zondag 19 juli 2020

Geldramp oefening

In de Volkskrant van afgelopen vrijdag stond een artikel over financieel mindere tijden en hoe je je daar op kunt voorbereiden. Onder anderen Marjan van Heemskerk, van de blog the Happy Financial, Marieke Henselmans en Erica Verdegaal,  die het boek Crisis! Wat te doen? Van rood naar groen schreven. In het artikel wordt onder anderen de geldramp oefening genoemd.
Bij een geldramp oefening leef je tenminste een maand van de helft van het geld dat je normaal uitgeeft aan je variabele lasten: boodschappen, uitjes, cadeaus, kleding, aankoop elektronica, huisraad  etc.
Bij deze geldramp oefening  oefen je zonder stress in zuinig zijn op je geld. Het is immers maar een oefening. Er mag van alles misgaan, het gaat er om dat je er wat van leert.
Het lijkt me wel wat, zo'n oefening!

Als je niet weet hoe hoog normaal gesproken je variabele lasten zijn, dan kun je ook het bedrag nemen wat mensen in de schuldsanering per week krijgen. Dat bedrag is 60 euro per week, plus vijftien euro voor de tweede volwassene in het huishouden, tien euro voor een kind en vijf euro voor een hond.
Zou je voor een kat nog wat mogen rekenen?
Normaal gesproken geef ik aan boodschappen gemiddeld ongeveer 30 euro per week uit en voor andere variabele kosten gemiddeld 804 per maand (dit is gerekend van maart 2019 t/m februari 2020). Die bedragen voor andere variabele kosten per maand verschillen bij mij heel veel, er waren maanden dat ik  maar €52,50 uitgaf, maar er waren ook maanden dat ik €1634,50 uitgaf. Omdat er zo'n verschil in uitgaven is, ga ik niet uit van 15 euro boodschappen per week + 402 per maand voor variabele lasten, dan zou ik namelijk op €469,50 uitkomen en dat is in een maand dat ik weinig uitgeef met gemak te doen, ik zou er zelfs van over houden en dat is niet de bedoeling van een geldramp oefening.

Ik ga in de maand augustus een geldramp oefening houden en ik neem als bedrag 62,50 euro per week. Voor mijzelf 60 euro en voor de kat 2,50 per week.
Dat is in die 4,5 weken die augustus telt, dus €281,25 in totaal. Misschien lukt dat, maar misschien ook niet. Het is een oefening, dus mislukking is niet erg!
Maar ik ga wel mijn best doen!

22 opmerkingen:

 1. Sinds maart dit jaar hebben wij elke maand een geldramp oefening lijkt wel. We geven veel minder uit dan normaal

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede oefening, al krijg je bij de schuldsanering niets extra's voor huisdieren. Het scheelt een tientje op je voorgenomen bedrag. Ik denk dat je je zonder dat tientje extra ook prima redt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook wel een ongelijke verdeling, dat je voor 1 persoon 60 euro krijgt en als je een partner en een kind er bij hebt, 85 euro.

   Verwijderen
  2. Bizar inderdaad! Alsof die tweede persoon ineens voor 15 euro kan eten en kleden... Echt heel erg raar...

   Verwijderen
 3. Dat is wel een handige oefening inderdaad en je houdt gelijk wat geld over voor een rampenfonds...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo'n geldramp oefening is iets voor mensen die altijd alles uitgeven wat ze hebben, totaal geen buffer hebben. Voor mij heeft zo'n oefening weinig zin. Wij hebben een flinke buffer en een flinke overwaarde op ons huis. Als alle mensen aan deze oefening meedoen, wordt de economische crisis nog veel dieper. Tijdens de vorige crisis is mijn uitgavepatroon ook altijd gelijk gebleven. Dus ik doe niet mee, zie voor mezelf het nut er niet van in. Ik heb me al 47 jaar lang voorbereid op mindere tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuke uitdaging maar die variabele kosten zijn vast geen uitspattingen waardoor ze elders in het jaar weer tevoorschijn zullen komen. Het lijkt me dus een beetje op jezelf voor de gek houden;-)
  Ik houd al jaren alles in Exel bij en kan daarom goed inschatten welke variabele kosten ik heb en wanneer je dat deelt door 12 krijg je m.i. een goed overzicht.
  Wanneer je het goed wilt doen mag je natuurlijk ook niet uit de voorraad putten bv. kattenvoer;-)
  Succes!
  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die grote variabele kosten bestaan uit vakanties, onderhoud aan huis en tuin en onderhoud auto. Dat zijn de grote klappers!

   Verwijderen
  2. Maar dus jaarlijks terugkomend... waardoor ze meegenomen moeten worden lijkt mij. Als je op het niveau van schuldsanering gaat leven is een maand niet zo moeilijk. Het een jaar of meer volhouden wel.
   Kortom ik denk dat dit project winst kan leveren bij mensen die zich nog niet ten volle bewust zijn van hun inkomsten t.o. uitgavenpatroon.
   ( ben het helemaal eens met Nietzomaarzoo van 11.57)
   Groet, Ellen

   Verwijderen
 6. Lijkt me juist 'grappig' om het eens andersom te doen. In jouw geval. Want je hoeft helemaal niet uit noodzaak zuinig (meer) te zijn. En zeker niet aan een proef mee te doen of je nog zuiniger kan leven. En je weet tot op de cent waar je je geld aan uitgeeft. Dus een nogal overbodige proef.

  Investeer juist nu in fijne dingen voor je gezondheid. Misschien drempels uit je huis weg? Een lekker matras. Of toch een ander bed (maak je van je huidige bed een logeerbed voor je kleinkinderen)afgestemd op de eisen van wat je lijf nu nodig heeft.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik woon grotendeels zonder drempels en die drempels die er zijn, zijn heel laag, daar rijd ik met mijn rollator heel gemakkelijk overheen.
   Je leert als pas-geopereerde traplopen, dus die drempels lijken mij geen probleem. Ik ga nog wel wat hulpmiddelen kopen die de komende tijd van pas kunnen komen, zoals een opstahulp voor het toilet boven.

   Verwijderen
  2. Lijkt me ook een goede oefening voor jou! Ga eens lekker een extra keer uit eten. Koop eens wat luxe producten: heerlijke noten of kaasjes of zo. Misschien een mooi fototoestel om foto's van de kleinkinderen te maken? Of een heel mooi cadeau voor de kleinkinderen? Een schommel of een speelhuisje in de tuin of een uitgebreid poppenhuis? Of fijn nieuw meubel voor jezelf? Heb je al een elektrische fiets?
   Je hebt al wel genoeg geoefend met zuinig zijn lijkt me zo...

   Verwijderen
 7. Ik zie zo'n oefening zelf niet zitten, ik heb een buffer en leef al redelijk zuinig. Daarnaast houd ik al jaren bij wat mijn kosten zijn en noteer ik alle uitgaven in een Excelbestand. Maar voor lieden die heel makkelijk uitgeven én geen weet hebben van hun uitgavenpatroon is dit zeker een goede oefening.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mijn man zijn we al jaren bezig met een rampenmaand (mede daardoor dus flink af kunnen lossen en een groter huis kunnen kopen)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jaren geleden in 20t13 toen we wisten dat er een inkomensdaling van 800 euro aan kwam, zijn we maanden ervoor al gaan leven alsof het zo was. Droog oefenen. Dat gaf rust toen we het voor het echie moesten doen. We wisten de valkuilen en hadden toen een buffertje voor als het. Mis ging.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel verstandig! Je weet wat je kunt verwachten als je oefent. De stress is een stuk minder.
   In feite heb ik ook zoiets gedaan door tijdens mijn werkzame leven mijn hypotheek af te lossen. Ik wist dat ik met ingang van mijn pensioen een lager inkomen zou krijgen (het verschil is €5207 bruto, het verschil was ruim 17% van mijn inkomen). Door de hypotheek af te lossen, zouden mijn vaste lasten een stuk lager zijn!

   Verwijderen
 10. Mijn man en ik zijn al een paar maanden een geldramp oefening aan het houden ,daar wij net bericht gehad hebben dat mijn pensioen uitkering 19 maanden gestopt word volgend jaar ivm een pensioengerechtigde Door de nieuwe aow leeftijdgrens.
  We leven nu van een bedrag waar We straks van moeten leven,het geld dat We nu uitsparen,word als buffer op de rekening gezet voor die periode.
  Erg leerzaam om te doen,geef ons goed beeld van ons uitga e patroon

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha nou zo geld ramp zitten we nu letterlijk midden in.. de ww is nog steeds niet rond dus minimale uitgave hier in huize Eurootje, kom op nog minder dan de helft van wat ik normaal uit geeft.. maar we redden het tot nu toe.
  Hoop duim en bid het eindelijk volgende maand rond is en dan eindelijk kan zien wat momenteel het inkomen wordt.. die onzekerheid wordt ik een beetje boel nerveus van.

  Gelukkig hebben we ervaring in het consuminderen dus we gaan er gewoon mee door ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben jaren veel zuiniger geleefd dan strikt nodig. Ons huis is nu afgelost en er is een gezonde buffer. Ons nieuwe kleine huisje is totaal (door onszelf) gerenoveerd en er zijn zonnepanelen. Ik kocht het boek van Marieke en had de neiging om ook zo'n maand in te lassen. En we doen het niet. Sterker nog, het vakantiegeld van €1500 hebben we naar een rekening overgeboekt en dat gaan we in 2020 ook echt uitgeven. Aan horeca aan hotelovernachtingen, bioscoop, dierentuin enz. Eigenlijk een uitdaging voor ons om dat uit te geven/op te maken. De neiging tot zuinig zijn zit diep.. we zijn nu 61 en 65 de tijd van sparen voor later zit er nu wel op. We gaan leven van wat er straks binnenkomt en de buffer aanspreken voor vervanging van spullen indien nodig en eventuele ziekenkosten. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bij mij is door Corona een substantieel deel van mijn inkomen weggevallen, dat heb ik inderdaad opgevangen door het budget voor wisselende uitgaven flink terug te brengen (al moest het boodschappenbudget wat omhoog i.v.m. thuiswerken). Ging prima en ik ben er niet ongelukkiger van geworden. Ik ben wel heel blij dat de 'gratis' uitjes als een musea (want: al jarenlang een Museumkaart) nu weer kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Door corona viel 60% van onze inkomsten weg gedurende 3 maand. Vanaf deze maand lijkt het weer een beetje goed te komen financieel gezien maar de tweede covid piek loert om het hoekje! (We wonen in Belgie). We hadden het voorbije jaar zware verbouwingen gedaan waardoor onze buffer al laag stond. Die drie maanden hebben verder aan de buffer geknaagd...ik ben super ongerust over hoe we een volgende 3 maand met bijna geen inkomsten zouden moeten overleven. Dus dat blijft hier een evenwichtsoefening tussen buffer proberen vullen en toch af en toe iets kopen.. Je kan twee tieners en een kleuter ook niet alles blijven ontzeggen.. dus ja, wij hebben het drie maand gedaan met enkel het strikt noodzakelijke, deze maand kopen we soms iets voor de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier minder uitgaven door corona. Ik ging nergens meer naar toe en ik kon ook door mijn pijnlijke slijtage aan de heupen weinig doen.
   Op dit moment doe ik wel wat aanschaffen in verband met de slijtage: een nieuw matras, een opstahulp voor in de toilet, een rollator, een wandelstok, een schoenlepel. Dus in deze maand vrij veel gekocht. Meer dan anders, maar vóór de maand juli had ik juist lagere uitgaven.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.