Ik heb nog geen gezond BMI, dat is toekomstmuziek en het duurt nog wel even voordat ik dat bereikt heb!
Gezond BMI
Een gezond BMI* zit tussen 18,5 en 25. Dat is voor mij in kilo's uitgedrukt een enorm verschil!
Als ik een BMI van 18,5 zou hebben, dan weeg ik 58 kilo en dan zit ik aan de ondergrens. Als ik een BMI van 25 zou hebben, dan weeg ik 78,3 kg en dan zit ik aan de bovengrens, dat is nog nèt gezond. Dat is een verschil van ruim 20 kg.
Dat is heel veel, vind ik!
Taille-omtrek
Maar met een gezond BMI ben je er ook nog niet. Wat verder belangrijk is, is dat je taille niet al te breed is. Buikvet is slecht voor je gezondheid, zowel het vet op je buik als in je buik, rond je organen. Dat laatste schijnt erger te zijn.
Voor vrouwen wordt geadviseerd een taille van 80 cm of kleiner te hebben (WHO). De Hartstichting is milder en vindt 88 cm voor vrouwen ook goed. Voor mannen zijn de cijfers respectievelijk 94 en 102 cm.
Ooit is mijn tailleomtrek bij de huisarts gemeten, die was toen 137 cm, dat was waarschijnlijk toen ik een BMI had van meer dan 40. Ik wist zelf helemaal niets meer van die 137 cm, maar de verpleegkundige noemde het onlangs, dus dat zal wel. Waarschijnlijk heb ik dat grondig uit mijn geheugen gewist, ik wilde er niets van weten.
Nu zit ik op 101 cm. Dus ik moet nog meer omvang kwijt, wil ik een gezonde tailleomtrek hebben. Ik vermoed dat ik die gezonde omtrek niet haal bij een BMI tussen 23 en 25, maar de tijd zal het leren, als ik ooit zo ver kom!
Relativering
Ik denk dat ik met mijn reis van een BMI van boven de 40 naar enkel en alleen overgewicht (BMI onder 30), al heel veel gezondheidswinst behaald heb. Als het nog beter wordt is dat meegenomen, maar als het niet lukt, dan is het niet anders. Die gezondheidswinst die blijft wel, of ik nu een gezonde taille-omtrek heb of niet.
*BMI = Body Mass Index - dit is het aantal kilo's lichaamsgewicht gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter). Je kunt het hier gemakkelijk uitrekenen.
Wat ik zo gek vindt is dat die tailleomtrek ook niet lengte gerelateerd is. Ik heb al amper taille, ben 1.78 en heb een gezond bmi. Maar de tailleomtrek is te hoog, iets van 92 cm. Groet, g
BeantwoordenVerwijderenMijn lengte is al 5 cm minder geworden en bij hetzelfde gewicht is daardoor het uitgedijd rond maag-buik-heupen. Dat krijg ik er nooit meer vanaf.
BeantwoordenVerwijderenDat wordt gymmen!
BeantwoordenVerwijderenVeel vrouwen hebben niet eens een geprononceerde taille. Bij het ouder worden verdwijnt die taile ook nog eens voor een deel. Dus die 88 cm. lijkt me onhaalbaar, voor mij tenminste wel.
BeantwoordenVerwijderenIk zal al blij zijn als ik een gezond BMI haal! Met de bovengrens van dit BMI zit ik ook niet op of onder die 88 cm taille.
Verwijderende taille omvang telt niet meer bij vrouwen boven de 65, is mij verteld.
BeantwoordenVerwijderenIk ook. Ik had ook gehoord dat voor vrouwen die in de buurt van de overgang komen buikomvang niet relevant is. En helemaal niet na meerdere zwangerschappen. De elasticiteit van van alles wordt minder en je lubbert wat uit (lomp gezegd) en door de zwangerschappen is er al van alles opgerekt geweest. En de taille verdwijnt als sneeuw voor de zon.
VerwijderenOh dat is goed nieuws en zal gerelateerd zijn aan mij opmerking dat je inzakt in de loop der jaren
VerwijderenHet is hard werken voor je, zeker nu je tweede heup nog niet is geopereerd. Want als je meer beweegt, dan gaat het sneller.
BeantwoordenVerwijderenIk doe sinds de kerst vier keer per week buikspieroefeningen. Of de centimeters zijn afgenomen weet ik niet, maar mijn buik is een stuk steviger. En de oefeningen doe ik nu fluitend, in het begin kostte het heel veel moeite. Volgens mij tellen niet alleen de centimeters, maar ook hoe stevig je spieren zijn. En stevige buikspieren voorkomen rugklachten, zei mijn fysio.
BeantwoordenVerwijderenmijn bmi is 26,6, ben niet dik ben 61 jaar en heb vrij forse bovenbenen en achterwerk :-)
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij is dit gewoon standaard meetwerk en het beste is te kijken hoe je leeft, leeftijd en de vorm van je lichaam,
Klein, groot ed
Kijk naar je levens wijze en sport daarbij, volgens mij is dat het beste.
Hoi Aaf,
BeantwoordenVerwijderenBedenk wel dat het BMI oorspronkelijk (en nog steeds) helemaal niet is bedoeld voor 1 individu maar als "populatie-maatstaaf". Voor individuën is het veel te grof. Een vriend van mij is vrij klein, maar sport heel veel. Zijn spiermassa maakt hem relatief zwaar en zijn BMI is dan ook 27. Of iemand die 4x per week hardloopt en zijn eigen gewicht kan bankdrukken ongezond is? (hij is verre van een bodybuilder, dat is het andere uiterste)
Mijn range ligt tussen de 64 en 85kg. Reken maar dat bij 64kg mensen mij vel over been zouden vinden :-) Mijn actuele BMI ligt rond de 23. Taille = 90cm.
Die laatste opmerking klopt, ik heb een taillecentimeter van het Voedingscentrum, daar staat op:"deze taillemeter is niet bedoeld voor ouderen boven de 60 jaar en jongeren die nog in de groei zijn". Dus zelfs tot 60 jaar!
BeantwoordenVerwijderenJe zult ook wel overtollig huid hebben. Dat weg laten halen scheelt ook al vele kilo's. Geartsje
BeantwoordenVerwijderenHet valt wel mee met die extra huid. Ik heb er geen last van. Wat er extra is, laat ik niet weghalen. Ik heb helemaal geen behoefte aan zo'n ingrijpende operatie.
VerwijderenHet verhaal dat het voor vrouwen na de overgang niet meer telt klopt niet. Juist deze groep moet er bedacht op zijn dat vet wordt opgeslagen rond de organen.
BeantwoordenVerwijderenOverigens is de grens opgerekt naar 95 cm dus je bent er bijna Aaf!
Een geweldig boek is: ook leuke meisjes worden 50 over de zin en onzin rondom de overgang,
Groeten Marij
De info dat het niet geldt voor vrouwen in de overgang klopt niet. Deze groep moet er juist voor waken dat vet rondom de organen wordt opgeslagen door de veranderende hormoonhuishouding, waardoor de taille verdwijnt. De grens ligt overigens bij 95 cm Aaf dus je bent er bijna!
BeantwoordenVerwijderenIn het boek: ook leuke meisjes worden vijftig staat veel nuttige informatie over de overgang,
Gr Marij
Elke keer als ik je blog lees denk ik, o ja e ook maar weer eens even wegen. En nu hup, taille omvang meten. Is trouwens 76 cm. En dat is echt wel meer dan vroeger. Terwijl mijn gewicht zoals altijd tussen de 59 en 60 kilo is. Dat van die taille wist ik. Dat is leeftijd. En dat ik niet aankom komt door mijn beweeglijkheid. Tennissen, fietsen, wandelen. En toch heb ik ook los vel. Ondanks sporten. En maak me er geen seconde druk om.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat ik je help herinneren aan het monitoren van je gewicht en taille-omtrek! Het is goed om dat zo nu en dan te doen, zodat je niet onbedoeld gewicht er bij krijgt of juist gewicht kwijtraakt.
Verwijderenmedischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/een-beetje-overgewicht-is-gezond.htm
BeantwoordenVerwijderenEen beetje over gewicht schijnt gezonder te zijn.
Ja, of niet...
Verwijderenhttps://www.telegraaf.nl/nieuws/1025945/gezond-overgewicht-is-mythe
https://www.hln.be/fit-en-gezond/gezond-overgewicht-is-een-mythe~afccff65/?show=art
Die tweede is zelfs een analyse van 1000 studies...
Ik vind het altijd grappig te lezen dat er veel mensen zijn die niet voldoen aan de 'maatstaven', maar dat die mensen vervolgens allemaal kunnen beredeneren waarom die voor hen ook niet zou gelden. Ouder geworden, kinderen gekregen, overgang, veel sporten.
BeantwoordenVerwijderenHet is misschien niet tot op de decimaal nauwkeurig te bepalen, maar veel mensen zijn zwaarder dan ze zichzelf vinden. Iemand hierboven vermeld dat ze een BMI heeft van 26, maar niet dik is. Kennelijk is dik hier dan een subjectief en relatief gegeven, want tenzij bodybuilder ben je hier toch echt te zwaar.
En uiteraard hoeft niet iedereen #fitgirl te zijn en gaat het niet om de looks, maar dus wel om voor je gezondheid toch echt dingen te doen (bewegen) en te laten ((vr)eten).
Ik ben 60 jaar en ben 1.83 lang. Ik weeg al 20 jaar 76 kilo. Een keurig bmi dus. Maar na de overgang verdween mijn taille. Vroeger had ik, zonder er moeite voor te doen een taille van 75 cm. Nu is het over de 90. De mensen die hier beweren dat het toch noodzakelijk is om er wat aan te doen. Daarvan wil ik weleens weten hoe. Ik wandel en fiets veel. Doe aan yoga. Ik weet dat zwemmen helpt. Deed ik voorheen twee keer per week maar dat kan al heel lang niet meer.
BeantwoordenVerwijderen