woensdag 24 februari 2021

Alweer een nieuwe OV chip!

Er moet al wéér een nieuwe OV chip komen, want mijn kaart is bijna verlopen. Vijf jaar geleden vernieuwde ik mij OV chip ook al en nu moet het al weer.
Ik gebruik mijn OV kaart heel weinig, maar helemaal zonder wil ik niet, want ik wil de mogelijkheid houden om met de kaart te reizen.
De kosten zijn net als de vorige keer €7,50. Ik vind het een groot bedrag en in feite nergens voor nodig. Waarom moet ik al na 5 jaar mijn kaart vernieuwen? Ik gebruik de kaart weinig, dus slijten doet hij niet.
Ik vind het geld-uit-mijn-zak-klopperij!
Als ik mijn tweede heupoperatie achter de rug heb en een stuk beter ter been ben en corona op zijn retour is, dan ben ik wel van plan om wat meer te reizen. Dan kan ik weer eens op stap, naar een stad of naar een eiland.
Leuke uitstapjes verzinnen, bijvoorbeeld met droog weer en een harde westenwind naar het oosten fietsen en dan in Loppersum, Appingedam, Zuidbroek of Scheemda met fiets op de trein stappen en weer terug naar de stad reizen! Dan moet ik nog wel even uitvinden hoe de betaling gaat op zo'n Arrivatrein.
Ik heb het jaren geleden wel gedaan, toen heb ik mijn fiets meegenomen naar Dronrijp, heb een nachtje in midden Friesland in een Bed & Breakfast geslapen en ik ben daarna via Leeuwarden weer terug gegaan naar Groningen. In Leeuwarden heb ik toen nog even wat rondgefietst en ik heb de plekken van mijn jeugd in die stad bekeken: de huizen van mijn grootouders, mijn lagere school, het huis waar ik tot 1962 woonde.
Of als het lopen echt een stuk beter gaat, met het OV naar een punt op de route van het Pieterpad gaan en dan lopen naar een volgend punt dat bereikbaar is met het OV. Daar kan ik dan een meerdaagse reis van maken en overnachten in een B&B!
Ik krijg zo veel zin in de tijd na mijn heupoperatie en het gewonere leven na corona!
Voor alle duidelijkheid, daarbij denk ik bij lange wandelingen niet aan komende zomer, dat is echt te vroeg voor mijn nieuwe heup, maar aan de zomer van 2022 of later.

11 opmerkingen:

 1. Ik vind dat ook stom, ik snap dat je de eerste keer moet betalen. Want als je in een bus of trein stapt en je reist verder dan je saldo dan krijg je een negatief saldo. Maar daarna zou je de kaart in moeten kunnen ruilen voor een andere.
  Andere situatie: gezin met 2 kinderen. Je woont in een buitenwijk met een treinstation. Je hoeft maar 1 zone te reizen naar het centrum. Kosten zijn bijv. €2,50 per rit. Dan betaal je 4x €7,50 voor de kaart. En opwaarderen voor de trein kost in zo'n geval €25 per kaart. Want bij ieder moment dat je de trein in stapt moet er minimaal €20 opstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt ook achteraf betalen instellen. Ik heb daarom geen tegoed op mijn kaart staan.

   Verwijderen
 2. Er staat not steeds een bedrag voor auto in je vaste lasten. Ik gebruik de auto vooral voor wanneer het glad is, of veel wind. Vaak als vervoer van voor en na Corona van mensen en nu voor spullen.
  Hoewel het begin en eindpunt van de tram voor mijn deur is, gebruik ik deze zelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kan een ns flex-abonnement nemen. Als je deze op basis zet, kost dat 0 euro per maand en geen opstart kosten. Je kan krijgt dan wel gratis van de ns een ov-chipkaart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Te laat! Het is een leuke tip, maar ik heb nu de nieuwe kaart al geregeld.

   Verwijderen
  2. Anoniem ik zag dat je bij dat flex abonnement je wel 10 euro moet betalen voor aanmelden. Eigenlijk betaal je dus toch je ov chipkaart zelf.

   Verwijderen
 4. Het is raar met die kaarten. Die van mij is nog als nieuw en moet toch vernieuwd voor 7,50. Mijn kinderen die dagelijks reisden naar school, daar sneuvelde de ene kaart na de andere. In dat geval krijg je wel gratis een nieuwe. Net als bij de bank zou je gewoon om de paar jaar een nieuwe toegestuurd moeten krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb nog nooit een OV kaart gehad. De enige keer dat ik met OV reis is in Amsterdam als ik daar met mijn zus ben. Vorig jaar had ik een gratis dagkaart van het GVB gekregen bij een actie en als we er weer eens naartoe gaan zal ik naar een dagkaart kijken.
  Zo'n kaart zou ik kwijt zijn op het moment dat ik hem weer eens nodig heb over bv 2 jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vrees dat ik ook met een probleem zit. Ik heb ook zo'n kaart maar woon niet in Nederland. Ik zorg er altijd voor dat er een behoorlijk bedrag op die kaart staat aLs ik het land verlaat zodat ik bij het volgende bezoek meteen in een trein kan stappen. Gezien de huidige situatie ben ik al een jaar lang niet in Nederland geweest en ik vrees dat ik nog wel een tijdje weg zal moeten blijven. In theorie zou ik mijn geld kwijt kunnen zijn en in een nieuwe kaart moeten investeren En daar komt nog bij dat ik geen Nederlandse pinpas heb en, in mijn ervaring, de gebruikelijke automaten zelfs mijn Britse betaalpas weigeren..... Welkom thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je wel een Nederlandse bankrekening? Als je kaart bijna verloopt, dan kun je het resterende bedrag laten overmaken naar je bankrekening.
   Dat moet namelijk sowieso, op de nieuwe die ik binnenkort ontvang, staat helemaal geen geld en op mijn oude stond nog bijna 20 euro. En geld overzetten van de ene kaart naar de andere doen ze blijkbaar niet.

   Verwijderen
 7. Bedankt dat je dit onderwerp even aankaart (hoe toepasselijk). Ik heb een anonieme OV-kaart, die in mei verloopt, en waar nog wat saldo op staat. Ik had een oud autootje, die me een keer in de kou liet staan (letterlijk). Toen heb ik die kaart aangeschaft, en heb een paar dagen met het OV van en naar mijn werk gereisd. Maar inmiddels heb ik een veel nieuwere auto, en heb ik in de afgelopen jaren nooit meer gebruik gemaakt van het OV. Nu even in mijn agenda gezet, dat ik mijn saldo terug ga vragen (kan nu nog niet blijkbaar).
  En als iemand zich afvraagt waarom ik niet altijd het OV gebruik: ik kan niet op tijd op mijn werk aankomen als ik gebruik maak van het OV, die paar dagen kwam ik dus een uur te laat op mijn werk aan. Geen bruikbaar alternatief dus.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.