donderdag 15 april 2021

Het 1e kwartaal, een vergelijking!

De blogster "Gepensioneerd met ABP" schreef over haar energieverbruik in het eerste kwartaal.
Een leuk onderwerp!
Ik dacht: "Laat mij dat ook eens doen!"
Zie hier mijn vergelijking:

Het was de afgelopen maanden in vergelijking met de jaren er voor een koude winter en het voorjaar is ook koud, erg koud!
Ik ben blij met mijn warme huis en met mijn CV ketel die doet wat hij moet doen, maar wat is nu het verbruik in de afgelopen jaren?
Ik heb een vergelijking gemaakt van het verbruik in de eerste kwartalen van 2019, 2020 en 2021:

1e kwartaal
2021 2020 2019

stroom
173 163 169
gas
261 204 208

Zoals je kunt zien, gebruikte ik in 2021 meer gas en meer stroom dan in voorgaande jaren. Het stroomverbruik scheelt maar heel weinig, maar bij  het gasverbruik scheelt het nogal wat!

Nu moet ik wel een kanttekening maken, want in januari 2019 werkte ik nog 3 dagen per week en in februari 2020, in de voorjaarsvakantie, was ik een weekend in het bos in Drenthe. 2021 is het eerste jaar dat ik in de eerste 3 maanden helemaal thuis was.

5 opmerkingen:

 1. Je elektraverbruik verschilt amper, en meer gasverbruik is onvermijdelijk als het koud is. Wij hebben ons huis de laatste jaren beter geisoleerd. Eerst het dak met 18cm hennep en vorig jaar de vloer met steenwol. Ons energieverbruik is flink gedaald, met ca een derde. Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te vergelijken.
  Ik zat op 231 stroom en 265 gas.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het altijd leuk om het uit te drukken in m3 per graaddag. Dan kun je goed vergelijken of het komt doordat het kouder is, of omdat je meer thuis bent. Het is 13.5% kouder geweest in het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met vorig jaar. Maar je verbruik is 28% hoger. De week weg vorig jaar heeft waarschijnlijk (minimaal!) net zo veel impact gehad als de "kou" van het eerste kwartaal.
  Waar je ook nog naar kunt kijken, als je dat nog niet gedaan hebt, is het instellen van je CV-temperatuur. Standaard staat die op een graadje of 80, terwijl 60 meestal ruim voldoende is. Bij vloerverwarming (zoals bij mij) staat 'ie op 35C. Let op dat dit de temperatuur van de verwarming is en niet van het tapwater.
  Maar 20% heb je zó verdiend (want je ketel maakt meer gebruik van de condensatiewarmte door de lagere temperatuur en hoeft dus minder hard te werken = efficiënter). Kun je zelf doen op de ketel, er gaat niets kapot en als je huis niet meer warm wordt zet je 'm weer iets hoger.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meer door minder15 april 2021 om 11:39

  In vergelijk met de voorgaande jaren is het een prima resultaat zeker gezien je nu niet meer werkt en hele dagen thuis bent. Bij blogster "Gepensioneerd met ABP" heb ik reeds aangegeven waarom mijn verbruik zo laag is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou ook maar eens gekeken. 450 gas en naar electra kijk ik niet, want in de zomer wordt er hier zo veel terug geleverd, dat het compenseert met wat we in de winter verbruiken.
  Gas is dan wel vloerverwarming, plus nog wat radiatoren en het is een vrijstaand huis. En de westkant staat geheel vrij naar het weiland toe
  gericht. Het is hier dan ook altijd een graad of twee, drie kouder dan in de stad. Wel beken ik dat het hier altijd 21 graden is, en 's nachts 19,5 gr.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.