vrijdag 8 januari 2021

Hoe gaat het met de veggie challenge?

Ik zou vanaf januari zo veel mogelijk veganistisch gaan eten. Op nieuwjaarsdag had ik voor mijn doen  nogal wat dierlijke producten in huis. Dat kwam omdat ik die al gekocht had vóórdat ik besloot mee te doen aan de veggie challenge.
Wat lag er in mijn koelkast wat zeker niet houdbaar was tot na de challenge?

  • 1 gerookte haring
  • 200 gram cottage cheese
  • ruim 200 gram 30+ kaas
  • zo'n 40 gram Franse blauwschimmelkaas

Wat doe je daar dan mee?
Weggooien vind ik geen optie. Dus besloot ik die maar gewoon te consumeren en er ook zonder enig schuldgevoel van te genieten.

Ik heb in de afgelopen week alleen maar plantaardige producten bijgekocht en ik heb zover van toepassing (groenten en fruit hebben geen etiket) aandachtig de etiketten gelezen. Want vergis je niet, er zijn nogal wat producten die veganistisch lijken, maar dan stiekem toch wel melkbestanddelen of ei bevatten.

En wat gebeurt er als ik strikt veganistisch wil eten? Ik krijg visioen van gebakken zalm, plakken gebakken boterhamworst en klodders slagroom. Het lijkt alsof mijn brein opstandig wordt door de beperking die ik mijzelf opleg, ik word nogal recalcitrant als ik mijzelf strikt veganistisch wil laten zijn.
Heb ik toegegeven aan het kopen van dierlijke producten?
Nee, dat niet! Nog niet tenminste, ik had ook nog het een en ander in huis, maar ik concludeer wel dat ik minder streng voor mijzelf zou moeten zijn. 
Op zich is niet helemaal veganistisch ook goed genoeg. 90% van de weekdagen veganistisch en zo nu en dan wat vis en heel soms een beetje kaas is ook prima!

26 opmerkingen:

  1. Onder vegetariërs en veganisten komen meer botbreuken/fracturen voor dan onder omnivoren. Orgaanvlees bevat een grote collectie aan essentiele elementen en aminozuren. Mvg Toon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe weten ze dat? Mij is niets gevraagd toen ik mijn been brak!

      Verwijderen
    2. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5198874/veganisten-hebben-meer-kans-op-botbreuken

      Verwijderen
    3. Volgens dat artikel kan veganistisch eten wel, maar moet je relatief veel eiwitten eten en moet je zorgen dat je goed uitgebalanceerd eet en niet zo maar vlees en zuivel weglaten.
      Dus goede vervangers zoeken (en ook eten!) voor calcium uit zuivel en dierlijke eiwitten.

      Verwijderen
    4. Ja klopt; als je niet continu wil rekenen en zoeken is (met mate) vlees eten het eenvoudigst. Alle essentiele elementen en voedingsstoffen zijn hierin in de juiste verhoudingen aanwezig. Met name in orgaanvlees en wat minder in spiervlees. Homo Sapiens is geevolueerd tot omnivoor. Een miljoenen jaren geschiedenis poets je niet zomaar weg. Dat zou met je onweerstaanbare dwang tot het eten van vlees te maken kunnen hebben Aaf. Het lichaam vraagt het eenvoudigweg. Mvg Toon

      Verwijderen
    5. Er zijn ontzettend veel artikelen en onderzoeken te vinden waaruit blijkt dat veganistisch eten heel slecht voor je is.
      Als je dan verder kijkt dan je neus lang is, lees je dat het gaat over het zomaar dierlijke producten weglaten uit je voeding. Sommige mensen doen dat ja. Er hebben veel kinderen groeiachterstanden opgelopen op een macrobiotisch dieet bijvoorbeeld.
      Alles wat in dierlijke producten zit, kun je vervangen, maar dan moet je je wel even verdiepen in de voedingsleer. Gelukkig is er veel goede informatie te vinden, bijvoorbeeld bij de Proveg, de organisatie die meer plantaardig eten promoot (of je nou veganist, vegetariër of flexitariër wilt zijn) en voorlichting geeft, en in kookboeken.
      Alle veganisten (en ouderen trouwens ook) die ik ken drinken sojamelk met toegevoegd calcium en slikken zo nu en dan een calciumpilletje met vitamine D.
      In het aangehaalde artikel staat: "Wat veel veganisten niet weten, is dat je van plantaardige eiwitten 30 procent meer binnen moet krijgen dan van de dierlijke variant".
      Ik gok dat dat vooral over de oudere generatie veganisten gaat, die al jarenlang veganist waren, nog voordat sociale media en veganistische kookboeken echt opkwamen. Alle hipsters die nu veganist worden, lezen zich goed in, heb ik de indruk.

      Dan nog het laatste stukje van het artikel. Omdat veganisten en vegetariërs over het algemeen gezonder eten, hebben ze over het algemeen minder overgewicht. Een vetlaag fungeert als een soort stootkussen en helpt om een botbreuk te voorkomen.
      Als je het zo bekijkt is er eigenlijk voor iedereen een keuze tussen een grotere kans op botbreuken en een grotere kans op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker etc. Je kunt je een slag in de rondte gaan eten om te zorgen dat je een flink sumoworstelaarpak creëert om je botten te beschermen, maar of dat nou zo verstandig is...

      Verwijderen
    6. Haha, Toon! Mijn lichaam vraagt elke dag om enorme hoeveelheden bewerkt voedsel met kilo's suiker. Ik denk dat zo'n onweerstaanbare drang ergens anders vandaan komt!

      Eelkje

      Verwijderen
    7. Spot er maar mee Eelkje. Mvg Toon

      Verwijderen
    8. Ik bedoel het serieus hoor. Ik heb altijd vreselijke trek in slecht en zoet. Trek in vlees betekent volgens mij dus echt niet dat we het al duizenden jaren eten en nodig hebben. Luisteren naar je lichaam is slechte raad. Mensen willen zich van nature vol stoppen met calorierijk voedsel en zo min mogelijk bewegen. Omdat het evolutionaire voordelen geeft om reserves te hebben. Tegenwoordig is dat juist niet meer gezond, maar mijn lichaam.wil heel graag 50 kilo vet opslaan voor als er geen eten meer is. Ik luister dus maar niet naar mijn lichaam.

      Eelkje

      Verwijderen
    9. Ik eet ook het liefst heel zoet en héél vet, daarnaast zit ik het bij voorkeur de hele dag. Als ik luister naam mijn lichaam, dan was ik nu tenminste 150 kg. Dat luisteren is voor mij ook een slecht idee. Ik probeer mijn lichaam tevreden te houden met minder en gezondere voeding eten en méér te bewegen.
      Ik geloof ook zeker in de evolutionaire voordelen om reserves op te bouwen voor slechte tijden. Dat heeft alles te maken met die miljoenen jaren geschiedenis waar Toon het over heeft.
      Alleen zijn die reserves hier in Nederland niet zo nodig, ze zitten alleen maar in de weg.

      Verwijderen
    10. Ja Eelkje en Aaf. Het eten van suiker, vet en vlees heeft ons geholpen magere tijden door te komen. De evolutie heeft ervoor gezorgd dat we er geen genoeg van kunnen krijgen. Niet voor niets is de McDonalds zo'n succesnummer. We zijn in deze tijden van overvloed zelf verantwoordelijk voor het al dan niet toegeven aan de drang veel vet, suikers en vlees te eten. Minderen dus. Maar je moet er niet mee stoppen. Alles met mate. Groet Toon.

      Verwijderen
  2. Hier nog zo'n 90% veganist.Meestal even meesnoepen/proeven,als ik iets voor mijn man maak

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als iedereen voor 90% veganistisch eet, scheelt dat ontzettend veel voor het milieu en de dieren! Goed bezig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt mij ook! Als je nagaat dat ik 10 jaar geleden zo nu en dan een vegetarische dag had en voor de rest van de dagen vlees of vis at bij de warme maaltijd, dan is dit een flinke verbetering voor milieu en voor dieren. Ik at toen ook heel vaak kaas op brood en soms worst. Nu eet ik heel anders.

      Verwijderen
  4. Grappig hoe je hersenen in opstand komen : )))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is niet zozeer vanwege het veganisme, maar meer vanwege het moeten.

      Verwijderen
  5. Als je dit soort reacties krijgt, werkt het averechts. Op een gegeven moment breekt je weerstand en ga je je te buiten aan van alles en nog wat. Je moet niet roomser dan de paus willen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben het eens met Geartsje. Doe wat bij je past.Je bent dol op kaas toch? Dan zou ik niet rigoreus kaas schrappen uit je menu.Of soms en gerookt visje eten, daar staan toch geen strafpunten op? Kijk niet naar hoe anderen het doen maar wat voor jezelf het beste voelt.Je bent al zo goed bezig!

      Verwijderen
  6. Denk dat ik met Geartsje eens ben. Is dat trouwens een Groningse naam? Ik probeer vegetarisch te leven, maar mijn man niet. Dus als er hier pasta wordt gegeten doe ik er gewoon gehakt in. Maar wel biologisch.
    Het is net zoals met dry Januari. Vanmiddag schenk ik voor me zelf een lekker portje in. Want het is weekend. Gewoon één glas. En daar ga ik heerlijk van genieten. En bij de zorgboerderij haal ik mijn eieren en groenten. En ze staan alles altijd zo glunderend in te pakken. Wil ik niet missen. Net zoals de Griekse yoghurt 's morgens met fruit. Heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het knap dat dat je lukt. Sinds ik geen vlees meer eet, walg ik er echt van en verdraag ik het nauwelijks in mijn buurt. Ik was oorspronkelijk van plan om valsspeelvegetariër te worden en bij speciale gelegenheden wel vlees te eten, maar dat plan is totaal mislukt. Het lukte een tijdje, om zo nu en dan eens vlees te eten, maar binnen een paar maanden stond het me al verschrikkelijk tegen. Nu kost het me heel veel wilskracht om de post te bezorgen bij de slager. Ik vind het verschrikkelijk.

      Verwijderen
    2. Dat is niet knap, dat is gewoon praktisch. Ik wil best minderen, eet zelf heel weinig vlees, maar sta het vrolijk klaar te maken voor de echtgenoot. Hij haalt het wel zelf bij de slager, kan hij het zelf uitkiezen. Dat ga ik dus niet doen. Maar de slager had weer zelf een harde worst gemaakt. En die was me toch lekker. Ja dan zit ik wel mee te eten.

      Verwijderen
    3. Onze slager is ook beroemd om zijn harde worst.

      Marie.

      Verwijderen
  7. Ik heb 2 jaar geleden de veggie chalenge gedaan met mijn zoon. Was blij toen het voorbij was! Ik merk dat ik me duidelijk beter voel met 80% veganistisch en af en toe wat dierlijk eiwit. Ik moet voor een operatie nu eiwitverrijkt eten en ben blij dat ik het mezelf niet nodeloos moeilijk maak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind dat zo grappig. Ik ken heel veel mensen die zich juist vele malen beter voelen op een 100% plantaardig dieet.
      Zelf herken ik er helemaal niets van. Het maakt niet uit wat ik eet, ik voel me gewoon hetzelfde. Plantaardig geprobeerd, suikervrij geprobeerd, koolhydraatarm geprobeerd, keto geprobeerd. Alles is hetzelfde.

      Verwijderen
  8. Ik lees in een aantal van de bovenstaande reacties over het milieu. Maar wat veel vegetariërs niet weten (of liever niet willen weten?), is dat kaas meer belastend voor het milieu is dan kip.
    Flexirariër hier trouwens (wel t/m mijn 20e vegetariër geweest + een tijdje veganist, dus weet er behoorlijk wat van) dus bedoel het verder niet belerend, mocht dat zo overkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet het, kaas is heel slecht voor het milieu! Dat is een reden dat ik wil minderen en spaarzaam wil zijn met kaas.
      Daarnaast bevat kaas veel slechte verzadigde vetten die ook nog eens niet goed voor mijn gezondheid zijn.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.