vrijdag 24 juli 2020

Pijn bij het fietsen 😟

Lopen, opstaan, en ook in bed liggen is pijnlijk met mijn ernstig versleten heupen en ook rustig zitten is lang niet altijd pijnloos.
Tot voor kort ging het fietsen wel goed. De eerste meters voelde ik wel in mijn pijnlijke linkerheup, met name in de lies, maar na de eerste 100 meter verdween de pijn en ging het fietsen als vanouds! Heerlijk dat dit nog kon, want lopen gaat echt heel slecht! En dan maakt de fiets mij een stuk mobieler!

Maar afgelopen dinsdag had ik ineens de hele fietstocht pijn. Niet alleen in het begin, nee, het ging maar door! Daar maakte ik mij toch wel zorgen over. Een kennis die later die middag op bezoek kwam, lekker in de tuin, op afstand, veronderstelde dat ik die heup al fietsende wel kon breken. Daar maakte ik mij niet zo'n zorgen over, volgens mij breekt zo'n gewricht alleen bij een (ernstige) valpartij en niet door normaal gebruik. Heel misschien als ik zeer ernstige osteoporose zou hebben, maar osteoporose is bij mij gelukkig niet vastgesteld.  Maar ik vroeg me wel af, kan het kwaad bij mijn ernstige slijtage?
Mijn broer, ervaringsdeskundige met 2 nieuwe heupen, die 's avonds belde,   zei direct zeer beslist: "volgens mij kan het absoluut geen kwaad, gewoon doorgaan! Bewegen is bijna altijd beter dan rust!"

Toch nog maar even contact gehad met de fysiotherapeut. Zij wist te vertellen dat ik, als de pijn niet al te erg was, het beste door kon gaan. Misschien had ik gewoon een slechte dag en ging het de volgende dag wel weer wat beter. Ik herkende me wel in het verhaal van de slechtere dagen en de iets betere dagen. Dus ik heb het de volgende dag weer geprobeerd en het ging inderdaad beter! Niet helemaal pijnloos, maar de pijn was minder.  De fysiotherapeut adviseerde wat minder ver te fietsen als ik flinke pijn had tijdens het fietsen, maar als het even kan niet helemaal op te houden!
Dat laatste vind ik ook niet wenselijk, want dan kom ik nergens meer, dan heb ik voor van alles een taxi nodig en moet ik mijn boodschappen, medicijnen enz laten bezorgen en daarnaast, niet onbelangrijk, kom ik veel minder in beweging.
Want iedereen weet: zitten is het nieuwe roken. En bovendien, op sommige dagen heb ik ook pijn als ik zit. Er is dan niet zo veel verschil in pijn tussen die pijn als ik zit en de pijn als ik fiets. Wel iets. De pijn als ik zit is constant en de pijn tijdens het fietsen wordt erger als mijn voet op de trapper omhoog gaat en zakt weer wat weg als ik kracht zet en ik de trapper met mijn voet naar beneden duw.

Gisteren ging het weer wat beter dan eergisteren, dus voorlopig fiets ik toch maar verder en houd ik mijn spieren wat in conditie!

10 opmerkingen:

  1. In gewrichten zit ook een olieachtig smeermiddel en dat houdt je ook in goede conditie door bewegen.
    EN inderdaad met alle reumatische aandoeningen heb je hele goede en hele slechte dagen. Ligt meestal aan het weer, maar ook dat is niet voor iedereen hetzelfde de een voelt zich beter bij warm/heet weer en een ander bij koud weer. Vocht is vrijwel altijd een pijnlijk probleem

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig dat het de volgende dag weer beter ging. Ik kan me je zorg voorstellen. Het is soms lastig om te weten hoe je moet omgaan met de signalen van je lichaam...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Aaf, verstandig om (binnen grenzen) in beweging te blijven, het houdt je lijf fit voor de operatie. Wonden genezen nu eenmaal beter als het weefsel goed doorbloed is, en doorbloeding krijg je door beweging...... Ik hoop dat je snel onder het mes kan. Beetje raar om iemand het ziekenhuis in te wensen, maar er zit een goede intentie achter! Hartelijke groet, Simone

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn buurvrouw had een loopfiets... Daar kon ze mee wandelen zonder pijn ondanks dat ze veel pijn had in haar heupen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helaas weet ik precies wat je bedoelt, al fiets ik niet mee

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat naar dat je zo’n pijn had, gelukkig ging het de volgende dag beter! Ik hoop dat je snel geholpen kunt worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Sterkte. Vervelend dat de manier waarop je juist in beweging kon blijven nu ook pijn geeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Is het niet langzamerhand mogelijk om heupprotheses te krijgen? Die van mij functioneren beter dan het origineel, ben er erg blij mee. Een kunstknie maakte het drietal compleet. Fietsen en lopen gaat weer uitstekend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door corona hebben operaties een tijd stilgelegen, daardoor is de wachtlijst langer dan normaal. Er zijn gewoon nog veel mensen voor mij die ook graag zo snel mogelijk aan de beurt willen zijn voor een nieuwe heup of een nieuwe knie.

      Verwijderen
  9. Er kan op dat moment ook gruis tussen de kop en kom hebben gezeten.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.