dinsdag 14 juli 2020

Opgehouden met omrekenen 😀

Omrekenen van euro naar gulden

Het is al weer een tijd geleden dat de gulden verdween en dat de euro er voor in de plaats kwam. Dat was om precies te zijn op 1 januari 2002. Al weer 18,5 jaar geleden! Ik was toen 49 jaar en al die jaren was ik gewend aan Nederlandse  guldens. Dat zet je niet zo maar aan de kant, ik tenminste niet!
Destijds bevatten bankafschriften en ook prijskaartjes in winkels dubbele getallen. Zowel het bedrag in guldens als het bedrag in euro's werd vermeld. In die eerste jaren rekende ik alles om. De euro was ongeveer 2,2 gulden. Kleine bedragen, grote bedragen alles werd door mij teruggerekend naar guldens. Mijn dochters waren 15 en 12 jaar toen de euro ingevoerd werd en die waren er in no time aan gewend. Ik was wat ouder en minder flexibel. Mijn dochters vonden het maar gek dat ik nog steeds omrekende! Maar ja, ik vond het toch wel enorme bedragen die voor producten, of bijvoorbeeld huizen, gevraagd werden. Een half miljoen gulden (= €227.272,00) voor een huis is tegenwoordig heel goedkoop.  Een half miljoen!  En een brood, daar betaal je zo maar fl 6,60 voor!

Mooie bankbiljetten

Ook had ik heimwee naar de prachtige Nederlandse bankbiljetten.
Biljet van 50 gulden

Biljet van 100 gulden
Biljet van 250 gulden
Vooral het biljet van 50 gulden vond ik prachtig! Die stralende zonnebloem! Daar wil je toch helemaal geen afscheid van nemen? Die eurobiljetten zijn een stuk fantasielozer, saai en lelijk!
Dus ik bleef rekenen naar guldens, maar wel hoe langer hoe minder vaak.

De gulden vergeten

En in de afgelopen week betrapte ik mij er op dat ik helemaal niet meer omreken.
Nooit!
En bij nader inzien eigenlijk al járen niet meer. Sinds wanneer, dat weet ik niet, maar het lijkt alsof ik de gulden helemaal vergeten ben!
Komt de gulden ooit weer terug? Persoonlijk denk ik van niet.
Reken jij nog wel eens om?

33 opmerkingen:

 1. Ik heb dat omrekenen ook nog jaren gedaan, maar opeens ben ik daar toch mee gestopt. Dat is, net als bij jou, ook gewoon vanzelf gegaan.
  Ik verwacht wel dat de euro blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Net als jij,al jaren niet. Wat ik merk,dat mijn man bij het ouder worden vaak het woord "gulden"gebruikt ,als hij euro's bedoelt. Dat zit zo in het systeem gebakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig, dat doet mijn ex-man ook. Die zegt ook gulden als hij euro's bedoelt1

   Verwijderen
 3. Ik doe het nog steeds. Soms. Gisteren zei ik tegen iemand: die waren maar een euro per stuk. En toen dacht..maar dat is potdomme 2,25 gulden! Omrekenen in de winkel doe ik niet meer zo vaak, ook omdat ik me dan vaak een hoedje schrik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, maar alleen bij grote bedragen. De waarde van de gulden zegt mij nog steeds meer dan de euro. Juist daardoor zie je ook hoe vreselijk duur alles is geworden. Een brood van fl. 6,60 is toch belachelijk als je weet dat je vroeger een brood van fl. 1,50 kon kopen. Maar goed, alles is duurder geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn salaris was in 2002 fl 2400. Als ik nu mijn dienstjaren er af haal zou mijn salaris nu €2400 zijn. Kijk ook naar even bij de minimum loon van 2002 en nu.

   Verwijderen
 5. Heel soms...als ik op een terrasje een kop koffie drink voor 2,50 euro (!!!😲)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is weer wel zo dat de waarde van het geld wel aan de "guldenwaarde" hangt. 50 euro geef je uit met gemak van 50 gulden niet de weerstand van 110 gulden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vermoed dat daardoor de prijzen zo gestegen zijn. De huizenprijzen in het bijzonder.
   Men heeft naar zichzelf toe gerekend. Ik verwonder me daarover en vraag me af, of bij de omschakeling ook rekening is gehouden met de menselijke geest. Hier heb ik nooit iets over gelezen.

   Verwijderen
 7. Heel lang heb ik het nog gedaan om te 'voelen' of iets nou duur was of niet, maar nu niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha! Ik reken nog steeds om.... ik weet de koers ook nog precies: 2,20371.... Vraag me niet waarom, maar t zit kennelijk in mijn hoofd gebeiteld. Het heeft geen enkele zin, maar het is een gewoonte geworden. Suf toch?
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik reken ook nog altijd terug naar de gulden. Persoonlijk vind ik die euro helemaal niks zelfs toen er over gestemd moest worden was de meeste mensen in Nederland het er niet mee eens om naar de euro te gaan. Politiek heeft het doorgezet.

   Verwijderen
 9. De week van invoer vd euro lag ik in een Frans ziekenhuis en ging dus van franse franken en guldens naar euro's.
  Omrekenen heb ik nauwelijks gedaan denk ik, maar partner komt er nog wel eens mee

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Er is sinds de invoering van de euro ook inflatie geweest. Omrekening met 2,20 is dus niet reëel. Vaak reken ik ook nog om, maar hanteer dan anderhalf maal de euro prijs Dus de 3 euro voor het brood wordt 4,50 gulden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh ik reken af en toe nog steeds om hoor! Als we bijvoorbeeld een huis te koop zien staan voor 4,5 ton in euro...da's wel een miljoen in guldens he? Zulke dingen. Bij dagelijkse aankopen niet meer hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het nog wel met (veelvouden van) 45, dat reken ik automatisch om. De rest niet meer.
   Ik mis onze prachtige biljetten ook, vooral de kleurigheid en de speelsheid van het ontwerp.

   Verwijderen
  2. Ik nog altijd en dat heeft een reden. Ik woon vanaf 1990 op Curaçao en daar hebben we de gulden. De koers ligt momenteel rond de 2.01. 100 euro komt dus op ruim 200 antilliaanse guldens.

   Verwijderen
 12. Wij moesten onze prijslijst voor de klanten omzetten naar euro’s. Om klachten te voorkomen (jullie zijn duurder geworden) deelden we exact door 2,20371. En wat zeiden enkele klanten:........
  Jullie zijn wel duurder geworden 😂
  Terugrekenen of verlangen naar de gulden heb ik niet lang gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben 40 en reken nog steeds veel om. Bakje aardbeien voor 3 euro maar dan denk ik: ruim 6 gulden voor een bak aardbeien! Dat was vroeger 2 gulden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallig deed ik dit van de week ook. Een bakje aardbeien was € 4.59. Ik dacht nog zouden mensen dit echt ook nog kopen als het ruim fl. 10,00 was geweest. Natuurlijk is er ook sprake van inflatie maar die psychologische drempel over om fl. 10.00 uit te geven voor een bakje aardbeien van ook nog eens 450 gr., niet eens een pond. Ik weet het niet hoor, zeker voor de oudere generatie waar ik zelf toe behoor.

   Verwijderen
 14. Ik was bijna 12. In het begin rekende ik wel om, maar het punt is dat ik op die leeftijd natuurlijk alleen zakgeld had als inkomen. Echte salarissen heb ik alleen in euro's gehad. Ik kan dus wel uitgaven x 2,2 doen, maar de gedachte aan mijn inkomsten x 2,2 levert natuurlijk ook een heel ander bedrag op ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb inderdaad heel lang omgerekend. Ik had geen gevoel bij de euro. Nu nooit meer

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb het een hele tijd gedaan, Nu eigenlijk nooit meer.
  Als er nog wordt omgerekend dan gaat het vaak enkel om de kosten.
  Om het positief te houden heb je wel eens uitgerekend hoe je inkomsten zijn in guldens?
  Dan schrik je je vast ook een hoedje in positieve zin.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het kleingeld rinkelde leuker bij de gulden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik denk gulden zeker komt trug,want leven is nooit stil.Komt tijd dat EU bestaat niet,net als met USSR,daar was ook na 73 jaar bestaat niet meer.Dus EU krijg zelefde,en dan komt weer gulden trug. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. 2.40 gld = €1,00 Nu €1,00 = 1.65 gld

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heel soms reken ik terug maar dan reken ik ook direct mijn huidige salaris om, dit om het in perspectief te plaatsen
  En de gulden komt echt niet terug, we gaan toch ook niet terug naar daalders en florijnen of dukaten?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik reken nog vaak terug. Vooral ook omdat ik als gemensioneerde meer dan 12 jaar op hetzelfde inkomen zit.
  Het brengt voor mij in perspectief hoevongelooflijk veel minder ik te besteden heb. Kopje koffie voorheen Fl 2,00 nu €3,50 = minstens fl 7,50

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik rekent ook niet meer terug. Ook eigenlijk vanzelf gegaan. Heb het wel jaren gedaan,maar nu je het er over heb denk ik.he dat doe ik al jaren niet meer.
  Geertje

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik reken nog steeds alles om in guldens ,heb ik trouwens altijd gedaan in het buitenland(marine en varen) omdat alles bij de prijzen van gulden naar euro in geteld hetzelfde bleven ben ik er vast van overtuigd dat mijn salaris van toen is gehalveerd en dus na omrekening is een artikel altijd te duur en word het door mij niet gekocht voel me nog steeds belazerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Sinds ik in een ander land woon reken ik voornamelijk om naar euro's ; ) haha! Moet wel zeggen dat de betreffende valuta zo uit het hoofd makkelijk om te rekenen is, anders zou ik het waarschijnlijk ook niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heb nog wel een tijdje omgerekend, maar nu helemaal niet meer. Je gaat er toch aan wennen. Je moet toch meegaan met de tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik reken niet meer om. Ik heb eens een computer gekocht in 1995 voor 5500 gulden. Het was toen eigenlijk een eenvoudig ding met een printer. Dat is nu ongeveer 2500 euro. Nou daar kan je nu een heel mooie computer van kopen. Zelf voor een kwart van het geld kan je er nog een kopen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.