woensdag 21 juli 2021

Voedsel kopen op de markt

Mijn moeder werd ziek toen ik een jaar of 11 was. Vanaf die tijd, totdat ik uit huis ging, was het mijn taak om fruit, groente en kaas te kopen op de markt. Vaak 's morgens voor schooltijd, maar ook wel later op de dag. Ik ging op mijn moeders fiets, een fiets met grote fietstassen en kocht voor ons gezin groente, appels, sinaasappels en een flink stuk kaas, tenminste een kilo per week.
Omdat mijn moeder ziek was, had ik nog veel meer taken, daar kun je hier meer over lezen.
Iedere week weer haalde ik fruit,  kaas en groente.

Toen ik naar de stad Groningen verhuisde, ging ik, toen ik in het centrum woonde, regelmatig naar de markt. Toen kocht ik er verse vis (weiting, schol, schar, rode poon), groente, kaas en fruit. Mijn ervaring was toen dat kopen op de markt voordeliger was dan kopen in de supermarkt.
Later kreeg ik het drukker met werk en kinderen en woonde ik veel verder van het centrum. Als snel kocht ik nooit meer op de markt. Alleen rond 1998-1999, toen ik weer in het centrum werkte, kwam ik tussen de middag regelmatig op de markt in het centrum van de stad Groningen. Ik kocht dan wat kaas, fruit en groenten, soms ook vleeswaren zoals droge worst. Geen vis, want die vis laat je niet uren zonder koeling in een kantoor staan. Niet vanwege de houdbaarheid en ook niet vanwege de geuren.

Nu woon ik al weer jaren in een wijk waar op woensdagmiddag een wijkmarkt is. Eigenlijk heb ik er tot nu toe alleen planten gekocht en verder niets.
Maar ik heb besloten dat daar maar eens verandering in moet komen. Ik ga vanmiddag een rondje maken over de markt en ik ga kijken hoe het zit met kwaliteit en prijzen.
Ik heb de afgelopen jaren maar weinig ervaring met kopen op de markt.
Heb jij tips wat een goede koop is op een kleine wijkmarkt?

15 opmerkingen:

 1. De Vietnamese loempia's!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier op de markt vind ik niet veel meer wat goedkoper is dan in de winkels. De groenteman hier is goedkoper, maar het sfeertje op de markt vind ik altijd zo leuk. Zeker vroeger toen ik nog in Amsterdam woonde en ik elke dag even naar de dagmarkt ging. Gewoon 5 minuten lopen bij mij vandaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik merk dat goedkoop soms duurkoop is. Kom regelmatig op de markt. Voornamelijk fruit, aardappelen en groente. Bij sommige kramen fruit alleen per kilo. Is goedkoper maar is voor mij teveel. Dus betaal ik wat meer voor minder maar genoeg voor een week. In mijn naaste omgeving 2 markten. Tegenwoordig veel buitenlandse kramen. Goedkoop maar mindere kwaliteit. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook, na jaren, weer begonnen met kopen op de markt. Als eerste aardappels. Die in de supermarkt zijn schoongemaakt en zitten daardoor onder de blauwe plekken. Tegelijk heb ik een portie Hollandse boontjes gekocht.Die Egyptische en Marrokaanse boontjes blief ik niet meer. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn als er een goede kaaskraam staat. Ook ben ik blij met een aardappelman met verschillende soorten aardappels. Of een kraam met verse kruiden. Ik ga niet voor de goedkoopte naar de markt maar voor de goede spullen die je na enig zoeken kunt vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ga elke week naar de markt. De kaasboer heeft heerlijke boerenkaas, want de kaaswinkel bij de boer is er mee gestopt. Ook heeft hij biologische eieren. Tussendoor haal ik ze bij de boer.
  De groenten kraam is ook van een boer in de omgeving. Maar die levert ook aan de groenten boer in de winkel, en dan koop ik liever vers. Wij zijn maar met zijn tweeën, en matige eters.
  Ik koop wel veel fruit, drie keer in de week zijn de twee kleinkinderen na schooltijd hier. Dat haal ik ook bij de groenten boer.
  Als ik het zo lees, haal ik dus alleen de kaas en eieren op de markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik koop vooral groente en fruit op de markt. Het is goed te merken dat de prijzen omhoog zijn gegaan. De groenteboer heeft goedkope voordeeltassen maar daarvan staat de kwaliteit me niet altijd aan. Ik zoek aan de kraam uit wat me bevalt en soms zitten daar dan ook duurdere groentes bij, zoals verse doperwten of zo. Die eten we dan 1 of 2 keer per seizoen, net als asperges. En dan is het weer gedaan.
  De groenteboer heeft veel meer keus dan de super en vooral ook meer lokaal. En ik geef een grote tas en daar doen ze alles voor me in, geen extra verpakkingen. Zelf de hoeveelheden bepalen.
  Ook op de markt: losse kruidenmengsels. Krijg je in een papieren zakje mee en dan vul je je eigen potjes thuis.
  Er is van alles op onze weekmarkt. Ook een kraam met fournituren. De laatste handwerkwinkel in onze woonplaats is helaas gesloten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik koop eigenlijk alleen tuinplanten op de markt. Het overige scheelt niet heel veel in prijs met kleinere speciaalzaken in het dorp, maar wel in kwaliteit en service. Tijdens de lockdowns kon ik de kaaswinkel bellen en die hing mijn bestelling aan de deur met de rekening. Het bedrag maakte ik direct over. Ik koop bovendien overwegend biologische producten en zo lokaal mogelijk. Het is bij mij dus kleine speciaalzaken in het eigen of een naburig dorp, boerderijwinkels en Crisp. Een enkele keer naar Duitsland en het sluitstuk is de supermarkt.

  Ik denk dat het enige voordeel op de markt de kleiner hoeveelheid verpakkingsmateriaal is. Voor een echte impact op het milieu en je gezondheid zou je kunnen stoppen met zaken als cup a soup en volwaardige biologische producten kunnen kopen die zo lokaal mogelijk zijn geproduceerd. Denk alleen we dat je dan je budget naar boven bij moet stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In Amsterdam kocht ik vaak op de markt. Beter, goedkoper, meer keuze en lekker in de frisse lucht boodschappen doen. Sinds ik daar niet meer woon heb ik wel de plaatselijke markten geprobeerd, maar prijs en kwaliteit is duidelijk minder. Ik kom al heel lang niet meer op de markt, omdat het aanbod me hier niet meer bevalt.

  Je zult daar alleen achter komen door zelf de markt bij jou in de buurt te proberen. Misschien heb je geluk met een goede markt, misschien niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn locale markt heeft alleen een kleding, noten en een kaaskraam.
  Toen ik in Den Haag woonde en in Delft werkte kwam ik er 2-4 x per week. Kocht dan veel aan de 1 euro kraam maar dat is vaak mindere kwaliteit en moet snel op. Mis het wel dat leuke markten en snuffelen bij de stoffenkraam en andere leuke die op grote markten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mijn rondje gedaan. Er zijn vrij veel verschillende kramen:
   planten
   vis, maar bijna geen relatief goedkope verse vis om thuis klaar te maken, alleen schol
   groenten/fruit
   kaas
   kip/eieren
   worst/vleeswaren
   koek/koekjes/brood/broodjes
   Ik denk dat ik in de toekomst regelmatig wat ga kopen bij de groenten- en fruitkraam.
   noten
   Vietnamese loempia's

   Verwijderen
 11. Ik vind de markt vooral leuk! Ik geloof niet dat hij over het algemeen goedkoper is dan de supermarkt, wel goedkoper dan de speciaalzaken. Ik koop graag groenten en vis op de markt. Lekker in de buitenlucht, en veel minder verpakkingen dan de super!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik koop groente en fruit op de markt, maar eigenlijk alleen als ik vakantie heb, dan heb ik daar tijd voor. Dan haal ik groente en fruit. Aardappels haal ik altijd op de markt, de aardappelboer is al om 7 uur paraat en daar fiets ik voor het werk langs. Soms lukt het me om nog voor ze opruimen na het werk ook wat mee te nemen. Er zit een hele grote Turkse supermarkt in mijn buurt en die heeft een goed aanbod en de prijzen zijn hetzelfde als op de markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Voor veel producten bestaan de marktprijzen niet meer. Vooral groente en fruit is vaak net zo duur als bij de groenteboer en de kwaliteit is niet geweldig. De sfeer op de markt is wel altijd goed.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.