woensdag 16 december 2020

Terneergeslagen

Het komt hard aan, die nieuwe lockdown!
Eigenlijk verandert er voor mij niet eens zo veel, maar toch voelt het alsof ik een klap op mijn hoofd heb gehad. Alsof ik lamgeslagen ben!
Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik mijzelf wel snel weer bijeenraap en met goede moed verder ga. Maar toch, de lockdown raakt me.
Het is voor veel mensen niet gemakkelijk. De ouders die thuis hun kinderen moeten opvangen, maar ook moeten werken en niet met de kinderen naar leuke indooractiviteiten kunnen. Mijn kinderen en kleinkinderen hebben er mee te maken.
Winkels die moeten sluiten en met hun kerstvoorraad blijven zitten.
Ik mag niet naar de pedicure, behalve in medische noodsituaties. Ik mag niet naar de kapper (ja ik weet het, ik had gewoon een week eerder moeten gaan)
En zijn we  in januari dan echt van deze harde lockdown  af?
Ik hoop het van harte!
Nu eerst maar eens lekker bezig met mijn aquarelspullen! Dat geeft in ieder geval plezier! En dan straks nog even een fietstochtje langs het meer of zo, voor de frisse lucht en beweging van de spieren!

PS ik kreeg vanochtend een telefoontje: ik mag volgende week wel naar de pedicure! Dat is omdat het om een medische behandeling gaat. Ik vind het een heel verstandig besluit, want door het laten doorgaan van pedicure behandelingen bij mensen met diabetes en reuma voorkom je mogelijke amputaties van tenen of (gedeeltes van) voeten of andere ellende! De pedicure krijgt deze zorg gewoon vergoed vanuit de zorgverzekering en ik betaal zoals gebruikelijk 10 euro eigen bijdrage.

43 opmerkingen:

 1. Ik geloof niet dat we er in januari vanaf zullen zijn.
  De hele boel wordt kapotgemaakt, de kleine ondernemers gaan ten onder samen met sommige grote ondernemers.
  Mensen moeten verplicht ophokken, afstand houden, liefst onzichtbaar zijn.
  Daar wordt niemand vrolijk van

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn ook van die ouders en eerlijk gezegd, wat is nou het probleem. Kinderen hebben ongeveer 2h daadwerkelijk doe werk op school, de rest is uitleg, creatief, gym, pauze etc.. Dus als beide ouders thuiswerken 1h per ouders per dag. Anders 2h. Basisonderwijs kun je ook geven terwijl jij je kopje koffie drinkt of de was ophangt. Juf is ook niet 24/7 paraat daar leren ze ook zelfstandig werken. En werken doe je dan een uurtje later savonds. Uitleg wordt na de kerstvakantie weer door de leerkrachten gegeven op afstand. Daar hoef je niet bij te zitten.
  Ik vind dat moeilijke gedoe met kinderen in het basisonderwijs zwaar overtrokken. Middelbare school met pubers en stof die je (misschien) zelf niet (meer) begrijpt is een andere zaak, alleen verwacht ik niet dat die leeftijd verwacht dat jij jezelf opgooid als juf (of meester) als ouder. Wees paraat voor vragen, buiten calls om. Kinderen en pubers, zijn veel zelfstandiger dan wij vroeger waren. Ze moeten misschien alleen soms wat gemotiveerd worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, met mijn kleuter van vier erbij lukt het me echt niet om te werken! Zeker niet als m'n peuter van twee ook nog hier rondstapt. Dus ik moet of mijn baas vertellen dat mijn werk niet af komt (dat accepteert hij niet) of alles 's avonds en in het weekend doen. Met elke avond van 20:00 tot 23:00 werken en in het weekend van 8:00 tot 20:00 lukt dat. Dan 'doet' mijn man de kinderen in het weekend.
   Ik ben er bijna aan kapot gegaan in de lente, maar het moet maar weer, want ja, geen vitale beroepen. Maar ook geen lieve bazen die ons dan maar wat vrij geeft.
   We hoeven ze geen onderwijs te geven, maar komen gewoon echt tijd tekort.

   Hoe oud zijn die van jullie dan?

   Verwijderen
  2. Poeh, ik ben huismoeder en ik vind de zorg voor de kinderen altijd al wel een dagtaak eigenlijk. Ik heb ook een peuter en een kleuter en ik ben altijd bekaf als ik de dag weer heb overleefd. Mijn man komt altijd redelijk energiek thuis, die zit elke dag in een oase van rust (bij zijn broer op zolder de laatste maanden en daarvoor op kantoor) lekker bij te tanken.
   Ik kan me niet voorstellen dat ik na een dag met de kinderen nog aan het werk zou moeten. Ik hang altijd op de bank met Netflix of een boek. Misschien dat het me voor vijf weken nog wel zou lukken, maar misschien dat ik ook overspannen zou raken. Respect voor iedereen die het is gelukt dit voorjaar!

   Loes

   Verwijderen
  3. Ik denk dat de één wat meer energie heeft en belastbaarder is dan de ander. Mijn man en ik werken allebei in het voortgezet onderwijs en ik ben heel blij met de noodopvang. Ik vind mijn dagen met de tweeling (5) thuis zwaarder dan de dagen op school. Het wordt langzaamaan wel wat beter. Het was nog zwaarder toen ze jonger waren. Ze zijn op vrijdag, zaterdag en zondag altijd thuis en dan ben ik ook 'vrij'. Mijn man werkt veel in het weekend omdat hij de kinderen de andere vier middagen opvangt, maar eigenlijk wel een fulltime baan heeft. Hij heeft gelukkig geen lessen op de middag, maar moet dan wel de andere dingen op zaterdag en zondag doen. Ik heb op een dag dat de juf ziek was wel eens geprobeerd om lesplannen te maken, toetsen na te kijken en dergelijke met de kinderen thuis, maar dat lukt gewoon nauwelijks. Ik maak te veel fouten. En ik ben 's avonds altijd moe. Zowel na een schooldag als na een kinderdag. Voor mijn man is dat hetzelfde. Ik zou het ook niet kunnen om dan vier dagen in de week na het avondeten nog te werken. Dan is de koek gewoon op.
   Ik ben blij dat onze kinderen in januari vier dagen naar de noodopvang kunnen!
   Als ik dan toch bezig ben, wil ik ook nog even kwijt dat we in de vakantie elk een week met de kinderen doorbrengen en de andere week gewoon aan het werk gaan. Het idee dat leraren alle schoolvakanties vrij zijn is zo'n misverstand waar ik me enorm aan erger.

   Verwijderen
  4. Fijn dat het voor jullie zo goed werkt, maar voor de meeste mensen werkt het helaas niet zo simpel en soepel. Ook kan niet iedereen z'n werk naar de avond verschuiven.

   Ik ben heel blij dat mijn zoon (2,5) naar noodopvang mag, zodat we aan het werk kunnen blijven en geen inkomsten derven.

   Verwijderen
  5. Geen inkomsten verliezen,bedoel je.

   Verwijderen
  6. Maar als je dan dus met zijn tweeën bent en ieder een uur thuisonderwijs hebt, wat doen die kinderen dan de rest van de dag, als jij moet werken?

   Moeten ze de hele dag buiten spelen? Of sluit je ze dan gewoon netjes op, in de kelder of zo?

   Verwijderen
  7. Zowel mijn man als ik hebben het geluk thuis te werken en een zeer flexibele werkgever te hebben. We kunnen werken wanneer we willen, heel fijn

   Met 3 pubers die online les hebben, is het toch van tijd tot tijd pittig maar we kunnen niet anders dan het beste ervan maken.

   Als ik het even niet meer zie zitten, probeer ik het te relativeren. Iedereen staat er anders is en het is geen wedstrijd. Iedereen beleeft dit op zijn manier en verwekt dit ook zo.

   Verwijderen
  8. Alsof alle kinderen ouders hebben die ze überhaupt willen (laat staan kunnen) helpen/begeleiden.

   Verwijderen
 3. Hier valt de lockdown ook zwaar. Vooral omdat hij zwaarder is ingezet dan verwacht - én omdat ik baal van die plotselinge sluiting van de basisscholen. Die had ik echt niet aan zien komen.

  Hou je taai zo in de dondere dagen voor kerst. De dagen gaan straks weer lengen en met de lente zal ook de corona wel weer minder worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Koppie op!
  Laat je zien wat je met de aquarelspullen hebt gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doe ik, ik heb al wat leuke aquarellen gemaakt.

   Verwijderen
  2. Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Zo mooi die zachte aquarelkleuren.

   Verwijderen
 5. Zoals jij schrijft,de winkels,die mensen gaan straks misschien wel failliet. Net als er in de horeca gebeurt. Dat vind ik erger dan de beperkingen voor mensen,die nog wel een inkomen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zit hier in Griekenland al bijna zes weken in een nog zwaardere lockdown en kan je zeggen dat het snel genoeg went. Zeker als je voor ogen houdt waar het voor is en hoeveel mensen hiermee gered kunnen worden en wat het betekent voor de zorg als het aantal besmettingen nog hoger zou worden. Hier zet het zeker zoden aan de dijk, de afname is duidelijk zichtbaar, al is de verwachting dat het in januari allemaal voorbij is denk ik wel te optimistisch. Sterkte met de omslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve Aaf, het is ook lastig, voor veel mensen. Ik heb geen andere tip dan: bekijk het per dag. Je zult zien dat je de veerkracht hebt. En opeens zijn ook deze vijf weken voorbij. Sterkte, op naar betere tijden. Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammer dat lockdowns niet werken. Nou ja een beetje misschhien. Landen die al 2 harde lockdowns achter de rug hebben zoals Frankrijk en Spanje laten dit zien. Ook mondkapjes zijn tamelijk zinloos. Sinds de verplichting hier op 1 december zijn de getallen alleen maar slechter geworden. De middenstand wordt gesloopt door de lockdowns, veel thuisgeweld en kinderen weten zich geen raad meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lockdowns werken wel maar de mensen houden zich er niet aan, lopen volop te winkelen,1 juli ging de horeca open terassen gelijk bomvol. En een heleboel kinderen vermaken zich prima hoor, deze periode zal zwaar zijn maar er moet niet overdreven worden . In het nieuws hoor je vaak dat de ouderen in het zorgcentrum zo vereenzamen toen mijn schoonvader voor Corona in het zorgcentrum zat, zag je een handjevol familie bij die mensen vaak dezelfde maar nu met Corona willen ze ineens allemaal op bezoek, het liefst met de camera van rtl4 in hun kielzog.

   Verwijderen
  2. Dat valt mij ook op. In de verpleeghuizen waar ik regelmatig kwam , zag ik echt niet zoveel mensen op bezoek komen. Sommige bewoners waren altijd alleen. Ook werd er voor corona toesloeg kennelijk heel veel geknuffeld, is dat wel zo ? Met mijn familie en vrienden sta ik echt niet zo vaak te knuffelen, maar misschien ben ik wel een heel afstandelijk type.
   Lockdowns werken als mensen zich aan de regels houden en hopelijk doen ze dat nu ook. Ja het kan lastig zijn maar je doet het voor je medemens.

   Verwijderen
  3. Wat is jou suggestie dan Anoniem van 9.36? Hoe zou heb dan allemaal betergeregeld kunnen worden? Ik mis altijd zo dat de mensen die overal tegen zijn geen alternatief geven.

   Verwijderen
  4. Lot, je moet je afvragen of het middel niet erger is dan de kwaal. Een kosten/baten analyse maken.

   Verwijderen
  5. Precies. Wat kost al die onverantwoordelijke laksheid wel niet. Dit heeft men zelf over zich af geroepen. Dat alles dicht moest. Hoe erg is het om gewoon fatsoenlijk , wat de meesten nog van hun moeder geleerd hebben te gedragen.

   Verwijderen
 9. Voor mij voelt die lockdown niet als een klap. Wie het nieuws wat volgde, kon het zien aankomen. Ze hadden dit weken eerder moeten doen. Juist tot op het laatste moment wachten kost veel geld, omdat het langer moet duren. Voor de economie was het beter geweest, als ze eerder hadden ingegrepen. Soms is het lastig, ik heb bv sleutelhangers nodig. En die via internet kopen wordt duur. Ik ben alleen vreselijk blij dat de dagopvang open blijft, en niet sluit, zoals in maart. Mijn man heeft alzheimer en is toen sterk achteruitgegaan. Nog eens een paar weken sluiten en het gaat thuis niet meer. Het enige wat ik misloop, zijn de verjaardagen van broers en zusters.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dit absoluut niet zien aankomen!
   Ik heb altijd gedacht dat de Corona-routekaart gevolgd zou worden. Daarop stond dat voortgezet en hoger onderwijs online zouden gaan en dat er geen bezoek meer mogelijk zou zijn. Jij mag nog gewoon naar die verjaardagen, samen met één ander persoon, eventueel een dagje eerder of later, want je mag twee bezoekers per dag ontvangen.

   Nu zijn de basisscholen en de opvang dicht en mag je nog gewoon bij elkaar op bezoek. Ik vind dat te gek voor woorden. Ik rekende, op basis van de routekaart, erop dat het andersom zou zijn.
   Besmettingen lijken ook vooral tijdens sociale bezoekjes te ontstaan.

   Ik zit in de spagaat tussen mijn werkgever en mijn kinderen en zal al mijn vrije tijd en een deel van mijn slaap moeten inleveren. Maar als ik tijd had, zou ik wel elke dag twee vrienden kunnen ontvangen en dan ook nog bij anderen op bezoek kunnen gaan (en één van hun twee bezoekers zijn) en zo lekker het virus verspreiden op de meest effectieve plek: de huiskamer.

   Verwijderen
  2. Met cijfers die explosief groeiden ondanks alle maatregelen lijkt het me naïef dat het bij zachte maatregelen kon blijven.
   Het is overigens grappig dat mensen bij elke maatregel de randjes van wat mag opzoeken. Je zou natuurlijk ook kunnen denken: ik ga alleen op bezoek bij iemand die dat nodig heeft en verder doe ik het gewoon zo min mogelijk.

   Verwijderen
  3. Ik heb mij als basisschoolmoeder verbaasd over hoe veel ouders van klasgenootjes weer "naar het werk gingen" in plaats van thuis bleven, dit tegen alle richtlijnen in.

   Dat het sluiten van de scholen nodig is om ouders ertoe te dwingen om óók thuis te blijven en daar te werken, dat is echt heel erg vind ik. En dat geldt ook voor het negeren van de richtlijnen in de afgelopen weken wat betreft toch samen sinterklaas vieren en lekker met zijn allen shoppen in de winkelstraat.

   Verwijderen
  4. Suzanne, bedoel je nou dat het naief is dat ik dacht dat er een lockdown volgens de routekaart zou komen?
   Met de basisschool open en geen bezoek meer? Ik dacht echt dat ze de huiskamerbesmettingen zouden doen stoppen.
   Het is niet zo dat ik dacht dat we zo door zouden gaan als de afgelopen weken.

   Anoniem 11:26

   Verwijderen
  5. Ik luisterde gisteren de podcast van Vulling en Van der Wulp (politiek commentatoren van NOS en EenVandaag) en zelfs zij zagen het afgelopen vrijdagochtend niet aankomen. Knap dat jij dat wel deed.

   Verwijderen
 10. Beide sectoren waar ik werk moeten weer dicht en hoewel mijn werk deze keer (voorlopig) in enige vorm doorloopt, bloedt mijn hart wel een beetje voor al mijn collega's. Ik tel al de hele covid-periode mijn zegeningen (gaat het ene moment beter dan het andere hoor, dat geef ik meteen toe): een fijn huis, ruim genoeg om thuis te werken, met fijn gezelschap daarin en een kring van contacten op afstand. En ik probeer oog te houden voor anderen die misschien harder geraakt worden, want dat zijn er helaas genoeg. Houd goede moed!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Helaas het is niet anders. Voor mensen die ziek zijn heel veel sterkte ik hoop dat ze goed herstellen. Faillissementen en mensen die hun baan verliezen of op een andere manier financieel erop achteruit gaan raakt me erg, hopelijk kan de regering met iets over de brug komen. De rest is niet leuk maar daar komen we wel overheen.
  Hopelijk hebben we volgend jaar goede vaccinaties en wordt alles weer normaaltenminste als we vriendelijk blijven en luisteren naar wat ons gezegd wordt, geen beterweters zijn wabt dat is echt heel vervelend en lost niets op.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zeker is het voor veel mensen niet gemakkelijk! Maar wanneer de mensen zich aan de regels gehouden zouden hebben, hadden we nu waarschijnlijk in een betere positie gezeten.
  Ik werk in de gehandicaptenzorg en ik en mijn collega's doen er alles aan om het virus buiten de deur te houden. We zijn al 2 keer in preventieve quarantaine gemoeten en ik kan vertellen dat dit vreselijk is voor de cliénten o.a. met autisme. Cliënten die angstig worden omdat ze je niet meer herkennen, behalve aan je stem of omdat het hele dagritme in de war geschopt wordt. Het in volledig plastic ingepakt werken 8 uur lang is een aanslag op je energieniveau. Even uitrusten is er niet meer bij want je mag geen 2 cliënten gelijktijdig helpen met eten en dan zelf ook nog wat eten. Dus duurt dat allemaal dubbel zolang.
  Alle activiteiten zijn dit jaar al afgezegd en ook het kerstfeest zal niet gezamenljk gevierd kunnen worden. Dus we moeten nog eens extra creatief zijn om er wat leuks van te maken voor iedereen.

  Laten we niet klagen maar dragen en hopen dat we er in het voorjaar allemaal beter voor staan.

  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste mensen,
  Ook ik wordt van deze lockdown niet vrolijk, en moet alle zeilen bijzetten om m'n hoofd boven water te houden. Er mopperen veel mensen over de mondkapjes en de lockdown, maar wie weet er een andere oplossing?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen andere oplossing. Meer oplossing. Bezoek verbieden. Pas dan voelt het voor mij logisch en redelijk dat alle scholen en winkels dicht gaan, aangezien de meeste besmettingen in de huiskamer gebeuren!

   Verwijderen
 14. Wat jammer dat je je terneergeslagen voelt. Op mijn werk, een VO-school, waren er wisselende gevoelens. Wat vooral overheerste was, oh, wat een uitzonderingen (de halve school is zo weer binnen als je niet uit kijkt)!
  Maar vooral: Hé he, eindelijk. Even rust. Even geen covid-brieven, even niet met de GGD bellen voor adviezen over de besmettingen in de klassen.
  Even niet zorgen dat ook de leerlingen met kwetsbare gezondheid toch onderwijs kunnen blijven krijgen (ja, ook jongeren krijgen wel eens een chemo). Alles even op pauze, online voor iedereen zo goed mogelijk onderwijs en terug naar minder besmettingen.
  Door goed optreden van de schoolarts/GGD (en ouders, leerlingen en personeel) liep bij ons de besmettingen gelukkig terug. Iedere persoon die ook maar dacht in de buurt geweest te zijn van een besmet persoon. Ongeacht de lengte van dit contact of de afstand, mocht 5 dagen na het laatste contact getest worden. En dit was nog in 1/3 van de gevallen positief. Zonder klachten. En nu, gaat het al meer dan een week goed!

  Dus ik heb juist nu hoop. Op naar een lichter 2021, het jaar van de hoop voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb niet persé moeite met de lockdown (wel voor ondernemers die het zwaar hebben natuurlijk), maar meer moeite met het voortschrijdende gebeuren waardoor dit eeuwig lijkt te duren.

  Ik verbaasde me gisteren dan ook enorm door te lezen dat er drie leden in het vrome gezin Luijks klachten hadden, maar dat er pas ná een kerkbezoek op aandringen van één gezinslid een test gedaan werd. Want ach, die symptomen, dat was toch gewoon niks bijzonders?
  Daar zakt mijn broek echt van af. Dat kun je na negen maanden van bewustmaking toch niet meer met droge ogen zeggen? Net als de mazelen zal het allemaal wel gods wil zijn, maar hou dat dan i.i.g. binnenshuis en ga niet met je zotte kop ook nog naar de kerk (sowieso... ga niet naar de kerk in deze tijd).

  Maar ik heb in deze donkere dagen gelukkig nog wel mn gezin om me heen. Kan me voorstellen dat het voor jou, Aaf, toch anders is. Ik hoop dat je je snel weer kunt herpakken en dat de cijfers snel dalen zodat voor jou weer een operatiedatum in zicht zou kunnen komen. Want we zouden bijna vergeten hoeveel patiënten momenteel eindeloos wachten op hulp, dankzij covid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zoon die op die test aandrong vóórdat hij zijn mondeling examen ging doen, heeft misschien wel het leven van zijn oudere leraar Nederlands gered. En krijgt van mij de medaille van "de verstandigste van het stel".

   Verwijderen
  2. Wat betreft mazelen hanteert dit megavrome gezin hetzelfde protocol nl.: beslist niet vaccineren. Alles is de wil van God.
   Amen.

   Adriana

   Verwijderen
  3. Daar hoef je niet vroom voor te zijn hoor
   Om je niet te laten inenten
   Wat een reacties zeg op een ander
   Kan dat niet anders mag iedereen een voorbeeld aan nemen

   Verwijderen
  4. @Jannie, met klachten ga je niet naar buiten, maar laat je je testen. Dat weet inmiddels iedereen sinds maart. Staan zij daar dan boven?

   Verwijderen
  5. Zijn die hatelijkheden nodig ? Trouwens raar om hier in discussie te gaan over een ander blog. Overal waar mensen bij elkaar zijn komen besmettingen voor. Thuis, tot voor kort ook veel op scholen, groepjes jongeren op straat, ziekenhuizen etc. In winkels was het superdruk .
   Ja met klachten laat je je testen. Hoewel ik me na een niesbui niet heb laten testen.

   Verwijderen
  6. Als je net als ik wat astmatisch bent, is het heel moeilijk om symptomen als een loopneus en een niesbui te duiden. Tot nog toe heb ik een loopneus en een enkele keer niezen bestempeld als een lichte irritatie van de luchtwegen vanwege mijn gevoelige luchtwegen. Dat soort symptomen heb ik anders ook, als er geen Covid-19 heerst! Een verkoudheid is bij mij iets heel anders. Dus ik laat me niet testen.
   Ik zou me kunnen voorstellen dat dit in huize Luijk ook speelt en dat men er eenvoudigweg niet aan gedacht heeft om te gaan testen.

   Verwijderen
 16. Vandaag heb ik nog niet veel gemerkt van de lockdown. Het was ontzettend druk op de weg. En dat bij ons in de achterhoek. Hoe moet het dan wel niet zijn in het westen des Lands.
  Aaf sterkte de komende periode. Ik snap heel goed dat het bitter tegenvalt weer zo'n periode. Fijn dat de pecicure wel mag doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.