donderdag 6 augustus 2020

Wat heb ik allemaal gekocht in verband met mijn heupklachten?

Als ik alles optel, dan heb ik al heel veel gekocht. Deels deed ik dat al wel jaren geleden, toen er nog een andere diagnose was, maar ik ook al wel klachten had die in verband stonden met slijtage van mijn heupen. Zeven jaar geleden kocht ik een sok aantrekhulp, die nu met mijn compressiekousen geen enkel nut heeft,  want de sok aantrekhulp is veel te flexibel, het wordt een kokertje en mijn voorvoet, schoenmaat 42,5 heeft niet de vorm van een kokertje
Zo kocht ik al 4 jaar geleden een opsta hulp voor de toilet beneden.
Zowel in hoogte als in de breedte verstelbare opstahulp WC, waardoor je armleuningen hebt

De grijpstok kocht ik op het moment dat hier kleine kinderen (mijn kleinkinderen) kwamen spelen. Toen lag er ineens heel veel speelgoed op de vloer en een 1 of 2 jarige laat je dat niet zelf opruimen en ik kon er niet goed bij. Dus met de grijper pakte ik alles van de vloer. Dat gaat prima. Ik kan er zelfs een op de grond gevallen zoetje voor in de koffie mee oppakken.

Wat kocht ik recent?

opstahulp toilet boven ca 50,00
lange schoenlepel
10,50
wandelstok
18,22
bed/meubel verhogers
25,95
hogere matras
339,00
rollator
50,00
schoenen met klittenband
109,95


603,62

De matras was aan vervanging toe, dus eigenlijk "mag" ik die nauwelijks meetellen bij deze aankopen. Er moest toch een nieuwe komen, dus dan maar één waarmee ik gemakkelijker kan opstaan.
Ik heb nu een meubelverhoger onder een eetkamerstoel en onder de bank. Hierdoor is het een stuk gemakkelijker en vaak pijnloos om op te staan, want het zitgedeelte is minder laag. Ik heb van mijn bank een echte "bejaardenbank" gemaakt.
Ook kocht ik nieuwe schoenen, zonder veters deze keer, want die veters kan ik nauwelijks strikken, en na de operatie een tijdlang helemaal niet. Het zijn schoenen met klittenband die bij de hiel goed aansluiten en waar een eigen zooltje in kan. Overigens alleen aan te trekken met een lange schoenlepel, anders kom ik er niet in!

Ik ga lenen: een WC verhoger en klossen voor onder het bed, of misschien wel een compleet hoog/laagbed. Verder leen ik krukken van de buurvrouw. Die staan al in de gang!

Wat ik verder heb en wat heel handig is, is een veger en blik aan een steel, die kreeg een paar jaar geleden voor mijn verjaardag.

Totale aankopen

2x opstahulp toilet ca 100,00
grijpstok
15,95
2x lange schoenlepel, (boven en beneden)
21,00
wandelstok
18,22
bed/meubel verhogers
25,95
hogere matras
339,00
sok aantrekhulp
7,99
rollator
50,00
schoenen met klitteband
109,95


688,06

Voor mij is zo'n bedrag geen probleem. Ik heb voldoende buffer en eigenlijk horen de uitgaven in mijn ogen in feite wel bij het ouder worden.  Maar wat als je het geld er niet voor hebt? Wat moet je dan? Zou je dan ergens "subsidie" kunnen krijgen?

16 opmerkingen:

  1. Ik had toen ik zwanger was vier kratten (van bier) onder de poten van het bed. Lag heerlijk hoog. Momenteel ligt er hier veel qua gezondheid bij de kringloop. Stoelverhogers rollators rolstoelen sta op stoel echt alles alsof je een winkel in loopt zoveel ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die subsidie heet WMO en regel je via de gemeente. Dat kan met en zonder eigen bijdrage zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je hulpmiddelen nodig hebt zijn er een aantal lokketen om hulpmiddelen aan te vragen namelijk gemeente en de zorgverzekering, maar dit gaat dan alleen om duurdere aanpassingen zoals rolstoelen, hoog laag bedden etc. Rollators zaten ooit in ver verleden in het basis pakket maar dat is ook niet meer. Je kunt nog wel wat zaken aftrekken als specifieke zorgkosten via de inkomstenbelasting, echter dan heb je een drempel en je krijgt maar klein deeltje terug. Dus het komt inderdaad neer op zelf betalen met zoals een bril etc. En je hebt natuurlijk nog de bijzondere bijstand, maar daar weet ik te weinig van. Ziek zijn kan heel erg duur worden in deze tijden hoewel het erg wisselend waaronder je valt qua aandoening. wij geven ruim 30% van ons inkomen uit aan hulpmiddelen, medicatie en eigen bijdragen. Ik hoopte dat na de crisis van 2008 (voor 2010 was het stukken beter geregeld) er meer ruimte zou komen om ook die groep weer wat zaken beter te regelen maar nu met de corona crisis denk ik dat dat zeker niet gebeurd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier wordt niks vergoed van uit de bijzondere bijstand// WMO. Zelfs voor een wasmachine niet.

      Verwijderen
    2. Tot 2014 had je ook de de tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (WTCG). Daar kreeg ik vanwege mijn diabetes en astma jaarlijks ruim 300 euro van en destijds was de drempel voor zorgtoeslag lager. Ik heb tot 2014 aan zorgtoeslag en WTCG ongeveer €695 per jaar ontvangen. Dat is na 2014 allemaal weggevallen. Voor mij met een inkomen van ruim boven het minimum en een bijna afgeloste hypotheek wel te doen, maar voor sommige mensen was en is het een flinke aderlating.

      Verwijderen
    3. Deze toeslag bestaat nog steeds en wordt automatisch door het UWV
      toegekend als je per 1 juli van het jaar arbeidsongeschikt bent.

      Verwijderen
    4. De toeslag is er nog wel maar is nog maar een klein bedrag in vergelijking met wat het was, het afgelopen jaar 180 euro. Mooi meegenomen, maar niet in vergelijking met de 695 euro die Aaf hierboven noemt.
      Gerda

      Verwijderen
    5. Behalve de zorgtoeslag die er nog wel is maar waarvoor de drempel inderdaad flink verhoogd is, is er nog wel een jaarlijkse toeslag voor mensen die op 1 juli dat jaar minimaal 35% arbeidsongeschikt waren verklaard en nog niet de AOW leeftijd hebben bereikt, dat is op het moment om en nabij de 180 euro en wordt in september samen met uitkering uitbetaald. Voor zover ik heb begrepen is het de bedoeling van het huidige kabinet dat deze regeling ook langzaam wordt afgebouwd.

      Verwijderen
  4. Zo zie je hoe belangrijk zuinig aan doen is. En zo een buffer op bouwen. Het zal per gemeente verschillen. Wat ze vergoeden. Ik kreeg geen nieuwe matras met scoliose/ ME//EDS. Ook van anderen, met een uitkering, hoor ik dat de huur of bij betaling voor hulpmiddelen zelf betaalt moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat zijn veel onkosten die je al gehad hebt Zuinigaan.
    Heel fijn dat je dat gewoon kan betalen want hulpmiddelen maken het toch een stuk 'makkelijker'.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vroeger kon je die dingen lenen of huren van een kruisvereniging. Je moest wel lid worden van de kruisvereniging. Ik weet niet of zoiets nog bestaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja hoor. is gratis.

      Verwijderen
    2. Jahoor dat bestaat nog. Mijn man was 6 weken aan bed gebonden en we leenden een hoog-laagbed, een verstelbaar bedtafeltje en later een douchestoel en krukken. Het werd gebracht en gehaald.

      Verwijderen
  7. De eigen bijdrage is sinds 2 jaar enorm verlaagd: van soms honderden euro's per 4 weken naar nu max. 19.50 euro per maand voor iedereen!
    Hieronder valt bv een scootmobiel, huishoudelijke hulp, rolstoel en tillift en drempelhulpen.
    Ook de kosten voor verpleging en verzorging door de thuiszorg zijn nu gratis, want in het basispakket ipv 14 euro per uur in oude AWBZ.
    Dit is echt een enorme daling in de kosten voor de meeste chronische zieken en gehandicapten.
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Aaf, ik zou meteen hogere wc’s laten plaatsen door een bedrijf. Wij hebben al een aantal jaren geleden hogere toiletpotten laten en dat is veel prettiger dan een wc-verhoger, ook om schoon te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja wij hebben beneden een hogere WC laten plaatsen. Ideaal! Ik heb gewrichtsreuma en nu ook spierreuma.
    Hoop dat de spierreuma overgaat. Dat kan nl, duurt gemiddeld 3 jaar.
    Ga boven ook een verhoogd toilet laten plaatsen. Maakt zo'n verschil. En het is zoveel hygiënischer dande WC verhogers.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.