zondag 23 mei 2021

Een heleboel vakantiegeld, wat een rijkdom!

Ik ontving donderdag bij de AOW mijn vakantiegeld. Iedere keer valt het me mee, hoeveel het is! Net als bij blogger  mrs H te B voelt het als een cadeautje naast het gewone inkomen!

Ruim 635 euro extra!

Ik mag er van mijzelf ook altijd een klein deel vrij van besteden, een (e)boek, of iets voor een hobby, een mooi en duurzaam kledingstuk of nog weer iets anders?
Het geld gaat nooit op aan vakantie, want die plan en betaal  ik al veel eerder of juist later dan in mei.

Wat ik ook altijd heel leuk vind, is bedenken wat ik met dat geld ga doen.
Wat ga ik kopen?
Ik  bepaal nooit al van te voren wat de bestemming gaat zijn, behalve dan als het geld direct weer verdwijnt naar de belastingdienst, dat was verschillende jaren het geval, dan bleef er na betaling van de definitieve aanslag van de belasting (nagenoeg) helemaal niets meer over!

Ik lees in de krant dat er door corona veel werknemers zijn die dit jaar helemaal geen vakantiegeld ontvangen, hoewel ze daar wel recht op hebben. Ik vind dat een slechte zaak, wel recht op vakantiegeld en geen geld krijgen.

Heb jij vakantiegeld ontvangen?

22 opmerkingen:

 1. Beste Aaf, heb jij geen volledige AOW? Ik heb 798 euro vakantiegeld bij de AOW. Verder ook nog bij mijn pensioen. Het was een behoorlijk bedrag extra deze maand. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jawel hoor, ik krijg wel volledige AOW, maar dan zonder heffingskorting. Die korting laat ik toepassen op mijn pensioen.
   Een alleenstaande met heffingskorting krijgt per maand €1218,19 en ik krijg €970,27. Ook bij het vakantiegeld scheelt het dus, in dit geval €163,-

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor de reactie. Ik snap het. Het is inderdaad zuur als je nu geen vakantiegeld krijgt. Velen zullen het echt nodig hebben. Lidy

   Verwijderen
 2. Ik weet niet onder welke omstandigheden mensen geen geld krijgen. Zijn ze fulltime ah werk, of zitten ze al tijden betaald thuis en is het vakantiegeld opschorten een van de weinige uitwegen die een werkgever nog ziet om zijn bedrijf, en dus ook de banen van zijn werknemers nog te redden....?
  Dan zou ik, ook als werknemer daar alle begrip voor hebben. Wie niet!?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het niet uitkeren van vakantiegeld is enorm vervelend voor de werknemer maar het is op het moment soms kiezen tussen faillisement van het bedrijf (en de werknemers dus hun baan kwijt) of het vakantiegeld even opschorten en het bedrijf overeind houden.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben uitzendkracht, dus krijg het waarschijnlijk komende week pas. Het gaat bij mij gelijk naar mijn spaarrekening waar ik nog aan het sparen ben om mijn studieschuld af te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb mijn vakantiegeld gekregen. En meteen doorgesluisd naar een rekening met de titel “vakantie”. Daar zet ik ook mijn eindejaarsuitkering en/of belastingteruggave op zodat ik altijd geld heb om vakantie(s) te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is het nadeel als je de heffingskorting toe zou passen op je AOW ipv op je pensioen? Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik de heffingskorting ga toepassen op mijn AOW, dan moet ik bij de definitieve belastingaanslag nog zo'n 1000 euro belasting betalen en nu krijg ik een bedrag terug van de belastingdienst. Dat vind ik prettiger dan dat in mei of juni mijn hele vakantiegeld en meer dan dat naar de belastingdienst moet.
   In hoeveelheid euro's komt het uiteindelijk op hetzelfde neer.

   Verwijderen
  2. Maar als je aftrekposten hebt, maakt het in dat opzicht iets uit? Op de AOW betaal je amper belasting. Dus heeft aftrekken geen zin. Over het pensioen betaal je meer belasting. Dus gingen de aftrekposten altijd naar mijn man, want hij had naast AOW ook pensioen. Geartsje

   Verwijderen
 7. Mijn vakantiegeld pakt hoger uit dan verwacht, omdat ik toch over mijn plusuren heb opgebouwd. Een deel gaat naar een weekje Terschelling, een deel in de spaarpot voor een huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Aaf wij hebben wel de Heffingskorting van mijn man bij de Aow gedaan omdat ik geen inkomsten heb hebben wij iets meer maandelijks te besteden.
  Ons vacantiegeld is 570 euro waar ik erg blij mee ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sinds we AOW krijgen, krijgen we ook vakantiegeld. Voorheen, als kleine zelfstandige, betekent vakantie geen inkomen en geen vakantiegeld. Gelukkig verdienden we de overige 48 weken meer dan genoeg om met vakantie te gaan.
  Veel bedrijven, met name kleine zelfstandigen, zijn door hun reserves heen en het vakantiegeld voor hun werknemers is er gewoon niet.
  Voor beide partijen een moeilijke tijd!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen

 10. Hier geen aow (Duitsland) dus geen vakantiegeld en geen einejaarsuitkering. Wel pensioen dat je zelf opgebouwd hebt, maar met een gat van 20 jaar thuis met de kinderen niet zo hoog.
  Het is in nl toch wel heel plezierig geregeld. omaja

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb alleen AOW. Mijn duurbetaalde pensioen werd voor een schijntje afgekocht, dus ik heb er niks extra bij. De heffingskorting heb ik in het jaar dat ik AOW zou krijgen niet van de AOW laten afhalen, maar van het andere inkomen. Ik krijg dus sindsdien elke maand een te laag bedrag uitgekeerd en na de belastingaangifte geld terug. Een manier om te sparen, maar ik denk er nu over om toch maar gewoon elke maand de heffingskorting te verrekenen, zodat ik per maand wat meer te besteden heb.

  Maar ik heb geen idee of ik dan onvoordeliger uit ben en geen aangifte inkomstenbelasting meer hoef te doen. Ik hoor wel eens, dat je dan per saldo toch onvoordeliger uit bent. Ik weet het niet en van de belasting telefoon wordt ik ook niets wijzer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een ABP pensioen. Ik heb er voor gekozen tijdens de eerste 9 jaar me méér uit te laten betalen en na die jaren fors minder. Dat was omdat ik verwachtte in de eerste 9 jaar meer geld nodig te hebben dan vanaf mijn 75e jaar. Vanaf mijn 75e daalt mijn pensioeninkomen. Dan laat ik de heffingskorting weer toepassen op mijn AOW.

   Verwijderen
  2. Aaf, ik had zelf ook ABP. Ze lieten mij destijds geen enkele keuze. Tegen de afkoop van het pensioen heb ik nog bezwaar gemaakt, toen kreeg ik eenmalig een tientje meer. Heel raar. Maar een gewone pensioenbetaling kreeg ik niet.

   Wat betreft belastingteruggave: Als je recht hebt op minder dan €150,- krijg je niks. Maar als je moet bijbetalen dan telt elke cent. Mijn vriend moest nog 75 euro bijbetalen en deed dat. Later bleek hij recht te hebben gehad op teruggave, vanwege ziektekosten aftrek. De uitbetaling bleef heel lang uit. Omdat hij ondertussen dood ging wilden ze het helemaal niet meer uitbetalen. Pas na veel aandringen hebben ze dat op zijn rekening gestort, zodat zijn automatische huurbetaling nog even kon doorlopen.

   Ook de huurtoeslag had terugbetaling gevraagd en ook die bleken hem achteraf nog geld schuldig, dat ze niet wilden uitbetalen.

   Over de laatste maanden van zijn leven had hij ook aftrekbare ziektekosten. Ik vroeg voor hem uitstel van aangifte, omdat het lastig is de gegevens te achterhalen. Dat werd niet eens in behandeling genomen omdat hij niet verplicht was aangifte te doen. Maar zo is hij wel benadeeld, doordat er belasting van hem is geïnd alsof hij het hele jaar inkomsten zou hebben gehad en geen aftrekposten zou hebben.

   Verwijderen
 12. Fijn zo’n extra bedrag.
  Voor de mensen die er wel recht op hebben, maar het niet krijgen is het vervelend, maar ja… als een werkgever het niet heeft door deze coronacrisis, wat moet die dan?

  De ‘Now’ en alle andere steunmaatregelen dekken niet alles. En wat er niet binnenkomst kan er ook niet uit.

  Hier een eigen bedrijf in de standbouw, gelukkig zonder personeel. Maar vakantiegeld is er hier niet. Hopelijk gaat dit najaar de maatschappij weer open, maar dan leven we al anderhalf jaar lang onder het bestaansminimum, omdat er meer geld uitgaat (aan vaste lasten) dan er binnenkomt. En we zijn de enigen niet.

  Niet om je plezier weg te halen hoor, zo bedoel ik het niet.
  Hopelijk verzin je een leuk doel voor jezelf van het vakantiegeld.
  Groetjes, bespaarzuinig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kreeg voor de 1e keer vakantie geld van de AOW,nog niet volledig en vakantiegeld van mijn kleine pensioentje...Ben er heel blij mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk zo’n extraatje! Ik ben heel benieuwd wat je er uiteindelijk van gekocht hebt voor jezelf? Ik ontvang als werkloze student geen vakantiegeld en mijn man is zelfstandig, dus ook van die kant geen extra geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al wat gekocht, daar ga ik een blogje over schrijven! Het pakketje wordt vandaag bezorgd.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.