vrijdag 7 augustus 2020

De grootouders van mijn moeder deel 2

Hier schreef ik laatst over de ouders van beppe Aaf.
De grootouders van mijn moeder aan haar vaders kant, waren
  • Pier geboren 1853 - overleden 1926, hij werd dus 73 jaar oud, een respectabele leeftijd in die dagen.
  • Ybeltje 1858- en overleden in 1923, zij werd 65 jaar.
Ze waren kleine boeren, woonden in een dorpje vlakbij Leeuwarden en kregen tussen 1878 en 1901 in totaal 11 kinderen, vijf jongens en zes meisjes, mijn pake was hun 10e kind. Het broertje dat geboren werd na de geboorte van mijn pake, heeft maar heel kort geleefd.
Alle andere 10 kinderen overleefden hun kindertijd en werden volwassen. Omdat mijn grootvader één van de jongsten was, heb ik ze niet allemaal gekend. Een deel (5 zussen) was al overleden toen ik geboren werd of overleed snel daarna (2 broers).
Ybeltje had een echt gouden oorijzer en daarmee staat ze op deze foto.
Als ik die twee hier zie, dan zou je denken dat zij een stuk ouder was dan hij. Maar dat was dus niet zo. Dat ligt aan de kleding en aan het gouden oorijzer met de muts. Mijn grootvader leek sprekend op zijn vader, dat is wel grappig, hoe mensen op een ouder kunnen lijken!

Pier en Ybeltje
Ik weet dat mijn grootvader oom was van jongens die ouder waren dan hijzelf. Het waren kinderen van zijn oudste zus. Hij werd er mee geplaagd. Hij vond het helemaal niets dat hij jonger was!

De 4e zus van mijn grootvader heb ik wel gekend. Nadat haar man overleed, ging ze inwonen bij mijn grootouders. Ze woonde bij hen boven in de grote zit-slaapkamer, waar eerst mijn oom en tante met mijn neef en nicht woonden.  En later, toen mijn grootmoeder in het bejaardenhuis woonde, woonde zij ook in hetzelfde bejaardenhuis en gingen we wel eens op visite.

11 opmerkingen:

  1. Mijn moeder, 1930, en vader 1928,komen ook uit hele grote gezinnen. Bij mam hadden ze 14 kinderen en bij pap 12.Ook de oudste zus van mam had al 2 kinderen toen mijn oma er ook nog 1 kreeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind foto's van vroeger altijd zo bijzonder. Toen lachten ze ook niet voor een foto bijvoorbeeld!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interessant hoor. Een oorijzer moest ik even opzoeken, ik dacht aan een soort grote piercing!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooi echtpaar. En wat is overgrootmoeder mooi gekleed met kanten "ondermouwen".

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie foto. Ik moet wel denken aan al het werk ,om deze kleding schoon te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bijzondere foto. Weet je ook of dat hun eigen kleding was? Vooral hij zit er zo gekleed uit

    BeantwoordenVerwijderen
  7. natuurlijk was het hun eigen kleding ! Stel je voor kleding huren voor een foto ? Dacht het niet hè; dat koste geld en dat was schaars. Deze kleding die ze droegen zal, zoals ouderen weten, de zondagse kleding zijn geweest. Kleding om mee uit te gaan zogezegd.Vaak ook het enige nette wat men bezat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt helemaal! Deze kleding werd op zondag en op begrafenissen gedragen en verder niet. Ik vermoed inderdaad dat ze daarnaast geen nette kleding bezaten. Ik weet dat het een vrij armoedig gezin was, al zou je dat door de kleding en het gouden oorijzer misschien niet verwachten. Ze hadden weinig land en maar heel weinig vee.

      Verwijderen
  8. Misschien was het gouden oorijzer een erfstuk? Toen ik je blog las, had ik zoiets van: tjonge, flinke boeren! Tenslotte was het ook niet ongewoon dat mensen met minder geld een zilveren oorijzer hadden.
    Wat een werk ook, zo'n floddermuts stijven!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.