zondag 20 juni 2021

Een prachtig boek!

Ik lees op dit moment een prachtig boek en ik ben zo enthousiast dat ik er een stukje over wil schrijven!
Titel: Boek voor mijn dochters (Engelse titel: The Memory Book)
Auteur: Rowan Coleman
Claire, de hoofdpersoon, is een vrouw van begin 40 die Alzheimer heeft. Ze heeft een dochter van 3,5 en een dochter van 20 jaar.
Ze krijgt in het begin van het boek een Herinneringen Boek, waar zij haar gedachten in kan schrijven, ook haar oudste dochter en haar man Greg schrijven er in. Ook van haar moeder Ruth worden herinneringen en emoties rond de Alzheimer van haar dochter beschreven.

Ik vind het een knap geschreven boek. Het proces van iemand die Alzheimer heeft wordt enorm indringend beschreven. Zo nu en dan heeft ze heldere momenten en dan weer weet ze niet hoe ze haar schoenen aan moet trekken en wordt ze bang van de man die in haar huis woont. Hij was de liefde van haar leven, maar zo nu en dan weet ze daar niets meer van.
Haar zorgen over haar beide dochters, haar opstandigheid dat ze niet meer les mag geven en dat ze niet meer auto mag rijden zijn zeer aangrijpend beschreven.
Heel bijzonder, ik vind het een aanrader!

Waarom grijpt het me zo aan?
Dat is misschien vooral omdat ik zelf bovengemiddeld kans heb op vasculaire dementie door diabetes. Diabetes is slecht voor de bloedvaten, het kan de vaten in ogen, nieren, voeten etc aantasten en ook de hersenen. Ik heb nu zo'n 34 jaar diabetes. Tot nog toe zijn mijn ogen, nieren en voeten nog best goed, en hopelijk mijn hersenen ook. Gelukkig krijgt niet iedereen met diabetes last van vasculaire dementie, maar ik vind het wel een beetje beangstigend dat ik meer kans daarop heb!

10 opmerkingen:

 1. Dat is ook beangstigend. Denk je ook wel eens na over als het je wel gaat treffen? Ik heb ook verhoogde kans, mijn moeder was dement, ik weet een ding, ik wil niet eindigen in het verpleeghuis, aftakelend, niemand meer herkennen. Al moet ik dat op een of andere manier nog wel vastleggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga dat boek niet lezen. De moeder van mijn echtgenoot had vasculaire dementie en wij hebben dat hele proces meegemaakt.
  Dan hoef je er echt niet over te lezen om te weten hoe het proces ontmenselijkt.
  Ze had wel drie liefhebbende kinderen die haar tot het laatst begeleidt hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. begeleid is natuurlijk met een d. Foei Francien.

   Verwijderen
 3. Voor diegenen die dit boek mooi vinden, is de film Still Alice een aanrader. Mooi en heel natuurlijk gespeeld door Julienne Moore.
  Maar.... Ik had spijt dat ik naar deze film in bioscoop was gegaan. Zo confronterend!
  Het boek sla ik daarom ook over.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de film Still Alice op tv gezien. Inderdaad heel mooi! Volgens mij heet de actrice Julianne Moore, misschien is Julienne en typefout?

   Verwijderen
 4. Klopt!
  Weer te vlug verstuurd ­čśë

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het boek op mijn ‘nog te lezen lijst’ gezet. De film ‘Still Alice’ vond ik mooi, aangrijpend mooi.
  Tot nu toe is er niemand in mijn familie (ouders, over-grootouders, ooms, tantes, oudere neven en nichten) dement geworden en ik hoop niet de eerste te zijn!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor de tip! Ik zet 'm op mijn 'te lezen' lijstje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik zal het niet lezen,na 2 herseninfarctje en ook steeds een paar maanden erdoor niet kunnen zien met 1 oog,weet ik nu dat er witte vlekken in mijn hersenen zitten dus ik al aan het begin er van sta,ik probeer er niet te veel bij stil te staan maar zorg wel dat er zoveel mogelijk geregeld is voor mijn man mocht het door zetten,de kleinkinderen wat extra meemaken en genieten van het leven.wat de toekomst zal brengen is onzeker voor nu geniet ik vooral en probeer de suiker zo goed als kan in de hand te houden net als de bloeddruk,en gewoon hopen dat het niet verslechterd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijpelijk dat je het boek niet wilt lezen. Hopelijk heb je nog veel goede jaren voor de boeg!

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.