woensdag 14 juli 2021

Voordelen van een (bijna) normaal gewicht.

Ik heb lange tijd overgewicht gehad, maar ook meer dan dat, morbide obesitas.
Jarenlang was mijn BMI boven 35.
Zwaar zijn heeft duidelijk nadelen, niet alleen voor je gezondheid.
Nu heb ik zo ongeveer een normaal gewicht en dat is prettig, behalve dat het nog steeds ook best wennen is. Het is lang geleden dat ik zo slank was als dat ik nu ben. Als ik in de spiegel kijk, dan denk ik: ben ik dat? Niet meer lang en breed, maar lang en een stuk minder breed. Het gekke is dat ik daardoor langer lijk.

Mijn blogje gaat over de voordelen van een normaal gewicht.
Welke voordelen zijn dat?

  • fietsbanden slijten minder
  • minder last van beknelde zenuwen in mijn armen als ik slaap
  • minder last van mijn keizersneelitteken. Daar kwam vaak door mijn omvang veel druk op, waardoor ik pijn kreeg in mijn onderbuik
  • confectiekleding in gangbare maten is goedkoper
  • meer passende kleding verkrijgbaar in de kringloop
  • op reis en op vakantie is mijn bagage een stuk lichter omdat mijn kleding veel kleiner en dus compacter is
  • je past overal beter in, toen ik laatst bij de oogarts was, bleef er veel ruimte over tussen de stoel waar ik op zat en de tafel waarop de apparatuur staat. Ooit paste ik er maar nèt tussen.
  • ik kan stoelen gebruiken die niet speciaal gemaakt zijn voor mensen met overgewicht. Ik kocht ooit 1 goedkope opvouwbare tuinstoel, maar die durfde ik zelf niet te gebruiken. Ik gebruikte de 2 voor mensen met een maximaal gewicht van 150 kg. Dan wist ik zeker dat ik er niet doorheen zakte.
  • ik hoef me geen zorgen te maken of vliegtuigriemen en riemen in de auto passen
  • bij nat worden of kou kan ik kleding van anderen aantrekken. Als er tijdens het eten soep wordt geknoeid op mijn broek, dan kan ik een broek lenen van oudste dochter. Als ik het koud krijg, leen ik een warm vest of trui. Voordien paste ik met mijn maat 54/56 nergens in.
  • als ik mijn fiets aan de voorkant vast wil zetten aan een fietsbeugel, dan pas ik tussen mijn fiets en de buurfiets om mijn fietsketting vast te maken


Zo zijn er vast nog wel meer voordelen, maar die kan ik zo snel niet verzinnen!

Inmiddels heb ik ook al wel nadelen ontdekt: stoelen en bankjes zijn vreselijk hard! Ik heb veel minder vet op mijn billen en dat maakt dat het zitten op een harde ondergrond een stuk minder comfortabel is! Ik heb kussentjes nodig!!

17 opmerkingen:

  1. Ik heb een tip voor mensen met een dikke buik (zoals ik door ziekte): draag positiebroeken. Die zitten heerlijk en ik koop ze tweedehands en dan zijn ze niet duur.
    Afvallen is beter, maar lukt niet iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt allemaal.Maar de afgevallen kilo's zitten er bij mij weer aan helaas.Geen eetbuien, gewoon gezond eten. Wanneer ik meer dan 1500 cal per dag eet kom ik aan. Beweeg ook genoeg.
    Denk dat er meer factoren een rol spelen bij afvallen/aankomen. In mijn moeders familie kwam overgewicht vaak voor, in mijn vader's familie niet.Terwijl het eetpatroon hetzelfde was.(Hollandse pot van de jaren 50 en 60).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tijd voor een bezoek aan dokter en daarna misschien aan een goede diëtist.

      Verwijderen
    2. Afvallen/aankomen is inderdaad veel gecompliceerder dan de standaard aantallen calorieën tellen. Het is voor iedereen verschillend, want de aanleg wordt al gevormd voordat je geboren wordt.

      Verwijderen
  3. Gisteren was ik op de camping waar kinderen en kleinkinderen staan. Stonden bij speelveldje en ik ging op de schommel. Kettingen deden slanke tengere stiefdochter behoorlijk pijn aan heupen, ik ben breder en heb meer bedekking en had er eigenlijk geen last van. Leuk om weer eens te schommelen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. (Auto)stoelen, banken en bedden slijten minder. En gewrichten slijten minder!
    Ik hoop je voorbeeld van geleidelijk afvallen te kunnen volgen Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De accu van je elektrische fiets is minder snel leeg
    Je kunt eten op straat zonder dat mensen je vies aankijken
    Je kunt een damesjas kopen i.p.v. een herenjas die behalve om je buik overal te groot is
    Je hebt meer ruimte om te ademen omdat je longen niet meer in de knel komen als je zit
    Je kunt fleurige kleding dragen i.p.v. afkledend zwart of donkerblauw
    Je kunt je eigen veters strikken
    Je hoeft op een bijeenkomst, repetitie, vergadering niet langer je stoel met armleuningen om te ruilen voor eentje zonder
    Je kunt wandelen zonder halverwege heuppijn te krijgen
    Je kunt je eigen navel weer zien
    Je kunt de trap op zonder halverwege te hijgen
    Je kunt warmte beter verdragen, een hittegolf is te doen
    Je leven wordt letterlijk en figuurlijk lichter

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het zijn allemaal zaken Aaf waar ik nooit over na hoefde te denken. Wat ik wel ondervond, een collega trouwde en er was een dienst in een kerkje in Roosendaal. Wat waren die banken hard. En het duurde ruim een uur. Ben gewoon even gaan staan.
    Ook ik moet op mijn gewicht letten. Maar dan de andere kant. Twee kilo afgevallen door het werken in de tuin. En die moeten er echt weer aan. Moet van mezelf weer 60 kilo wegen. Dus op naar het gezonde gewicht. En jij sterkte met afvallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En ik merkte gister bij het badmintonnen met kleinzoon dat het veel gemakkelijker ging nu er inmiddels 5 kilo van mijn gewicht af is!
    Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je neemt met liefde af en toe een kussentje mee om op te zitten, toch?

    En ja, nu je het zegt: ik ben 15kg kwijt en ook ik heb geen slapende armen meer als ik lig. Ik lig ook weer op mijn buik zonder problemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben door medicatie in twee maanden 10 kilo aangekomen, terwijl ik al tegen de maat 46 aan zat. Ik val dus ineens in de grote maten. En herken al die fysieke belemmeringen. Dit lijstje motiveert mij om die kilo’s er weer af te krijgen. Maar wat ik ook gedaan heb is bij een grote maten winkel een leuke zomergarderobe kopen en naar een goede kapper. Want kleding die net wel net niet past dat is pas echt deprimerend. Ik moet mijn medicatie nog wel een tijdje dus het afvallen zal niet snel gaan, maar ik heb gelukkig iets om aan te trekken waar ik niet ongelukkig van word. En iets om naar uit te kijken als die kilo’s weer weg zijn. Ik kan mij jou blije gevoel helemaal voorstellen! Groetjes Jacq.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat ik me afvraag, als je zo veel gewicht kwijt raakt, ga je dan niet heel ruim in je vel zitten?
    Als je dit een vervelende vraag vindt, plaats dan maar niet.
    Maar ik vraag het me af.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk heb ik een te ruime huid. Vooral op mijn romp, mijn bovenbenen en bovenarmen zit de huid nogal ruim. Dat is onvermijdelijk als je veel afvalt, zeker als je zoals ik tegen de 70 loopt. Ik zit er helemaal niet mee, lichamelijk heb ik er geen last van.

      Verwijderen
  11. Herkenbare voordelen. Een groot voordeel dat ik ervaar is dat ik geen ongewild urineverlies meer heb. En niet meer snurk (volgens man)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snurk ook niet meer! Dat bleek tijdens mijn recente vakantie op Ameland!
      Het ongewild urineverlies is ook een stuk verbeterd, maar nog niet helemaal weg.

      Verwijderen
  12. Ik herinner me dat ik toen ik eens uit liefdesverdriet keihard afviel inderdaad ook vond dat mijn knoken pijn deden als ik zat. Ik miste ook een kussentje!.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat superfijn om te lezen! Volgens mijn huisarts moet ik ook afvallen en ja ook volgens mezelf, nu ik was het al van plan maar dit stuk motiveert mij ook weer!

    Maar wat ik hierboven al las doe ik ook altijd, heb altijd vrolijke passende kleding aan, lak mijn nagels heb altijd een bloemetje in mijn haar dus verpak mezelf goed ook omdat mij dat goed doet en kan het ook iedereen aanraden! Welke maat je ook hebt verzorg je jezelf goed en gun jezelf mooie kleding etc!Mina

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.