vrijdag 4 juni 2021

Wel of geen creditcard?

Ooit had ik een creditcard. Dat was toen ik nog bankierde bij de ING. Dat is heel lang geleden, want ik ben in 2011 vanwege de riante bonussen die de leiding kreeg, overgestapt naar de ASN. Het nieuws dat topmensen binnen de ING vette bonussen kregen voor het feit dat ze gewoon hun werk deden was voor mij op dat moment de druppel die de emmer deed overlopen. Ik heb de ING creditcard opgezegd en ik ben overgestapt naar een andere bank.
Maar goed, die overstap is een ander verhaal.

Toen ik schreef over laten terugbetalen via iDEAL was er ook een reactie die vermeldde dat de aankopen die je doet met een creditcard verzekerd zijn.
Vanaf dat moment ben ik aan het overwegen toch maar weer een creditcard te nemen. Ik zou dan willen kiezen voor een creditcard bij mijn huisbank.
Maar ik twijfel nog!


Heb jij een creditcard en wat vind jij dat de voordelen en nadelen zijn?

27 opmerkingen:

 1. Nee ik heb,en wil geen creditcard.Ik shop alleen bij internetwinkels waar ik achteraf kan betalen.Kan dat niet dan pech gehad,en ik zoek verder waar het wel kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij zijn de verzekerde bedragen vanaf een bepaald bedrag. Kleine bedragen (ken een miskoopvoorbeeld van € 40,00) zijn niet verzekerd dan!
  Groet, Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een creditcard, maar ik gebruik hem alleen voor aankopen via het internet, dat wil zeggen een digitaal abonnement op de New York Times en een maandelijkse donatie aan een buitenlands goed doel.

  Ik heb de creditcard een tijdje meer gebruikt, maar merkte toen dat ik er te gemakkelijk geld mee uitgaf. Wat ik dan altijd betreurde als de rekening weer kwam aan het einde van de maand. Dus nu betaal ik er maandelijks deze twee dingen mee en heel, heel sporadisch een andere aankoop via internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een creditcard via de ANWB. Ik gebruik hem eigenlijk alleen tijdens vakanties. Mijn vriend gebruikt hem de rest van het jaar om online aankopen mee te doen. Ik geloof wel dat bedrijven veel commissie aan de creditcardmaatschappijen moeten betalen, dus doe daarom zoveel mogelijk met iDeal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben die van de Bijenkorf. Niet duur en doordat je punten spaart waarmee je spullen van de Bijenkorf kunt kopen ook gunstig. Ik kocht dit jaar al een nieuwe, goede koekenpan en een cadeautje van die punten. Ik betaal er mee als het kan en zorg dat ik het geld op mijn bankrekening heb staan zodat we iedere maand alles gelijk betalen. Ik betaal extra voor een verlengde verzekering van een half jaar, naar een jaar. De kaart van de ANWB schijnt ook prettig en niet duur te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze heb ik ook! Omdat mijn volwassen kinderen ook hun vliegreizen ermee betalen gaat het hard met de punten. Nou ja ging natuurlijk. Ik heb al heel wat leuke bijenkorfdingen gratis binnen gesleept.

   Verwijderen
  2. Wij hebben ook een creditcard van de Bijenkorf en ik gebruik hem altijd waar ik maar kan. Bij de Lidl, Jumbo bij het tanken en zelfs bij de aanschaf van de Too Good To Go pakketjes (€4,99 levert een BIJpunt op). Nu wordt de flat van dochter verbouwd en alle aankopen via creditcard. Het geld dat uitstaat wordt meteen apart gezet op een spaardoel, dus als de creditcardrekening voldaan moet worden staat het geld al klaar. Het puntensaldo loopt als een razende op en ik koop er leuke dingen van.

   Verwijderen
 6. Ik heb al heel lang een Visa kaart via de ANWB. We gaan/gingen regelmatig naar Frankrijk en de tol betalen was dan heel makkelijk. En dochter woont in Belgie en daarvoor moet ik ook tol betalen, linksom via Antwerpen of rechtson Westerscheldtunnel.
  De Liefkenstunnel is ook iets goedkoper als je met creditcard betaalt.
  En soms is het bij on-line aankopen handig

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, ik heb een creditcard, en hoewel ik er huiverig voor ben en het enge dingen vind, vind ik hem geweldig. Je bent inderdaad heel goed beschermd als koper met een creditcard. Dat vind ik er echt heel fijn aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja. Gelukkig kan je tegenwoordig ook met PayPal (PP) betalen. Bij sommige buitenlandse bedrijven die geen PP gebruiken, gebruik ik wel de creditcard.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb een creditcard (maar dan niet met maandelijkse termijnen .maar gelijk eind van de maand wordt het hele bedrag wat open staat betaald)
  Vindt het handig op reis , en soms bij buitenlandse aankopen .Groetjes Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben één creditcard, ik zou tegenwoordig liever niet meer zonder willen. Met name voor duurdere/grotere internet aankopen is het toch een stukje zekerder want achteraf betalen is vaak niet mogelijk.
  Ook hier betalen we niet in termijnen maar wordt het bedrag gewoon eind van de maand volledig van de bankrekening afgeschreven. Dus geen rente. Alleen jaarlijks een bedrag van rond de 22 euro.

  Ik heb ooit begrepen dat als je graag internationaal reist een visa kaart handiger is omdat die op meer afgelegen plekken nét iets vaker geaccepteerd wordt dan een mastercard maar dat is alweer vele jaren geleden en het verschil was toen al marginaal dus wellicht maakt het nu niets meer uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben al jaren een creditkaart, gekoppeld aan de betaalrekening. Ieder maand wordt dat verrekend. Wij gebruiken de creditkaart alleen Down Under.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb nooit een creditkaart gehad, heb er nooit het nut van ingezien. In het buitenland kom ik niet, en bovendien kun je binnen de EU met de pinpas betalen. Internet aankopen doe ik alleen bij betrouwbare bedrijven. En voor als je zuinig bent: er komen altijd kosten bij. Voor zekerheid moet betaald worden. Ook in het verleden heb ik achteraf gezien nooit een creditkaart nodig gehad. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nee, wij hebben ook geen creditcard. Wel gehad maar opgezegd. Wij kunnen in Frankrijk prima uit de voeten met de betaalpas.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hadden er 1, dat was handig voor bepaalde aankopen. Toen hadden we er 3, hield ik het budget niet zo strak bij, en had mijn man ineens een maitresse..... Nu ik het budget weer bijhoud en we 1 creditcard hebben opgezegd, heeft hij de maitresse afgedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik was huiverig voor de creditcard, maar had dat nodig voor internationale betalingen die via een gewone bankoverschrijving erg veel extra kosten zouden betekenen. Nu betaal ik er regelmatig internet aankopen mee. Als iets retour ging of niet aankwam kreeg ik altijd mijn geld terug. Schulden bouw ik daarmee niet op. Telkens als ik iets met creditcard betaal, dan boek ik gelijk het bedrag van mijn bankrekening over naar de creditcard. Ik betaal dus feitelijk niet achteraf. Ik los vooruit af wat ik verschuldigd zou zijn. Rente betaal ik zo ook nooit.

  De creditcard is gekoppeld aan de bankrekening en eigenlijk zou ik naar een andere bank willen. Bankrekeningen zijn in Nederland veel te duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een creditcard is erg gemakkelijk als je veel reist. We hebben er ooit eentje aangeschaf toen we een vakantie naar Tobago geboekt hadden. Volgens de informatie waren op dat hele eiland maar drie plekken waar een pin-automaat stond, dus was je veelal aangewezen op de creditcard. Het tegendeel bleek waar'met je mastercard kon je vrijwel overal betalen en op het eiland struikelde je bij wije van spreken over de 'Bleu-Machines' (betaalautomaat)
  Na mijn pensionering (2009) hebben we nog veel lange trektochten door Europa gemaakt en ervaren dat je in Zuid-Europa de creditcard vaker nodig hebt dan destijds in Tobago of Curacao.
  Nadat we onze trektochten verminderden he3bben we de creditcard opgezegd omdat die niks meer toevoegde aan de betaalmogelijkheden en je er wel elk jaar ruim €30 voor moest betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als je weinig reist zou ik geen creditcard nemen. Het voegt weinig tot niks toe aan de betaalmogelijkheden als je je beperkt tot Europa en al helemaal niks als je je beperkt tot Nederland. En zelfs bij internationale aankopen kun je vrijwel altijd met je bankrekening betalen. Alleen als je veel dure aankopen doet dan is, vanwege de aan de creditcard gekoppelde verzekering, het waarschijnlijk zinnig om via een CC te betalen

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb er geen, en ook nog nooit nodig gehad. Ook niet op de verre reizen die we hebben gemaakt. Tegenwoordig kan je toch overal met bankpas betalen, of gewoon ergens pinnen? Wat betreft online aankopen ook nooit nodig gehad,en ik bestel veel online met kleine kinderen is het niet altijd makkelijk plannen om te gaan shoppen. Één keer iets mis gegaan met een online aankoop. Dat was bij een bekende winkel en dit werd na een mailtje meteen geregeld. Ik zie het nut er niet van in eigenlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Via de ASN heb ik er ook een, van visa, maar ik gebruik 'm nooit. Inmiddels ben ik mijn inloggegevens kwijt, en zou ik ook niet weten hoe ik er nu vanaf kom. Ik houd 'm alleen maar aan voor je weet maar nooit...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb al jaren een creditcard maar sinds je makkelijk met Ideal internetaankopen kan betalen gebruik ik hem steeds minder. Ik zeg de kaart niet op want bij noodsituaties in het buitenland kan het handig zijn, weet ik helaas uit ervaring!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb er een voor mijn werk, A.mex, maar heb in de UK ook wel eens zakelijke kosten voorgeschoten omdat bij sommige hotels of restaurants alleen V.isa werd geaccepteerd. Mijn gewone bankpas is M.aestro, daar kun je ook op veel plekken mee terecht.Voor internet aankopen gebruik ik iDela ofP.aypal. Zakelijk reizen, komt voorlopig niet terug binnen ons bedrijf!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ook al heel lang die van de ANWB, was altijd erg goedkoop. Eerst genomen als back up bij vakanties (ik bewaar m altijd apart van andere passen).

  En nu al jaren in elk geval jaarlijks voor mijn Audible abonnement, en heel soms bij een "dure" aankoop.

  Ik maak altijd binnen een week het betreffende bedrag zelf over, dan kan ik ook gelijk een omschrijving meegeven bij de boeking wat het betrof. Zo kan ik het bedrag makkelijk in mijn overzichten terugvinden.

  Tot nu toe erg tevreden over. En mijn luisterboeken abo van Audible opzeggen is nog lang niet aan de orde, dus voorlopig blijft mijn cc me de kosten wel waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wij hebben een gratis creditcard. En die gebruiken we enkel om dingen te kopen die we niet anders aan kunnen schaffen. 3000 euro borg contant neerleggen bij de huur van een auto of met een creditcard zwaaien. Een winkel die geen bankoverschrijving, PayPal, Ideal etc heeft.
  Bij ons wordt elke betaling binnen een maand volledig afgeschreven van de bankrekening, we betalen dan geen rente.

  Terugbetalen via Ideal gaat prima. Het duurt alleen wat langer. Met een creditcard had je waarschijnlijk geen verzekering vanwege een te laag bedrag gehad. En als je akkoord gaat met terugbetaling denk ik niet dat de creditcard nog zo'n heeft.
  Contant geld terug is altijd de snelste optie. (Cadeaubon is een goede tweede).

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Visa van ANWB. Vooral handig tijdens reizen onderweg, hotel, tanken, tol, winkels. En bij sommige online aankopen die niet de keuze hebben van Ideal.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik heb een van euroclix, spaar ik ook punten mee voor aankopen.
  Grote aankopen doe ik er wel mee idd omdat ze dan verzekerd zijn.
  Verder vaak voor vliegtickets en het is vaak een vereiste voor autohuur in het buitenland.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.