dinsdag 18 mei 2021

Betalen om te mogen sparen

Tegenwoordig moet je betalen als je banksaldo hoog is!
Voor mijn bank geldt voor spaarrekeningen het volgende:

  • Over het deel van het saldo boven € 100.000 wordt de rente -0,5% per jaar per rekening. Tot 1 juli betaalt u deze rente over een saldo boven € 250.000.
  • Over het deel van het saldo tussen € 25.000 en € 100.000 wordt de rente 0% (tot 1 juli 0,01%).
  • Voorlopig ontvangt u 0,01% rente over het saldo tot € 25.000; dit verandert dus niet.

Ook voor mijn bankrekening geldt per 1 juli 2021 dat de rente -0,5% per jaar per rekening wordt over het deel van het saldo boven € 100.000.

Eerst moest je dus een kwart miljoen euro op je bankrekening hebben staan voordat je negatieve rente moet betalen, nu is dat inmiddels verlaagd naar €100.000,-. 
Nu heb ik niet zo veel geld op mijn rekening staan dat ik nu al moet betalen, maar ik verwacht dat het bedrag in de toekomst weer lager zal worden en ik ooit ook negatieve rente moet betalen.
Ik zit nog ver van een saldo van €100.000, - af, maar het is wel meer dan €10.000,-

Nu las ik in de krant dat de rentes toch weer iets omhoog gaan, dus misschien komt het niet zover dat ik moet betalen voor het mogen sparen.

Wat denk jij, moeten kleine spaarders binnenkort ook negatieve rente gaan betalen?
En wat doe je dan?
Stop je geld in een oude sok, of beleg je het in aandelen, goud of schilderijen of zo?


19 opmerkingen:

  1. Ik heb een 2e rekening geopend bij een andere bank. Probleem opgelost!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen oude sok maar mogelijk verdelen bij meerdere banken. Maar dan heb je ook weer de bank kosten en met 0% rente betaal je dan alsnog..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Grappig, onder je blog zie ik reclame voor cryptomunten staan.
    Ik denk dat ik het dan in een oude sok - iets modernere versie - stop. Ik ga in ieder geval niet betalen.
    Groet, Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik las dat ABN- AMRO ook geld wil vragen voor contante opnames boven de €12000,- per jaar. Dan wordt de oude sok ook nog duur.

      Verwijderen
    2. vanaf 10.000 is dat.5 euro per opname en daaroverheen nog een half % over het bedrag .tijd om te kijken wat bv knab doet.en ondanks vele jaren bij de ABNAMRO waarschijnlijk
      toch overstappen

      Verwijderen
  4. Ik vind het wel knap balen als je moet betalen om je spaargeld te stallen bij een bank...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kleine spaarders! Wat een belachelijke term voor iemand die duizenden euro's op de bank heeft staan. Ik heb zelf een buffer van 5.000 euro. Het is nogal moeilijk om die hoger te krijgen vanwege mijn huur van 1200 euro. Maar anders zou ik nog niet zo veel sparen. Waarom zou je? Waarvoor? Als ik een huis kon kopen, zou ik het gewoon allemaal in de hypotheek stoppen en bij een afbetaalde hypotheek aan leuke dingen en vooral goede doelen weggeven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. leuk! Helemaal mijn idee! ik heb 250 euro buffer en geef er nog van weg.
      Kleine beetjes helpen ook, hoop ik maar.

      Verwijderen
  6. Je spaargeld spreiden over meerdere banken. Een spaarrekening bij een andere bank is in 5 minuten geregeld en kost meestal niets. NIBC geeft momenteel 0,08% rente op de kwartaalspaarrekening en Leaseplanbank 0,10% op de gewone spaarrekening. Niet veel maar het is altijd nog veel meer dan de 0,01% die de meeste grootbanken geven. Er zijn zelfs banken die helemaal niets (0,00%) voor je geld geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat de rente gaat stijgen en we de dans gaan ontspringen. Zou voor de huizenmarkt ook niet verkeerd zijn ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij betalen gewoon. Als je meer dan 100.000 hebt kun je die paar tientjes wel missen, lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Respect. Ik vind dat iedereen dat zou moeten doen!
      Ik geloof wel dat Aaf speculeert over en situatie waarbij je al rente betaalt over kleinere bedragen, maar ook dan gaat het om een paar euro. Zorg dat je je geld bij een duurzame bank hebt, dat wordt je geld geïnvesteerd in duurzame projecten!

      Verwijderen
    2. Wat een onzin, dus omdat je het niet over de bk smijt, opzuipt of rookt of vergokt moet je maar gaan betalen!?? Uhm respect voor mensen met werkethos en discipline tot verantwoordelijkheid om je eigen broek (en die van je eventuele kinderen) op te houden.
      Is toch echt de omgekeerde wereld aan het worden!!

      Verwijderen
  9. En dat is dus waarom men schrik moet hebben voor het afschaffen van cash geld...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Voor het hebben van een bankrekening betaal je tegenwoordig al steeds meer. Dat treft de kleine spaarders veel harder dan het rente percentage. Overigens is de rente over leningen beslist niet negatief. Contant geld mag je voor veel dingen niet eens meer gebruiken. Gewoon geld wordt verdacht gemaakt en raakt in onbruik. Banken kunnen dus steeds meer gaan vragen voor steeds minder service.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als ik moet betalen om te sparen, zie ik het als betalen voor een plek waar het veilig staat. Ik heb er niet zo'n moeite mee. Als was de rente jaren geleden wel altijd een leuk extraatje....groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Een kluis in huis op een goeie plek lijkt me een oplossing. Of bij andere (betrouwbare) mensen in de kluis leggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik denk dat door deze rentes de spaarder het geld in huis gaat opbergen, met alle risico's die daarbij horen. Eigenlijk zouden we allemaal eens tegelijk het geld van de bank moeten halen. Misschien komen er dan wel andere geluiden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.