woensdag 19 augustus 2020

Iedere 14 dagen de kliko helemaal vol!

Mijn kliko wordt sinds kort steeds door mijn buurvrouw op de stoep gezet. Zij vindt dat het voor mij eigenlijk een beetje te zwaar is om die meters met die bak te lopen.  Eigenlijk valt het wel mee, want in mijn kliko zit maar weinig afval en daardoor is hij heel licht.  Maar ik vind het prima als ze mij wil helpen en waardeer het zeker dat ze zo behulpzaam is. In feite heb ik er ook genoeg aan om 1x per 2 maanden de bak bij de weg te zetten. Pas dan zit hij redelijk vol.

Mijn buurvrouw is heel verbaasd over mijn lichte container. Zij heeft iedere 14 dagen een propvolle kliko en dat iedere 14 dagen opnieuw. Ik ben op mijn beurt verbaasd over de hoeveelheden afval die zij in haar eentje produceert. Hoe doe je dat in vredesnaam? Er kan 240 liter in!

Het blijkt dat ze aan het opruimen is en ook graag mijn container wil gebruiken als de hare vol zit. Ik vind het best. Ze heeft het netjes gevraagd en dat vind ik iets heel anders dan wanneer mensen ongevraagd iets in mijn kliko gooien. Daar heb ik een hekel aan!



En toch, denk ik ook: moet dat echt allemaal weg en zouden er geen bruikbare dingen tussen zitten waar de kringloop heel goed weer andere mensen blij mee kan maken? Ik ben zelf geneigd van alles wat ik niet meer hoef, maar volgens mij toch nog van waarde is, naar de kringloop te brengen. Het positieve daarvan is ook dat ik daardoor veel minder afval produceer!
Ik ga haar vragen of ze er aan gedacht heeft spullen naar de kringloop te brengen!

26 opmerkingen:

  1. Ik begrijp hieruit dat jullie in Groningen niet per volle container afgerekend worden, zoals dat hier gaat. Dat stimuleert om spullen naar de kringloop te brengen en om te letten op hoe vaak je de container buitenzet. Ook als je geen container hebt maar afvalzakken in ondergrondse container gooit wordt bijgehouden hoeveel zakken je weggooit. Ik kom zelf op vier zakken per jaar, waar andere wekelijks een of twee zakken wegdoen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier in de stad Groningen betaal ik een vast bedrag per jaar. Ik betaal €236,40. Er zijn plannen om over te gaan op een diftar systeem. Dan betaal je een vast bedrag per jaar + een vast bedrag per kg. In stadsdeel Haren is dat al zo, daar betalen mensen €97,30 per jaar + 20 cent per kg. Voor mij zou het voordelig uitpakken, maar ik ben toch niet voor omdat ik vrees voor veel zwerfvuil. Het is dan namelijk veel goedkoper om je vuilniszakken in de bosjes te gooien dan om het aan te bieden in kliko's of ondergrondse afvalcontainers.

      Verwijderen
    2. Hier gebruiken we nog vuilniszakken, maar ik heb gehoord dat per kg afrekenen of per keer (met kleinere bakken) zorgt voor dump van vuilnis in andermans kliko's. Mensen lopen in het donker met vuil langs de straten. Hierdoor kan je de kliko alleen maar buiten zetten als die helemaal vol is.

      Verwijderen
  2. Goede win-win situatie. En wie weet breng je haar nog op een idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In de stad waar ik woon hebben we sinds 2 jaar geen container meer voor restafval. Elke woning heeft een pasje waarmee je ondergrondse containers kan openen in de wijk waar je woont. De opening was 60 liter en je betaalde per jaar een vast bedrag per huishouden. Ik gooide elke week een zakje erin. Sinds 1 juli betalen we 0.80 per keer dat je de container opent en de inhoud is verkleind naar 30 liter. Ik kocht een oude zinken afvalemmer met deksel. Daarin zit een zak van 40 liter. Die emmer sluit goed en staat in de tuin. Als deze nu gevuld is met ongeveer 30 liter aan zakjes dan breng ik hem naar de container. Eens in de ongeveer 3 weken. Met 2 personen vind ik dat netjes. We hebben in onze tuin een groencontainer, 1 voor papier en 1 voor PMD afval en nu dus de zinken emmer erbij. Voor ons is het goedkoper geworden.
    Maar flatbewoners moeten dus in huis hun afval bewaren en hun groen en plastic. Dus in wijken met veel flats gooien de mensen hun zakken naast de containers.. en hun bankstellen en autobanden. Want rommel trekt rommel aan. Onze wijk valt mee want uitsluitend laagbouw, Maar in het oude centrum wordt de puinhoop groter. En ach de mensen met kinderen in de luiers.. met deze hitte spaar je liever niet op, maar elke dag je vuilnis wegbrengen kost dus per keer 0.80. Het laatste woord is nog niet gesproken in de Gemeenteraad. En waarom?? om mensen te dwingen beter te scheiden en minder te weg te gooien. In theorie mooi maar niet goed doordacht lijkt me. Ook mensen die zwerfvuil rapen, zetten nu deze zakken naast de container.. en hiervoor geldt ook, rommel trekt rommel aan.. Luister maar eens naar Brigitte Kaandorp op Youtube het stukje over spullen:)) Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sommige kringlopen nemen op het ogenblik niets meer aan. Ze zitten overvol sinds de lockdown.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Grappig, want hoe krijg je een kliko vol met steeds bruikbare spullen voor de kringloop? Hihi, kan me er weinig bij voorstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt me niet dat alles wat ze weggooit naar de kringloop kan. Waarschijnlijk een (klein) deel wel!

      Verwijderen
  6. Goed idee om haar dat te vragen! Wij hebben een systeem met een groene en grijze container waarbij je verschillende maten kunt kiezen. Die mogen dan een aantal keer per jaar aan de weg. Wij komen met onze kleinste maatjes dus bij lange na niet aan het maximaal aantal keer legen. Ik verbaas me daarom ook wel over de heel grote maten die mensen vol krijgen. Zeker omdat papier en plastic bij ons apart worden opgehaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bij mij in de regio zijn de kringloopbedrijven heel kritisch geworden wat ze nog aannemen. Het aanbod is zo overweldigend sinds de coronamaatregelen zijn begonnen. Er zijn weken geweest dat ze helemaal niets meer aannamen. Heel nederland is aan het opruimen en niet aan het kopen. En de kwaliteit van het aanbod is heel sterk gedaald. Al die spullen moeten opgeslagen, uitgezocht en alles wat niet verkocht kan worden of binnen afzienbare tijd verkocht wordt moet afgevoerd worden. En aangezien de kringloopbedrijven gewoon bedrijven zijn moet daar fors voor betaald worden. Want de doelstelling kan deels gesubsidieerd zijn in het kader van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werk geven, de financiele bedrijfsvoering is dat niet. Winst zal er toch gedeeltelijk gemaakt moeten worden om te kunnen herinvesteren maar minimaal moet de bedrijfsvoering rond zijn. En als er dan tonnen naar het afvoeren van afval gaat wordt dat erg lastig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook hier heeft de kringloop zijn eisen omhoog gesteld, wat me wel doet twijfelen. En in geval van twijfel, wordt het de stort, helaas. Alleen textiel is heel makkelijk want alles mag in de textielbak. Daarbij scheid ik zelf de kapotte en vuile textiel van de nog te verkopen kledij, en bij de "vodden" (sokken met gaten, uitgelubberde t-shirts en BH's, ondergoed waar de gaten in vallen, gescheurde broeken en knipselresten van creabea projecten) doe ik een papiertje met "vodden". Om het sorteren te vergemakkelijken.
      Ik ben wel heel blij dat er weer kringlopen open zijn, want onze garage was afgelopen maart april veranderd in een milieustraat! Nu kunnen we weer spullen naar de stort brengen tenminste, en hebben we weer ruimte om klussen aan te pakken.

      Verwijderen
  8. Hier betalen we per keer dat we hem aanbieden + huur voor de container per maand + per kilo dat er in zit. Dus 3 bedragen, en nog zijn er mensen die niet nadenken wat ze er in smijten :'(

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zou buurvrouw er zeker op wijzen dat er kringloopwinkels bestaan.
    Omdat het aanbieden van afval (in een container, ondergronds of bij een stortbordes) steeds moeilijker en duurder wordt, moeten de gemeenten en Staatsbosbeheer steeds meer geld uitgeven om illegaal gestort afval op te ruimen (en dan bedoel ik niet het drugsafval).
    Tijdens mijn wandelingen (Pieterpad, Drenthepad, Maarten van R. pad etc.) zie ik zoveel afval, niet alleen blikjes en plastic tasjes maar volle vuilniszakken, autobanden, schoenen en kleding, meubels en kapot speelgoed.
    Wij kijken altijd eerst bij de kringloopwinkels als we iets willen aanschaffen (tuingereedschap, serviesgoed, kleding, boeken) en denkeusnis meestal groot.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hier gezin met vier personen. We hebben een ondergrondse container waar maar een heel klein zakje in kan. We scheiden echt al het afval zeer nauwkeurig en hebben nog geen ouderwetse grote vuilniszak per maand. Ik zet veel grotere spullen die ik kwijt wil op de Weggeefhoek dan maak ik er een ander weer blij mee. Toen we nog de grijze container hadden ging hij eens per drie maanden aan de weg. Gooide alles er los in dat scheelt al heel veel ruimte. Mijn man rijdt af en toe afval en neemt heel soms dan iets mee wat niet in de afvalcontainer past maar dat is eens per half jaar ofzo.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. De kringloop is (terecht) kritisch geworden op kwaliteit van goederen. Zij raken het niet kwijt en krijgen enorm veel aangeboden. Wij hebben sinds anderhalf jaar geen grijze container meer. In het dorp staan per wijk ondergrondse containers waar je met een pasje je afval mag 'dumpen'. Ik denk dat wij om de week een zak hebben ongeveer. Soms ietsje meer. Rest is gescheiden tot plastic, tuinafval en papier waar we wel een kliko voor hebben. Hoewel het systeem voor ons meestal prima werkt, kan ik me voor buurtbewoners die minder goed ter been zijn voorstellen dat het lastig is om erheen te lopen. Voor ons is een paar minuten met een volle zak goed te doen (en soms neem ik m mee in de auto, als ik toch weg ga), maar anders kan het pittig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik gooi tegenwoordig de zakjes met zwerfafval dat ik al wandelend opraapt in een blikvanger. Ik raap een dikke vuilniszak per week aan troep, vaak wel 2, en betaal bijna 400 euro vastrecht plus 12 euro per leging, plus een bedrag de kilo boven de 500 kg per jaar.. en dat zwerfafval tikt dan fors aan.
    Zelf zetten we de kliko 3 keer in 2 jaar aan de weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij zetten de zwarte kliko maar 1 x per 4 weken buiten (mag 1 x per 2 weken) en dan nog zit er niet veel in. En we zijn met ons drieën. Voor de rest proberen we alles zoveel mogelijk te scheiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Zou je buurvrouw echt niet van het bestaan van kringloopwinkels weten? dan leeft ze een beetje onder een steen.
    Misschien heeft ze wel een probleem om het te brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien zitten kringloopwinkels gewoon niet zo in haar wereld.
      Geen probleem met brengen. Ze heeft een auto en gaat overal in de auto naar toe, ook naar winkels op 5 minuten fietsafstand. Ze is goed gezond en zonder beperking.

      Verwijderen
    2. Leuk voor de buurvrouw om dit ‘beschuldigend’ verhaal over zich zelf te lezen. Komt niet zo vriendelijk over. Zolang jij niet precies weet wat zij weggooit, zou je niet voorbarige conclusies moeten trekken. Vind ik dan he 👍
      Pia.

      Verwijderen
    3. Het is niet mijn bedoeling om te beschuldigen, ik wil mensen met mijn stukje bewust maken van hun weggooi gedrag en ik hoop dat lezers gaan nadenken over andere mogelijkheden. Het kan best zijn dat mijn buurvrouw alleen maar troep weggooit, alleen kan ik mij er weinig bij voorstellen dat je iedere twee weken een kliko met louter waardeloos materiaal weggooit. Dat zegt misschien meer over mij dan over haar 😀

      Verwijderen
    4. Misschien las ik het wel verkeerd, interpreteerde ik het zo. Mede omdat je schreef omdat ze ook alles met de auto doet. Maar dat maakt niet uit. Heeft ze kinderen in de luiers? Want dat zijn ook echte bakkenvullers weet ik. Bedankt voor je uitleg. Ik schreef beschuldigend ook bewust tussen haakjes om het minder zwaar te maken. Pia.

      Verwijderen
  15. Je kunt haar vast op ideeen brengen om minder afval te produceren. Bij ons zit de grijze kliko ook maar voor de helft vol na twee weken. En wij zijn met z'n vieren. Mijn buurvrouw heeft een 2 pers. huishouden en heeft 'm altijd vol en gooit bij mij een zak er in. Ze vraagt me hoe ik dat toch doe. En dan blijkt het nog best lastig om precies te duiden hoe het komt dat ik weinig afval heb. Ik gaf de tip dat ik heel weinig eten in tray's koop; die plastic bakken waar vlees in zit of waar voorgesneden groente in zit. Dat geeft enorm veel afval.
    En de kringloop is een hele goeie voor de bruikbare spullen (en er is meer bruikbaar dan menigeen denkt).

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hier gaat de kliko maar een paar keer per jaar aan de weg. GFT, plastic en papier wordt apart ingezameld. Glas breng ik naar de glasbak. Goede kleding naar Kledingbank of kringloop. Slechte kleding naar kledingcontainer. Goede spullen naar kringloop.
    Ik snap niet dat je buurvrouw zo vaak de kliko vol heeft. Bij een gezin met jonge kinderen (luiers) snap ik het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mijn schoonvader was van het type: bewaar het maar, het kom vast nog wel van pas! Van zijn spullen had hij nog drie levens lang lol kunnen hebben, maar helaas is hij recent op z'n 85e overleden. Ja, een mooie leeftijd.

    Nu zit schoonmoeder met de gebakken peren: een zolder én een garage vol zooi, en ook de kasten zitten helemaal vol met van alles. Gelukkig is ze voor haar leeftijd nog best wel kwiek, al rijdt ze zelf geen auto meer. Dus nu gaan we er elke week heen om wat ze die week weer uitgezocht heeft, weg te brengen. Deels kan het terug naar de kringloop waar schoonpa het ooit kocht (over recycling gesproken!), deels moet het nu toch echt naar de milieustraat waar we het dan nog een beetje kunnen scheiden.

    Dus de komende tijd produceert mijn schoonmoeder in haar eentje nog heel veel afval... maar haar schuld is het niet. Als zij komt te overlijden (laten we hopen dat dat nog even duurt) dan heeft ze voor haar kinderen het opruimen van haar huis een heel stuk gemakkelijker gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mijn buurvrouw is het ongeveer hetzelfde verhaal. Wat ze nu weggooit was niet van haarzelf. Het waren de spullen van haar man die al weer een tijd geleden overleden is. In de eerste jaren kwam ze er niet toe om spullen weg te doen en nu wordt het tijd om dat wel te doen.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.