vrijdag 26 februari 2021

Het vaccin komt al wéér later

Ik ben 68 jaar en ik ben chronisch ziek door astma en diabetes. Daardoor behoor ik tot een groep die in eerste instantie vanaf maart gevaccineerd zou worden en eigenlijk verwachtte ik dat nog steeds. Maar wat lees ik nu in de krant? Die vaccinaties vinden pas vanaf begin mei plaats!

In de Volkskrant: "In die Kamerbrief (die minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid afgelopen woensdag 24/2 aan de Tweede Kamer schreef) noemt de minister ook een groep van ongeveer een miljoen mensen met chronische aandoeningen, zoals astma en andere luchtwegenaandoeningen, hartproblemen, diabetes, nierziekten en immuunziekten. Zij kunnen naar verwachting vanaf begin mei terecht bij hun huisarts, nadat de 60 tot 64-jarigen hun prik hebben gehad. Dan komen ook de (gezonde) 50- tot 59-jarigen aan de beurt. "

De mensen met zwaar overgewicht en het syndroom van Down krijgen met voorrang een prik.
Een vriendin van mij viel in de afgelopen 3 jaar 30 kg af en heeft nu geen morbide overgewicht meer, maar nog wel chronische ziektes. In dat opzicht is ze vergelijkbaar met mij, we hebben ook dezelfde leeftijd. Zij grapte al: waren we maar niet afgevallen, dan waren we nu aan de beurt geweest voor een prik! We konden er wel om lachen, hoewel het triest is dat ons sociale leven behoorlijk op zijn gat ligt. Haar vrijwilligerswerk ligt stil, ik wilde met vrijwilligerswerk beginnen, maar dat lukt nu niet. Ons sociale leven ligt flink op zijn gat. Geen gezellige avondjes met vrienden en familie, niet naar een cursus of naar de bioscoop of theater.
Niet dat na de eerste vaccinatie meteen alles weer mogelijk is, dat snappen we ook wel, maar een vaccinatie biedt wel perspectief, daardoor zie je licht aan het einde van de donkere tunnel!

28 opmerkingen:

  1. Tweede helft van maart toch? Ik zou graag leven met een grote L. Volgende week naar de kapper en weer les. Lichtpuntjes..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, pas in mei! De minister laat anderen voorgaan en de 65-70-jarigen mogen achter aansluiten. Na de 60-65 jarigen en na de mensen met een hoog BMI.

      Verwijderen
  2. Maar je hebt wel eten in de (koel)kast! Denk dat de mensen afhankelijk van de horeca het echt veel zwaarder hebben. Meest en vooral omdat het inkomen 0 is (en voor werkgevers nog minder dan 0 omdat ze vast personeel wel gewoon moeten betalen en de vergoeding vanuit de overheid niet toereikend is) en daarnaast omdat zij gewend waren elke dag veel mensen te zien en ontvangen. Niet alleen eigen sociale leven op zijn gat, maar alles! En je kunt best met een vriendin afspreken om een rondje te gaan fietsen, koffie mee, bankje zoeken 1.5m, Waar een wil is....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is geschreven uit Aaf haar oogpunt. Geen wedstrijd wie het zwaarder heeft. Iedereen heeft zo zijn/haar sores.

      Verwijderen
  3. Het zonnetje schijnt en dat biedt mogelijkheden. Lekker fietsen en wandelen en met mensen afspreken buiten. Aan je geestelijke en lichamelijke gezondheid werken. Cursus mindfulness online bijvoorbeeld. Echt een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kan me voorstellen dat dergelijk nieuws in de krant lezen teleurstellend is zeg! Zeker als beloofd was dat je in maart aan de beurt was. Dan is twee maanden langer wachten best lang... Ik leef met je mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het SputnikV vaccin, met bewezen effectiviteit van 92%, is volop beschikbaar. I.v.m. politieke belangen wil NL niet aan het Russische vaccin. Jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De EU eist dat alle vaccins in de EU geproduceerd worden. In mijn ogen is dat een hele zinnige eis, dan kan de EU namelijk goed controle uitoefenen op het productieproces (zo makklijk is het maken van een vaccin niet). Speotnik heeft geen productielocatie in de EU en alleen al daarom niet kan dit vaccin niet gebruikt worden. Daarnaast heeft de EMA het vaccin ook nog niet goedgekeurd (en heeft Spoetnik volgens mij ook geen formele aanvraag ingediend), en het is een beetje raar om een niet EU vaccin dan een voorrangsbehandeling te geven, toch?

      Verwijderen
    2. Spoetnik heeft wel een aanvraag ingediend, weken geleden al, althans dat was bij Jinek.

      Verwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja degene die in Afrika wonen zijn ook mensen en die hebben het meestal slechter dan wij het hier hebben, ik vind dit een zielige reactie van rkh.
      Geniet van het leven ipv zo te reageren, ga naar buiten de zon schijnt je hebt een dak boven je hooft en een warm bed en goed eten, geniet daarvan!!!
      En natuurlijk is het erg als er een jong persoon overlijd aan ziekten maar dat is wel het leven, jonge, zwakkeren en ouderen kunnen eenmaal eerder gaan.

      Verwijderen
  7. Gisteren eerste ijsje gegeten.. IJsseizoen is daarmee officieel geopend. We hebben 40 km. gefietst om naar vogeltjes te kijken in een prachtige voliere in stadspark. Jawel daar kunnen we nog bijkomen.. niet afgezet. Verder heb ik een broodbakboek besteld en afgehaald bij de schrijfster.. we gaan broodbakken.. We denken erover om haar online cursus broodbakken te kopen/volgen.. leuke nieuwe hobby voor pas gepensioneerden.. Hond ook weer achterop en fruit/koffie mee.. We hebben een fijne dag gehad. Nu naar de groenten markt op de fiets met een grote omweg. We zagen woensdag al een echtpaar Ooievaar op het nest.. zijn vast hier gebleven deze winter.. de Afrika gangers moeten nog komen. Kortom genieten van wat wel kan en mogelijkheden zoeken/vinden.
    Deze week een boek gelezen over een Kameel die loopt van Marseille naar Parijs.. ik waande me in Frankrijk.. Kom Atir Kom, is de titel. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vreemd grapje van die vriendin morbide overgewicht is heel slecht voor alles in je lichaam en geeft ook druk op de ziekenhuizen en medicijn gebruik ed.
    Goed voor je lichaam zorgen daar hoort zeker geen zwaar overgewicht bij!
    Heb ook astma en ben sportief slank en geniet van elke dag,en ik hoef daar geen corona prik voor te hebben.
    Vroeger kreeg ik de griepprik en was elke keer ziek met luchtweg ontstekingen erbij....weken lang plezier daarvan.
    Nu geen prikken meer en het gaat super zelfs geen medicatie voor mijn astma.
    En ik neem misschien een risico maar heel het leven is 1 groot risico.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat morbide overgewicht erg slecht is weten we zelf ook wel! Het is niet voor niets dat we zo veel gewicht zijn kwijtgeraakt. Dat deden we allebei voor onze gezondheid. Ik vind dat je hierover best een grapje mag maken als je beide last hebt gehad van een BMI van boven de 40 en opgelucht bent dat je daar van af bent.

      Verwijderen
    2. Als we het hebben over het leven als één groot risico dan valt overgewicht daar net zo goed onder als alle gezondheid gerelateerde onderwerpen waarin we een schijnbare keus hebben.
      Voor de duidelijkheid ik ben het met je eens, het hele leven is risico en soms maakt iemand terecht keuzes die meer gaan over algeheel welbevinden dan over alleen de fysieke gezondheid 'op papier' we weten ook gewoon nog niet alles. Maar ik word zo moe van het feit dat onze zwaarlijvige medemens blijkbaar het recht op die optie persé ontzegd moet worden terwijl de rest van ons het als excuus voor van alles mag gebruiken.

      Verder is lachen om je eigen tekortkomingen en beperkingen juist uitstekend, vooral als het samen met lotgenoten is. Humor is vaak zelfs een heel gezond en een belangrijk aspect van het proces om wellicht duurzaam en succesvol iets te veranderen. Elke poging om af te vallen (of iets anders maar hier gaat het nu even om) vanuit schuld, angst, zorgen en allerhande maatschappelijke stigma's is bij voorbaat gedoemd te mislukken. Ik heb 20 jaar mijn tijd als psycholoog verdeeld tussen een kliniek voor eetstoornissen en een obesitas expertise centrum in een ziekenhuis, in mijn werkzame leven heb ik nog nooit een te zwaar persoon 10 kilo zien aankomen van lachen, wel regelmatig obese personen bijna magisch 5 kilo zien verliezen zonder dieet of extra bewegingsprogramma als ze enkel maar ophielden met het onderwerp van hun eigen gewicht zo ontzettend ernstig op te vatten.

      Verwijderen
  9. Hahaha, mijn man en ik zijn resp 78 en 77 jaar. Beide chronisch ziek, thuis wonend. Over die groep 70 tott 80 jarige hoor ik helemaal niets. Wij worden zeker niet gevaccineerd? Wij blijven maar thuis, gaan en ontvangen geen bezoek. Wachten maar rustig af. Misschien/zeker gaan we vanzelf wel dood.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. mijn moeder van 78 heeft van de GGD gehoord dat ze vanaf 8 maart kan bellen voor een afspraak, volgens mij gaan ze op korte termijn beginnen met het vaccineren van 75 plussers. Mijn vader van 83 heeft zijn eerste prik al gehad bij de GGD. Ze zijn beiden wel mobiel en kunnen met de auto naar de priklocatie.

      Verwijderen
    2. Je zit in de groep thuiswonende/mobiele 70+ ers die gevaccineerd worden. Maar ze doen dit vanaf oud naar jong. De 90+ ers waren als eerste aan de beurt, daarna de 85+ ers, daarna de 80+ ers. Daar zitten we nu nog. En als Anoniem gelijk heeft, dan komen de 75+ ers vanaf 8 maart aan de beurt.

      Het is logisch dat elk van deze groepen telkens wat langer duurt: 90+ ers, dat zijn niet zoveel mensen... mensen tussen de 85 en 90, dat zijn er ook niet superveel. Mensen tussen de 80 en de 85, dat zijn er al best veel. In de categorie tussen 75 en 80 zitten in geloof wel een miljoen mensen. Dus het gaat wel even duren voordat die allemaal geweest zijn, en voordat dan de laatste groep in deze categorie, de 70 tot 75-ers, aan de beurt zijn.

      Het is logisch dat ze binnen deze groep van oud naar jong doen: hoe ouder, hoe meer risico dat je er aan dood gaat. Hoe ouder, hoe meer risico ook dat je er ernstige klachten van krijgt. Dus de alleroudsten mogen eerst.

      Verwijderen
  10. Je hoeft waarschijnlijk niet tot mei te wachten. Het artikel gaat over chronisch zieken tussen 18-60 jaar. Jij valt in de doelgroep mobiele thuiswonenden vanaf 65 jaar. Die zijn tussen q1-q2 aan de beurt. Bij de kamerbrief (op Rijksoverheid.nl) zit een aparte bijlage met een vaccinatiestroom schema en daar staan alle doelgroepen in en wanneer ze potentieel aan de beurt zijn. Margje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het prikbeleid is me eerlijk gezegd een raadsel. Mijn voorzichtige hoop was in de vroege zomer de eerste vaccinatie te krijgen 55, astma en helaas obees). Voor mijn dagelijks leven maakt het niet uit: ik werk fulltime en na het werk heb ik huishouden en wandelingetjes. Een telefoon gesprek en de bezorging van de boodschappen zijn de bijzonderheden van de week. Nu het voorjaar wordt, komt werken in de tuin er weer bij. Ik ga er van uit dat we volgende zomer voor het eerst weer op vakantie gaan. We richten ons op het geluk in eigen huis en tuin. Wat een geluk dat ons leven zo door kan kabbelen. We zagen laatst een grote groep mensen bij een ons onbekend gebouw. Dat bleek de voedselbank te zijn, die wij steunen overigens. Wat een zegen om daar niet als klant heen te hoeven gaan.
    Ik heb mijn brus in Amsterdam nu ruim een jaar niet meer gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zo jammer dat deze pandemie de solidariteit onder druk zet! Maakt me verdrietig!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ben 64 en mag morgen al een prik halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Er zijn zoveel mensen die vinden dat zij voorrang zouden moeten hebben. Als je enige probleem is dat je graag weer een sociaal leven wil, dan zou ik me niet blindstaren op die prik en negativiteit, maar kijken wat wel kan. Je kunt gewoon buiten afspreken met ál je vriendinnen. Wandelingetje, thee in de thermos. Het is ook nog eens prachtig weer. Je sociale leven hóeft niet volledig stil te liggen. Binnen de regels is heel veel mogelijk.

    Als gezonde 40'er sta ik onderaan en achteraan: prima! Ik wil 'm graag, maar het komt wel. Vaccineer studenten, zodat ze weer naar school kunnen, zorgmensen zodat ze hun noodzakelijke werk kunnen doen en verder: maak niet van alles een issue. Iedereen wil dat lichtpuntje, maar kijk gewoon eens naar het letterlijke lichtpuntje wat we nu dagelijks krijgen: vroeger licht, later donker, mooier weer.

    Ik ben echt geen Ratelband, maar dat gezever over benodigde lichtpuntjes bij mensen die het verder goed hebben, daar kan ik erg weinig mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik probeer het beleid en de prioriteiten van onze huidige bestuurders maar een beetje te negeren. Heb allerlei gedachten, meningen en gevoelens daarover maar het heeft toch geen invloed. Het beste maken van de zaken zoals ze zijn meer zit er niet in.

    Er zijn inmiddels wel hele hoopgevende 'real world' gegevens uit Israel, Engeland en Schotland over de zogenaamde steriele immuniteit (dat je helemaal niet besmet raakt, dus ook niet asymptomatisch en dus geen virus kan verspreiden na vaccin) bij zelfs alleen de eerste prik van zowel pfizer als astrazeneca. Daar waren aanvankelijk grote vragen over maar het lijkt erop dat het toch een aanzienlijke rol speelt. Dat maakt natuurlijk niet dat het hier opeens sneller gaat, en het is zeker geen 100% dus voorzichtigheid blijft nog belangrijk, maar het biedt wel wat extra perspectieven voor wanneer een aanzienlijk deel van de bevolking wel gevaccineerd is.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Volgens mij val jij niet onder de groep die in het artikel genoemd wordt. Zie hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/volgorde-van-vaccinatie-tegen-het-coronavirus/volgorde-vaccinatie-voor-mensen-die-niet-in-de-zorg-werken Jij bent volgens mij een mobiele thuiswonende van boven de 65. Die worden al geruime tijd op volgorde van leeftijd uitgenodigd om naar de GGD-priklocaties te komen. Als jij te boek staat als mobiel kan je dus op enig moment een uitnodiging voor bij de GGD verwachten. Ben je dat niet, dan moet je nog even wachten: dan ben je een niet-mobiele thuis wonende vanaf 65 jaar en die gaan vanaf half maart opgeroepen worden door hun huisarts. De mensen over wie het artikel schrijft zitten in een andere categorie, namelijk mensen van 18-60 met een medische indicatie. Boven de 60 is er niet eens een aparte categorie voor die mensen - zie ook het schema. Zij gaan gelijk op met de niet-mobiele thuiswonenden en gaan ook vanaf maart naar de huisarts. Ben je dus niet mobiel dan moet je daardoor mogelijk ietsje langer wachten (afhankelijk van hoe snel de huisartsen prikken), maar kun je wel naar de GGD komen dan zou het feit dat mensen met een medische indicatie eerder aan de beurt zijn zelfs helemaal niets uit moeten maken - die gaan namelijk naar de huisarts en niet naar de GGD. Waarbij alles dan nog wel afhankelijk is van levering van vaccins. Jij zou in beide gevallen geprikt worden met het Moderna-vaccin, dat is goed nieuws: degene die elke keer minder levert dan afgesproken is AstraZeneca, en daar heb je dus ook geen last van. Ik wel, want iedereen die geen medische indicatie heeft en jonger is dan 60 staat in de planning voor een prik van AstraZeneca.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vanaf 1 maart is hier vlakbij een priklocatie, waar ik gemakkelijk op de fiets kan komen. Ik ben er gisteren nog langs gefietst. De bordjes staan er al. Dus misschien toch in maart?

      Verwijderen
  17. Kinderen krijgen geen vaccin, ook niet als ze in een risicogroep vallen. Sterker nog, wat in de VS als risicogroep wordt gezien, telt in Nederland niet. Dus moet onze dochter maar hopen dat het meevalt als ze corona krijgt.
    Ik snap dat we ouderen vaccineren, maar ik zou zo graag willen dat er ook een oplossing voor kinderen komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat ik erg vind is dat er zoveel nare mensen zijn. Je mag niets meer zeggen of ze wijzen je wel erop dat het altijd erger kan of geven je het gevoel een egoïst te zijn. Een hele nare maatschappij is het maar kan nog steeds erger ervaar ik. Het is logisch dat we spreken of schrijven vanuit onze eigen ervaring en daarbis niks egoïstisch aan.
    Als ik ieder woord wat ik zeg of schrijf op een weegschaal moet leggen ontneemt me dat de spontaniteit. Dan zeg of schrijf ik liever niets. Misschien die mensen niet voor vol aan zien en negeren want zij creëren een nare omgeving.
    Zelf ben ik deze week 70 geworden met onderliggende ernstige kwalen en de draaikontenrij van de regering ook storend. Iedere week verandert er wel iets voor mijn groep. Waarom wil ik zo spoedig mogelijk een prik? Omdat ik een ernstige longaandoening heb en zuurstof moet gebruiken, uitgezaaide kanker en nog een aantal aandoeningen heb. Dst betekent dat als ik Covid-19 krijg de ziekte een naar verloop kent. Ik hoef geen voorrang maar wil wel dat men mij en mijn groep serieus neemt en nu lijkt dat er niet op.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.