donderdag 18 februari 2021

Oeps! Een beetje dom!

Het had heel naar kunnen aflopen.
Wat heb ik gedaan?
Eigenlijk heb iets niet gedaan wat ik wél had moeten doen. Ik vergat een grote stompkaars op een plankje uit te blazen toen ik naar bed ging. Dat plankje hangt op ongeveer 170 cm aan de muur. Vrij hoog, maar ook weer niet zo hoog dat mijn kat het niet in zijn kop zou kunnen halen om er op te springen en met die kaars naar beneden te vallen en daarmee brand te stichten in mijn woonkamer!  Ik ontdekte dat de kaars nog brandde toen ik 's ochtends beneden kwam. Ik schrok me rot!
Wat als er brand was ontstaan? Dan had ik het waarschijnlijk door de rookontwikkeling niet overleefd!
Ik weet als oud-BHV-er genoeg van brand, een brand had heel goed fataal kunnen zijn!
Ik laat altijd een kleine lamp beneden branden als ik de trap op ga, die lamp verlicht de open trap in de woonkamer en die lamp doe ik dan boven uit met een draadloze schakelaar. Heel handig, ik heb altijd licht op de trap! Maar daardoor valt een brandende kaars in de woonkamer niet op als ik naar boven ga!
Ik heb me voorgenomen om iedere keer als ik kaarsen brand, een briefje op de trap te leggen met daarop de boodschap: KAARSEN UIT!!
Dat briefje leg ik direct nadat ik kaarsen aan heb gestoken op die trap. Dat deed ik altijd al met dingen die ik niet moest vergeten: "wekker aan zetten" of "urine opvangen voor lab". Dat wekker aan zetten, dat doe ik sinds ik met pensioen ben maar zelden, het is geen routine meer, want meestal is het niet nodig.

Vanaf nu ga ik er voor zorgen dat ik kaarsen uit blaas voordat ik de trap op ga!
Heb jij wel eens een kaars laten branden?

20 opmerkingen:

 1. Dat is schrikken Aaf. Heb je wel beneden en boven in de gang en slaapkamers rookmelders, of zelfs gekoppelde rookmelders? Heel belangrijk, zeker als oudere. Er zijn zelfs rookmelders met een melding die trilt, in je kussen(voor doven en slechthorenden)
  Ik heb wel eens het vuur onder een pan stoofvlees aan laten staan. Dat kan niet meer omdat ik voor stoofvlees nu de slowcooker gebruik, die is elektrisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb inderdaad rookmelders, maar ik weet ook hoe snel vuur om zich heen kan slaan!
   Ik heb mijn kat nog nooit in die kleine 14 jaar dat ik hier woon op het plankje zien springen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje!

   Verwijderen
 2. Ik heb jaren geleden één keer per ongeluk een kaars laten branden toen ik even een paar kleine boodschappen ging doen. Gelukkig niets gebeurd maar toen ik thuiskwam schrok ik me evengoed te pletter, volgens mij schiet mijn hartslag nu ik er aan denk ook weer omhoog :)

  Sinds we onze huidige kat hebben, branden we geen echte kaarsen meer, ze is veel te nieuwsgierig en klautert overal op dus ook mét toezicht durven we dat niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Omdat wij ook katten hebben, brand ik alleen maar waxinelichtjes die dan ook nog eens in een glaasje zitten en die op een plaats staan waar ze niet makkelijk bij kunnen. Het voordeel van een waxinelichtje is ook dat ze snel uitgebrand zijn.

  Gelukkig is het goed afgelopen. Brand ontwikkelt zich vaak heel erg snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dat is ons ook een keer overkomen. Op het laatst ging hij walmen en direct ging midden in de nacht de rookmelder af. Het bleef bij schade aan de tafel maar inderdaad je schrikt enorm. Hopelijk heb jij ook rookmelders.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik brand alleen maar waxinelichtjes. Ik val nog weleens in slaap 's avonds en durf het risico niet te nemen om grote kaarsen te branden. Heb wel een rookmelder in de gang. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Daarom wil mijn man geen kaarsen branden in huis. Zodat er ook geen brand kan ontstaan als ik naar het toilet ben of eventjes boven. Je weet het nooit. Ik vind het reuze jammer maar eigenlijk is het voor mijn astma ook beter. Maar ik kan soms zo verlangen naar een kaarsje of een houtvuur, ook al weet ik dat het niet goed voor me is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kaarsen zijn voor mijn astma ook eigenlijk niet goed! Ik brand daarom niet vaak kaarsen.

   Verwijderen
 7. Brr, nee! Ik ben zó doodsbenauwd voor brand dat ik ALTIJD alle kaarsen uitdoe, en vaak dan ook nog een keer mijn bed uitga om te kijken of ze wel écht uit zijn! Wat helpt: heel bewust de dag afsluiten. De verwarming laag, de ontluchting open, achterdeur nog een keer controleren, voordeur controleren. Lichten uit. Naar het toilet. En dán nog een blik door de huiskamer om te kijken of echt alles uit is, en of ik alles bij me heb wat ik 's nachts boven nodig heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelukkig dat de kaars niet is gaan walmen en je hele kamer onder het roet zat;
  Het meest gelukkig is natuurlijk dat er geen brand is uitgebroken. Maar mijn zus had de hele kamer onder een vette zwarte aanslag zitten toen ze vergeten was een kaars te doven.
  Wat zul je opgelucht zijn!
  Fijne dag en groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik brand nooit kaarsen die walmen. Ik heb kaarsen van goede kwaliteit. Als ze walmen, zijn ze heel slecht voor de luchtkwaliteit in je woonkamer. Dat combineert totaal niet met mijn astma.

   Verwijderen
 9. Ik brand nooit kaarsen, alleen met kerst soms, is ook niet goed voor de luchtkwaliteit in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Yes, één keer vergeten de kaars in het kerststukje te doven. Gelukkig was het een dikke kaars en was er verder niets aan de hand. Maar ik schrok me een hoedje toen ik s 'morgens opkwam. Nu controleer ik wel drie keer of de kaars echt uit is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee nooit vergeten .Ook ik brand vaak waxine lichtjes .Stompkaarsen doof ik door met een oud lepeltje de lont snel in het kaarsvet te duwen en direct terug te halen ,zo walmen ze nooit bij het doven

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja hoor, ook weleens vergeten. Meestal heb ik kaarsen in glas, dus die gaan gewoon uit. Geldt trouwens voor de meeste stompkaarsen die een lont hebben met metalen 'einde', die gaan gewoon uit.

  Ach, komende tijd ben je er weer extra alert op.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kan gebeuren, gelukkig is het goed afgelopen!
  Zelf heb ik wel eens een waxinelichtje ( in glazen bakje) vergeten , gelukkig woonde de kinderen nog thuis en kon ik die appen .
  Ik was namelijk opgeroepen en had in de haast vergeten het kaarsje uit te blazen...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En de kaars niet zo hoog zetten, ik heb er altijd 1 op de vensterbank staan ( ik heb geen gordijnen en doe hem uit wanneer ik de verwarming lager zet. Dan heb ik laatste half uur maar geen kaarslicht.
  Een waxinelichtje ben ik wel eens vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn kat zit vaak in de vensterbanken, dat lijkt me geen goed plan!

   Verwijderen
 15. Ik zet mijn kaarsen of waxinelichtjes altijd in een stenen bakje/kandelaar. Maar heb geen huisdieren dat scheelt. Je kunt ook alleen waxinelichtjes branden die als je gaat slapen inmiddels zijn opgebrand (doordat je ze bv aan begin avond aandoet). Dan is jouw probleem ook meteen opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Drie jaar geleden is vlak bij ons een huus afgebrand door een kaars. Ze had die in de vensterbank wel goed opgelet dat ze geen brand kon maken. En ze ging naar boven om te strijken,en had de kaars uitgeblazen maar niet opgelet en de kaars bleef wat branden. Maar toen de deur naar boven los was ging het gordijn waaien en vatte vlam.....dus meteen alles in vuur en vlam. Xe moest toen ook nog naar buiten dus ook brandwonden.. uiteindelijk er drie woningen onbewoonbaar geworden en een afgebrand. Ze neemt nooit mer kaarsen zegt ze. Maar zo kan het dus.
  Geertje Ovink

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.