donderdag 9 juli 2020

Zorgtoeslag over 2020?

Nu ik niet meer werk en ik minder inkomen heb, mag ik zorgtoeslag ontvangen.
Vorig jaar had ik tot 1 maart nog een inkomen uit werk, maar dat is nu weggevallen.  (toen ontving ik nog ruim 7000 bruto, voor werk en uitbetaling openstaande verlofuren)

Ik heb een proefberekening zorgtoeslag gemaakt en ik zou 37 euro per maand kunnen krijgen.

Maar eerlijk gezegd is er nog veel onduidelijk in deze proefberekening. Telt bijvoorbeeld de uitkering uit de Waardedalingsregeling aardbevingen mee? Ik weet nog niet eens hoe hoog die wordt!
Verder weet ik gewoon niet wat mijn bijverdiensten uit advertenties op deze blog opleveren. Soms is het ronduit teleurstellend en levert het erg weinig op en soms gaat het best aardig.
Ook is het mij niet duidelijk welke bedragen ik moet invoeren bij het toetsingsinkomen. Moeten dit bruto bedragen zijn of netto bedragen en waarom weten ze in deze berekening niet wat de hoogte is van de AOW voor alleenstaanden?

Vanwege al deze onduidelijkheid heb ik besloten dit jaar nog geen zorgtoeslag aan te vragen. Ik kan mijn zorgtoeslag over 2020 nog aanvragen tot 1 september in het volgende jaar, ik heb dus de tijd tot 1 september 2021. Tegen die tijd heb ik al lang en breed mijn belastingaangifte gedaan en kan ik opnieuw berekenen of ik in aanmerking kom voor de zorgtoeslag in 2020.  Ik zoek het na 1 maart 2021 uit. En mocht het zo zijn dat ik recht heb op toeslag, dan heb ik een leuk extraatje!

Overigens heb ik mij verbaasd over de vermogensgrens! Je komt, als je vermogen lager dan €116.613,--  is, in aanmerking voor zorgtoeslag.

Kom jij in aanmerking voor zorgtoeslag?

16 opmerkingen:

 1. Bijzonder dat de vermogensgrens bij zorgtoeslag veel hoger ligt dan bij huurtoeslag. Misschien omdat zorgtoeslag voor iedereen van toepassing is? Die toeslagen zijn ingewikkeld ik vind het niet raar dat zoveel mensen schulden bij de belastingdienst opbouwen door teveel ontvangen toeslagen omdat ze niet goed door hebben dat ze iedere wijziging tussentijds moeten doorvoeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klopt denk ik niet helemaal. Als je toetsingsinkomen hoger is dan 30.481 euro kom je niet in aanmerking voor zorgtoeslag

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @DUTCH RN, maar als je toetsingsinkomen lager ligt dan 30.481 euro, maar je vermogen hoger dan 116.613 euro krijg je alsnog geen zorgtoeslag. Er is een verschil tussen de inkomensgrens en de vermogensgrens. Anne J.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De uitkering mbt de waardedaling van je huis telt alleen mee bij je vermogen. Dat is geen inkomen. Voor zorgtoeslag komen we hier allang niet meer in aanmerking en dat is eigenlijk best een goed teken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, duidelijk! Mijn berekening van mijn toetsingsinkomen (AOW + pensioen)= bijna 25.000. Daarmee zit ik dus ongeveer 5500 onder de grens.

   Verwijderen
 5. Zorgtoeslag 2019 aangevraagd. Na de afrekening bleef er 110 euro voor mij de rest heb ik terugbetaald aan de belasting. Had het geld apart gezet op een rekening.Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mensen in mijn omgeving (met een wisselend inkomen) vragen ieder jaar zorgtoeslag aan. Vaak krijgen ze idd zorgtoeslag, soms moeten ze het terugbetalen. Als je daar rekening mee houdt kun je het gewoon aanvragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgens onze accountant hadden wij er recht op .Hij regelde het en jawel we ontvangen maandelijks een bedrag maar ik heb al meer terug moeten betalen dus ik zet het in apart spaarpotje dan valt het ook niet tegen als er een aanslag op de mat valt.
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet ik het toch maar aanvragen. Dan zie ik wel of ik nog weer wat terug moet betalen.

   Verwijderen
  2. Zuinigaan, ik ben benieuwd of jij het aanvragen eenvoudig of lastig vind. Ik vond het niet makkelijk in elk geval.
   Het is me toch gelukt en dat vind ik best wel goed van mezelf.

   Verwijderen
  3. Ik heb de zorgtoeslag daarnet aangevraagd en het viel mij ook behoorlijk tegen! Wat ingewikkeld om te doen! Ik heb een HBO opleiding en ik heb lang administratief werk gedaan, maar ondanks dat was het lastig.

   Verwijderen
  4. Ik ben dan toch wel benieuwd wat jullie als lastig hebben ervaren? Ik vond het juist heel simpel terwijl ik een behoorlijke digibeet ben..

   Verwijderen
  5. Ik had vorig jaar zorgtoeslag aangevraagd, maar de maanden inkomen uit werk vergeten op te geven. Mijn conclusie was dat ik in 2019 te veel inkomen had door die maanden inkomen uit werk. Dus heb ik 2 dagen na de aanvraag de toeslag stopgezet.
   Maar als je eenmaal aangevraagd hebt, dan blijft de bal rollen. Het bleek dat ik daarmee ook voor 2020 zorgtoeslag had aangevraagd. De zorgtoeslag over 2019 is niet toegekend (logisch), maar het bleek dat er automatisch ook al een voorschotbrief over 2020 was gemaakt. Die was op basis van het inkomen in 2019, wat ik dus nu niet meer heb, en dus had ik volgens die voorschotbrief geen recht op zorgtoeslag. Omdat het duidelijk was dat ik in 2019 geen recht had op toeslagen, heb ik nooit weer op MijnToeslagen van de belastingdienst gekeken.

   Terwijl ik dacht dat ik met een schone lei in 2020 opnieuw zorgtoeslag kon aanvragen, bleek het zo te zijn dat ik een inkomenswijziging in 2020 door moest voeren en daarmee de toekenning van 0 euro voor 2020 kon wijzigen.
   Dat was dus het lastige.

   Verwijderen
  6. Ah oké, ik begrijp het. Jouw situatie is inderdaad wat complexer dan de mijne. Ik snap dat het dan ook lastiger is met aanvragen. Bedankt voor je uitleg, Aaf

   Verwijderen
 8. Wat je kan doen is de toeslag aanvragen en dan je inkomen veel hoger schatten dan het daadwerkelijk is. Bijvoorbeeld 40.000 voor een alleenstaande. Je zal dan een bericht ontvangen dat het is aangevraagd, maar je er geen recht op hebt ivm een te hoog inkomen. Je zal dan geen maandelijkse betalingen ontvangen. Als je dan aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan (het jaar erop), weet je je verzamelinkomen. En log je in bij de toeslagen en geeft dit als inkomenswijziging aan hen door. Blijk je dan recht te hebben op de toeslag, krijg je binnen 5 weken een beschikking en een uitbetaling op basis van je daadwerkelijke inkomen en hoef je niet terug te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zet zorgtoeslag apart op mijn spaarrekening. Ik gebruik het om mijn premie van het komende jaar vooruit te betalen (toch weer een kleine korting) en zo kan ik mocht het nodig zijn ook altijd terugbetalen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.