maandag 8 februari 2021

Wintertenen 😱

Rond mijn 19e begon het. Ik had wintertenen. Rode jeukende uitslag op mijn tenen, en soms was de huid ook pijnlijk! Na de winter trokken de klachten altijd weer weg en waren mijn tenen weer normaal. Lange tijd had ik er geen last van, maar nu steekt het probleem opnieuw de kop op!

Hoe kom je aan wintertenen en wat is het?
Dit staat er op thuisarts.nl

Wat is de oorzaak van winterhanden of wintertenen?
Hoe winterhanden en wintertenen ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen zijn er gevoelig voor. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Ook komt het in sommige families vaker voor.
Als het koud is (onder de 10 tot 15 graden) kunnen de bloedvaatjes in de huid tijdelijk vernauwen en verkrampen.
Als het bloed niet goed doorstroomt ontstaat er stuwing en/of een tekort aan zuurstof in de huid. De huid wordt rood of blauwrood, gaat zwellen en ontsteken, waarbij ook blaren en wondjes kunnen ontstaan. Vooral als u door de jeuk uw huid open krabt.

Wanneer heb ik meer kans op klachten, bij winterhanden of wintertenen?
Sommige mensen zijn gevoelig (hebben aanleg) voor het krijgen van winterhanden of wintertenen. De kans dat u er dan last van krijgt is groter:
  • als u zich niet goed tegen de kou beschermt (dunne of vochtige kleding)
  • als de bloedstroom wordt afgekneld (strakke kleding of schoenen)
  • als u weinig beweegt
  • als u mager bent


Oh, ik beweeg niet heel veel door mijn heupklachten, ik ben een stuk dunner dan dat ik vorig jaar of langer geleden was en ik draag strakke compressiekousen omdat anders mijn enkels opzwellen. Dat verklaart veel! En kennelijk heb ik ook aanleg, want anders had ik rond mijn 19e geen klachten gehad.

Volgens thuisarts.nl is er weinig aan te doen, behalve lekker warm houden. Ik doe tegenwoordig als ik koude voeten krijg, mijn voeten in mijn elektrische voetenzak. Die zak wordt niet heel heet, gewoon lekker warm en dan warmen mijn voeten weer wat op en ik heb het idee dat de rode vlekken daardoor wat wegtrekken. 
Vroeger probeerde ik de klachten te bestrijden met wisselbaden, maar volgens thuisarts.nl is er geen bewijs dat dit echt helpt.

Heb jij wintertenen of winterhanden?

21 opmerkingen:

  1. Ik heb syndroom van Raynaud. Ik heb al zere vingers als ik een glazen potje uit de koelkast pak. Iets uit de vriezer pakken zorgt dat de pijn tot mijn elleboog trekt.
    De komende weken zijn een nachtmerrie voor mij...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mager is echt iets anders dan dunner als voorheen!!

    Het is in jaren niet zo koud geweest in nederland. Althans aanhoudend koud, dat je echt het verschil voelt van een warm bed en er naast staan.
    Misschien dat het daar aan ligt.

    Het is voor magere mensen soms nog frustrerender dan voor te dikke mensen, omdat iedereen denkt eet dan wat meer. Maar zo makkelijk werkt dat niet. Daarom wil ik hier even reageren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb je ook al last van vaginale schimmel? Schijnt de zelfde veroorzaker te hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik krijg bij een antibioticakuur soms last van vaginale schimmel. Dan zijn de goede bacteriën aangetast door de antibiotica en krijgen schimmels een kans.
      Ook als mijn bloedsuikerspiegels verstoord zijn en ik te hoge bloedsuikers heb, dan heb ik er soms last van.
      Wintertenen en winterhanden hebben niets te maken met schimmels, het is een probleem van de vaten die slecht reageren op koude.

      Verwijderen
  4. Wintertenen is toch echt wat anders dan zwemmerseczeem; zwemmerseczeem is een schimmel, wintertenen zit ìn je voet. Ik had als kind/tiener wintertenen, ik was mager (maar at als een bouwvakker, het bleef gewoon niet plakken), bewoog redelijk veel, en had pijn aan mijn voeten in de winter. Uiteindelijk ben ik er met een behandeling met kamferspiritus afgekomen, maar hoe dat precies ging, weet ik niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn grootouders bevalen toen ik 19 was ook kamferspiritus aan als huismiddeltje. Je moest het op de huid smeren en flink wrijven. Het stonk vreselijk en helpen deed het bij mij niet echt.

      Verwijderen
    2. Ja, wij hadden thuis ook kamperspiritus en ik had wel eens last van winterhakken en dan hielp het.

      Verwijderen
  5. Zo, blij dat ik dat niet heb zeg!
    Ik heb als tiener eens een praatprogramma gezien dat hier over ging en onthouden, want er werden een paar rare huismiddeltjes genoemd (die beslist hielpen volgens de mensen in kwestie, althans in de oorlog): met de voeten in een emmer met bloed van een pasgeslacht varken staan, en met de voeten in een emmer met je eigen ochtendurine staat.
    Mogelijk helpt het dus dat handen of voeten in water of vocht op lichaamstemperatuur worden gehouden, en niet in te warm of te koud water?
    Ik doe maar een gooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nee daar heb ik geen last van.
    Maar wel van de droge lucht en mijn ogen en andere slijmvliezen zijn zo droog en jeuken erg. Vooral oogleden zijn erg opgezet en kost het veelmoeite er niet aan te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Allergie, misschien? Overleg eens met de huisarts, zou ik zeggen!

      Verwijderen
    2. nee geen allergie, maar ooit virus in ogen gehad en droge ogen zijn naweeen en nu dus veel erger. Druppel al 6x per dag en ook gel soms om te verzachten

      Verwijderen
  7. Ik had er vroeger flink last van! Nu gelukkig niet meer, al heb ik wél flink koude voeten in deze tijd. Je voeten masseren helpt (vroeger moest dat inderdaad met glycerine kamferspiritus), maar alles wat helpt om je doorbloeding beter te maken.... Dus: lekker olietje nemen, en dan masseren? (als je bij je eigen voeten kunt, met je heupen?)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heb er jaren hele erge last van gehad, zowel handen als voeten. Alle middeltjes geprobeerd. Zelf zomers als het wat vochtig was of ik in de tuin in wat vochtige grond had gewerkt was ik weer de pineut. Vrouw, laag gewicht ed. waren volgens de huisarts triggers. Inmiddels ben ik er al meer dan 25 jaar vanaf!!!!!! De huisarts heeft me eenmalig een vitamine E-injectie in de bil gezet. Moest wel ergens in de herfst zodat je de koude periode beschermd bent. Misschien een tip voor anderen om eens voor te leggen aan hun eigen arts.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vitamine E-injectie in de herfst (oktober). Meer dan 25 jaar geleden ooit eenmalig gehad van de huisarts na jaren ellende en daarna nooit meer last gehad. Wellicht een tip- in overleg met de huisarts.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Tot mijn 35e wintertenen gehad. Echt vreselijk helemaal dik en jeuken!
    Gek genoeg werd het van met bont gevoerde laarzen nog erger.
    Ik heb wisselbaden geprobeerd. Maar het ging pas over nadat wij in een goed geïsoleerd huis gingen wonen. Nooit meer last gehad.
    L

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb dat ooit 1 winter gehad, toen ik een jaar of 14 was. Nadien nooit meer. Ik herinner het me echter nog erg goed, vooral de jeuk dan. Als ik lees wie het krijgt, zou dat toen wel eens kunnen zijn omdat ik toen zeer smalle knellende broeken droeg want dat hoorde toen zo als je 14 was, en erg mager was. Geen spannende kledingstukken momenteel met al dat thuiswerk en mager ben ik ook echt niet meer ;) .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik eerder wintertenen had, had ik een MBI van 17,8. Het zou kunnen dat mijn ondergewicht toen van invloed was.

      Verwijderen
  12. Wintertenen.........de oorzaak is kou en een gebrek aan hygiëne.

    Sita.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gebrek aan hygiëne lijkt me onzin! Ik heb geen vuile voeten. Ik vind die oorzaak ook totaal niet terug op medische sites.
      Wat ik wel nog vond is smeren met vette crème om de doorbloeding te bevorderen en.de huid minder droog te maken.
      Dus ik ga méér smeren!

      Verwijderen
    2. Het idéé dat hygiëne invloed op de bloedsomloop zou hebben! Ik heb er smakelijk om gelachen. Ik heb nogal een slechte doorbloeding in mijn handen, ik ben bang vooral door het roken waar ik maar niet vanaf kom en dat het laatste jaar ook weer meer geworden is door alle stress. Als handhygiëne nou eens invloed op de bloedsomloop had! Dan had ik nu altijd heerlijk warme handen.

      Verwijderen
    3. Op de site van de Etos staat dat je snelle temperatuurwisselingen juist moet voorkomen. Wisselbaden klinkt dus als een slecht idee.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.