dinsdag 20 juli 2021

Polyester

Polyester zou vreselijk fout zijn voor het milieu omdat het steeds weer minuscule plasticdeeltjes loslaat en die deeltjes zijn niet goed voor de natuur. Toen ik mijn blogje schreef over mijn nieuwe fleecevest, leverde dat heel veel reacties op. Heel fout, dat polyester!

Toen ben ik eens gaan kijken op labels en het blijkt dat ik heel veel textiel van of met polyester in huis heb: polyester sjaals, polyester fleecedekens, polyester in kleding, niet alleen in fleece vesten of  truien, maar ook shirts, broeken, etc.
Wat nu? Moet ik alles weg doen en in plaats daarvan natuurproducten kopen? Natuurproducten belasten het milieu ook. Denk aan katoen, dat enorm veel water nodig heeft om te groeien. Verder zijn verfstoffen vaak erg milieuvervuilend en is de productie van wol vaak niet zo diervriendelijk en zijde is al helemaal niet diervriendelijk, daarvoor worden de rupsen gewoon vermoord!

Ik vind het lastig!
Het enige dat ik op dit moment kan bedenken, is weinig wassen en de textiel die ik al heb zeer zorgvuldig behandelen, zodat het lang meegaat en bij nieuwe aankopen beter opletten op de samenstelling van het product.
Heb jij tips?

34 opmerkingen:

  1. Acuut alles gaan vervangen lijkt me zeker ook niet duurzaam. Wel zijn er van die speciale balletjes en zakjes waarin je fleece die je mee kunt wassen die de microplastics absorberen zodat ze niet in het milieu terecht komen. Probleem opgelost! Ik schreef daar ooit deze post over: https://www.huisvlijt.com/microvezel-doekjes-veilig-en-milieuvriendelijk-wassen/ Wat hiervoor geldt, is ook van toepassing op fleece : )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar werkt dat echt of denken we dat alleen maar? Ik had zo'n waszak maar vond er nooit pluisjes in. Evenmin zo'n dun laagje als wel in de droger. Ik ben opgehouden de zak te gebruiken daardoor.

      Verwijderen
    2. Ik vroeg me ook al af hoe het werkt. Hoe die microdeeltjes dan in die waszak blijven zitten, wasbeurt na wasbeurt.

      Verwijderen
    3. Het idee is dat je de deeltjes er af en toe uithaalt. Ze zitten voornamelijk bij de rits en n de hoekjes. Het is even peuteren altijd (ze klonteren samen tot een soort stofdeeltjes) maar het geeft wel een indruk van hoeveel er normaal vrijkomt. De makers van de zakken zeggen zelf ook dat het geen 100% oplossing is, maar het draagt wel flink bij en zorgt zeker voor bewustwording.

      Verwijderen
  2. ik heb een aantal jurken in polyester. Die waren al lang in mijn wenslijst, maar ja suoer duur dus was ik blij dat ik ze op vinted heb gevonden. Ik draag ze met veel plezier, dus weggoien is zeker geen optie! Ik was ze heel voorzichtig, in koud water met de hand om zomin mogelijk water daarna door te spoelen. En vooral ik was niet na elke keer ik heb ze gedraagd, maar alleen als ze vies zijn. Andres hang ik buiten om lekker te luchten.
    En uiteraard nieuwe kopen is mileubelasten, dus gebruik zoveel mogelijk. Bij nieuwe (of ja, nieuw tweedehand) meer opletten naar natuurlijk stoffen. Tot die moment, gewoon opletten met wassen. Er zijn ook spognes om de microplastic te remmen zodat ze niet in de rioolwater komen, maar ik heb veel tiwjfel over. Dus ik zal alleen opletten om niet te vaak in de wasmachine doen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een speciale waszak gekocht waarin ik mijn fleece-deken was. Het materiaal van de zak voorkomt dat de plastic deeltjes in het water terecht komen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat lijkt mij ook het meest verstandig, ik denk ook dat het goed is weinig, basic kleding te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Pas vervangen als het nodig is. Je kunt zo speciale zak gebruiken bij het wassen.
    Behalve katoen, kan je ook kleding kopen van hennep, linnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat we ook doen, welke keuze we ook maken, we belasten onherroepelijk het milieu. Alleen al door te bestaan belast de mens het milieu. Het lijkt mij dat kleding die plastic deeltjes bevatten, het ergst zijn. Wat doe je met slakken in je tuin? Ik heb al heel vaak rupsen, mieren en ander klein spul vermoord. Wat doe je als je een muizenplaag hebt? Mag je ze wel vermoorden? Volkert vd G die Pim Fortuin vermoordde, doodde geen enkel dier, hoe klein ook. Geen mier, slak of rups. Mensen vermoord je, dieren dood je. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik koop bijna geen kledingstukken waar polyester in zit.
    Mijn voornaamste reden is dat het totaal niet ademt, en zweet lucht krijg je er bijna niet uit.
    Sportkleding was ik meteen maar dat is hooguit anderhalf uur dragen.
    De tweede reden is het wordt te vaak gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden en de derde reden is inderdaad de vervuiling van water.
    Om die reden koop ook ik allang geen fleece meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tip voor zweetlucht in synthetisch spul, een nachtje wegzetten in water met azijn. Even uitwringen en mee met de gewone was in de machine. Azijn doodt de bacterien die de 30 graden was overleven. Helpt zelfs bij puber stinkgympen. Groet, g

      Verwijderen
  8. Productie van natuurlijke vezels gaat ten koste van de ruimte voor wilde dieren en er wordt veel water en chemicaliën bij de teelt gebruikt. Wol bewerking is vervuilend en een schaap dat wol levert wordt ook na een paar jaar geslacht. Al je polyester kleding weggooien is ook milieu vervuilend. Het komt ergens ver weg op een afvalberg of wordt verbrandt. De pluizen van de droger doe ik in de plastic afvalbak. Wat van plastic was zal tot plastic wederkeren. Maar alle plastic zal vervuilen. Ook na recycling. En alles wat we gebruiken kan de natuur niet meer gebruiken. Alles wat wij eten zal een dier niet meer eten. De hoeveelheid mensen blijft groeien en dat gaat ten koste van alle andere leven. De enige oplossing is minder kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, enzovoort...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wol van schapen die een goed leven leiden en die op een rustige manier goed worden geschoren. Die enkel wordt gewassen en niet wordt gebleekt, geverfd en niet superwash wordt gemaakt...ik heb 2 vesten van wol die ik zelf heb gesponnen, inmiddels al 14 jaar oud en nog hardstikke fijn.


      Trouwens als allen het bij 1 kind houden en hun kinderen en hun kinderen ook.. dan kunnen we de wereldbevolking in 80 jaar laten krimpen naar een slordige 3 miljard.

      De beste keuze. Gebruiken wat er al is, nieuw alleen zo duurzaam mogelijk kopen. En geen 25 outfits maar 5. En dan je goede goed flink afdragen en daarna gebruiken om in te klussen, tuinieren en poetsen.

      Pluizen uit de droger zijn restafval. Polyester uit kleding mag niet in de plasticstroom.

      Verwijderen
  9. Nee, enige tip die ik zou hebben is er zo lang mogelijk mee doen - maar dat had je (natuurlijk) zelf ook al verzonnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De reacties op je fleecevestnlog heb ik gemist want ik had geen idee dat polyester zo vervuilend is.
    Ik heb veel fleecevesten allemaal meer dan 5 jaar oud en ze zijn al dun aan het worden.
    Betekent dat er dan al veel verkeerde vezels verdwenen zin of blijdt dat het hele leven van een kledingstuk doorgaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat het doorgaat tot het helemaal is opgesleten.

      Verwijderen
    2. Ze vallen steeds sneller uit elkaar.. dus hou ouder hoe meer microplastics eruit komen.

      Verwijderen
  11. Pointer heeft een goede aflevering gemaakt over textielrecycling, kledingafvalberg. Samengevat, veel polyestermix-producten gaat zo de verbranding in. Van katoen kan weer vezel gemaakt worden (heel kort door de bocht).
    Sindsdien let ik meer op de vezels. Ook jeans koop ik als het alleen uit katoen bestaat of met beetje elastan. Maar zonder een 'plastic'. Daar kan het hele proces niets mee.
    Het vest zou ik nog gebruiken, en pas als deze toe is aan vervanging een andere kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wordt gewoon nudist. Wel zo makkelijk, want scheelt keuzestress

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel te koud, en bovendien kun je dan nergens naar toe. Je mag in het openbaar niet bloot zijn. Iets van schennis van de eerbaarheid of zo ;-)

      Verwijderen
    2. Hm. Niet bij het bramenplukken denk ik!

      Verwijderen
    3. Of een berevelletje en vijgenblad

      Verwijderen
  13. In Australië hebben nudisten het recht om bloot te lopen. Het is daar ook vaak warm genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn kinderen wonen in Victoria, daar is het in de herfst en winter echt niet zo warm!
      Tgea

      Verwijderen
    2. Op een zomeravond trekt een nudist ook een vestje aan.

      Verwijderen
  14. Ja wat moet je dan...om katoen en linnen te produceren is heel veel water (en gif) nodig. Veel fleece wordt gemaakt van PET flessen. En deze vesten zijn sterk dus je doet er lang mee. Er wordt sowieso veel te veel weggegooid en als kleine consument probeer je goed te doen maar ik las een paar maanden geleden dat merken als Burberry, Chanel etc. kleding die niet verkocht wordt verbranden om te voorkomen dat het voor minder dan full price wordt verkocht. De huidige kleding wordt (mijn mening) ook steeds slechter van kwaliteit. Ik heb van de winter een wollen trui gekocht die minstens 25 jaar oud was en het ziet er veel beter uit. 35! jaar geleden droeg ik veel wol van Benetton en dat ging jaren mee maar het is nu én duur én van slechte kwaliteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Katoen, wol en linnen. Iets anders draag ik niet.

    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Polyester….. best wel een vies woord.

    Mara

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het is en blijft lastig voor een 'gewone' consument om duurzaam te leven. Als we allemaal iets doen dragen we allemaal ons steentje bij. Er is momenteel een campagne op de radio over dit thema. Ik denk zelf aan: korter douchen, vaker de fiets pakken, zelf je tas meenemen naar de markt en de super, thermostaat een graadje lager en een trui aan, minder kleding kopen maar alles wat vaker dragen, de wasmachine helemaal vullen. Zo zijn er in en om het huis tientallen dingen die we kunnen doen en laten om wat duurzamer en milieuvriendelijker te leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Soms denk ik: ik wou dat ik zoveel lezers had als Zuinigaan. En soms denk ik: blij dat sommige mensen mijn blog links laten liggen.... Als mensen zich gaan bemoeien met mijn (kleding)keuzes, is het voor mij vrij snel klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In dit geval is dat een vrij flauwe opmerking. Ze vraagt zelf onderaan het stukje of lezers tips hebben en iedereen (die gepubliceerd wordt tenminste) is gewoon keurig en vriendelijk.

      Verwijderen
  19. Het is goed om geïnformeerd te zijn en dan keuzes te maken gebaseerd op wat je weet en zelf belangrijk vindt, beetje dooddoener maar meer kun je volgens mij niet. Gebruiken wat je hebt en daar zuinig op zijn is sowieso altijd een goed plan net als tweedehands kleding (blijven) kopen waar mogelijk. Persoonlijk vind ik ook dat als iemand plezier heeft in het nu en dan uitzoeken en kopen van leuke al dan niet nieuwe kleding dat ook wat waard is. Vooral als de oude kleding naar de kringloop of tweedehands verkoop gaat.
    Polyester fleece is inderdaad tamelijk funest, ook als het van gerecycled plastic wordt gemaakt laat het voortdurend microscopische plasticdeeltjes los, vooral tijdens het wassen maar ook gewoon aan de lucht. Maar de alternatieven qua draagcomfort zijn vaak aanzienlijk duurder en niet voor iedereen haalbaar. En er zijn andere manieren om plasticgebruik te beperken die meer zode aan de dijk zetten, ieder fleecevest als kwaadaardig bestempelen is ook weer zo wat :)

    Zelf ben ik enkele jaren geleden begonnen met zelf bijna al mijn kleding maken, vooral vanwege mijn maat (vrouw van 2 meter lang met een riante boezem, extra lange maten zijn - als beschikbaar - doorgaans gemaakt voor magere platte mensen), dat maakt het ook makkelijker om duurzame materialen te kiezen maar daar moet je wel weer zijn, vaardigheid en tijd voor hebben. En een deugdelijke naaimachine.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb jarenlang mijn kleding zelf gemaakt. Kon ik fijn zelf de stoffen uitzoeken. Heb zelfs naast mijn baan in het onderwijs een coupeuse opleiding gedaan.
    Nu doe ik niets meer, maar koop al mijn kleding. Ik let op kwaliteit. Door de opleiding weet ik welk soort garens zijn gebruikt. Lees etiketten, let op dat ik niet "te jong" koop, omdat ik met mijn maat 38 overal in pas.
    Vaak is de kleding niet goedkoop. Evenals met mijn schoenen en jassen. Een fijn vest en een mooie jas mag van mij best wat kosten, doe er gewoon heel lang mee.
    Mijn criteria, de kleding moet gemaakt zijn van wol, zijde, katoen of linnen, soms met wat mengweefsel om het goed in model te houden. De kleur is belangrijk, en hoe het staat. In de wat dure modezaken krijg je gewoon beter advies. En mooie spullen was ik even met de hand. Of op een apart programma in de wasmachine.
    En mijn echtgenoot doet gelukkig precies hetzelfde. Koop zijn eigen kleding, maar met zorg. Alleen als hij in de tuin werkt, loopt hij er als een voddenbaal bij.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.