dinsdag 9 juni 2020

Niet één, maar twéé jaar!

Volgens Jaap van Dissel, de coronabaas van Nederland, blijft het virus nog minstens twee jaar als een veenbrand woeden. Pff, ik had gedacht dat het korter zou duren, het nieuwe normaal met het virus dat als een zwaard van Damocles boven ons  mij hangt en dat we rond de zomer van 2021 weer terug zouden kunnen naar het oude normaal.

Versoepeling

De coronaregels zijn de afgelopen tijd flink versoepeld, je mag weer naar theater, je mag sporten, je mag naar de bioscoop, je mag eten in een restaurant en noem maar op! Alles wel met afstands- en hygiëneregels, maar dan toch. Alleen COVID-19 blijft, en het percentage Nederlanders dat de ziekte heeft doorgemaakt en mogelijk immuun is, is nog heel klein, rond de 5%. Dus als de ziekte weer losbarst, dan is de besmettelijkheid nog steeds zeer groot want van groepsimmuniteit is absoluut geen sprake.
"Mag" ik nu ook weer van alles?
Nee eigenlijk niet, want die virusziekte is nog niet weg. Sterker nog, die gaat nooit weer weg en de enige manier waarop ik echt veilig ben, is als ik gevaccineerd ben met een deugdelijk vaccin dat mij beschermd tegen COVID-19.

Kwetsbaar

Door mijn leeftijd en het feit dat ik chronisch ziek ben, ben ik kwetsbaar. Deze ziektes kunnen er voor zorgen dat de corona ongenadig toeslaat en mij zeer ziek maakt.  Dat moet je dus niet willen.
Het zou het veiligst zijn als ik niet in een winkel kwam, alleen maar rondjes fietste en verder nergens kwam. Dat ik voor de rest mijn leven op pauze zou zetten.
De periode van de gedeeltelijke lockdown heeft nu bijna 3 maanden geduurd, er zou dus misschien nog wel 21 maanden bij kunnen komen. En dat is lang, heel lang!
Kijk, materieel ontbreekt het me aan niets, voldoende te eten en te drinken en ik kan via WhatsApp beeldbellen, maar toch is het heel kaal! Ik heb TV en ik ben digitaal voldoende vaardig om kennis te nemen van mooie en minder leuke gebeurtenissen in de onveilige buitenwereld.

Even iets meer risico

Helemaal nergens naar toe gaan en geen mensen zien, dat kan ik niet, zeker niet als het in totaal 2 jaar zou duren. Dus zo nu en dan denk ik: het zal wel en dan komt een dochter bij mij op bezoek met haar kind/kinderen en lees ik een kleinkind voor terwijl zij of hij bij mij op schoot zit. Ook heb ik mijn baby kleindochter al weer een aantal keren op de arm gehad.  Ik heb zelfs al een paar uren op deze baby gepast!
Ik ga iedere week zelf naar de supermarkt, soms wel 2x per week en beschouw dat als een uitstapje.
Ik ging al een keer naar de kapper en naar de bibliotheek.
Handen wassen doe ik méér dan ik ooit van mijn leven gedaan heb!

Is het 2 jaar vol te houden?

Waarschijnlijk wel, alles went, maar ik zal héél blij zijn als er een vaccin voor mij en heel veel anderen is. Het lijkt me heerlijk om wat minder beperkt in de omgang met anderen te zijn!

11 opmerkingen:

 1. Ik ben toen het coronavirus kwam én de berichten dat overgewicht een extra risico was, heel strikt koolhydraatarm gaan eten(met hulp van de boken van Yvonne Lemmers) Ik ben al elf kilo kwijt en bijna op gezond gewicht.Ik heb gewichten en een loopband voor thuis gekocht waar ik op loop als ik een film kijk(eigenlijk andersom, ik zet een opgenomen film of serie aan en ga lopen) Mijn bloeddruk is gedaald en ik heb geen medicijnen meer nodig daarvoor en ook niet meer voor diabetes. Het voelt goed dat ik er alles aan doe om risico te beperken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doe ik ook, maar dan met de fiets! Ik heb een goede dure lekker lopende hometrainer gekocht (was me wel een rib uit mijn lijf) en nu kijk ik vier uur lang films daarop. Ik werk me niet in het zweet,m aar fiets gewoon op een lekker rustig tempo. En ik doe wat krachttraining met gewichtjes. Ook eet ik minder calorieën. En de kilo's vliegen eraf! Koolhydraatarm eten doe ik niet. Ik eet juist veel brood omdat ik het makkelijk vind om daar de caloriën van te tellen. Zo weet ik precies wat ik binnen krijg. Maar ik kan me voorstellen dat dat bij diabetes wel verstandig is!

   Verwijderen
 2. Fijn dat je je kleinkinderen toch weer ziet!
  Ik beperk het vanaf het begin al met enkelt het gezin van mijn zus (zus, zwager, nichtje van bijna 7) en mijn moeder (ivm mantelzorg na knieoperatie)
  Dat geld ook voor hun.

  Zelfs mijn revalidatie traject staat nog stil, op wat digitale sessies na.

  Dat doe ik overigens nog steeds, ik heb nog geen behoefte aan uitbreiding.
  Voornamelijk omdat ik mijn vader graag wil zien, die ivm dementie in een verzorgingshuis woont. Dus ik houd het hierbij om geen risico's te nemen.
  Dus dat ik geen behoefte heb aan uitbreiding heeft er niet mee te maken dat ik mijn vrienden niet wil zien, maar juist mijn vader graag weer wil zien.

  Overigens beschouw ik de supermarkt echt niet als uitje.
  Zo'n gezellige sfeer hangt er over het algemeen nog niet.
  Ik ga hooguit 1 keer per week naar de supermarkt, en meestal verkies ik dan naar degene tegenover mijn huis te gaan, iets duurder, maar daardoor komen er minder mensen dan bij de bekendere supermarkten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga me niet blind staren op een vaccin of op de 'club van Jaap v. D.' Er komen steeds meer berichten dat er goede medicatie is maar dat hier fabels over worden verspreid, en dat een vaccin dat snel op de markt komt niet getest is/kan zijn vanwege de snelheid. De datalek bij het RIVM, de app die uit de grond gestampt moet worden, alle overheidsbemoeienis, ik ben het wel een beetje beu inmiddels. Je gezonde verstand gebruiken, niet met te grote mensenmassa's samenkomen. Dat is mijn devies voor de komende tijd. Ik weet het, niet iedereen is het hiermee eens maar ik denk voor mezelf en niet voor een ander. Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je heb gelijk Gerda zo denk ik er ook over Jannie

   Verwijderen
  2. Er is nog geen vaccin voor AIDS toch al meer dan 30 jaar onder ons. Een veilig vaccin ontwikkelen lukt niet in een paar jaar. Ik geloof dat je meer risico gaat lopen met een snel ontwikkeld, vaccin in je lichaam.. wat er niet meer uit kan.. Bieke

   Verwijderen
  3. @Bieke, Aids is toch wel een andere virusziekte dan COVID-19, Aids is een stuk minder besmettelijk, maar onbehandeld op termijn wel dodelijk. Gelukkig zijn er nu wel goede medicijnen voor Aids.
   Als er goede en effectieve medicijnen beschikbaar zouden zijn voor COVID-19 en dat in combinatie met tests om in een vroeg stadium de ziekte op te sporen, is het wat mij betreft ook goed.

   Verwijderen
  4. Precies Zuinigaan, AIDS is een virus wat NIET muteert.. en na 30 jaar nog geen vaccin.. een vaccin vinden, uittesten, produceren en veilig uitzetten voor miljarden! mensen gaat niet gebeuren in 2 jaar of 5 jaar.
   Daarom is het zo onzinnig van deze regering en RIVM om daar maar op te hameren.. het gaat niet gebeuren.. en daarom moeten we manieren vinden om ons leven weer veilig op te pakken.. en naar medicijnen zoeken, die besmette mensen kunnen genezen.. maar daar gaat het onderzoekgeld niet naar toe.. Bieke

   Verwijderen
  5. @anoniem van 18:38, het hiv virus muteert juist ontzettend snel, één van de grote problemen bij het vinden van een vaccin is dat binnen het lichaam van 1 besmette persoon al in 24 uur verschillende versies van het virus ontstaan. Dit in tegenstelling to vrijwel alle bekende (en onderzochte) corona virussen die eigenlijk vrij stabiel zijn en bijvoorbeeld veel langzamer muteren dan influenza (sommigen zelfs helemaal niet, of de mutaties verdwijnen snel), ook dit huidige corona virus lijkt die eigenschap te hebben en dat stemt op zich hoopvol wat betreft een vaccin.
   Of we dan maar alles moeten inzetten op dat mogelijke vaccin is weer een andere discussie maar die vergelijking met andere virussen en hiv in het bijzonder is geen geschikt argument.
   Mare.

   Verwijderen
 4. Ik kan me goed voorstellen dat je op een gegeven moment toch ook gewoon wilt kunnen Léven. Zo lang je leven op pauze moeten zetten, zou voor mij denk ik ook een te hoog prijskaartje zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb va morgen mijn 2 vriendinnen op bezoek gehad en dat is helemaal goed gegaan
  Je moet gewoon wat afstand houden engoed je handen wassen
  Toch nog niet verdere familie gehad alleen de kinderen
  Kleinzoon van 15 komt binnenkort logeren

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.