40 of 30 graden, soms ook met de hand. Dan blijven kleren langer mooi is mijn ervaring. Altijd wassen met een volle trommel. Ik vind het zuinig genoeg op deze manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De schrijfster Adrianne Hooijmeijer, ook actief met een blog heeft een boek geschreven waarin ze meld dat ze de wasmachine niet op volle toeren laat centrifugeren.
    Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt prima als je de was nat ophangt. Zoveel langer duurt het niet dat het droog wordt.
    Een tip die ik zelf nooit bedacht zou hebben :).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Centrifugeren kost amper stroom, verwarmen kost de meeste stroom. Dus ik betwijfel of het centrifugeren op een lager toerental nu zoveel uitmaakt. Wassen op 60 graden kost aan stroom 91 kwh. Maar wat kost dan wassen op 40 graden? Overigens, als de was een dag in de mand gelegen heeft, zijn eventuele virussen ook allang dood. In de zomer wil ik nog wel eens een halve machine draaien. Dan draag ik veel lichte broeken, en daar komen snel vlekken in. Die broeken wil ik niet te lang laten liggen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De machine op een lager toerental laten draaien, bespaart amper iets. Het is het verwarmen wat het meeste kost. Als 95 graden wassen 91 kwh aan stroom kost, wat kost dan een was van 40 graden? En wat virussen betreft, na een dag in de wasmand liggen is het eventuele virus allang dood. Ik draai altijd zo eens in de drie weken een was op 95 graden met witte hemden van mijn man.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In 2009 en 2013 heb ik ook al wat blogjes geschreven over vetluis. Huisstofmijt vernietig je pas bij wassen op 60gr.
    https://thedadigitaal.wordpress.com/2013/10/23/vetluis-en-vieze-vaatdoeken-en-de-60-graden-was/

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik begreep dat azijn aan je wasmiddel toevoegen ook heel goed werkt tegen bacteriën en dus een schonere was.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een overbodige berichten! De meeste mensen weten dit allemaal al lang.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Overbodig? Dat mag voor jou misschien zo zijn, maar er zijn tot nog toe vandaag ruim 8000 pageviews.

      Verwijderen
  9. Ik vind het helemaal niet overbodig! Sinds kort heb ik mijn eerste wasmachine en ik wil graag besparen op energie.
    Matilde

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik probeer zoveel mogelijk op 60 graden te wassen.
    Dit klinkt gek en niet mileubewust, maar dat is het wel.

    Wanneer ik bijv handdoeken of t-shirts op 40 graden was, beginnen deze al zeer snel te ruiken naar zweet. Wassen op 60 graden zorgt ervoor dat ik mijn kleding veel langer kan dragen voordat ik deze in de was moet doen.

    Het is niet dat ik niet op 40 graden wil wassen, maar ik krijg de meeste was niet schoon op 40 graden. Het wasmiddel en wasverzachter maskeert de geur, maar schoon is het niet.

    Bij wassen op 60 graden heb ik dit probleem niet.

    Ik let er dan ook op dat ik veelal kleding koop die je op 60 graden mag wassen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zweetlucht die snel terugkomt verdwijnt na een nachtje in water in azijn inweken. Daarna gewoon mee met de was draaien

      Verwijderen
  11. Strijken kost ook veel energie. Zo min mogelijk doen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk. Ik strijk daarom bijna nooit. Ik koop kleding die min of meer strijkvrij is. Ik hang de kleding na wassen goed uit en dan kan ik het kledingstuk zonder strijken weer dragen.

      Verwijderen
  12. Jaren geleden was er op de BBC een programma over 2vrouwen die mensen hielpen bij het schoonmaken en schoon houden van hun huis. Die hielpen een gezin met eeuwig gesnotter en diarree. Terwijl de was toch het enige was, dat ze wel regelmatig deden. Alles op 30 graden. Toen werden de schone handdoeken onderzocht eindige bleken vol met E-coeli bacteriën te zitten. De schoonmaaksters zeiden het al: alles wat metje billen in aanraking is geweest moet op 60 graden worden gewassen, bij 30 graden hebben die bacteriën een feestje en verspreiden zich over de hele trommel.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik was al jaren de donkere was op 40 en de witte was op 60 graden. Is voor mij de ideale combinatie. 1 x per kwartaal gebruik ik een fles Groenland wasmachinereiniger, milieuvriendelijk spul maar je moet wel een kookwas (95 graden) draaien. Bij mij voelt 1 x per kwartaal goed maar misschien is 1 x per half jaar ook wel voldoende.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.