vrijdag 18 juni 2021

Beleggen, ik doe het nog steeds!

In de zomer van 2015 begon ik met beleggen. Bij de ASN, dezelfde bank als waar ik mijn betaalrekening heb. Ik begon met een heel bescheiden bedrag, namelijk: €175,-. Ik werd in het begin een beetje panisch van het verlies van geld, maar inmiddels heb ik wat meer ervaring en ben ik er niet meer ondersteboven van.In de beginjaren heb ik vaak overwogen alles geld van de beleggingsrekening af te halen, maar uiteindelijk deed ik het niet en liet ik het geld gewoon maar staan.
Wat is het voordeel van beleggen boven sparen? Met beleggen loop je meer risico dan bij sparen, maar het verwachte rendement ligt ook hoger.

De afgelopen jaren heb ik steeds meer geld belegd, allemaal duurzaam en groen. Nu beleg ik een kleine 3000 euro. Het heeft me een klein beetje winst opgeleverd, niet veel, maar toch net iets meer dan de rentestand. Dus ik ben wel tevreden. Ik hoef ook niet heel veel te verdienen aan beleggingen en als ik wat verlies, dan ik dat ook niet zo erg!
Mijn beleggingen zijn duurzaam, er wordt niet belegd in wapens, fossiele brandstoffen of andere ellende, de beleggingen berusten op drie pijlers: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit.

In welke fondsen beleg ik?
Het groenprojectenfonds
Het duurzaam aandelenfonds
Het duurzaam obligatiefonds
Het milieu & waterfonds
Het duurzaam mixfonds

7 opmerkingen:

 1. Ik durf niet te beleggen, maar ik geloof meteen dat het meer opbrengt dan mijn spaarrekening!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat snap ik wel. Bij beleggen kun je nogal wat geld verliezen als je pech hebt en sparen is dan toch zekerder.

   Verwijderen
 2. Na verkoop van onze boerderij heb ik spaarrekeningen bij verschillende banken geopend. Het huisje waar we nu in wonen is hypotheekvrij. We kopen zoveel mogelijk biologisch, fair trade etc. We zouden ouder dan Hennie van Andel moeten worden om ons geld op te krijgen. Onze kinderen krijgen jaarlijks het maximale belastingvrije bedrag om hun hypotheek af te lossen, voor groot onderhoud of studiekosten. Ook verschillende goede doelen vergeten we niet.
  Daarom heb ik helemaal geen behoefte om te beleggen.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als de pandemie voorbij is zullen veel bedrijven failliet gaan omdat ze al die verliezen niet kunnen dragen en er geen compensatie meer is. Dat maakt beleggen nu erg onzeker. Geld op een spaarrekening wordt langzaamaan opgevreten door de bank. Contant geld verliest waarde, omdat steeds meer niet contant betaald mag worden. Lastig om nog wat zekerheid te hebben voor een kleine reserve die iedereen nodig heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt mij dat de economie juist weer aantrekt als de pandemie voorbij is.
   Ik ben geen econoom en heb weinig verstand van beurzen, maar ik heb het idee dat ik door de spreiding in de fondsen niet heel veel risico loop. De tijd zal het leren!

   Verwijderen
  2. Beleggen met geld dat je kunt missen als het fout loopt is eigenlijk altijd veilig. Zodra je voor beleggingen geld aanspreekt waar je niet zonder probleem zonder kan, moet je stoppen. Als je inkomen en vermogen zo laag zijn dat je kwijtschelding van lokale heffingen kunt vragen, moet je niet gaan beleggen. De waarde wordt als vermogen geteld waardoor je al snel de vermogenstoets niet haalt. Je moet dan betalen, ook als je belegging niet direct te gelde gemaakt kan worden. Dat geldt niet voor jou, maar voor anderen is het toch iets om rekening mee te houden.

   Verwijderen
 4. Je hebt ongeveer dezelfde beleggingen als ik heb - ik heb daarnaast nog wat in Triodos zitten. Andere banken etc. zouden meer opleveren, maar ik ben te lui om uit te zoeken waar er dan in belegd wordt - ik moet er niet aan denken om bijv. vrouwenhandel en wapenhandel te faciliteren! Ik beleg omdat ik wat eerder met pensioen zou willen, maar ik heb bijv. geen hypotheek, of eigen koophuis...

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.