vrijdag 21 mei 2021

Eindelijk is de jeuk weg!

Ik had huiduitslag onder mijn borst, precies waar de rand van een BH zit. Een grote, rode, vreselijk jeukende plek, tenminste ter grootte van mijn hand, een beetje groter zelfs. Ik dacht eerst dat het een smetplek was. Ik ging wekenlang iedere dag zorgvuldig wassen met alleen water en vooral geen zeep, daarna goed droogdeppen en met zinkzalf insmeren. Maar dat hielp helemaal niet. Vooral 's avonds in bed was de jeuk enorm. Ik weet dat je niet moet krabben, daar wordt jeuk erger van en dan neemt de irritatie toe en de huid was in de huidplooi zo hier en daar al open. Geen fijn idee in feite, zo'n huid die open lag.

Ik wilde een afspraak maken met mijn huisarts, maar die was ziek en ik kon geen afspraak maken, alleen als het heel dringend was kon ik bij een andere huisarts in het gezondheidscentrum terecht.
Vreselijke jeuk: ja, maar dringend: nee, dat was het niet echt.

Na enige "studie" op het internet en door eerdere ervaringen met huidproblemen, meende ik te mogen concluderen dat het een huidschimmel was. Ik kocht bij de drogist een crème, want ik wist ook dat de zorgverzekering crèmes voor huidschimmel niet meer vergoedt. Vroeger wel, toen heb ik wel crèmes gehad op recept, maar tegenwoordig is dit zelfzorg en moet je zelf betalen.
Ik smeerde trouw iedere dag, het werd wel heel langzamerhand iets beter, maar niet veel. Na 3 weken smeren toch maar een afspraak gemaakt, want het duurde me te lang, misschien was er naast een schimmel toch iets anders aan de hand? Volgens de huisarts was het inderdaad een huidschimmel, maar die zijn hardnekkig.
Doorgaan met smeren was het devies en ook als de roodheid verdwenen is nog een aantal dagen doorgaan.
Langzaam verminderde de jeuk en na nog eens 4 weken smeren was ik er helemaal van af. Zo heerlijk om niet meer een bijna onbedwingbare neiging te hebben om te krabben!

25 opmerkingen:

 1. klink heel gek maar je bh in azijn weken alvorens te wassen kan schelen.En per dag een andere bh aandoen als je in deze fase zit. Draag je geen bh dan voor zorgen dat de borsten de huid niet raken dmv katoen tussen huid en borsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van jeuk kun je vrij wanhopig worden. Knap dat je zelf de juiste diagnose hebt kunnen stellen zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb in mijn leven vaak eczeem gehad, zowel van binnenuit als contacteczeem door bijvoorbeeld zeep, deodorant of bodylotion. En ook had ik eerder huidschimmels: zwemmerseczeem en ook al eerder huidschimmel onder een borst. Dat was toevallig de andere borst. Dus plaatjes gegoogeld met afbeelding van huidschimmel en op die foto's zagen de plekken er hetzelfde uit. Ik was eerlijk gezegd een beetje vergeten hoe de vorige huidschimmel onder een borst er uit zag.

   Verwijderen
 3. Jeuk is vreselijk. Toen ik na een turbulent jaar voor werken werd afgekeurd met 64 jaar kreeg ik 2 maanden later een uitbraak van netelroos over hele lichaam. Na div zalfjes moest er zelfs pretnison aan te pas komen.
  Nu heb ik veel last van jeuk op flanken, niets te zien maar intense jeuk, heb ik een creme vd dermatoloog voor die goed helpt gelukkig maar weg gaat het nooit meer helaas.
  Ook een vd nadelen van ouders worden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tijdens de vorige zware griepgolf van 2018 ben ik ook heel erg ziek geweest wat oa gepaard ging met een hevige exceem uitbraak die vlgs de ha een heftige reactie was op het virus. Na heel lang smeren met een cortison zalfje enige verbetering maar sindsdien nog steeds hevige jeuk mn op de onderrug en tussen schouderbladen. Ook eigenlijk niets te zien, behalve waar ik toch de huid kapot gekrabd heb. Ik word af en toe helemaal gek vd jeuk, het komt in aanvallen. Het zou een blijvende prikkeling zijn van de huidzenuwen idd als gevolg van het ouder worden. Ik ben boven de 70. Ben benieuwd wat voor zalfje je vd dermatoloog gehad hebt. L.

   Verwijderen
  2. Oh ja ook zo herkenbaar die jeuk op rug en schouderbladen. Heb je veel last van artrose, gezien leeftijd best wel mogelijk, want daar kan je ook jeuk van krijgen gek genoeg. Las dat in een FB groep dat iemand dat vroeg en werd ook veel herkend.

   De zalf is mometasonfuroaat en helpt me echt heel goed.

   Verwijderen
  3. @Lot, ik heb idd ook arthrose. Ik zal eens overleggen met mn HA over de creme of dat bij mij ook zou kunnen helpen. Dank je wel. L.

   Verwijderen
 4. Steeds als ik andere medicijnen moet slikken (je krijgt de goedkoopste) krijg ik jeuk overal. Nu ook al twee maanden jeukaanvallen. De cortizoncrème helpt even maar de jeuk komt steeds terug. Ik zou hier graag een oplossing voor vinden, want geen medicijnen slikken is geen optie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. als je te veel bijwerkingen onder vindt van merk B maar bij merk A niet, kun je de huisarts vragen in het recept specifiek merk A te leveren en in je dossier te vermelden dat er niet van merk gewisseld mag worden ivm bijwerkingen.

   Verwijderen
 5. Ook ik ben bekend met vreselijke jeuk over mijn hele lichaam.
  Wat mij helpt is Molkosan van Dr Vogel, mijn apotheek heeft het, en sommige drogisten ook.
  In het begin erop doen zo vaak aals nodig, later 1-2x per dag. een tijdje doorgaan als de jeuk weg is.
  Zuivel (met name kaas) en suikers laten staan wil ook wel eens helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En zo wordt een mens steeds beter in zelfzorg. Fijn dat de jeuk en de plek weg is!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt vast gevraagd naar de operatie, toen je bij je huisarts was. En?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, bij de vorige operatie kon mijn huisarts niets voor mij betekenen ter versnelling van de operatie. Ik was al weer een tijd terug bij de huisarts met die huidschimmel, zeker 6 weken geleden. Dat consult was voordat ik een bericht schreef over de lange wachttijd en mij vrees dat het misschien nog wel heel lang kon duren.

   Verwijderen
 8. Ik heb ook zulke plekken gehad. Behalve schoon houden en droog houden, heb ik ontdekt dat sudocreme hier heel erg goed werkt. Het geneest de plekken en het dempt de jeuk.
  Misschien een tip voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sudocrème = zinkzalf. Het werkte bij mij niet om de huidschimmel te genezen. Het dempte de jeuk wel een beetje.

   Verwijderen
  2. Ik wilde je ook al aanraden om Sudocreme te gebruiken, ik heb ook eens hetzelfde gehad als wat jij omschrijft, en daar werkte het perfect tegen. Maar blijkbaar werkt het niet bij iedereen, fijn dat je er nu vanaf bent!

   Verwijderen
 9. Ik had hetzelfde, tot ik doorhad dat de uitslag op de uitslag leek, die ik had na het dragen van latex handschoenen. Wat blijkt? In sommige BHs zit Latex in het materiaal onder de borst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb jaren geen BH's gedragen. In de periode voordat ik de uitslag kreeg, droeg ik ook geen BH. Pas sinds kort, sinds de huidschimmel genezen is, draag ik regelmatig een BH.

   Verwijderen
 10. Bhbeugels kunnen dit ook veroorzaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik draag geen BH's met beugels en meestal überhaupt geen BH. Dus bij mij was dit niet de oorzaak.

   Verwijderen
 11. Dag Aaf,

  Wat heerlijk dat je jeuk weg is! Ik heb weleens gelezen dat je beter pijn kunt hebben dan jeuk. Zelf kan ik dat niet goed beoordelen. Ik heb een tijd flink last van jeuk gehad door een droge huid, maar sinds ik daar Nivea voor gebruik is dat over. Gewoon van die grote, blauwe blikken.
  Ik gebruik Nivea nu overal voor: om oogmake-up te verwijderen, als gezichtscrème en als bodylotion. Lekker goedkoop en mijn huid gedijt er wèl bij!

  Een hartelijke groet van Jo.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Toch raar, al die dingen die uit de vergoedingen geschrapt worden. Alsof gezondheidszorg alleen maar over geld gaat. Voor medicatie op recept betaal je vaak meer dan als je hetzelfde bij d drogist haalt, omdat de apotheek daar weer extra geld voor krijgt. Maar doordat mensen er niet meer mee naar de huisarts gaan, kunnen symptomen onopgemerkt blijven die toch iets ernstigs blijken te zijn.

  Ik zal geen voorbeelden noemen, want ik wil je niet onnodig ongerust maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Huidschimmel ontstaat vaak bij hangborsten. Toch maar beter een bh dragen. Hoeft niet persé met beugels te zijn. Als het de boel maar wat omhoog stuwt. Staat ook mooier voor het totaalplaatje van het figuur dan bh-loos door het leven te gaan, zeker als je de 70 nadert.

  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb heel lang geen BH's gedragen. Mijn cupmaat is niet groot en ik had tot voor 6 jaar geleden een "taille" van 136 cm. Ik betrok BH's uit een speciaalzaak, maar die zaten vreselijk doordat ik ze moest dragen met tussenstukken omdat ze anders veel te klein waren. Met tussenstukken verander je het model en daardoor zakten de schouderbandjes voortdurend af. Tegenwoordig draag ik met plezier een BH en ze zitten prima, alleen niet toen mijn huid door de schimmel open lag.
   Ik ben het met je eens dat een BH mijn figuur verbetert. Dat is duidelijk als ik in de spiegel kijk!

   Verwijderen
 14. Wat mij heel goed hielp is eigenlijk heel simpel. Na het douchen voorover zitten of staan zodat de plekken heel goed kunnen opdrogen. Het werd bij mij elke dag beter. Allerlei zalfjes hielpen ook mij niet. Ik doe het nog steeds om te voorkomen dat ik het weer krijg. Schimmels gedijen goed in vochtige warmte. Helpt ook bij voetschimmel.
  Heel simpel dus. Oh ja, ik was mij met zeep zonder parfum, misschien is dat ook nog te proberen.
  Hopelijk heeft iedereen die dit leest er wat aan.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.