donderdag 11 maart 2021

Nieuwe, passende kleding

Ik ben  in de afgelopen jaren van een  BMI van boven de 40 naar een BMI van iets lager dan 28 gegaan.
Dat zijn 40 kilo's. Vooral in het afgelopen jaar verdween er veel overgewicht. Dat is eerst wel wennen, want hoe dik, hoe breed ben ik nu eigenlijk? En wat staat er wel en wat absoluut niet?
Ik begin te wennen aan mijn nieuwe omvang en ik raak zo langzamerhand een beetje thuis in mijn nieuwe maat. Dus bouw ik een bescheiden garderobe op.

Wat heb ik nu aan passende kleding?

  • 5 broeken (waarvan er 1 nog nét niet past, of in ieder geval onaangenaam strak zit)
  • voldoende ondergoed, ook hemdjes die ik als het stikheet is als topje zou kunnen dragen (als ik tenminste over het feit dat mijn bovenarmen nogal flubberen heen kan stappen)
  • 3 leggings
  • 1 fleecevest
  • 1 spijkerjasje
  • 1 zomerjas
  • 3 t-shirts met korte mouw
  • 3 shirts met lange mouw
  • 4 truien
  • een paar BH's
  • een badpak
  • 2 zomerjurken
  • 1 nachtpon met korte mouw
  • 2 nachtponnen met lange mouw

Daarnaast heb ik nog te ruime kleding in mijn kasten liggen. Die zijn oversized, maar indien nodig kan ik ze nog dragen.
Verder heb ik nog kleding van oudste dochter in de kast liggen. Die kleding is nu te groot voor mijn dochter en was een tijdje geleden voor mij nog wat aan de kleine kant. Die ga ik nog weer eens proberen, misschien passen die nu wel goed!
Ik vind het jammer dat de dichtstbijzijnde kringloopwinkel nog steeds niet open is, anders had ik daar zeker eens rondgekeken, nu heb ik alle bovenstaande kleding nieuw aangeschaft.
Ik verwacht aan het einde van mijn vermageringspoging op een kleinere maat uit te komen. Nu heb ik maat 48, maar ik denk dat het uiteindelijk 46 wordt, of misschien maat 44.
Het voelt soms nog wel raar, bijvoorbeeld als ik een broek aantrek, dan denk ik nog steeds: huh, dat past toch niet?

Het is overigens wel grappig met maten. Bij Ulla Popken, een grote maten winkel, is XL maat 54/56 en bij modehuis Natan (pret à porter) is XL maat 42. Dat is een aanzienlijk verschil! De ene XL is te groot en de andere XL is te klein!

24 opmerkingen:

  1. Maat 48, met een bmi 28, heeft dat te maken met je lengte? Hier is de kringloop wel geopend. Vanaf 16 maart meer en vaker.
    Heb zojuist de Voedingscentrum eet app gedownload, ook ik heb teveel geconsumeerd. Voetproblemen hakken er in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn tailleomvang is 97 cm en dat is volgens maattabellen maat 48. Ik ben inderdaad vrij lang, in ieder geval voor een vrouw van mijn generatie, 179 cm. Jonge mensen zijn over het algemeen langer.

      Verwijderen
  2. Ik heb een vraag, ook ik heb wat gewicht verloren en nu merk ik dat ik het veel sneller koud heb. Nu twijfel ik, komt het omdat ik ouder wordt of komt het omdat ik gewicht kwijt ben.Vorig jaar had ik er geen last van. Hoe ervaar jij dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het veel sneller koud dan toen ik zwaarder was. Ik word natuurlijk ook ouder, dus misschien komt het ook daardoor.

      Verwijderen
    2. Dat je het sneller koud heb komt inderdd door gewichts verlies.

      Verwijderen
  3. Hoe zit het met jurken en rokken?

    Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik droeg nooit rokken en jurken en ik heb twijfels over jurken en rokken dragen met mijn steunkousen, daarom wil ik er leggings bij dragen. Ik vind het al heel wat dat ik nu 2 zomerjurken heb!

      Verwijderen
  4. Leuk :-) Ik zou inderdaad maar weer eens die kleding gaan passen. Zonde als je dat te lang niet doet en dat ze dan te groot zijn tegen de tijd dat je het weer probeert.

    Bij mij liggen er nu ook wat kledingstukken in de kast waar ik naartoe aan het krimpen ben. Als ik nog 2 kilo minder weeg dan nu, dan ga ik ze weer eens proberen. 3 kilo geleden zaten ze namelijk nog erg krap, dus over 2 kilo passen ze misschien wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn kringloop is weer op afspraak open volgende week, 20 min winkeltijd, dat is te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goed bezig.
    Mijn ervaring ook hoor , ben ook lang en een zwemmerspostuur waardoor zeker shirts etc in grote maat blijft.
    Siny

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik hoop van harte dat je het aandurft om op hete dagen lekker in hemdjes te lopen. Waarom zou je jezelf verstikken om iets onbenulligs als wat geflubber. Gewoon doen hoor, het is je gegund.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat geweldig! En een tegenwicht voor alle berichten over extra coronakilo's.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig ja. Ik hoorde Rutte in de laatste persco zeggen dat we met z'n allen een miljoen kilo zijn aangekomen. Ik ben er 27 afgevallen, Aaf nog veel meer - daar streef ik ook naar. Dus ja, niet iedereen is gegroeid de afgelopen tijd.
      Erg goed van je Aaf! Ik hoop over een tijdje ook dat aantal er af te hebben. Ik kan deze zomer niets meer aan van vorig jaar, wil ook niet teveel aanschaffen omdat ik het een volgende zomer ook niet meer zal passen. Gelukkig hebben we nu nog niet zoveel sociale verplichtingen etc. dus heb ik ook niet zoveel kleding nodig.
      Fijne avond verder.
      Gerda

      Verwijderen
  9. Wat fijn Aaf, zoveel maten kleinere kleren kopen ! Langere jurken en rokken kun je best dragen met steunkousen. Een legging over steunkousen lijkt me zo warm !
    Nog een bemoeierige tip : draag onderhemdjes niet als top. Staat alleen heel jonge mensen. Koop een mouwloze tshirt of bloes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk zijn mijn hemdjes mouwloze T-shirts. Ze worden verkocht als tops, ze hebben brede schouderbandjes. Ze zijn bedoeld om als bovenkleding te dragen, bij een rok of een broek. Omdat ik nogal kouwelijk ben, zal ik ze niet vaak als top dragen, alleen als het heel warm is! En ook dan liever een t-shirt met een kort mouwtje.

      Verwijderen
    2. Dag Aaf,
      Als er een hittegolf is, is het toch wel fijn om mouwloze kleding te dragen. En als iemand last heeft van jouw flubberarmen, dan kijkt hij maar een andere kant op!
      Zelf heb ik een aantal katoenen mouwloze jurkjes die ik mijn "hittegolfjurkjes" noem. Ik draag er een driekwart legging onder of gewoon blote benen. En ik ben niet slank en ook niet jong.
      Een hartelijke groet van Jo.

      Verwijderen
    3. Ik heb wel een erg ruime huid waar ooit 40 kg meer Aaf in heeft gezeten. Dat heb jij waarschijnlijk niet.
      Ik wil overigens niet onder het mes met mijn flubberarmen.

      Verwijderen
    4. Hoi Aaf,
      Nee, ik ben inderdaad niet 40 kg afgevallen, zoals jij. Dus misschien heb ik wel makkelijk praten!
      Overigens snap ik heel goed dat je het niet wil laten weghalen, die overtollige huid. Dat is toch wel heel iets anders dan een heupoperatie.
      Een hartelijke groet van Jo.

      Verwijderen
  10. Hello Aaf, wat ben je super goed bezig zeg!
    Het was me in mijn studententijd al opgevallen dat maten per winkel/merk/land verschillen. Ik heb zelfs gehoord dat een maatje 36 van vandaag een 38-40 van vroeger is! (Winkels denken dat mensen blijer zijn als ze in een kleiner maatje kunnen, en dus meer kopen. daarom hebben ze alles opgeschoven).
    Verschrikkelijk verwarrend allemaal! Ik zou heel graag hebben dat er eens 1 uniforme maattabel voor europa zou bestaan. De euro is toch ook gelukt? (Min of meer gelukt) :-)
    Groetjes,
    Nina

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat verschil in XL doet me er aan denken dat condooms alleen verkocht worden in large, extra large en king size . Omdat geen man een small of medium wil om doen ;-) Dit zal wel net zo iets zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja, we hebben zo allemaal onze trots he? In mijn kast hangt zowel s als l. Ben 1.78 en 74 kg. Het verschilt zo sterk per merk dat ik begin met de m en dan kijk waar ik uitkom. Uit mn jeugd een allergie voor te korte pijpen en armen overgehouden, maar ook dat lijkt amper maatgebonden. Groet, g

      Verwijderen
  12. Vinted.nl, goede site voor tweedehands kleding!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.