maandag 31 mei 2021

Als ik nu een huis zou willen kopen, dan zou ik het me niet kunnen permitteren

Het is al weer 14 jaar geleden dat ik mijn woning kocht. Dat was in maart 2007.
Ik was een alleenstaande ouder met een parttime baan en ik had vrij veel spaargeld. Door het spaargeld dat ik in het huis stopte, was mijn hypotheek laag en dus betaalbaar, maar mijn inkomen was een stuk beneden modaal. En ik was dus alleenverdiener.
Vrij snel nadat ik de woning kocht, realiseerde ik me dat het financieel moeilijk zou worden als ik met pensioen zou gaan. Mijn inkomen zou een stuk lager worden doordat ik weinig pensioenjaren had én mijn pensioen gebaseerd was op een parttime inkomen. Mijn inkomen was vanaf de pensioendatum inderdaad 5000 euro per jaar lager (van + 30.000 naar + 25.000 bruto per jaar) en om dan iedere maand de hypotheek te betalen, zou moeilijker worden. Dus ben ik vanaf dat moment versneld gaan aflossen en ik heb mijn hypotheek helemaal kunnen aflossen vóórdat ik met pensioen ging.

Als ik nu in dezelfde situatie zou zijn als ik 14 jaar geleden was, dan zou ik geen huis kunnen kopen. De huizen zijn zo'n stuk duurder geworden! Woningen bij mij in de straat staan te koop en vervolgens zijn ze razendsnel verkocht. Terwijl ze in de afgelopen jaren heel veel in prijs gestegen zijn.
De NOS op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: "De huizenprijzen nemen al acht jaar vrijwel onafgebroken toe, mede door het woningtekort. Vergeleken met het dieptepunt van de huizencrisis in 2013 zijn huizen nu 63,5 procent duurder."

Ik had moeten blijven wonen in de achterstandswijk waar ik woonde en het bezit van een eigen woning was er nooit van gekomen! Ik ben blij dat het mij 14 jaar geleden wel lukte en ook dat ik bijtijds de hypotheek heb afgelost.


17 opmerkingen:

  1. Hier hetzelfde met dien verstande dat ik geen kinderen heb. Spaargeld ingelegd en elk jaar probeer ik iets extra's af te lossen. Net voor de prijsexplosie gekocht, ik had het nu niet meer gekund, dus zeer tevreden dat ik heb doorgezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn huis in de randstad was toen ik het in 2017 kocht 140k. Inmiddels 4 jaar later kan deze minimaal weg voor 250k (niet gebaseerd op woz waarde, maar op de huidige gekte met overbieden). Ik denk dat deze in 2013 tussen de 100 en 125 moet zijn geweest dus ruim 100% waardestijging. Bizar in betrekkelijk zo'n korte tijd. Ik prijs me ook gelukkig want ik zou er nu ook niet meer aan kunnen komen met mijn salaris.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja klopt dat de huizen een stuk duurder zijn geworden. Daar tegenover staat dat de rente extreem laag is inmiddels. Zo'n 1,5% voor 20 jaar vast ! Dat maakt dure woningen toch weer voor velen bereikbaar. En de overdrachtsbelasting is nu ook erg laag. Zeker voor starters (0).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Starters komen er niet aan..die hebben niks aan de lage rente en de lage overdrachtsbelasting.
      Lonen te laag, studieschuld te hoog, geen spaargeld, parttime baan als ze mazzel hebben(werkeloosheid is hoog).
      Oh ja en ze huren hetzelfde huis voor 1300 euro in de maand. (Maar de hypotheek van 750 euro kunnen ze niet krijgen).

      Petra

      Verwijderen
    2. Is het niet zo dat de huizen ook duurder zijn geworden OMDAT de rente zo laag is? En OMDAT de overdrachtsbelasting nu 2% is of 0% voor starters, ipv 6%?

      Verwijderen
    3. Ja studeren loont tegenwoordig niet echt meer. Je start met een berg schuld...en daar heb je al die examen/tentamen stress voor gehad. Maar werkeloosheid hoog ? Lijkt me niet hoor. Juist erg laag de laatste jaren.

      Verwijderen
    4. Starters betalen geen overdrachtsbelasting? Jongeren bedoel je?! Wij wonen hier met een heel rijtje stellen (met kinderen) van rond de veertig in vrije sectorwoningen. We betalen allemaal rond de 1200 huur en kopen lukt niet. Allemaal nog nooit een huis kunnen kopen, maar we komen niet in aanmerking voor die 'starterskorting' op de overdrachtsbelasting, want te oud.
      Toen de plannen gemaakt werden, waren we enthousiast. Misschien zouden we dan een stapje dichter bij een eigen huis komen. Maar nee, hoor, het werd niet een korting voor starters, maar voor mensen onder de 35.

      Mieke

      Verwijderen
    5. Iedereen wil in de randstad wonen. Onbetaalbaar. Kijk eens verder, hier op het platteland in Zeeland zijn (vaak vrijstaande) huisjes te vinden rond de 200.000 euro. Maar iedereen moet zo nodig in de grote stad..

      Verwijderen
    6. Onze oudste wil graag het huis uit, maar voor een alleenstaande valt het niet mee om een betaalbaar huis te huren of te kopen. Ook kunnen wij hem financieel niet echt in het zadel helpen. Mijn ouders hadden nauwelijks vermogen (maar ook geen schuld, mijn man kreeg een erfenis maar er waren flink wat kinderen. Ik droom er wel eens van dat we kunnen gaan familiebanken.

      Verwijderen
    7. Ik zou best (graag!) in Zeeland willen wonen, maar vraag me af of ik er een baan zou kunnen vinden, EN of ik me voldoende kan verplaatsen zonder rijbewijs...

      Verwijderen
    8. Studeren zonder schuld is mogelijk hoor, als je thuis blijft wonen en meer leert dan zuipt en er gewoon een parttime baan bij hebt. Daarbij zijn de salarissen echt niet laag. Ik vraag me af waar dat dan zo is.
      Mensen moeten gewoon weer eens wat meer zelf doen dan maar verwachten dat het voor ze geregeld wordt.
      En mensen die 1200 huur kunnen betalen zouden idd wel moeten kunnen kopen! Mits het salaris is en geen uitkeringen, en allerlei subsidies.

      Verwijderen
  4. Mijn huis hypotheekvrij gekocht door sparen en overwaarde verkoop oude woning .
    Het is nu helft meer waard, door renovaties en inderdaad e gekte. Op de locale Fb groep zie ik steeds meer vragen naar mensen die hun huis willen verkopen. Ik niet voorlopig misschien over 10 jaar als ik te oud ben om dit te onderhouden en de trap

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toen wij ons huis kochten 35 jaar geleden hadden we (toen 25 jaar) de helft! gespaard van het bedrag waarvoor we het aankochten. Het was een (toen) vrij nieuwe vrijstaande woning en de mensen om ons heen konden niet begrijpen hoe wij dat gingen betalen. Je sprak niet over je financiën in die tijd....
    In die tijd vrij ongewoon maar wij losten regelmatig extra af zodat we nu al zeker 15 jaar hypotheekvrij wonen. Achteraf ontzettend fijn want nu op ons 60e zijn we (bijna) geen "loonslaaf" meer, we kunnen met weinig toe en wonen nog altijd heel fijn en met tevredenheid in hetzelfde huis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is het wijste, iets kopen waar je jaren blijven kunt. Ik verkocht mijn huisje in 2017 voor net zoveel euro's als ik het ooit in guldens gekocht heb. Nu hooen we hier (inmiddels samenwonend) lang te wonen, tot de seniorenwoning komt. Geniet nog elke dag van de tuin, de ruimte en de parttime baan. Groet, g

      Verwijderen
  6. Wij hebben in 2014 gekocht, inmiddels kunnen we bijna het dubbele lenen, maar daarmee kunnen we niks anders kopen..

    Pas als de bevolkingsgroei daalt en er minder mensen alleen in een huis wonen.. en je maximaal 2 huizen mag hebben komt er een eind aan die extreme huren en koopprijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zou mij nu ook niet lukken op dit moment. Toendertijd moeten kopen uit armoede. Immers weinig inkomen en huren in vrije sector.Met moeite kunnen sparen. Klein oud huisje kunnen kopen, geen verwarming, rotte ramen, toilet buiten. Dit later kunnen opknappen en verkocht toen deze woning gekocht. Nu zouden we deze sprongen niet meer kunnen maken en achteraf hadden we het opgeknapte huisje nooit moeten verkopen, die is ondertussen 500.000 euro waard........belachelijk want hoe moet nog iemand een woning vinden en kunnen betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ga er van uit dat het mij nooit zal lukken. Ik woon sinds 12 jaar terug alleen en ik heb toen overwogen om iets te kopen ipv te huren. maar mijn budget was toch echt wel wat te beperkt en ik had geen spaargeld. Nu heb ik wel best wat geld gespaard, maar ik ben 12 jaar ouder en heb dus minder tijd om leningen af te betalen en de huizen zijn gewoon veel en veel duurder geworden. Ik zal de rest van mijn leven mieten blijven huren, tenzij er iets onverwachts gebeurt (maar ik zou niet weten wat). Met het geld dat ik nu heb, zou ik 12 jaar geleden wél op een comforatbele manier kunnen kopen hebben. Maar nu gaat dat ook met spaargeld niet lukken vrees ik ... Ik lijk gewoon altijd achter te lopen wat kopen betreft...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.