dinsdag 18 augustus 2020

Paarse enveloppe toch maar verzonden!

Al weer ruim drie weken geleden ontving ik een paarse enveloppe.
Voor diegenen die niet weten wat dat betekent: de enveloppe bevat een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. In de enveloppe zit een zelftest. Met een soort staafje prik je een aantal keren in je poep. Je doet het staafje in een buisje en je stuurt de test op. Na verloop van tijd krijg je schriftelijk de uitslag. Mochten er verdachte cellen gevonden worden, dan volgt verder onderzoek. De test is gratis en geheel vrijwillig.

Ik heb al 2x eerder meegedaan aan dit bevolkingsonderzoek en tot nu toe was de uitslag voor mij gunstig, oftewel negatief.
Door de hinder en pijn die ik van de slijtage van mijn heupen ondervind, had ik helemaal geen zin in darmkanker. Dat er ook nog bij zou me echt te veel worden, ik heb genoeg aan de beperkingen vanwege mijn heupklachten. Ik was nogal pessimistisch gestemd dus. Dat pessimisme ging over en ik vond mijn reactie nogal onzinnig. Waarom zou ik nu wel positief testen? En als het zo is, dan kun je maar beter actie ondernemen en niet als een struisvogel je kop in het zand steken. Nu heb ik in natuurfilmpjes nog nooit een struisvogel gezien met zijn kop in het zand, maar dat gehéél terzijde!
Ik nam me voor de test wel te doen en niet te laten liggen. Dan misschien maar darmkanker of darmpoliepen + versleten heupen. Niemand heeft trek in genoemde belastende kwalen, maar als het zo is, dan is het zo en dan hoop ik er het beste van!

En toen werd het warm, wat zeg ik, gewoon heet. Het leek me niet goed die enveloppe met die zelftest in een brievenbus te stoppen die daarna nog een aantal uren staat te stoven bij 33 graden. Dus ik heb nog maar even gewacht totdat de ergste hitte voorbij is.
Nu verwacht ik over ongeveer 2 weken de uitslag.

14 opmerkingen:

  1. Er wordt niet getest op verdachte cellen, er wordt getest op (restanten van) bloed in de ontlasting - als mogelijk teken van een bloedende poliep die kwaadaardig kan worden, of als teken van echt al beginnende kanker in de darmen.

    In het voorlichtingsmateriaal kun je dat bijv. zien op deze pagina, onder het kopje "Verwijzen": https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-darmkanker/professionals .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het jammer dat ze niet kijken naar darmgezondheid. Hoeveelheid bacterien en schimmels en voedingsbodem voor beiden. Dit zou zoveel kunnen betekenen voor gezondheid van mensen. Nu is er zo'n grote groep die zich laat testen en onterecht denken mijn darmen zijn gezond, want geen bloed. Met de uitslag zouden we doorgestuurd kunnen worden naar dietist die voedingsadviezen kan geven. Bijvoorbeeld over vezel inname. Onze gezondheidszorg is niet gericht op gezondheid maar op behandelen van ziekten. Ik heb in maart meegedaan en uitslag was goed. Bieke

      Verwijderen
    2. Mensen kunnen ook eens zelf verantwoordelijkheid nemen over hun gezondheid en deze testen laten uitvoeren op eigen kosten. Vervolgens daarnaar handelen en gezond(er) leven. Waarom de verantwoordelijkheid altijd bij overheid leggen en zelf afwachten.

      Verwijderen
    3. Suzanne, deze test is er nu al. De test wat uitbreiden en mensen als ze daarvoor in aanmerking komen doorverwijzen, is goedkoper dan ziekten behandelen.. denk ik zo.. je gaat dan niet naar een dietist omdat je te dik bent, maar omdat je darmen aangeven niet gezond te zijn.
      Op onze basis scholen wordt geen onderwijs gegeven in gezonde voeding en wat een lichaam nodig heeft. Gymleraren zijn wegbezuinigd, de juffen/meester geven nu zelf les. Op de middelbare school is geen aandacht voor koken, budgetteren, geestelijke gezondheid. Dus ja iedereen is zelf verantwoordelijk, maar heel veel mensen hebben geen idee wat gezond eten inhoudt. Echt niet.. kijk maar om je heen. Als mensen worstelen met hun gewicht staat de commercie klaar met pillen en poeders. Kortom het zou veel geld besparen als we primair met gezondheid zouden bezig zijn en niet pas beginnen bij ziekten.
      De tv koks... schillen hun aardappels, snijden ze in stukjes en wassen ze daarna.. (aan de binnenkant zit geen vuil, wel vitaminen) de aardappels worden opgezet in ruim koud water. Als ze gaar zijn afgegoten in de gootsteen.. alleen dat al.. zelfs een kok heeft geen idee hoe je vitaminen kunt behouden. Dit doen ze ook met de groenten, snijden en dan pas wassen.. Bieke

      Verwijderen
    4. Die leerkrachten die gym geven moeten daar een extra opleiding voor volgen. Tijdens die opleiding leren ze echt wel goed hoe ze gym kunnen geven aan kinderen. Bovendien gaat het vooral om beweging, iets wat een leerkracht prima kan verzorgen, ook zonder opleiding. Wat betreft voeding, het klopt dat veel mensen geen benul hebben van wat gezond is en wat niet, maar zo vreselijk moeilijk is het nu ook weer niet om daar zelf achter te komen. Wat mij betreft gaat de btw omlaag op gezonde voeding, in plaats van allerlei extra onderzoeken die bakken vol geld kosten.

      Verwijderen
  2. Ik doe aan dergelijke onderzoeken ook altijd braaf mee. Ik heb nu 'alleen nog' het borstonderzoek en uitstrijkje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook! Uitstrijkje is t/m 60 jaar, dus die wordt voor mij niet meer aangeboden.

      Verwijderen
  3. De eerste keer dat ik daaraan mee kon doen was mijn vader net een paar maanden eerder overleden en hij had darmkanker gehad een paar jaar eerder wat heel vroeg was ontdekt.
    Het was fijn mijn moeder de goede uitslag te kunnen vertellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Soms heb ik dat ook. Ik vind het dus heel herkenbaar. Als ik emotioneel te belast ben, dan kan ik dat er niet bij hebben. Ook zijn er nog wel eens vals positieve uitslagen en de druk wil ik er niet bij (al een paar keer in de nabijheid meegemaakt). Fijn dat je nu toch de test hebt gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De tekst staat wel wat krom als ik eerlijk ben. Of je nu wel of geen last ergens van hebt, niemand heeft zin in (darm) kanker lijkt mij. En je krijgt het ook niet door de test hè! Je hebt het of je hebt het niet en of je het weet of niet, de kanker is er dan met de bijbehorende klachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij hebt je zeker nog nooit verdiept in psychologie? ;)

      Verwijderen
  6. Ik herken dit ook, en kreeg de paarse envelop ook maar kan niet meedoen omdat ik 2 jaar geleden nog een darmonderzoek heb gehad, moet 5 jaar tussen zitten. Zinloos om je dan wel de envelop toe te sturen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De test wordt je aangeboden door de overheid. Het darmonderzoek wordt uitgevoerd door het ziekenhuis. Wat de uitslag daarvan is weet de overheid natuurlijk niet dus die sturen gewoon elke 2 jaar een test. Overigens 'moet' er geen 5 jaar tussen zitten. Dat is een gebruikelijke termijn voor herhaling als er poliepen zijn gevonden. Eerder opnieuw een darmonderzoek doen levert meestal niets op en je loopt wel een (klein) risico op complicaties.

      Verwijderen
  7. Had je helemaal geen zin in darmkanker :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.