vrijdag 28 augustus 2020

Zal ik een vaccinatie halen?

Nee, niet een vaccinatie tegen Covid-19, die is nog niet beschikbaar.
Ik bedoel een vaccinatie tegen gordelroos. Gordelroos is een zeer pijnlijke uitslag, veroorzaakt door een virus. Lees hier op Wikipedia meer over gordelroos.
Je hebt van die virussen die nooit meer echt weggaan. Het koortslipvirus is daar eentje van. Ineens heb je weer een koortslip, terwijl je daar héél lang geen last van had! Ineens wordt het virus toch weer actief. Ook het waterpokkenvirus is zo'n virus, die komt in volwassen leeftijd terug in de vorm van gordelroos. Zowel de koortslip (herpes simplex) als de waterpokken/gordelroos (herpes zoster) zijn herpesvirsussen.

RIVM: Op 15 juli 2019 heeft de Gezondheidsraad een  advies uitgebracht over een nieuw vaccin tegen gordelroos (Shingrix®). Dit vaccin voorkomt negen van de tien gevallen van gordelroos. Bovendien lijkt de bescherming ook lang aan te houden. De Gezondheidsraad is daarom positief over dit vaccin. Het is sinds 1 juni 2020 beschikbaar in Nederland. 

Ongeveer de helft van de ouderen van 80+ kregen in hun leven gordelroos en het kan heel nare zenuwpijnen opleveren. Dus het kan mij ook gebeuren! Ik heb als kind waterpokken gehad, dus dat virus zit ergens verstopt in mijn lichaam zijn kans af te wachten. Gordelroos treedt vooral op als je immuunsysteem verzwakt is door een ziekte, zoals kanker, reuma etc. Daarom zijn vooral ouderen de klos!

En nu is dus vaccinatie mogelijk! De vaccinatie tegen gordelroos bestaat uit twee inentingen. Na de eerste prik wordt over het algemeen twee maanden gewacht, waarna de tweede prik wordt toegediend. Dit kan ook later, zo lang het binnen zes maanden na de eerste injectie gebeurt. Het is geen gratis vaccinatie, het kost in mijn ogen veel geld!
Wat kost het dan?
Per vaccinatie zijn de kosten 200 euro, dus in totaal ben je zo'n  400 euro kwijt.

De zuinigerd in mij dacht eerst: dat is mij veel te veel geld! Dat ga ik niet doen!
 

Maar bij nader inzien denk ik nu: ik heb het geld wel en een vaccinatie kan mij heel wat ellende besparen!

Dus ik doe het!

20 opmerkingen:

 1. Ja doen. Mijn moeder van 81 heeft het gehad. Het is na jaren nog pijnlijk, ze is enorm afgevallen en het heeft haar algemene gezondheid flink schade toegebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf heb ik het nooit gehad, maar ik heb wel van mensen in mijn omgeving gehoord die gordelroos kregen en dat schijnt echt heel naar en zeer pijnlijk te zijn. Als een vaccinatie die narigheid kan voorkomen, kan ik me voorstellen dat je daar voor kiest Aaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wist dit niet. Bedankt voor de informatie. Ik ga het zeker doen. Mijn vader, moeder en schoonmoeder hebben het gehad. Vooral bij mijn vader was het ernstig. Het zat in zijn gezicht. Het kan dan je gezichtsvermogen aantasten. Dat is bij hem gelukkig niet gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is het nu niet zo dat als je gordelroos krijgt medicijnen ervoor krijgt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk kun je medicijnen krijgen, maar desondanks is het een heel pijnlijke aandoening. Met medicijnen verdrijf je de pijn niet echt en de gordelroos zelf is met medicijnen ook niet direct verdwenen, dat kan heel lang duren.

   Verwijderen
 5. Ik heb een collega die regelmatig gordelroos heeft. Waarschijnlijk weet ze niet dat er een vaccinatie bestaat, ga ik haar vertellen, bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of vaccinatie helpt als je al gordelroos hebt, want het virus gaat nooit meer weg.

   Verwijderen
 6. Als je ziek bent, heb je medicatie nodig wat vaak geld kost. Als je ziek bent, ben je wat makkelijker met eten en eet je (onbewust) wat duurder dan normaal. Als je ziek bent, ga je niet zwemmen waardoor je later weer problemen met je lichaam krijgt. Dan heb je fysiotherapie nodig en dat kost ook weer geld. Conclusie: € 400,- is een hoop geld maar misschien haal je dat er ook weer uit door de kosten die je niet hebt omdat je geen gordelroos krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind de geldbesparing door de vaccinatie minder interessant. Het gaat me vooral om de pijn die ik mijzelf er mee bespaar!

   Verwijderen
 7. L lysine is een aminozuur wat vooral in rood vlees zit. Dit aminozuur pakt het herpesvirus in. Als dat vanuit sluimerstand door lage weerstand actief wordt in het lichaam. Bij de eerste verschijnselen van koortslip of gordelroos 3 x per dag 1 tablet 1000 mg. Na 3 dagen 2 tabletten per dag. Na een week 1 tablet per dag. Als huid/lippen helemaal rustig zijn stoppen. Zinkzalf uitwendig kalmeert de pijn. Sommige vrouwen hebben elke maand last van een koortslip doordat menstruatie dit virus activeert. Dan 1 week voor de menstruatie 1 tablet per dag tot aan eerste dag van menstruatie.
  In pinda's zit aminozuur Arginine dit activeert het herpesvirus, dus niet eten.
  Zo maar een overdenking: Vaccins worden door verschillen fabrikanten gemaakt. Zij testen hun eigen vaccin op veiligheid, ze testen niet! de combinatie van vaccins gemaakt door de verschillende fabrikanten op veiligheid. Dus hulpstoffen combinatie ook niet.
  Als weerstand omlaag gaat door bijvoorbeeld operatie loop je meer kans op activeren virussen. Extra vitamine C slikken preventief is dan aan te raden. Extra vitamine C wordt ook door lichaam gebruikt voor wondgenezing en aanmaak collageen. Daarom herstellen rokers langzamer. Na elke sigaret verbruikt het lichaam 25 mg Vit C om schade te beperken. Daarom verouderd huid van rokers zo snel. Geen vitamine C voorradig om nog collageen voor de huid aan te maken.
  Kosten van L Lysine is ongeveer 0.10 per stuk, bij 2e pot gratis 0.05 per stuk. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb gordelroos gehad en zou er wel €400 voor overhebben om het te voorkomen. De huiduitslag doet vreselijk raar veel pijn. Je voelt je daarbij ook beroerd. En zoiets komt ook altijd ongelegen, net als je iets leuks van plan bent. Fijn als je het geld ervoor uit kunt geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In lichte mate heb ik het al eens op rug gehad. Maar mijn moeder is er vreslijk ziek van geweest toen ze begin 70 was op voorhoofd en heeft er de rest van haar leven last ven gehad.
  Zou het dus zeker overwegen de vaccinatie te laten doen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb dat ook al eens een paar keer gehad, gelukkig niet zo erg als op de foto. Ik wist helemaal niet dat dat een virus was! ik dacht dat dat een soort van overgevoeligheidsreactie was. Weer wat bijgeleerd! Voorlopig ga ik toch maar niet voor het vaccin want 400 euro is wel erg veel. Of misschien wordt het in België wel terugbetaald?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je moet ook heel erg oppassen wanneer het bij de ogen komt, want het kan je gezichtsvermogen aantasten. Mijn schoonmoeder heeft een aantal malen gordelroos gehad, het was vreselijk pijnlijk. Je hoort er vaak van bij oudere mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn man en ik laten ons wel vaccineren tegen gordelroos. Inderdaad veel geld, maar voor ons is het een investering in onze eigen gezondheid. Wij hebben van dichtbij meegemaakt hoe ellendig gordelroos kan zijn op oudere leeftijd. Dat wil je er niet bij hebben; want vaak krijg je het als je afweer laag is door bijvoorbeeld een andere aandoeNing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn schoonvader had regelmatig heel veel last van gordelroos. Ik wist indertijd helemaal niet wat het was en waar het vandaan kwam. Nu ik weet dat je met 90% succes gevaccineerd kunt worden, heb ik dat geld er wel voor over.

   Verwijderen
 13. Met welke leeftijd kun je je al laten vaccineren en hoe lang werkt het.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik meen ergens gelezen te hebben dat de vaccinatie 5 jaar effectief blijft dus dan valt de investering nog wel mee.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.