dinsdag 13 juli 2021

Einde waterkoker?

Mijn waterkoker vertoont kuren, ik ben bang dat die kuren het begin van het einde van mijn waterkoker zijn.
Wat is er aan de hand?
Hij doet het nog wel, hij verwarmt het water nog steeds tot het kookpunt, maar doet toch wel rare dingen. Hij schakelt zich naar behoren uit als het water kookt, maar dan komt het: hij schakelt zich daarna na verloop van tijd vanzelf weer in, ook als er geen water meer in zit. Hij staat dan als het ware droog te koken.
Ik liet altijd de stekker in het stopcontact zitten, omdat hij volgens mij geen sluipstroom nam, maar dat is dus nu veranderd.

Deze waterkoker kocht ik in mei 2006, op het moment dat mijn moeder naar het verzorgingshuis ging. Zij had in haar keukentje een waterkoker nodig, want ze had geen fornuis meer. Om toch thee te kunnen zetten, moest  ze een waterkoker hebben. En op dat moment heb ik er ook één voor mezelf gekocht. Ik verwarmde altijd water in een fluitketel, maar vrijwel alle vrienden en kennissen beschikten over een waterkoker. Hoog tijd dat ik er ook ééntje aanschafte. Ik gebruik de waterkoker niet dagelijks, want ik drink lang niet iedere dag thee. Gemiddeld gebruik is ongeveer 2 à 3 keer per week. Kokend water gebruik ik ook voor het koken, om bijvoorbeeld groente te koken. Dan doe ik er kokend water bij, en dan is de groente snel aan de kook. Verder gebruik ik kokend water tijdens de afwas, indien het sop naar mijn smaak niet meer warm genoeg is. Dan gaat er wat heet water in het afwaswater.

Zou zo'n waterkoker reparabel zijn?
Ik ga hem nu eerst gebruiken door de stekker in het stopcontact te steken steeds als ik hem nodig heb. Als hij er definitief mee ophoudt, ga ik me oriënteren op reparatie. Vooreerst goed onderhouden door regelmatig te ontkalken.

44 opmerkingen:

 1. Wij hebben in 2020 een nieuwe keuken geplaatst. Wij hebben een qooker kraan voor kokend water. We zijn er ontzettend blij mee. We drinken elke dag sochtends savonds en soms smiddags thee. Het is snel klaar en het aanrecht netter. Ik snap dat het voor veel niet is weg gelegd maar deze optie is er ook.
  Groetjes en een fijne dag gewenst

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me een te dure optie als je slechts enkele keren per week thee drinkt. Wij gebruiken 'm heel veel gedurende de dag.

   Verwijderen
 2. Dat klinkt ook wel een beetje gevaarlijk, dat hij zichzelf zo maar aanzet en dan gaat droogkoken. Dat zou ik eng vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er kan niets gebeuren als de stekker niet in het stopcontact zit.

   Verwijderen
 3. Een waterkoker repareren.. hier was het repareren duurder dan 5 nieuwe kopen. Er kwam een nieuwe.

  Een Quooker vind ik doodeng. Ik zou ergens mijn handen wassen.. toen ik die kraan eindelijk aanhad stroomde er dus kokend water uit. Dat ding komt er niet in.

  Ik kook water nu in een steelpan.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een Quooker aanzetten vereist een totaal andere (ingewikkeldere) handeling dan de gewone kraan bedienen. Ik ken echt niemand die dat fout doet.

   Verwijderen
  2. inderdaad is echt knap (stom) als je dat fout doet.
   Maar kokend water kun je ook gebruiken voor pasta, groente afwas (wat zuinigaan zelf ook al schrijft). en de kookplaat schoonmkn metbgekookt water scheelt heel wat strepen!

   Verwijderen
 4. Een nieuwe waterkoker kost niet veel en is waarschijnlijker zuiniger in gebruik. In ieder geval een stuk veiliger. Vijftien jaar is een respectabele tijd voor een waterkoker. Ik zou gewoon een nieuwe gaan kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een ouderwetse fluitketel omdat deze minder stroom verbruikt. Als deze gevuld is zetten we hem eerst even op de warme tuintafel of tegels om voor te verwarmen voordat hij op het gas gaat. Voordeel: Het enige wat stuk kan gaan is als er een gaatje in komt. Nadeel: Als hij lek is kan je hem niet repareren, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog steeds mijn fluitketel. Die heb ik nooit weggedaan. Hij staat op zolder. Ik zou kunnen overwegen om die weer in gebruik te nemen.

   Verwijderen
  2. Geen gekke oplossing. Het staat ook zo gezellig! Ik zou deze waterkoker niet meer gebruiken nu. Hoewel je het defect van zelf inschakelen hebt verholpen door de stekker eruit te halen, zou er van binnen wel meer stuk kunnen zijn. Geen risico nemen.

   Verwijderen
 6. Ik heb tussenstekkers met een aan- en uitknop en een waarschuwingslampje. Alle stekkers van apparaten blijven gewoon in de tussenstekker.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien kun je er eerst eens mee naar een Repair Café voordat je een nieuwe koopt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wilde ik ook al Voorstellen! Het klinkt als een mechanisch, niet al te ingewikkeld defect..

   Verwijderen
 8. Aaf!!!! Een nieuwe waterkoker. Waar praten we over. En veel makkelijker dan water in een steelpannetje. En je hebt hele mooie tegenwoordig. Staan gewoon sjiek in je keuken.
  Ik kook op inductie. Super snel. Kan ook iets aan de kook brengen in de magnetron. Alleen dan vind ik de thee niet lekker. Ik denk omdat de waterkoker wat doorkookt.
  Maar naast mijn plaat staat wel een waterkoker.
  En kapotte elektrische apparaten komen bij mij de keuken niet in. Lees maar eens hoeveel keukenbranden er ontstaan door kapotte elektrische apparaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien helpt het om de waterkoude een goed te ontkalken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat een defect aan de schakelaar niets te maken heeft met het ontkalken van de waterkoker. Ik heb hem kort geleden nog ontkalkt.

   Verwijderen
 10. Ik zou zo bang zijn om te vergeten de stekker er telkens uit te trekken; liever de fluitketel weer gebruiken of een nieuwe aanschaffen.
  Of misschien bestaat er in je omgeving wel zoiets als een repairshop ?
  Wij hebben hier in de gemeente (België) een aantal vrijwilligers die eens in de 2 maanden bijeen komen en kleine reparatieklusjes doen. (meestal huishoud-elektro) Je moet dan alleen eventuele onderdelen betalen. De gemeente betaalt de ruimte, senior-vrijwilligers blij dat ze iets kunnen doen en mensen met een kleine beurs geholpen. Ik vind dat een mooi initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tijdens de EHBO lessen heb ik geleerd dat brand door het gebruik van een ondeugdelijke waterkoker in de top 10 van brandoorzaken staat. Vergeet je die stekker uit het stopcontact te halen, dan kan dat grote gevolgen hebben. Waarom schaf je geen nieuwe aan? Is dit geen verkeerde zuinigheid?
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heb pas een nieuwe aangeschaft, want oude lekte en das geen goed id bij elektrieke apparaten. Was nog geen 25 euri kwijt voor een zeer degelijke mooie rooie, maar ze zijn er al vanaf een euro of 12.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik gebruik al jaren geen waterkoker meer voor het zetten van thee. Water koken doe ik gewoon een pannetje en thee zet ik in een rvs theepot op het fornuis. Ik heb mijn waterkoker nog wel voor "noodgevallen", maar gebruik het misschien nog 2x per jaar ofzo.

  Het zou mij de moeite niet waard zijn om een vijftien jaar oude waterkoker te repareren.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn waterkoker begaf 't ook enige tijd geleden.
  Heb een hele mooie gekocht: 'n Alessi model plise.
  Heel blij mee. Is idd wel wat duurder maar nog elke keer als ik deze zwarte waterkoker op mijn mooie zwarte aanrecht zie staan, word ik 'n beetje blij! Blij met een mooie waterkoker is ook wat waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind dit verkeerde zuinigheid. Wat als je wordt afgeleid door bv. Iemand aan de deur en je vergeet daardoor de stekker eruit te halen. Straks vliegt je huis in brand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb inmiddels besloten te kijken of ik de schakelaar kan repareren. Mocht dat niet lukken, dan neem ik mijn fluitketel weer in gebruik en gaat de waterkoker weg.
   Toen ik de waterkoker kocht, woonden mijn dochters nog bij mij en zette ik veel vaker thee. Toen was de waterkoker meer nodig dan nu.

   Verwijderen
 16. Een oplossing die ik nog niet heb gezien, maar even simpel als doeltreffend: nooit een lege waterkoker op de plaat zetten. Dus, nadat je thee hebt gezet direct nieuw water er in doen. Kans dat ie dan droogkookt is een stuk kleiner.
  Maar als je de fluitketel nog hebt zou ik de waterkoker naar de milieustraat brengen en gewoon die gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zou gewoon naar de kringloop gaan en er een kopen.
  Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben ook niet zo van de weggooimij hoor. Maar om nou zo'n oude waterkoker te (laten) repareren, dat gaat mij toch te ver. En een fluitketel op het gas is dat nou zuiniger dan een waterkoker? Ik vraag het mij af. Een goede waterkoker (zit ook garantie op) kost ongeveer 13 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ontkalken van mijn waterkoker is niet meer nodig sinds ik er een schelp in heb liggen. Toen ik voor het eerst die tip kreeg dacht ik wat een onzin, maar omdat ik een schelp had liggen heb ik hem er toch maar ingedaan en sindsdien mijn waterkoker nooit meer ontkalkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een supergoede tip. Ik heb geen waterkoker maar het zal denk ik ook werken in een koffiezet apparaat.

   Verwijderen
  2. Ja hoor daar werkt het ook. Vind dit vooral een goede tip omdat het niet alleen een goedkope remedie is, maar ook nog eens een die niet slecht voor het milieu is, maar ook veilig omdat je niet met chemische middelen bezig bent.

   Verwijderen
 20. Beste Aaf, wat maak jij toch weinig mee in jouw behoorlijk zielig bestaan om van een kapotte waterkoker zo’n big item te maken. Diep triest is dit.

  Linde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een kutreactie!
   Marijke

   Verwijderen
  2. Beste Linde, geweldig dat jij het zo met jezelf getroffen hebt. Nog veel succes in de rest van je avontuurlijke bestaan.

   Ik heb even de reactie van @Marijke voor je vertaald in Dassenverkopersnederlands, want ik neem aan dat je dergelijke woorden niet begrijpt.

   Verwijderen
 21. zeker verkeerde zuinigheid. Volgens mij doe je het erom om reacties te krijgen. saai van je kunje niets anders bedenken. stop er gewoon mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De diversiteit van blogs vind ik zo gezellig. En ja, er zijn ergere dingen maar eerlijk is eerlijk als ik aan een apparaat gehecht ben baal ik ook als die kapot is. En zeker als je een apparaat jaaaaren gebruikt. Horen we nog hoe het afloopt Aaf?? Groeten E

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Alleen al uit nieuwsgierigheid zou ik een schroevendraaier pakken. Kijken wat dit mankement veroorzaakt en misschien kun je het verhelpen. Je wordt er in ieder geval weer wat wijzer van. Alleen maar wegdonderen en nieuw kopen kan iedereen. Het mankement doorgronden en verhelpen vraagt wat hersenwerk en handigheid en ik denk dat jij dat wel hebt.

  En kun je het zelf niet repareren, dan moet je het niet laten doen. Dat wordt veel te duur. Gewoon je fluitketel van zolder halen, want daar heb je die toch voor bewaard?

  Zelf heb ik geen waterkoker. Ik heb er vaak over gedacht, omdat iedereen zo´n ding heeft. Maar ik heb nooit een goede reden gevonden om dat te gaan kopen. Water koken voor thee doe ik in de theepot die ik in de magnetron zet. Heb ik ergens anders kokend water voor nodig, dan zet ik een steelpannetje op de inductieplaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Laat het toch over aan de mensen die echt arm zijn, om zo'n blogje te schrijven. Die gooien waarschijnlijk de waterkoker gewoon weg en warmen water op in een pannetje totdat ze weer wat geld overhebben om eventueel een waterkoker te kopen. Ik vind dat je op deze manier kokketeerd met je zuinigheid, wat erg onaantrekkelijk overkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prima dat jij vindt dat ik er niet over mag schrijven, maar ik denk daar anders over. Ik zie niet in waarom ik er niet over kan schrijven, alleen omdat ik niet echt arm ben.
   In bovenstaande schreef ik al dat ik mijn fluitketeltje weer in gebruik ga nemen. Ik hoef niet zo nodig een nieuwe waterkoker als de oude stuk is. Ik neem gewoon de Hema Lapin weer in gebruik. Een leuk keteltje!

   Verwijderen
  2. Als iedereen op deze manier zuinig was, zouden we heel wat minder diep in de klimaatpurree zitten. Ik hoop dat het mensen aan het denken zet over de wegwerp maatschappij, heel goed Aard! Koketteren met je Zuinigheid, wat een onzin...

   Verwijderen
  3. Applaus voor deze reactie! Ook al vind ik een kapotte waterkoker.ook niet het meest interessant, ik vind het NOG erger als iemand goed spul zomaar weggooit, zonder zichzelf af te vragen of hij nog gerepareerd kan worden, en / of hoe het kapotte ding te vervangen...

   Verwijderen
 25. Staat er bij de kringloop niet zo'n zelfde waterkoker? Of een betere?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Als ik het zo bekijk is de kans groter dat het bi-metaaltje van de thermostaat stuk is, dan dat de stekker stuk is. In beide gevallen lijkt het me wel te repareren. Probleem bij reparatie is vaak dat het teveel tijd kost van een 'professional' en daardoor duurder wordt dan een nieuw exemplaar.
  Maar ik heb het repair-café ook voorbij zien komen in de reacties. Dat is dus ook een goed alternatief.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.