donderdag 23 juli 2020

Beperkt!

Oudste dochter heeft het over vakanties volgend jaar:  in een huisje op een eiland, een huisje in het bos en/of kamperen. Ze wil wel weer eens weg en dat snap ik, ze zit nu met een kindje van 3 jaar en eentje van 3 maanden op een flat. Het is nu wat te vroeg om met de baby leuk op vakantie.
Dus dit jaar maar niet, maar volgend jaar zou kunnen! En de vraag is of ik mee wil/kan?

Met twee ingrijpende heupoperaties voor de boeg en ook waarschijnlijk nog een nieuwe coronagolf in het verschiet voel ik me heel beperkt.  En wat kan ik over een (klein) jaar?
Ik merk dat ik mijn blik nog nauwelijks zo ver naar voren kan richten.
Ik heb alle dagen pijn, soms de hele dag en de hele nacht. Dat is vaker wel dan niet het geval. Zou de pijn over een jaartje echt over zijn? En zou corona dan niet meer als een dreiging boven ons hangen?

Ik heb al pijn als ik zittend mijn been een beetje verplaats. Leuk wandelen en fietsen door het bos en de duinen?  Geen coronadreiging meer? Ik kan het mij nauwelijks voorstellen! Ik heb nu de neiging om zo veel mogelijk in mijn huisje te blijven en af te wachten. Wachtend op betere tijden. Een beetje in mijzelf gekeerd, een beetje somber. Zou het wel weer goed komen?

Die somberheid komt misschien ook wel door de corona-isolatie. Minder contacten, gepaste afstand, geen knuffels, zelfs handen geven doe ik niet. Ik heb gewoon ook  pech dat ik juist nu ernstige pijnklachten krijg door mijn versleten heupgewrichten.
Door corona ben ik later naar de huisarts gegaan met mijn klachten, daardoor ging ik ook later voor foto's naar het ziekenhuis en door naar de orthopeed. Als corona er niet was geweest, dan was ik misschien al geopereerd aan heup nummer 1!
Maar tsja, as is verbrande turf, zei mijn grootvader al. Aan als ........  heb je helemaal niets!

30 opmerkingen:

 1. Aah joh! Wat vervelend voor je, heel begrijpelijk toch dat je wat sombert. Ik heb niks maar somber af en toe ook wel. En dan is het vandaag ook al somber hier. En als je dan ook nog de hele dag pijn hebt..... Ik zou graag eens koffie/thee met je drinken maar je woont wel wiet vort (ver weg) zoals ze hier (achterhoek) zeggen. Virtueel dan maar. groet, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat klink je somber! Probeer het eens van de positieve kant te bekijken: volgend jaar ben je misschien geopereerd en weer pijnvrij! Want er is een oplossing die jouw pijn kan wegnemen. Er zijn mensen die al jarenlang pijn lijden, en daar nooit vanaf kunnen komen. Dan ziet jouw toekomst er toch opeens een stuk rooskleuriger uit?! En zelfs al houd je pijn en kun je moeilijk bewegen, meegaan op vakantie volgend jaar haalt je weg uit je sociale isolement, je krijgt afleiding waardoor je minder de tijd hebt om de pijn te ervaren en te gaan zitten tobben. En bovenal: je mag deelnemen aan het dagelijkse leven van je (klein)kinderen. Ik denk dat menig (o)ma jaloers op je zou zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik reageer niet zo vaak, maar schrik wel wat van de somberheid uit je bericht hoewel ik die ook wel kan begrijpen. Vergeleken met mijzelf ben je vrij bang voor corona, en dan de pijn erbij dat zijn erg vervelende zaken. Gezien ik al vele jaren leef met zeer ernstige beperkingen en veel pijn en natuurlijk ook qua corona ernstig risico loop, kan ik mij je gevoel best voorstellen. Aan de andere kant als je geconfronteerd wordt met beperkingen is het handig als je juist wat leert los laten en weet dat veel zaken nog best kunnen. En wachten helpt weinig, probeer toch een balans te vinden in dingen doen. Waarom zou je bv niet dit jaar nog wat dagen naar een huisje gaan met je dochter etc, dan zie je je klein kinderen toch langer. Ik hoop dat je spmberheid, wat ook best af en toe mag met tegenslagen, niet de4 overhand krijgt en je je toch richt op wat wel kan. Misschien kun je ipv fietsen wel autorijden en rijd je een stukje en ga je op terras ergens in bos/aan water zitten op minder drukke dagen, dat doen wij ook veel. In ieder geval sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn somberheid kwam ook voort uit het feit dat ik tot dusver nog zonder pijn kon fietsen (afgezien van de eerste 100 meter, dat deed wél pijn) en ik dat vanaf dinsdag ineens niet meer kan. Ik had dinsdag veel pijn, gisteren was het weer wat beter. Mijn blogje van morgen gaat daar over.
   En je hebt gelijk. Ik kan nog steeds best veel! Ik kan nog lopen in en om huis, met rollator of wandelstok, maar dan toch! Ik kan op dit moment niet meer naar de bushalte of naar de brievenbus, maar dat komt vast wel weer. Ik kan nog de trap op lopen. Het duurt even voordat ik boven ben, maar ik kom er wel!

   Verwijderen
 4. Ik snap de bezorgdheid en angst om af te spreken voor volgend jaar.
  Maar je kan het ook anders bekijken ,zeg gewoon ja leuk ,tegen je dochter ik ga mee naar een huisje volgend jaar.
  Als je geen plannen maakt en blijft piekeren over wat er allemaal kan gebeuren dan werk je jezelf in de put.
  Uiteindelijk weet je niet wat er gaat gebeuren en afzeggen kan altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom niet gewoon boeken en dan maar zien of je wel of niet mee kunt?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vervelend die beperkingen door pijn. Heb je al zicht op een operatie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, niet echt. Er is een maand voorbij van de wachttijd, die is nu 2 à 3 maanden.

   Verwijderen
  2. Mocht er echt een tweede coronagolf komen, verwacht ik toch dat ze de golf eerder kunnen beperken door het intensieve mestbeleid. Bovendien kunnen ze nu ook sneller opschalen met de ic-bedden. Ik denk dat er wat meer ruimte zal zijn voor andere zorg en ingrepen. In het ziekenhuis ben je dan ook veilig. Corona en andere zorg worden strikt gescheiden. Plus dat Groningen nog steeds niet zwaar is getroffen met besmettingen.

   Verwijderen
  3. Mestbeleid? Hihi, testbeleid bedoel je ws.

   Verwijderen
  4. Ha,ha,inderdaad. Typefoutje.

   Verwijderen
 7. Na Corona komt er zeker een ander virus, die zijn er namelijk altijd. De aandacht hiervoor zal door Corona alleen maar toenemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ga maar wel. Boek een huisje vlak aan zee met een leuk uitzicht bijv Midsland aan zee (Terschelling)en neem de auto mee. Dan is het altijd leuk en comfortabel

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou maar gewoon ja zeggen want je laat iets voor heup of corona en er komt iets heel anders op je levenspad.
  Wij kunnen nog geen 5 minuten vooruit kijken .
  Je hebt dan na een nare periode iets om naar uit te zien en in je achterhoofd zit toch ....misschien gaat het niet door en valt het niet rauw op je dak.
  Ik hoop dat je je somberheid te boven komt want pijn en beperking is heel vervelend maar als je geen lichtpuntjes meer ziet vind ik persoonlijk veel erger en ik spreek uit ervaring
  Hartelijke groeten Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is wat pijn met je doet, sombere dingen hebben de overhand en zeker als je alleen bent is het heel moeilijk positieve en leuke dingen te zien.
  Mooie reacties heb je al gehad en inderdaad reserveren kan altijd.
  Ook als je pas over 3 maanden wordt geopereerd heb je nog voldoende tijd om te hertstellen en je kan heel snel na een nieuwe heup alweer zoveel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, maar er komt nog een 2e heup achteraan! Die heup is even veel versleten als de linkerheup, maar geeft op dit moment minder klachten. Ik vrees dat die klachten kunnen veranderen als ik revalideer van de eerste operatie en automatisch die heup meer belast. Het is heel goed mogelijk dat ik over 5 maanden nog weer een zeer pijnlijke heup heb.
   Ik verwacht over een jaar wel weer meer te kunnen, maar ik heb mijn twijfels over de mei vakantie. Dat is al over 39 weken, dus over 3 kwartalen!

   Verwijderen
 11. Best Aaf,
  Ik denk dat dit misschien wel twee losse zaken zijn. Van pijn wordt je nu eenmaal somber. Ik heb regelmatig pijn meegemaakt, en ik ken het van anderen, ik kan er niets anders van maken. Je wordt er doodmoe en bij tijd en wijle, somber van. Ik zou om pijnstilling gaan vragen of iig contact zoeken met een arts om dit te delen. En om uit te zoeken of er toch nog iets mogelijk is, want dit is echt niet fijn.

  Over plannen in de verre toekomst (half jaar of verder), dat is voor mij persoonlijk veel te ver weg. Ik kan door niets mee. Ik vind dat niet per se somber. Mijn introverte ik houdt van regelmatig alleen zijn, vrijheid en niet altijd maar prikkels.
  Ik heb ik mijn leven genoeg meegemaakt, en jij ook, dat je gewoon niet weet wat er dan is. Ik kan me op zo iets ook helemaal niet verheugen.
  Helemaal niet nu met veel veranderingen (en dat heeft niets te maken met angst voor corona voor mezelf, maar de onoverzichtelijkheid).
  Plannen maken, daar hou ik wel van. Maar helemaal concreet boeken. Nee. Ik neem bijvoorbeeld ook geen abonnement bij het theater. Ik wil niet nu al vastleggen dat ik in mei 2021 op een donderdag om 20:30 uur. Ik word daar benauwt van. Van een familieweekend krijg ik al buikpijn trouwens. Vaak is het wel leuk, maar ik ben totaal afgedraaid. Dus daar een half jaar tegenaan hikken, niets voor mij.
  Sterkte, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wel ja gezegd tegen een aantal dagen Ameland over ongeveer een jaar. Ik denk dat dit wel gaat lukken!

   Verwijderen
  2. Reactie 2:
   Ik moet morgen naar het ziekenhuis, dan heb ik een gesprek met de orthopedisch consulent en dan wil ik de pijn bespreken. Ik slik nu bij de apotheek verkrijgbare pijnstillers, maar die helpen niet echt goed.

   Verwijderen
  3. Wat goed van je dat je een plan hebt om de pijn bespreekbaar te maken. Nieuwe heupen is natuurlijk dé oplossing, maar ik hoop dat er voor de tussentijd iets voor je is.

   Verwijderen
 12. Trouwens, iets heel anders. Wij gingen juist wel met een 3 maanden oude baby op pad. Reuze makkelijk in de draagdoek, borstvoeding bij de hand. Met 1 jaar en 3 maanden vond ik een stuk intensiever. Een klauter kind dat overal naartoe wilde, maar vooral niet slapen in een vreemde omgeving, ook 's nachts niet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iedere baby is anders. Mijn jongste kleindochter is al na 5 minuten heel onrustig in de draagdoek en ook 5 minuten wandelen in de kinderwagen vindt ze méér dan genoeg.

   Verwijderen
  2. En of elke baby anders is. Ik snap helemaal dat je dochter denk dat nu op pad gaan niet zo handig is.

   Verwijderen
 13. Misschien kan ze een huisje boeken dat niet te ver buiten de bewoonde wereld is. Dan kun je mee en wil je een dagje niet al te aktief (of het lukt gewoon nog niet) dan kun je lekker in de buurt van het huisje rondscharrelen.
  Toch lekker om je op iets te verheugen?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Aaf heb je wel eens glucosamine (bestanddeel van botten en bevordert herstel) chrondoitine (smeert de gewrichten) Msm (bevorderd aanmaak collageen) complex geprobeerd. Na een paar maanden gebruik moet de pijn echt afnemen en het bevordert herstel na operatie. Je kunt het overleggen met je consult wat hij ervan vindt.

  Voor nu is het een idee om een scootmobiel te huren? Je kunt dan toch het huis uit en boodschappen doen, maar vooral er uit zijn.Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem je niets kwalijk hoor, maar in mijn ogen zijn middelen als Glucosamine Chondroïtine MSM complex vormen van kwakzalverij. Ik geloof er niet in. Mijn broer heeft het voor de operatie aan zijn tweede heup een aantal maanden genomen en het deed helemaal niets.

   Ik ben nog niet aan een scootmobiel toe. Ik heb een rollator-toegankelijk terras waar ik iedere zomer tussen maart en eind oktober regelmatig zit, ook als de zon niet schijnt en het wat frisser is. Dus buiten kom ik sowieso. Fietsen gaat ook nog wel redelijk. Voor mij nog geen scootmobiel en ik hoop dat het na mijn operaties nog heel lang duurt voordat het zo ver is.
   Ik ben wel van plan om tijdens mijn fietstochten onderweg wat vaker op een bankje of zo te gaan zitten en er een uitstapje van te maken.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat mensen verschillend reageren op het Glucosamine complex. Mijn man slikt het al jaren op aanraden van een orthopedisch chirurg. De eerste tijd leek het hem totaal niet te helpen maar na een tijd merkte hij het verschil toch duidelijk, soepeler bewegen, minder pijn in zijn gewrichten.

   Verwijderen
 15. Misschien kun je via de zorgverzekering wachtlijst bemiddeling krijgen. Mijn moeder heeft ook een nieuwe heup en was vrij snel weer hersteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De broer van mijn.man heeft nieuwe heupen en hij was wonderbaarlijk snel weer de oude,en kon alles weer. En pijn weg. Dusvover een jaar loopt u weer als een kiviet. Geertje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je zou aan je dochter kunnen vragen of ze een huisje boekt waar jij wel bij past, zonder jou mee te boeken (hopelijk schrijf ik dit duidelijk). Op die manier hoeven ze alleen maar 1 persoon extra op te geven als je mee kunt en dan kun jij tzt kijken wat je doet.

  Of je overlegt met je dochters of ze later in het jaar een gezamenlijke vakantie willen plannen.

  Verder herken ik het hoor. Met een zorgintensief kind kunnen wij ook niet maanden vooraf zeggen of een familieweekeinde in een huisje kan.

  Sterkte met de pijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.