maandag 19 juli 2021

Zijn mijn steunkousen niet meer nodig?

Sinds ik jaren geleden begon met mijn 2e bloeddrukverlagend medicijn Doxasosine, kreeg ik last van te opgezwollen onderbenen. Op een bepaald moment, in oktober 2018, werd het zo erg dat de huid spontaan open barstte door de spanning die er op de huid kwam te staan. Sindsdien draag ik compressiekousen, want het was duidelijk dat mijn benen steunkousen nodig hadden om niet te veel op te zwellen. Ik droeg geen heel zware kousen, het waren kousen klasse 1 (15-20 mmHg),  klasse 2 (20-30 mmHg) was voor mij niet nodig.
In december vorig jaar kon ik stoppen met de Doxasosine en ik hoopte dat de zwelling snel weg zou gaan, maar dat bleek niet het geval. Dat duurde een tijdje, maar uiteindelijk zijn mijn benen nu niet meer gezwollen na een hele dag zonder kousen. Het had blijkbaar tijd nodig en waarschijnlijk doet het huidige gewichtsverlies ook wel wat. Een normaal gewicht helpt ook om zwelling van de enkels en onderbenen tegen te gaan, in ieder geval bij mij.
Helaas zijn mijn benen niet meer echt jong en gaaf en glad van huid. Dat ben ik zelf ook niet meer. Maar als ik zou willen, dan kan ik best bij warm weer mijn steunkousen uit laten en met blote benen lopen.

Waarschijnlijk komt er in mijn benen na de heupoperatie wel weer zwelling. Ik kan me voorstellen dat mijn benen zo reageren op die toch vrij zware ingreep. En voorlopig draag ik mijn compressiekousen gewoon bij een lange broek, want waarom niet? Het kan geen kwaad!

Mijn slanke onderbenen, recente foto.

6 opmerkingen:

 1. Ik heb ook erg opgezwollen onderbenen van boven enkel tot 10 cm onder knie en er oedeemtherapie voor. In de zomer verdraag ik de steunkousen echt niet.
  Zelf masseer ik voeten ook elke dag, vooral de vliezen tussen tenen en dan omhoog en ook knieholtes en liezen masseren. En droogborstelen helpt me ook goed, als je googeled zie je hoe dat gaat, is ook lekker rustgevend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat je benen niet meer opzwellen! Mijn -bi)na 72 jarige- benen zijn ook niet meer zo mooi als ze waren. Korte broeken, korte rokken, bermuda’s etc. heb ik sowieso niet veel gedragen de laatste 30 jaar . Ik ben dol op wat wijdere, linnen of katoenen broeken tot op mijn enkels, rokken en jurken tot halverwege mijn kuiten. Door de hete zomers down under heb ik gemerkt dat door het dragen van dergelijke kleding, een mens niet zo gauw opwarmt.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je ze nu minder nodig hebt. Wat een positieve veranderingen allemaal hè, sinds je bent afgevallen.
  Met dit warmere weer vast ook wel comfortabeler om zonder de steunkousen te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sinds ik iedere dag zwem, zijn mijn benen ook erg opgeknapt. Ik ben helaas niet afgevallen maar de extra beweging helpt dus ook al. Ik hoop dat we straks thuis kunnen blijven werken, want dan kan ik mijn zwemtripjes in de ochtend voortzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Door de bloeddrukverlagende medicijnen kreeg je last van opgezwollen onderbenen. Die hoge bloeddruk was, neem ik aan, het gevolg van overgewicht. Dus nu je afgevallen bent, neemt je hoge broedruk af, hoef je de medicijn Doxasosine niet meer. Zo ik het bekijk, ligt het overgewicht aan de bron van de problemen. Zo niet direct, dan wel indirect. Is het hebben van gezwollen benen iets wat vaak voorkomt bij obese mensen? Ook zonder medicijnen? Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Barstende huid lijkt me heel erg. Wat fijn dat dit nu voorbij is.

  Mijn benen zijn ook niet meer zo mooi als vroeger. Ik heb steeds meer kleurvlekjes. Ik kreeg een rare knobbel op mijn achillespees waarmee ik naar de huisarts ging. Die wilde de rest van mijn benen zien. "Mooi slank" zei ze. En dat vond ik vreemd. Mijn benen zijn de laatste tijd alles behalve mooi. Ik zit onder de krassen en blauwe, paarse, gele plekken omdat ik overal tegenaan stoot. En wat ik heel vreemd vind is dat ik de laatste tijd twee verschillende knieën heb. Van de ene zie je gewoon de knieschijf met een velletje er over maar van de andere zit het bot helemaal verborgen onder vlees of vet. Het voelt heel raar aan, maar doet geen pijn. Die achillespees knobbel bleek door overbelasting te komen. Daar heb ik wel last van. Gewone schoenen kan ik niet meer aan. Nu draag ik alleen (nep) Crocks en Ugjes. Ook heb ik veel kramp in mijn kuiten en voeten. Dat had ik vroeger niet.

  Ik draag wel gewoon korte broeken in de tuin. Maar ga ik van huis dan trek ik een lange broek aan of een legging. Dat vind ik toch beter staan.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.