donderdag 1 april 2021

Avondklok nieuwe stijl

Wekenlang hadden we een avondklok die om 21:00 uur in ging en tot 4:30 uur duurde.
Toen de avondklok ingevoerd werd, veranderde er voor mij weinig, ik ging toch al haast nooit 's avonds op bezoek.
De avondklok wordt nu verruimd. Sinds gisteren gaat de avondklok om 22:00 uur in.

Zijn er uitzonderingen op de avondklok? Volgens Rijksoverheid.nl zijn er de volgende uitzonderingen:

 • Bij een noodsituatie.
 • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
 • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
 • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
 • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
 • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
 • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
 • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het mbo, hbo of wo en u kunt dit aantonen.
 • Als u onderweg bent in verband met een praktijkles voor uw opleiding op het voortgezet onderwijs (vo), voortgezet speciaal onderwijs (VSO), mbo, hbo of wo en u kunt dit aantonen.
 • Als u onderweg bent in verband met lessen in het eindexamenjaar van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) en u kunt dit aantonen.
 • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.
 • Als u vanwege ernstige psychische nood een kleine wandeling in de buitenlucht moet maken.U leest hier meer over op de pagina Avondklok in de praktijk.

  Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen. Bij een noodsituatie, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

  Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

  Politieambtenaren, opsporingsambtenaren, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

Ik had van de verruimde avondklok gebruik willen maken door met Pasen bij mijn dochter te gaan gourmetten. Dat leek me heel gezellig en ik keek er naar uit. Alleen blijkt kleindochter in quarantaine te moeten wegens contact met iemand die corona heeft en dan kan ik niet op bezoek. Het is afwachten of het later wel kan!

Ben jij blij met het uurtje extra?

17 opmerkingen:

 1. Mijn man rijdt graag in de avond,dan is het rustiger op de weg. Dus wachtte hij tot gisteren om naar huis te komen. Dat kon weer 's avonds

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boodschappen doen om 2030.. in een rustige supermarkt en niet op zaterdag.
  Rondje wandelen met vriendin zonder kinderen. Mijn vader een keer doordeweeks zien en dan op zondag een keer vrij.

  Prutte heeft geen idee hoe moeilijk dat verrekte ding het maakte om een soort van te overleven met kinderen onder de 4 en een hulpbehoevende ouder op een halfuur rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat maken vele van ons een "probleem"die er niet is.waarschijnlijk zouden we er niet a talen na die tijd weg te gaan als het gewoon mocht,heb geen enkele moeie met de "regels"maar wel dat er met heel veel maten gemeten wordt,waarom mensen die in parken te dicht op elkaar lopen bekeuren bv maar kerken vol kerkgangers kunnen hun gang gaan en die kunnen ook andere besmetten,waarom de grote tuincentra's open en de kleine buren ernaast niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jongeren die samenklonten in parken zijn net zo fout als veel te veel kerkgangers.Of toch teveel bezoek in een huiskamer.Weet niet of er met verschillende maten wordt gemeten maar de kerkgangers staan in de media met dikke stip op 1.

   Verwijderen
  2. Ik praat niet alles goed, maar wat een haat jegens christenen komt er uit

   Verwijderen
  3. Is het in elkaar trappen en het aanrijden van journalisten een blijk van haat jegens christenen? Dat lijkt mij niet.
   Wat er aan de hand is, is dat deze kerkgangers de coronawet overtreden en dat journalisten daar voor hun werk verslag van doen.

   Verwijderen
  4. Voor anoniem 17:34 Haat voor christenen?? Ik verwacht dat iedereen er aan bijdraagt dit virus te beteugelen. Waarom kan een dienst niet thuis worden gevolgd, zoals heel Nederland van alles thuis doet en volgt. Ik wil het woord haat vanuit de christenen vermijden, maar kan het niet echt sociaal vinden als ik me mild uitdruk.

   Verwijderen
 4. Mijn vrijwilligerswerk duurt tot 's avonds 21 uur. Dan moest ik denken aan m'n verklaring voor de avondklok en de verklaring van de werkgever. Nu hoef ik er niet meer om te denken en kan gewoon rustig om 21 uur naar huis gaan. Wel lekker!

  Enige nadeel is misschien dat het weer wat drukker wordt op de weg tussen 21.00 en 21.30 uur als ik naar huis rij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor mij heeft de avondklok geen impact, maar kan me voorstellen dat voor sommige het uurtje extra lekker kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn die verruiming. Maar om het overzichtelijk te maken zijn er toch weer erg veel uitzonderingen. Goed dat je hier een overzicht geeft, altijd handig om goed op de hoogte te zijn.
  Toch blijf ik het zuur vinden dat er aan de ene kant zulke strenge maatregelen zijn met veel mensen die zich er keurig aan houden en aan de andere kant de velen die zich er niet aan houden. Zo zag ik gisteren in een praatprogramma beelden van een compleet lege dierentuin met een super schattig pandajong en een compleet leeg bloembollenpark naast beelden van overvolle parken met feestende mensen na zonsondergang en mensenmassa's in de natuur. Compleet krankzinnig. N.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja mooi. Mede dankzij de iftar's en het verzoek van Aboutaleb.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee, voor mij maakt het geen verschil, ik kom eigenlijk alleen 's avonds buiten als ik uit eten ga en dat kan nu niet. Ik kom nu nadat ik heb gegeten rond 19 uur niet meer buiten. Heel soms zou ik nog een boodschap kunnen/moeten doen om de hoek bij de super, maar tot nu toe is ook dat niet nodig geweest. Er zijn ook geen noodsituaties geweest en onze Open Dagen op school waren online dus ook daarvoor niet nog 's avonds op pad. Maar wél fijn voor mensen die er nog wel op uit moeten of willen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag Aaf,

  Wat rot dat je met Pasen nu niet bij je dochter kan gaan gourmetten! Ik hoop dat je gauw kunt worden gevaccineerd, zodat je weer veilig naar je kinderen en kleinkinderen kunt.

  Wat betreft de avondklok: voor mij maakt het weinig uit, 9 uur of 10 uur. Stiekem vind ik die avondklok wel fijn: geen geschreeuw op straat meer 's avonds laat van pubers die beschonken naar huis fietsen na een avondje uitgaan. Hoe was het ook weer? Elk nadeel heb ... .

  Een hartelijke groet van Jo.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vind het wel prettig een uurtje extra. Heerlijk om nog even te wandelen of boodschappen te doen bij AH.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als ik na mijn werk nog wat wilde wandelen, of als ik wat onrustiger ben 's avonds wil ik er graag nog even op uit - en om dan om 21.00 uur weer binnen te zijn, dat is best vroeg (DOORlopen!). Maar doordeweeks 's avonds op bezoek doe ik toch nauwelijks, en ook verder zie ik weinig mensen - deels voor mijn eigen veiligheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat jammer dat het gourmetten niet doorgaat! Hopelijk kan het op een later moment wel.

  Ik ben dolblij met dat uurtje. Met een zorgintensief kind wat altijd thuis is kan ik alleen na bedtijd rustig weg. Ik brak daarvoor de avondklok eens per 2 weken om zondag en toe een andere volwassene te kunnen zien en spreken.

  Dat dit nu kan zonder de dreiging van een boete vind ik heel fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook dominee, of geestelijke mogen na de avondklok over straat

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.