zaterdag 6 maart 2021

Boodschappen en weekmenu afgelopen week (week 9)

Wat at ik in de afgelopen week?
zaterdag: noedels, spruitjes, rode paprika, wokstukjes, ui, verse rode peper. Een werkelijk heerlijke maaltijd.

zondag: noedels, spruitjes, rode paprika, wokstukjes, ui, verse rode peper.

maandag: rode spitskool, falafel, quinoa, ui, rode peper, rucola. De quinoa stond al heel lang in de voorraad. Ik weet nu weer waarom, ik vind quinoa niet zo lekker. Een matige maaltijd dus.

dinsdag: idem: rode spitskool, falafel, quinoa, ui, rode peper, rucola. Ook de rode spitskool is niet een succes, de gewokte kool ziet er vreemd uit in dit gerecht. De rode peper en fijngesneden rucola maken de smaak nog enigszins goed.

woensdag: volkoren pasta met diepvries spinazie, vega gehaktballetjes en rode ui en gehakte rauwe peterselie. Ook hier was de smaak niet echt geweldig. In dit gerecht miste ik de kaas.

donderdag: idem. Nu aangevuld met olijven, veldsla, en een lepel ajvar (dit is een saus van vrijwel alleen paprika en aubergine). Daar werd de smaak beter van.

vrijdag:  aubergine, uien, bulgur, 1 rode paprika, tuinerwtjes en vega gehaktballetjes

Uit de voorraad: noedels, ui, falafel, wokstukjes, quinoa, pasta, diepvries spinazie, diepvries erwtjes, paprika uit de diepvries, 2x gehaktballetjes.


Wat kocht ik deze week?
Net als in de afgelopen weken heb ik weinig uitgegeven en bleef ik ver onder mijn budget van 35 euro per week voor voeding en drinken.
Eén uitspatting, maar niet in prijs, maar in zoet en vet lekkers: afgeprijsde cheesecake. Die bleek uiteindelijk een stuk minder lekker dan verwacht, dus heb ik de helft weggegooid. Toch nog 12,5 cent verspild😂.
Verder: ik kocht vooral veel eiwithoudende voedsel, sojakwark en yoghurt en vis.

27 febr- 6 mrt '21


*=aanbieding, @=afgeprijsd GTA= geld terug actie WAAR PRIJS
Voeding    
sinaasappels, 2 kg AH 2,69
halvarine Lidl 0,68
maïswafels AH 0,59
pompoenbroodje Coop 0,35
bulgur AH 0,99
knolselderij* AH 0,79
veldsla Lidl 0,85
aubergine Lidl 0,59
750 gram rode uien Lidl 0,45
60 gram verse gember Lidl 0,30
groene olijven, vers Lidl 1,89
ansjovis in olie, potje Lidl 1,49
sardines, blik AH 0,99
gerookte haring, 270 gram AH 2,43
kokosmelk AH 0,85
2x 750 ml sojayoghurt* Coop 2,09
2x 500 ml sojakwark* Coop 2,09
Snacks/ hapjes    
verspil Mij Niet, cheesecake Lidl 0,25
Dranken    
sojamelk, 4 pakken AH 3,52
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN     23,88
Diversen    
kattenvoer Coop 2,99
toiletpapier Coop 10,00
TOTAAL   36,87

34 opmerkingen:

 1. Deze week lees ik toch wel erg vaak dat het niet zo lekker was of tegenviel.
  Vindt je het niet erg moeilijk dan worden om dit eetpatroon vol te houden en bv geen kaas over de pasta te kunnen doen?
  Vorige week heb je bij het weekmenu er niks over geschreven maar ook die maaltijden leken me neit zo smakelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het geen probleem om minder smakelijk eten te eten. Ik wil gewicht verliezen en ik wil zo veel mogelijk vegan eten en daarnaast mag ik vanwege mijn bloeddruk maar weinig zout. Met smaakmakers als zout, vet (olijfolie) en suiker smaakt voedsel over het algemeen veel beter. Hoe lekkerder het voedsel, hoe meer ik wil eten en hoe langer het duurt voordat ik me verzadigd voel.

   Verwijderen
  2. En dan maakt het niet uit of het vegan is of niet 😉. Ik kan met veel vet idd olijf of cocos olie en zoute tamari of ketjap en zoet vegan eten ook heel erg lekker maken. Maar ook ongezond 😉

   Verwijderen
  3. Toch heb ik ook eens een ander artikel gelezen. Daarin werd het drinken van magere melk afgeraden. Je kon beter volle melk gebruiken. De reden: volle melk vult beter. Met magere melk drinken gaat dat minder snel. Dat geldt dan voor alle voedsel. Maar bij jou werkt het blijkbaar anders. Dat lees ik wel vaker over obese mensen. Ze raken niet snel verzadigd. Geartsje

   Verwijderen
  4. Daar begrijp ik dus niks van. Ik ben al een tijd bezig om wat kilo's kwijt te raken. En kook altijd lekker eten. Ook zonder veel vet, suiker, zout etc. is het mogelijk heerlijke maaltijden te maken. Gebruik 1 theelepel olijfolie , matig zout maar wel specerijen en kruiden. Kook niet teveel en pas op met combinaties. Hou het simpel, dan proef je de smaken van groentes veel beter. Ik eet heerlijk en val af.

   Verwijderen
  5. @Geartsje: ik drink geen melk. Wel sojadrink. Ik voer alles wat ik eet in op de Eetmeter van het Voedingscentrum. Die Eetmeter geeft voortdurend aan dat ik te vet eet. Dus vet genoeg in mijn voeding en drinken.

   Verwijderen
  6. @Loudi: Ik wil vooral gezond eten en ik ben minder gericht op lekker. Ik snap dat je daar niets van begrijpt, maar je kent mijn achtergrond niet.

   Tijdens het grootste deel van mijn leven (ik ben nu 68 jaar) had ik een eetstoornis met enorme oncontroleerbare eetbuien. Er zijn ook mensen die vanwege een eetstoornis opgenomen moeten worden in een GGZ-instelling. Dat was bij mij niet nodig, maar mijn relatie met voeding is gecompliceerd, laten we het daar op houden. Ik heb al weer zeker 6 jaar geen eetbuien meer en daar ben ik heel blij mee.

   Verwijderen
  7. @Aaf. Ik weet dat je geen melk drinkt. Het was bedoeld als voorbeeld. Met de gedachte er achter dat vet meer verzadigt dan mager. Ik weet dat de voedingsadviezen tegenwoordig volle producten, zoals melk en yoghurt, afwijzen. Daar trek ik me niets van aan. Ik las laatst ook een artikel waarin stond dat vet in zuivel wel gezond is. Ondanks het feit dat dit vet aangemerkt wordt als het foute vet. Het foute vet in bv koekjes zou totaal iets anders zijn dan het vet in melk. Het laatste is een natuurlijk product. Vette vis wordt ook niet afgekeurd.

   Verwijderen
  8. Aaf, je bent toch een meer dan volwassen mens en je kunt, hoop ik, redelijk nadenken. Als je iets niet mag hebben of niet wil eten, haal je het toch gewoon niet in huis. Wij zijn ongeveer even oud en ik vertik het om onsmakelijk te eten in de laatste periode van ons leven. Mijn man is diabeet en moet nu het MCT dieet volgen maar dat betekent niet dat het eten niet meer mag smaken. Ik doe daar mijn uiterste best voor en dat lukt aardig. Meestal gewoon Hollandse pot, soms vlees, soms niet. Ik kan me helemaal niets voorstellen bij de combinaties die jij eet. Vegan kan dan allemaal wel mooi klinken maar wij hebben geen extra vitamine of supplementen nodig naast onze voeding. We krijgen alles voldoende binnen. En om nou constant alles te checken op voedingswijzer? Die club zal best gesponsord worden door fabrikanten.

   Verwijderen
  9. Wat naar Aaf, een eetstoornis.Nee dat wist ik niet. Fijn dat je al zolang geen eetbuien meer hebt. Maar echt ,gezond&lekker gaan samen. Ik kook zelf precies genoeg voor 1 of 2 keer. Dat is mijn manier om niet teveel te eten. Heb geen eetstoornis maar wel neiging echt teveel te eten.

   Verwijderen
  10. Hahah .Het was het wachten er op. Dat als iemand anders eet, overwegend vegan of iets anders , zuinig in colorieen of zo dat dan als afwijkend en obsessief gezien word. Zo verschrikkelijk uit gaan van hoe het hoort of zou moeten is dat niet dan ?? Het traditionele. Wat ze zelf vinden. Vegan wordt vaak gelinkt met orthorexia. Dat komt aan de ene kant omdat mensen met een eet stoornis zich verdiepen in de afkomst van voedsel en zo bij het veganisme uit komen. Er zijn er ook veel die daardoor juist genezen om dat het zo duidelijk is wat mag en niet.

   Verwijderen
  11. @Lianne ten eerste voor mensen die een eetstoornis of anderszins een complexe relatie met voedsel hebben (gehad) werkt het echt anders dan 'je bent toch volwassen'. En verder kan ik niet direct voor Aaf persoonlijk spreken maar zo te lezen heeft ze bepaalde prioriteiten die voor haar erg belangrijk zijn en en staat lekker eten wat lager op dat lijstje. Daar is toch niets mis mee? Zeker niet als juist lekker eten een valkuil kan zijn.

   Verwijderen
  12. Haha! Half Nederland is obees! Allemaal dus onvolwassen? Wat een rare beoordeling... Het is gewoon moeilijk als je genen gemaakt zijn om in de rimboe te overleven en een flinke voorraad aan te leggen voor het geval alles even op is en de maatschappij gemaakt is om bedrijven zo veel mogelijk geld te laten verdienen aan eten dat ze jou weten te verkopen.
   De helft kan er tegen en de helft niet, zo lijkt het.

   Verwijderen
  13. Wauw, ik heb de cijfers er even bij gepakt (ben hier normaal niet zo mee bezig) en in 2019 had inderdaad meer dan 50% van de volwassenen overgewicht! Hier schrik ik wel van! Ik durf het voor Amerika niet eens op te zoeken... Het lijkt me dat er inderdaad iets anders aan de hand is dan 'onvolwassenheid' of 'een slap karakter'. Als meer dan de helft van de bevolking niet in staat is om een gezond gewicht te behouden is er iets mis met beleid en cultuur allebei denk ik zo.

   Verwijderen
 2. Deze week stond de grote schoonmaak van de keuken op de todo lijst. Ik heb eten besteld. Wat een gemak. Er valt nog veel te verbeteren aan de restaurants websites voor bestellen. Het kostte teveel tijd en ik week uit naar thuisbezorgd.

  Deze week had ik een hele grote rode kool daar heb ik drie recepten voor gevonden die eenvoudig waren en goed smaakten. Na twee dagen rode kool, at ik gisteren bonen in de wok,

  Ik koop de laatste tijd geen kaas. De vorige keer kocht ik twee kilo lekkere kaas, die was zo lekker en 30+ dat ze binnen een week op waren. Ik had meer gegeten dan verbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgende week is het de week zonder vlees. Heel veel aanbiedingen, vooral bij de AH veel voor de helft van de prijs. Ik ga veel inslaan waardoor ik mijn budget voor de volgende week heb verdubbeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt quinoa salade eens proberen! Kook de quinoa (1 cup quinoa, 2 cups water en 1 el olijfolie + snufje zout), breng water+quinoa aan de kook, verlaag het vuur naar middelhoog en kook 15min met deksel erop. Dan vuur uit en 5min laten staan alvorens het door te roeren.
  Lekkere groenten en wat al niet meer mixen met quinoa en een dressing, bv van citroensap en wat olijfolie of azijn, even laten staan en dan smullen. Misschien vind je het zo smakelijker?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lianne, je snapt niet wat eetbuien inhoud. Het is geen kwestie van volwassen en gezond verstand. Het is een verslavende dwanggedachte dat je MOET eten. Het is de de moeilijkste verslaving om te overwinnen, want voedsel heb je altijd in huis. Petje af voor je Aaf, dat je dit hebt bereikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk weet ik wat eetbuien zijn. Ik begrijp alleen niet waarom je vrijwillig onsmakelijk zou moeten eten. Dan is er toch alle lol af. Ik vind de warme maaltijd het hoogtepunt van de dag.

   Verwijderen
  2. Ik eet zeker niet altijd onsmakelijk! Meestal niet, meestal eet ik lekker, maar soms lukt een maaltijd niet zo goed en blijkt het minder lekker dan verwacht.

   Verwijderen
  3. Ik krijg absoluut niet de indruk dat Aaf met opzet vies kookt of zo. Ze vindt haar eten niet altijd even lekker en dat boeit haar niet. Heerlijk toch?!
   Het belangrijkste is je eigen waardering. Je kunt wel zeggen dat je jezelf dit moet gunnen en dat, maar uiteindelijk gaat het erom hoe iemand zich erbij voelt.
   Het lijkt me best wel fijn eigenlijk, als de smaak van eten je niet al te veel boeit. Ik ben wel jaloers daarop.

   Verwijderen
  4. Wat ook mee speelt denk ik is de klasse waarin iemand op gevoed is. Ik kon mensen daar lekker mee op ruien als ze de kapjes van het brood lieten liggen. Om dat het altijd klopte.

   Verwijderen
  5. Goh, iedereen heeft toch weleens dat het eten minder goed lukt of niet zo combineert? Ik moet wel toegeven dat ik het dan de dag erop niet weer zal eten. Wij hadden pas een echt vieze zuurkoolschotel, recept kon zo de prullenbak in. Geen drama toch. Waardeer je het weer extra als lekker is. Groet, g

   Verwijderen
  6. Wat een flauwekul met die kapjes. Opruien nog wel.Jij bent wel erg bezig met 'klasse'denk ik. Vroeger,bij een vriendinnetje thuis, werden ongesneden broden gekocht en helemaal opgegeten.Ze kookten heerlijk met verse produkten. Gewoon en simpel. Die mensen waren wat je best stinkend rijk zou kunnen noemen. Maar beslist geen patjepejers! Kwestie van beschaving niet van inkomen.

   Verwijderen
  7. Wie is hier op een nare manier bezig met klasse als je mensen die alles opaten wat er was om dat er weinig geld was. patjepeeërs noemt

   Verwijderen
  8. Een opschepper die in kleding en gedrag wil laten zien dat hij veel geld heeft. Zoek maar op, Anoniem 09.21 !! Dat is een patjepee, je kent het woord niet. En stinkend rijk is dus heel rijk.

   Verwijderen
  9. Nou dan is 90 % van de mensen patjepeeer. Eten weg gooien wat "niet zo lekker( meer) is " is normaal geworden.

   Verwijderen
 6. In pastagerechten gebruik ik wel eens gistvlokken, het geeft niet de textuur van kaas maar kan wel een beetje hetzelfde doen qua smaak. Maar je bent al een tijdje met veganistisch eten bezig dus waarschijnlijk was je dat al een keer tegengekomen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind quinoa nogal overrated en qua voedingswaarde is er ook een inheems alternatief (boekweit). Maar als salade is het best lekker te maken, met gegrilde groenten bijvoorbeeld, gedroogde vruchten en geroosterde noten, en een vinaigrette of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eten is niet echt mijn hobby, en daar ben ik best wel blij om.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je een uitzondering vormt. Volgens mij eten de meeste mensen graag en dat is een biologisch gegeven. Zonder eten ga je dood en dus zorgt het lichaam voor behoefte aan eten.

   Verwijderen
  2. Oh, ik las het alsof bovenstaande anoniem een medestander is van je en ook niet zo veel geeft om smaak. Ik kan me er ook niet zo druk om maken: eten is eten. De ene keer is het heel lekker, de andere keer niet zo. Maakt me niet uit, het is mijn hobby ook niet.

   Lisa

   Verwijderen
 9. Ik bedoelde eigenlijk beide, het boeit niet zo.
  Dranken vind ik wel lekker: thee, koffie, soep, sapjes en ook wijn (snik),maar verder kan ik er zo voorbij lopen ....
  Dus toch een beetje raar. Ben overigens niet dun of dik. Gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tja, die cheesecake! Ik heb dat ook wel eens, de verleiding van iets zoets (brownies, mergpijpje of zo) of hartigs (patates frites). Dan helpt het om terug te denken aan de keren dat ik ook in verleiding was gebracht en de smaak ernstig tegenviel.
  Wat bij ons thuis wel eens lastig is, is dat wat de een lekker vindt, de ander juist minder graag eet. Man graag aardappels, zoons pasta en rijst. Ikzelf als enige graag peulvruchten. Dan eet er altijd iemand met overduidelijk minder trek. Behalve ikzelf want ik lust alles

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.