dinsdag 15 december 2020

Kerstkaarten sturen

Decemberzegel

Ieder jaar stuur ik kerst- en nieuwjaarskaarten. Ik vind het heel leuk om kaarten te ontvangen, dus stuur ik zelf ook. Ter verhoging van de feestvreugde hang ik de kaarten op in de woonkamer, een lange slinger die tot in januari blijft hangen.

Ik ben niet altijd op tijd, soms schrijf ik de kaarten in de kerstvakantie en verzend ik ze tussen kerst en nieuw jaar. Mijn zuinige moeder deed het als volgt: die stuurde pas een kaart als ze van iemand een kaart had ontvangen, ze gaf als het ware antwoord. Wat mij betreft hoeft dat echt niet, ik heb er vrede mee dat ik niet van iedereen die ik een kaart heb gestuurd een kaartje ontvang. Ik vind het in principe leuk om te doen, hoewel ik het ontvangen nog leuker vind. Die postzegels, dat is wel een dure grap! Ik snap heel goed dat steeds minder mensen per post een kaart sturen, zo'n decemberzegel kost tegenwoordig al 86 cent per stuk!
De afgelopen dagen ben ik ijverig bezig geweest en ik heb ze meteen maar op de post gedaan! Voor mijn doen lekker vroeg dit jaar! 

Een paar adressen heb ik overgeslagen, van deze mensen heb ik de afgelopen jaren geen kaart ontvangen. Als ik aan het einde van de week nog zin heb, dan schrijf ik voor hen ook een kaart en heel misschien gebruik ik wel de methode die mijn moeder gebruikte en wacht ik rustig af.


9 opmerkingen:

  1. Lijkt me prima, zoals jij het doet...
    Zelf verstuur ik "eigen" kaarten, dus ik laat ze maken van een foto. Dat zijn er best veel, daarom houd ik het een beetje in de gaten en maak notities. Twee jaar lang geen reactie, dan schrap ik ze van mijn lijst (behalve in bijzondere gevallen, zoals hoogbejaarden).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook ik stuur ieder jaar kaarten. Niet alleen privé maar ook naar de klanten van het bedrijf van mijn man. Hij heeft een eenmansklusbedrijf en elke klant waar hij het afgelopen jaar geweest is krijgt een kaart. Ik bedank daarin de klanten voor hun vertrouwen in het bedrijf en wens ze fijne dagen en een goed nieuwjaar. Achterop de kaart laten we een kalendertje drukken en inmiddels weten we dat heel veel klanten deze kaart bewaren op hun bureau, bij de telefoon of in de keuken.
    In totaal schreef ik dit jaar 115 kaarten. Een deel hiervan brengen we zelf rond maar ik kocht toch nog 80 postzegels...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het zo'n leuke gewoonte om kerstkaarten te versturen! Tegelijkertijd ben ik er zelf niet goed in. Maar je post zet me aan tot actie! Dus dankjewel : )

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik stuur ze bijna niet op twee na en dat zijn mensen die me echt na staan.Hier op ons hofje met 12 huisjes werden vanaf het begin een paar kaartjes in de bus gedaan en wat vonden we dat leuk .Toen ging ik eens afwachten wie er wel een kaartje in de bus deed als ik stopte en dat was dus nog maar 1 buurvrouw 4 huizen verder en die krijgt elk jaar een kaartje in de bus en wij ook van haar.Het is soms een soort verplichte gewoonte dat blijkt maar weer en dat hoeft van mij niet .

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Waarschijnlijk zal ik er even veel, of weinig, als vorig jaar schrijven maar ben van plan de tekst wat persoonlijker en uitgebreider te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit jaar hebben we heel veel ooms, tantes, neven en nichten niet gezien. Normaal zien we onze grote familie van allerlei kanten, rond oud en nieuw, Pasen, een familiedag en als klapper met kerst. Bij mijn oma, overgroot oma van o.a. mijn kinderen, komt normaal de hele familie van haar langs. Iedereen zoekt een plekje in haar woonkamer, ergens op het zachte tapijt, en neemt ook wat lekker mee.
    Een groot deel van deze mensen gaan we dit jaar een kaart sturen/brengen met een al dan niet persoonlijke wens. Ik verwacht niets terug. Deze mensen betekenen allemaal wat voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik stuur er ieder jaar 2-4 kaarten, heb zo'n hekel aan verplichte kerstkaartjes schrijven.. stuur liever tussendoor en onverwachts een kaartje naar iemand.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik doe het het ene jaar wel en het andere niet. Twee jaar terug heb ik zelf iets getekend met een regel uit een van mijn favoriete gedichten erbij en daar kreeg ik nu ook wel weer zin in. Ik heb dit jaar sowieso veel klaartjes gepend en dat waren leuke momenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit jaar hebben we er minder gestuurd dan vorig jaar. Of minder uitgedeeld. Vorige jaren deelden we ze ook uit naar collega's, buren en mensen uit de kerk. Dit jaar is dat toch wat minder. Het werk stopte onverwachts iets eerder dan gepland. Komt wel weer. Maar dan is het een beetje laat voor Kerstkaarten.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.