donderdag 7 januari 2021

Later gevaccineerd dan gedacht

Ik ben 68 jaar en ik heb al jaren astma en diabetes.
Dat maakt mij een kwetsbare oudere.

Ik had steeds begrepen dat kwetsbare ouderen snel aan de beurt zouden zijn om een prik te halen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ik had verwacht uiterlijk begin februari aan de beurt te zijn, maar de groep waar ik in ben ingedeeld, wordt pas in het tweede kwartaal gevaccineerd. Dit is later dan de mensen tussen 18 en 60 jaar met een medische indicatie! Als je een medische indicatie hebt, dan heb je 2 à 3 keer zo veel kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Dit loopt op met de leeftijd, als je 90 bent en een medische indicatie hebt, dan heb je 15 keer zo veel kans om dood te gaan als je besmet wordt.
Gelukkig duurt het nog wel even voordat ik 90 ben, maar ondertussen heb ik wel meer kans dan anderen om te overlijden of zwaar ziek te worden als ik besmet word met corona.

Het duurt dus nog lang, misschien wel net zo lang als de wachtlijst voor de nieuwe heup. Dat lijkt door corona ook erg lang te gaan duren! Gelukkig is die heup qua pijnklachten op dit moment stabiel. Ik kan meestentijds fietsen zonder pijn en een heel klein stukje lopen lukt ook zonder pijn. Dat is wel anders geweest, dan was een rondje met een winkelwagen in de supermarkt al te veel en deed mijn heup pijn. Ook fietsen heeft meer pijn gedaan dan nu. Ik heb dagen gehad dat iedere omwenteling van de trapper pijn deed. Gelukkig is die pijn nu weer weg! Al een hele week, dus dat is fijn!

Nu maar lijdzaam af wachten totdat ik aan de beurt ben, zowel voor het vaccin als voor de operatie, het valt allemaal een beetje tegen, dat wel!

18 opmerkingen:

 1. Ik kan me niet voorstellen dat het vaccinatieschema wat dit betreft niet wordt gewijzigd. Het zou sowieso sneller kunnen gaan dan verwacht. Het vaccin moderna is ook goedgekeurd en er volgen er nog meer. Studenten HBOV worden extra ingezet om te prikken. Het komt allemaal wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het indelen heeft te maken met de levering en werking van de verschillende vaccins. Het vaccin voor 18-60 jaar zou minder goed werken voor de hogere leeftijd. Vandaar dat die iets langer moeten wachten omdat ze zorgpersoneel nu voorrang hebben gegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En terecht dat het zorgpersoneel voorrang krijgt

   Verwijderen
 3. Meneer Hugo de Jong heeft er een grote puinzooi van gemaakt.Ik geef toe dit is geen gemakkelijke tijd voor hem en het is een enorme verantwoordelijkheid/taak maar hij maakt er op dit moment een zooitje van. Hij poldert weer heerlijk op zijn nederlands door alles heen ipv door te pakken. Iedereen te vriend houden lukt nu niet maar dat probeert hij wel en daardoor komt het daadkrachtig handelen in gevaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij zal het nooit voor iedereen goed doen. Ik denk dat bijna niemand van de 'gewone' bevolking kan overzien wat een enorm gebeuren dit is. Duitsland was er zó ver in en nu blijkt het daar ook een chaos. Soms is zorgvuldigheid gewoon geboden.
   Het is zó makkelijk om Den Haag af te kammen, altijd maar weer.

   Verwijderen
  2. En de eigen verantwoordelijkheid te laten liggen. Ik blijf het zo absurde vinden dat een overheid mensen moet vertellen wat bijna iedereen va de oudere generaties van haar moeder geleerd heeft. Handen wassen als je thuis komt. Afstand houden en niet kuggen of niezen of schreeuwen. En thuis blijven als je ziek bent. Zelfs dat lukt de meeste ouders niet eens om hun pubers thuis te houden.

   Verwijderen
  3. Dus ConsuminderSingle je weet het beter. Jammer toch dat jij niet in de schoenen van Hugo de Jong staat. Hoe had het dan volgens jou gemoeten. Ik ben benieuwd.

   Verwijderen
 4. Helemaal met Suzanne eens, altijd maar dat commentaar overal op en die eeuwige discussies overal over, daar ben ik spuugzat van.
  Ik zou niet graag met Hugo de Jonge of de andere leden van het kabinet willen ruilen.
  Diep respect voor deze mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik woon momenteel in Kreta. De Griekse regering pakt wel door en ook snel. Met als gevolg sterke afname van besmettingen. Maar ook met enorme impact voor de bevolking en ondernemers die niet of veel minder gecompenseerd worden dan in Nederland. In Nederland zou een dergelijke aanpak niet worden gepikt. Het ligt niet aan de regering maar aan de Nederlandse mentaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ligt in zoverre aan de Nederlandse regering dat je in Nederland gewoon te makkelijk (teveel) geld krijgt en/of verdient. Ik doel nu niet op compensatieregelingen voor bedrijven, nl broodnodig, maar wel op uitkeringen, toeslagen, ontslagvergoedingen etc.. De Grieken weten wat armoede is. Al is Nederland er ook goed in zich ook daar te mengen in de geldstroom.

   De aanpak van Corona zou iedereen anders (fout) hebben gedaan, want niemand had ooit met dit bijltje gehakt. Ik vind dat Rutte en De Jonge er wel staan. Ook in de moeilijke gesprekken, dat is bij het gros vd politiek wel anders.

   Verwijderen
 6. Ik ben 77 en mijn echtgenoot 78,beide met onderliggende chronische ziekten maar gelukkig nog steeds thuiswonend. Ik zie het gehannes ook met de accinatie volgorde, maar wij wachten maar rustig af wanneer we opgeroepen worden. We zitten al bijna een jaar thuis, met enkel ons dagelijks ommetje. Een paar maanden meer of minder doen er nu ook niet meer toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook wij in de gehandicaptenzorg worden later gevaccineerd dan gepland. Liever niet maar ik snap wel dat de druk in de accute zorg te hoog werd. Maar wij kunnen de cliënten vaak niet uitleggen dat ze afstand moeten bewaren, een paar dagen op hun kamer moeten blijven enz. Ook het dragen van een mondkapje bij ons snappen ze niet en al helemaal niet wanneer verwanten niet op bezoek mogen komen. Ik hoop dus echt dat wij als begeleiders snel aan de beurt zijn want dan zijn de verplichte quarantaines snel voorbij. Wanneer er 1 cliënt koorts heeft gaat de quarantaine in ook al lijkt het op b.v. een blaasontsteking.
  Ook ik zorg dat ik zo min mogelijk contacten heb omm de kans op besmetting te verlagen, leuk is anders.
  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hoop dat ik (71 jaar) snel geprikt kan worden. Ik ben alleen maar kwetsbaar door mijn leeftijd, heb verder geen lichamelijke klachten. Maar we hebben onze kinderen en kleinkinderen nu bijna 2 jaar niet gezien, reis in maart 2020 ging niet door ivm corona.
  We hopen nu, na de prikken, meteen te boeken.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat maf - jij als oudere met je medische indicatie bent later aan de beurt dan jongeren met een medische indicatie? Heeft dat inderdaad te maken met welk vaccin je als oudere / jongere krijgt, of is er een andere reden? Want anders snap ik 'm niet? Ik heb nog niet precies gekeken wanneer ik aan de beurt ben. Probeer de dagen ook maar een voor een aan te gaan - anders is het helemaal geen doen meer....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De 'medische indicatie' is me niet zo duidelijk bij het vaccineren. Wat beschouwen ze als medische indicatie bij corona? Diabetes, longemfyseem, MS?
  Ik denk dat het ook lastig is om te kijken wanneer je aan de beurt bent. Als er nog meer vaccins goedgekeurd worden en er voldoende mensen zijn die kunnen injecteren, dan zal het ook sneller gaan.
  Onduidelijk is ook of in de groepen van oud naar jong geprikt wordt of dat er een andere regel gehanteerd wordt.
  Ik wacht het wel af, maar hoop voor de zomer gevaccineerd te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik wil eerst de resultaten zien. Die oude mevrouw van negentig, die in de .VK werd geprikt, hoe gaat het daar mee? Over een half jaar wil ik wel geprikt worden.
  Als er nu zo snel een vaccin is, en niet voor HIV die in dezelfde groep terecht hoort, ik vind dat raar. Onder druk wordt alles vloeibaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uit jouw antwoord blijkt dat je het nieuws, gebracht door deskundigen, niet toed gevolgd hebt.

   Verwijderen
  2. Onder veel geld wordt alles vloeibaar. Waar normaal gesproken veel tijd wordt verspild aan vinden van geld en proefpersonen, waren die nu wereldwijd voor het grijpen. Daarnaast is de opbouw van het vaccin niet from scratch, maar bestaand. Want het virus is niet een geheel nieuw virus.
   HIV is een heel ander soort virus, ik snap niet waar jij vandaan haalt dat het in dezelfde groep hoort.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.