woensdag 2 september 2020

Testen op corona?

Dochter is sinds kort verkouden: neusverkouden en een zere keel.  Haar dochtertje, mijn kleindochter van 3 jaar, was het eerst verkouden, zij was vanaf vrijdag snipverkouden en ze heeft haar moeder waarschijnlijk besmet. Maar .........  in deze tijden van de corona komt dan de vraag om de hoek: zou het heel misschien toch corona zijn?
Omdat de overheid zegt dat je je moet laten testen bij verkoudheidsklachten, volgt dochter dit advies op.

Hier in Groningen zijn er heel weinig besmettingen geconstateerd, maar de kans dat het geen verkoudheid is maar toch corona, kun je volgens het RIVM niet helemaal uitsluiten!

Via internet kon geen afspraak gemaakt worden. Dan begint het bellen, want een afspraak heb je zo maar niet! Alle lijnen zijn bezet, en dus wordt de verbinding verbroken. Je hebt echt veel doorzettingsvermogen nodig om een test te krijgen! Een half uur in de wacht en dan toch eindelijk  is het gelukt: een afspraak over een paar dagen.

Dochter en kleindochters waren hier eergisteren nog lunchen, bij kleindochter was de verkoudheid bijna niet merkbaar, de klachten waren nauwelijks aanwezig. Het leek er op dat de verkoudheid zo ongeveer weer over was. Bij mijn dochter kwamen de keelpijn klachten pas 's avonds opzetten. Kleindochter en ik hebben weinig contact gehad, toevallig geen kusjes deze keer en ze heeft maar heel kort even op schoot gezeten. Dochter en ik hebben ons goed aan de 1,5 meter afstand gehouden en van hoesten of niezen was tijdens het bezoek geen sprake.
Is er dan een mogelijkheid dat ik besmet ben met verkoudheid of misschien wel corona? Volgens de huidige stand van corona-wetenschap krijgen peuters geen corona en besmetten ze ook geen anderen en eigenlijk is er voor deze verkoudheid geen andere besmettingsbron aan te wijzen. Dus ik denk dat er nul kans is dat mijn dochter of ik het hebben. Ik heb nog helemaal geen verkoudheidsklachten en eigenlijk verwacht ik ook niet die te krijgen en maak me absoluut niet ongerust.
Ik wacht het resultaat van de test van dochter af!

Wat zou jij in deze situatie doen? Zou je je ongerust maken?

Aanvulling: sinds het begin van de corona pandemie in maart zijn er in de hele provincie Groningen 579 besmettingen vastgesteld (cijfers van woensdag 26 augustus) Een aanzienlijk deel van de besmettingen hoort bij het cluster in AZC Delfzijl, waar een uitbraak was. Ongeveer 0.6% van de testen is positief.

53 opmerkingen:

 1. afwachten. Ik las via verschillende artikelen,dat een test soms ook positief aangeeft bij een stukje verkoudheidsvirus. Dan weet je eigenlijk nog niets zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan ben ik nu heel benieuwd waar je dat dan gelezen hebt.
   En of dat wel juiste info is,door deze berichten krijgje snel de onwaarheden en praatjes.
   Laat je niet bang maken doe gewoon een test en dan weet je wat je moet doen.

   Verwijderen
  2. Dat heb ik ook ergens gelezen Izerina, zomaar laten testen voor iets kleins zou ik niet meteen doen.

   Verwijderen
  3. https://youtu.be/plCeaKuJxq0
   Column van Pierre Capel, gaat vooral over aerosolen maar hij haalt ook de werking van testen aan.

   Verwijderen
  4. Mensen, probeer alsjeblieft nepnieuws niet te verspreiden. Pierre Capel is nepnieuws. Ontdek het zelf: google wat hij zegt. Als hij verwijst naar een wetenschappelijk artikel: lees dat hele artikel. Hij pikt er nl. een paar zinnetjes uit en verdraait die zodat ze zijn mening ondersteunen. Trap er niet in!

   Verwijderen
  5. @Michelle: dank voor deze opmerking. Ik had zelf ook nog nooit gehoord van positieve corona-testen bij verkoudheid, maar het is dus gewoon niet waar!

   Verwijderen
 2. Je kunt toch niets doen? Een coronatest kan alleen bij klachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou ook afwachten. In deze tijd van het jaar worden veel mensen gewoon verkouden. Dus geen zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kent je lichaam zelf het beste. Als je normaal verkouden bent voel je meestal wel dat het een gewone verkouwdheid is. Mijn keelpijn zit altijd rechts met witte puntjes, als ik nu plots een ander soort keelpijn zou krijgen zou ik me inderdaad eens laten testen zeker als er ook andere symptomen bijkomen. Koorts heb ik zo lang niet gehad, dus ook dat zou een teken zijn.
  Maar spierpijn en een rechterneusgat wat wel 3-5x in de week verstopt zit? Dat zou ik voorlopig als geen bijzonderheid beschouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Afwachten. Mocht je dochter positief zijn, dan kan je jezelf ook laten testen.
  Sowieso wordt je vooraf getest voor een operatie, dacht ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat ik voor de operatie getest word als ik geen klachten heb.

   Verwijderen
  2. Ik denk eerlijk gezegd, dat je wel vooraf getest wordt, voor de zekerheid. Want stel dat je het wel onder de leden hebt. Dan zou het personeel zich voor de zekerheid helemaal met beschermend materiaal moeten inpakken. Zonder test vooraf is er altijd een risico. Dat werd in de beginperiode ook gedaan als iemand in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

   Verwijderen
  3. Dat verschilt per ziekenhuis. Op sommige plaatsen is dat wel zo. Mijn man ging er ook vanuit. Maar nee hoor, hij ging zo, zonder test de OK op. En ook al het andere personeel liep zonder mondkapje, vraag of opmerking de 1,5 meter van hem binnen. En van bed naar bed op een zaal met 7 mensen.
   Achteraf voelde hij zich heel onveilig en wilde zelf wel 2 weken in quarantaine voor het gezin (al had hij verzorging nodig). Dat hebben we niet gedaan, omdat we niet in de risicogroep vallen. Maar vreemd vonden we het wel. Vooral ook omdat we weten dat zeker 4 kinderartsen het wel opgelopen hebben in dat zelfde ziekenhuis.

   Verwijderen
  4. Welnee, ik ben half juni geopereerd en je wordt niet van tevoren getest als je geen klachten hebt, tenminste niet in het ziekenhuis waar ik ben geopereerd.

   Verwijderen
 6. Gewoon afwachten. Mocht de test van je dochter positief zijn en jij zou inmiddels een of meer van de symptomen van corona bij jezelf herkennen, meteen een test aanvragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. als je dochter positief getest wordt moeten alle mensen die 15 min met haar in aanraking zijn geweest in quarantaine, en bij klachten ook testen.

   Verwijderen
 7. ja hoor ziekenhuizen testen voor operaties. anders kom je er niet in. klachten of niet. ik weet in ieder geval van iemand die in het Martini werd geopereerd en die echt getest is voor hij opgenomen mocht worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn zoon is daar geweest met een blindedarm ontsteking, opgenomen en geopereerd; niet getest!

   Verwijderen
 8. Niet laten testen en gewoon blijvend aan mijn gezondheid werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Iemand die met het virus is besmet is twee dagen vóór de uitbraak besmettelijk voor anderen. heb er zelf mee te maken gehad. In de zin van dat ik in quarantaine moest. Was dinsdag bij iemand die het had, deze werd woensdag ziek en zaterdag werden we ingelicht dat wij binnen moesten blijven. (toen nog vanaf die dinsdag 14 dagen). Mijn man werd na 10 dagen ziek, zelf had ik lichte keelklachten. We lieten ons toen testen. Allebei negatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gewoon goed voor jezelf blijven en voorzichtig zijn Verder hoor je vanzelf wat je wel en niet moet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vond dit overzicht wel verhelderend:
  Hoe onderscheid je symptomen van corona én griep...zal in het najaar ls de griep opkomt wel fijn zijn om te weten. Er is een belangrijk verschil in de volgorde van de symptomen. Anders schiet je van elk kuchje in de stress. (Bij twijfel, toch laten testen)

  De onderzoekers focusten op vier objectieve en makkelijk door de Covid-19-patiënt te bevestigen symptomen, maar ook mogelijke andere - subjectievere - symptomen werden in rekening gebracht. Zo stelden ze deze rangschikking op:
  1. Koorts
  2. Hoesten
  3. Ex aequo: keel-, hoofd- en spierpijn
  4. Misselijkheid/braken
  5. Diarree

  Bij mensen die besmet zijn met het griepvirus zou die volgorde er zo uitzien:
  1. Hoesten of spierpijn
  2. Hoofdpijn
  3. Keelpijn
  4. Koorts
  5. Ex aequo: misselijkheid/braken en diarree

  https://www.hln.be/wetenschap-plane...vaak-in-dezelfde-volgorde-de-kop-op~a2cb0364/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moeten we eens niet proberen de dokter uit te hangen en ons gewoon laten testen bij twijfelachtige symptomen. Dat bieden ze niet voor niets aan.
   Stress is helemaal nergens voor nodig. Regel gewoon een test en neem het zekere voor het onzekere, vooral voor de medemens.

   Verwijderen
  2. Eens met Suzanne. Klachten = testen. En niet zelf dokteren.

   Verwijderen
 12. Ik snap niet dat mensen zo moeilijk doen iver het testen. Zelf heb ik me meteen laten testen terwijl ik dacht 99,9% zeker te weten dat ik t niet had. Maar ik zou het mezelf nooit vergeven wanneer ik met de lage kans iemand zou besmetten en die wellicht weer anderen waardoor ik maar zo aan het begin van een cluster zou kunnen staan. En mensen het stelt echt niet zoveel voor. Een keer kokhalsen en twee tel een heel vervelend gevoel in je neus. Daarna ga je naar huis en houd je je gedeisd totdat je de uitslag binnen hebt. Wanneer je het niet voor jezelf doet, please doe het dan voor de ander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je zoals ik geen auto hebt, is het verdraaid lastig. Meerijden met iemand is geen goed idee, OV ook niet, fietsen te ver.

   Verwijderen
  2. Helemaal eens met Geldover. Mijn dochter van 8 is gisteren getest. Het was even niet fijn maar het was zo voorbij. Het voelde alsof je chocomel in je neus krijgt als je ermee zit te spelen, aldus de jongedame. En in de keel alsof er een snoepje in je keel schiet en je het net op tijd weet weg te slikken.

   Overigens was de uitslag negatief, dat verwachtten we al.

   Verwijderen
  3. Anoniem van 14.31 uur
   Gewoon even aangeven bij de aanvraag voor een test. Het kan ook als je op fiets of lopend komt.

   Verwijderen
 13. Ik ben verbaasd dat het zo moeilijk is om een afspraak te maken... En ik maar denken dat dit heel laagdrempelig was omdat ze graag willen dat je je laten testen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bereikbaarheid valt tegen en ik had ook verwacht dat je dezelfde dag nog kunt komen, maar dat is dus niet zo!

   Verwijderen
  2. Ze willen graag dat je je laat testen ja, maar ze zijn bizar druk. Verkoudheisseizoen lijkt me. Zie ook:
   https://www.dvhn.nl/groningen/Coronatest-Probeert-u-overmorgen-maar-weer-25977729.html

   Verwijderen
 14. Via site van RIVM kun je met digi d een afspraak maken. Ik woon in Zeeland, heb het vanmorgen om kwart voor acht aangevraagd en kon 13.15 al terecht

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dan moet je er voor naar Zeeland vanuit Groningen?
   Ik heb via de site van het RIVM gekeken wanneer en waar ik zou kunnen testen. Dat is komende vrijdag in Steenwijk. Dat is 60 km van hier!
   Ik heb geen klachten, dus vind ik een test niet nodig.

   Verwijderen
  2. Dat heb ik ook geprobeerd. Alles zat vol. Er was geen mogelijkheid om digitaal een afspraak te maken.
   Ik moest bellen. Een halfuur lang eruit gegooid en een halfuur aan de telefoon gehangen. Toen voor 2,5 dag later een afspraak kunnen maken.
   Zo is de situatie nu (of in ieder geval gisteren) in Groningen. Zie ook het artikel hierboven van het dagblad van het noorden.

   - Oudste dochter

   Verwijderen
  3. Zuinigaan, je mag niet eens komen als je geen goede reden hebt. Dus of je het nou nodig vindt of niet, je bent niet welkom.
   Alleen bij verkoudheid (of andere klachten die passen bij Covid-19) of contact met iemand met een positieve testuitslag kun je testen.

   Verwijderen
 15. Voel je je niet schuldig tegenover de maatschappij dat je als persoon uit risico categorie bewust dit risico genomen hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik voel me niet schuldig, volgens mij is het risico nihil. Verkoudheid is bij kinderen na ongeveer 4 dagen besmettelijk en daarna niet meer. Kleindochter begon op donderdag met verkoudheid en dat werd erger op vrijdag.
   Ik vind dat je overdrijft met je opmerking!

   Verwijderen
  2. En ik voel me evenmin schuldig als ik naar de supermarkt ga, de fysiotherapeut, of naar de apotheek, of de kapper of de pedicure.

   Verwijderen
  3. Aaf kon toch niet weten dat dochter naderhand klachten zou krijgen? En de kleine was al weer beter! Hoezo dan schuldig voelen tegenover de maatschappij?
   Over dat ze niet als een kluizenaar leeft?

   Verwijderen
  4. Ik moet altijd cynisch lachen als ik iemand dit hoor zeggen. Schuldig tegenover welke "maatschappij"? Die maatschappij die mij heeft uitgekotst toen ik ziek werd zonder diagnose? Dacht het niet! Ik ben voorzichtig ten eerste voor mezelf en de enkele mensen die mij niet hebben laten stikken. Daarnaast probeer ik kwetsbare mensen te ontzien. Door mijn ziekte leef ik al jaren als een halve kluizenaar. Ik blijf de paar dingen die ik nog kan doen gewoon doen.

   Deze week verkouden maar niet laten testen. Testlocatie is een drive-in in een andere stad. Ik heb geen auto en moet dan een half uur fietsen, me laten testen, en weer een half uur terug. Dat ga ik deze winter zeker niet tien keer doen! Misty

   Verwijderen
  5. Met zo'n minister laat ik me niet testen bij een neusverkoudheidje

   Verwijderen
  6. Dat vind ik dan weer zo'n stomme gedachte: 'omdat hij zich misdraagt, doe ík het ook'. Spring je dan ook in die spreekwoordelijke sloot? Of werkt dit alleen als het jou uitkomt.

   Verwijderen
  7. Beste Suzanne
   Het gewone volk dient zich aan de regels te houden, toch? Waarom mag een minister alles doen, wat hij van anderen aso vind.....
   En of het alleen werkt, als dit mij uitkomt, slaat nergens op, eerlijk gezegd

   Verwijderen
  8. Waarom gaan mensen toch uit van negatieve vrijheid. Lekker doen wat niet mag. Ipv zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag. En dat niet laten afhangen van een ander. ? ? ?

   Verwijderen
  9. Beste Anoniem 2015. Het volk dient zich idd aan de regels te houden en de minister dus ook. Maar mensen die zeggen 'als hij niet... dan ik ook niet... daar krijg ik jeuk van. Andersom geldt het gek genoeg nooit.

   Dus het slaat wel ergens op. Ga jij ook iets doen wat hij doet als het jou niet uitkomt? Of vind je alleen dat je het 'volgrecht' hebt als het jou past.

   Neem eigen verantwoordelijkheid voor jezelf en je medemens. Als iedereen dat deed, dan zag de wereld er heel anders uit.

   Verwijderen
 16. Dus; je dochter en kleindochter zijn met symptomen gewoon over straat gegaan? En bij jou op visite? Terwijl jij tot de risicogroep Volgensmij is het devies in quarantaine blijven tot er bewezen is dat je geen Corona hebt. Dit betekende helaas dat wij 2 weken geen bezoek hebben kunnen ontvangen in onze kraamperiode en géén wandelingen konden maken met de wagen; want je mag niet buiten de tuin. Maar mij lijkt het belangrijk om de adviezen op te volgen, ook al is de kans klein dat het Corona is, en te wachten tot de uitslag van de test er ia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kun je niet lezen of zo?
   Dochter kreeg pas NA het bezoek symptomen, bij kleindochter was het zo goed als over. Ze heeft niet gehoest of geniest.
   Dus nee, ze zijn niet met symptomen over straat en op bezoek gegaan. Niks onverantwoords aan.

   Verwijderen
  2. @Anoniem van 7 september: Inderdaad, je leest niet goed. Ik schrijf dat mijn dochter op dat moment nog geen symptomen had en dat mijn kleindochter ook niet merkbaar verkouden was. Bij kleindochter was de verkoudheid al weer over.
   De test van mijn dochter was negatief, ze had geen corona. Dus alleen verkouden en verder niets!

   Verwijderen
 17. Als aanvulling; die twee weken in quarantaine heb ik dus gezeten omdat iemand met klachten die dacht dat het geen Corona was bij ons is langsgeweest. En dus wel Corona bleek te hebben. Zit je dan; met je dysmatuur geboren baby met slechte start. Ik vind het dus onverantwoord

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind je het zelf niet behoorlijk onverantwoord om in Coronatijd mensen in de kraamtijd bij je dysmature baby te laten?

   Verwijderen
  2. Er staat nergens dat het in de kraamtijd was... een dysmatuur kindje is heel lang kwetsbaar. Maar je kunt jezelf niet je hele leven opsluiten.

   Verwijderen
  3. Jawel, de reactie erboven (om 13:59) is van dezelfde anoniem. 'Dit betekende helaas dat wij 2 weken geen bezoek hebben kunnen ontvangen in onze kraamperiode'.

   Het lijkt mij vrij dom om mensen te ontvangen in de kraamperiode met een zwak kindje als er corona heerst.

   Verwijderen
 18. Let op, peuters kunnen het wel degelijk krijgen hoor, bij de eerste uitbraak waren er 2 in mijn omgeving die het hadden.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.