woensdag 8 juli 2020

Corona in juli in Groningen

Het virus is nog lang niet weg!

Regelmatig zijn er in de media berichten over een tweede golf in de herfst en dat we onze aandacht niet moeten laten verslappen, want het virus is nog onder ons, het is nog lang niet weg. Hier in Noord Nederland valt het wel wat mee, maar op andere plekken in de wereld slaat corona harder toe dan ooit. Zelfs president Bolsorano van Brazilië is besmet! Op zich niet zo'n wonder, want in feite vroeg hij er ook een beetje om! Hij hield zich niet goed aan de regels.
Regionaal gaat er weer van alles op slot, ook in Europa, zoals in Duitsland, Spanje en Portugal, waar lokale uitbraken zorgen voor strengere maatregelen.

Sommige experts zeggen: er is geen sprake van een tweede golf, want we zitten nog steeds in de eerste golf. In de VS, in India, Zuid-Afrika en Brazilië gaat het virus onverminderd hard rond.  En diezelfde golf kan ook weer bij ons komen.
De bewegingsvrijheid van mensen in Europa is weer groter, mensen gaan in het buitenland op vakantie. Ook blijven vakantiegangers deels in Nederland, maar ook in landen waar ze misschien een besmetting mee naar huis kunnen nemen. Ik hoop dat het meevalt, we zullen het zien!

Niemand met corona

Hier in Groningen ken ik helemaal niemand die corona heeft gehad en ook familieleden, vrienden en kennissen kennen niemand. Ik vroeg het gisteren nog aan mijn pedicure en aan mijn fysiotherapeute, maar ook zij kenden niemand, geen patiënt en niemand in hun privéleven.

Nonchalanter

Dat maakt dat ik toch wat nonchalanter word in de omgang met de regels. Niet met opzet, maar ik ben er in mijn hoofd niet meer zo mee bezig. Ik vergat gisteren mijn handen te desinfecteren bij de pedicurepraktijk en merkte pas toen ik weer wegging het desinfectiemateriaal naast de voordeur op. Oh ja, helemaal vergeten!
In het gezondheidscentrum staat het spul prominent bij de deur, dus daar gebruikte ik het wel. In de supermarkt desinfecteer ik altijd wel mijn handen en bij thuiskomst ga ik ook wassen.
Corona voelt heel ver weg, het voelt alsof er eigenlijk geen gevaar meer is, maar ik ben nog steeds een kwetsbare oudere, daar is niets aan veranderd. Als ik corona krijg, kan ik héél ziek worden, met de kans dat ik dat niet overleef. Die versoepeling, daar doe ik maar mondjesmaat aan mee uit angst voor besmetting.
Dus ik ga door met afstand houden tot andere mensen, de pakketbezorger (mijn buren zijn weer volop aan het bestellen en zijn overdag zelden thuis, dus ik bewaar de pakketjes), de kassière, ik volg pijlen in winkels en knuffel alleen mensen jonger dan 4 jaar (= mijn eigen kleinkinderen)

Vaccin of pillen?

Ik lees maar zelden meer berichten over vaccin of medicijnen tegen corona. Misschien mis ik ze, omdat ze niet zo opvallen?
Ik kijk uit naar de dag waarop er iets tegen de ernstige gevolgen van een besmetting gedaan kan worden óf door afweerstoffen via een vaccin, óf door medicijnen die het virus de kop indrukken.

Hoe ervaar jij de versoepeling van de coronamaatregelen en alle corona die nog in de wereld rondwaart?

24 opmerkingen:

 1. Wij zijn iets soepeler geworden, maar toch nog voorzichtig. Ook de cijfers hier zijn heel laag, alleen wemelt het hier in Zeeland van de toeristen. Wie zegt dat zij niets meenemen?

  Zelf zijn we op het moment flink verkouden (via onze schoolgaande kleuter). Dat zorgde wel voor een 'oh ja, Corona' effect omdat we dus niet meer op pad konden. Inmiddels heeft de man een coronatest gedaan (negatief!) om weer te kunnen werken. Bijkomend voordeel is dat we ook de familie durven te ontvangen voor zoon zijn verjaardag.

  Het blijft gedoe die Corona!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je schrijft over Nederlanders die misschien het virus mee naar huis nemen.Ik woon in Griekenkand,waar weinig slachtoffers zijn. Tot nu toe zijn nog geen 200 mensen overleden en het aantal geinfecteerden is voor zover bekend ook laag.De toeristenvluchten zijn vorige week weer begonnen en de hotels gaan open.Je begrijpt dat veel mensen bang zijn dat het virus alsnog flink zal toeslaan...De kans dat Nederlanders het virus meebrengen is vele malen groter dan andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Griekenland wel! Mogen er ook al weer Engelsen komen?

   Verwijderen
  2. Engelsen mogen komen vanaf 15 juli,Zweden nog niet.Ook voor Servie ging de grens dicht maar ik zag net op het nieuws dat er toch auto's uit dat land Griekenland binnenkomen.

   Verwijderen
  3. Ik ben tamelijk goed op de hoogte met de cijfers in Griekenland. Ik heb met een bevriende ex-collega de afgelopen maanden diverse keren naar de cijfers van Griekenland gezien, online uiteraard. Deze collega gaat al wel ruim 30 jaar iedere zomer naar Griekenland. Het was in het begin voor haar heel spannend of het dit jaar zou lukken. Ze wilde eigenlijk al in eind april gaan, maar dat ging niet door, binnenkort tot haar grote vreugde wel!

   Verwijderen
  4. Wat fijn voor je ex-collega.Zij zal zich ook houden aan de corona maatregelen denk ik zo. Wat ik best griezelig vind zijn die groepen jongeren die naar de populaire vakantieplaatsen gaan en daar flink de beest uithangen. Veel drinken etc.Er wordt wel getest bij aankomst op het vliegveld maar dat kan niet bij iedereen. Maar misschien valt het mee en zie ik het te somber in !

   Verwijderen
 3. Vlak bij mijn woonplaats is een uitbraak 43 mensen besmet omdat ze te dicht en niet goed beschermd werkten. Ik lees dan 'we hebben er alles aan gedaan, beschermende kleding ed maar we hebben nu ook spatschermen geplaatst' Dan denk ik, je hebt er dus niet alles aan gedaan en probeerde zo goedkoop mogelijk er vanaf te komen' Soms...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vorige week naar mijn dochter in Belgie geweest en morgen naar mijn zus, beiden 4 maanden niet gezien. Maar ik hou me zelf zorgvuldig aan de regels en let vooral op anderen die dat niet doen en anticipeer erop, neemt wat meer tijd allemaal maar dan heb ik in ieder geval mijn best gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En het zal heel naar zijn als het bij Bolsenaro inderdaad zich als maar een griepje zou manifesteren dan krijg hij wat hem betreft toch gelijk. Juist hem zou het van mij hem heel hard mogen treffen

   Verwijderen
  2. Ja, eigenlijk wens je het niemand toe, maar je zou bijna willen dat hij flink ziek werd! Hij heeft er de leeftijd wel voor: 65 jaar!

   Verwijderen
 5. Bij de supermarkt ben ik gestopt met het winkelkarretje te desinfecteren. Om effect te hebben, moet het spul minimaal 70% alcohol bevatten. Bij minder alcohol lacht het virus er om. En wat de supermarkten hebben staan, bevat geen 70% alcohol, misschien wel helemaal geen alcohol. Bij eentje zag ik 'allesreiniger' staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de supermarkt doe ik plastic handschoenen aan en doe een mondkapje voor. Niet om anderen niet te besmetten maar voor mijn eigen veiligheid.

   Verwijderen
  2. Gooi je de handschoenen dan meteen nadien weg, zonder ze met je handen aan te raken? Net zoals ze in het ziekenhuis doen? Anders heeft het nog geen zin.

   Verwijderen
  3. Je kan ook gewone huishoudhandschoenen nemen en die goed met zeep schoonmaken en laten drogen. Zeep beschadigt het coronavirus (daarom moeten we ook zo vaak handen wassen). Dus met een paar of 3 huishoudhandschoenen komt je prima uit, zonder dat je veel afval produceert op dat gebied.

   Verwijderen
  4. Die huishoudhandschoenen is een hele goede tip. Dat ga ik doen. Want, inderdaad stroop ik de plastic handschoenen af en gooi ze gelijk weg, maar is natuurlijk wel duur met de tijd. De mondkapjes gooi ik ook weg, maar ik heb er ook 3 zelf genaaid. Ga Die gebruiken, dan kan ik ze wassen en strijken. Zuinigaan he!

   Verwijderen
 6. Vergis je niet. Ook in Groningen heeft corona toegeslagen. Ook nu het lijkt alsof het goed is ingedamd blijf ik voorzichtig. Het is immers niet helemaal weg

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik (eveneens Gronings) ken niemand -- die iemand kent -- die, enzovoorts. Behoudens één overlijdensadvertentie, helemaal in het begin, van een echtpaar dat kort achtereen overleed heb ik zelfs helemaal niets gespot dienaangaande. Maar ik blijf voorzichtig! Misschien wat minder paniekerig dan in het begin, maar ik houd nog steeds al die regels aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik pak het keuken papier in de winkel en wikkel het om het handvat van het karretje/mandje. Ik ga weer naar het filmhuis, is 2 jaar geleden gebouwd en heeft een super goed ventilatiesysteem. Vandaag in de krant eindelijk het bericht dat RIVM bevestigd dat besmetting via hele kleine druppels zou kunnen en dat ventilatie daarbij heel belangrijk is. Hoop ook dat ze ventilatiesystemen in verpleeghuizen en ziekenhuizen gaan nakijken voordat het september wordt. Nu staan nog ramen open, als het kouder wordt gaan die weer dicht. Ik houd me aan de 1.5 meter en geef niemand een hand.. Ik fiets en mijd openbaar vervoer. Zondag voor het eerst weer naar de kerk, daar stonden alle bovenramen open en er waren minder dan 100 mensen. Ik ken niemand die ziek is geweest. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me onhandig. Blijft het wel zitten als je artikelen uit het schap pakt? En zo'n artikel kan een ander ook al in handen hebben gehad.

   Verwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als mama met 3 kinderen zijn we ook in ons gezin extra voorzichtig. De versoepelingen zijn voornamelijk bedoeld om de economie weer wat op gang te brengen. En ik snap dat dat ook belangrijk is, maar de balans daartussen is denk ik lastig te bepalen voor een hele groep. Individueel ben en blijf je verantwoordelijk voor jezelf, je naasten en eigenlijk ook de groep daaromheen. In dit geval geldt ook beter te voorzichtig zijn dan omgekeerd denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn persoonlijke inschatting (tweemaal risicogroep, naasten die voor werk "de wereld in" moeten): contactmomenten met vreemden mijden, veel ventileren, veel handen wassen met zeep, bij vrienden en verdere familie afstand houden, de allernaasten (gezinsverband) gewoon knuffelen. Niet kijken naar wat mag, maar kijken naar wat zinnig en verstandig lijkt (op basis van de beperkte kennis van nu, en de persoonlijke situatie).
  Iedereen zal zijn eigen inschatting maken, ik ga ook niet hoofdschudden naar collega's die met het vliegtuig op vakantie gaan, terwijl ikzelf in onze rustige provincie blijf.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik merk dat ik er ook niet meer zo mee bezig ben. Omdat het relatief goed gaat in Nederland waan ik me toch veilig(er). Ik merk dat mensen in de supermarkt en op straat ook veel nonchalanter zijn. Er zijn er maar weinig die 1,5m afstand houden. Je hoort zoveel tegengestelde berichten over besmettingsmogelijkheden. Ik vaar maar zoveel mogelijk op mijn eigen verstand. Groetjes, Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik woon in een van de heftigste corona gebieden van NL en ken best een aantal mensen die ziek zijn geworden. Een aantal mensen van 30/40 die niet heel erg ziek zijn geweest (als in, konden thuis uitzieken) di3 nu echt al maanden last hebben van de nasleep, compleet met fysiotherapie en waarschijnlijk longschade.
  Ik ben dus echt nog voorzichtig en meer behoudend dan de adviezen van de overheid.
  G.T.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.