Vóór corona betaalde ik altijd met contant geld. Ik vond dat prettiger. Gewoon 1x per 2 weken contant geld pinnen en daar dan twee weken mee doen. Soms bleef er wat over. Dat ging dan vaak in de weken daarna weer op. Ik ben mijn hele leven gewend geweest om met contant geld te betalen en voor mij werkt het het best. Beter dan pinnen. Door corona mocht contant betalen eigenlijk niet meer. De voorkeur ging heel sterk uit naar pinnen. Dat was vanwege het virus dat misschien wel op het geld zat. Overal kon het virus zijn, op de boodschappen, op de winkelwagentjes, echt waar overal! Dus pinde ik braaf mijn aankopen. Betalen met contanten was nooit echt verboden. Munten en briefjes bleven een wettelijk betaalmiddel.
Nu geloof ik niet meer in geld als virus overbrengers. Dus heb ik besloten dat ik mijn oude gewoonte weer oppak en gewoon weer met contanten ga betalen.
Het moet overigens nog wel even wennen. Van de week stond ik in de verkeerde wachtrij bij de kassa. Het was de rij voor de pin kassa en dáár kun je niet met contant geld betalen!
Wat vind jij het fijnst, pinnen of met echt geld betalen?
Ga je dan echt meer uitgeven als je pint? Dat is toch raar? Gewoon kopen wat je nodig hebt. Wat een gedoe dat contant, ook voor de winkelmedewerkers.
BeantwoordenVerwijderenGeld in de oude sok moet toch ook eens gebruikt worden? Dus contant en af en toe pinnen.
BeantwoordenVerwijderenHet maakt mij niks uit of ik pin of contant betaal, ik koop wat ik nodig heb, en wat niet echt noodzakelijk is maar ik wel wil hebben of mooi vindt.
BeantwoordenVerwijderenHoeveel ik kan uitgeven maakt daarin geen verschil, als ik een tijdje minder uit wil even maak ik een boodschapenlijstje en hou me er aan en koop niks extra.
Dat heeft niets met betaalwijze te maken.
Ik heb wel altijd contact bij me, er kan een pinstoring zijn.
Pinnen. Ik tel regelmatig de opbrengst van een soort collecte.Met rubber handschoenen aan. Want zo'n berg munten en briefjes stinkt!! Daarna desinfecteer ik de tafel waarop ik dat geld heb geteld.
BeantwoordenVerwijderenIk geef trouwens niet meer geld uit als ik pin.
Pinnen is handiger en het overzicht verlies ik er niet door. Maar de meeste virussen en bacteriën zitten nu juist op het pin apparaat. Ook wil ik altijd wat contant geld achter de hand houden voor onverwachte dingen. Soms komt domweg een bijschrijving niet op tijd. Dan moet er toch gegeten worden. Bij een storing in het pin systeem betaalde ik contant, maar tegenwoordig zetten ze dan het hele kassa systeem op slot. Ook voor contante betalers. Het is alsof gewoon geld niet meer geldig is. Ook kan de huur niet meer contant betaald worden, de energierekening, het water. Je wordt afhankelijk van een bank gemaakt en die brengen de rekeninghouders steeds meer kosten in rekening. Ik zag zelfs bij een kringloopwinkel dat ze de betaling van een kind weigerden die met zijn spaarpot aankwam. Zo leren ze kinderen al vroeg het sparen af.
BeantwoordenVerwijderenMaar ook al kan je die dingen tegenwoordig niet meer contant betalen, ik neem aan dat
Verwijderenhet loon al veel langer niet op vrijdag in een zakje wordt betaald. Dus in die zin ben je al veel langer afhankelijk van een bank.
Ja ik geloof ook niets meer van dat gedoe van geld als virus overbrenger. Door de voorbije maanden ben ik het cash geld uitgeven een beetje verleerd maar ik ga er ook weer mee starten.
BeantwoordenVerwijderenNiet overal hoor, want pinnen vind ik ook wel makkelijk. Maar gewoon af en toe, omdat het kan 🙂
Ik pin alles. Ik vind het makkelijker en sneller
BeantwoordenVerwijderenHier ook contant. Ik heb dan veel meer overzicht. Ik verdeel het geld over meerdere potjes en zie zo veel beter waar het geld het hardst eruit gaat. Het maakt me veel bewuster. Als ik pin koop ik wat ik denk nodig te hebben maar we moeten soms best opletten. En dan blijkt achteraf dat ik het beter (nog even) niet had kunnen kopen. (Ik het alleen WiFi op mijn telefoon)
BeantwoordenVerwijderenOok naar kinderen toe geeft het meer bewustzijn als ze met 'echt' geld werken.
Ik betaal zoveel mogelijk cash. Pinnen doe ik alleen bij grotere bedragen (€100 of meer)
BeantwoordenVerwijderenMijn ervaring is dat verkopers, caissières en horecamedewerkers steeds meer moeite hebben met rekenen is het sowieso beter contant te betalen, goede oefening!
Thea
Als je bang bent dat je door te pinnen uit het oog verliest, hoeveel je uitgegeven hebt, kun je het thuis in een schrift bijhouden. Wil je niet meer dan een bepaald bedrag per week uitgeven, dan zie je in één oogopslag hoeveel je nog te besteden hebt. Ik moet er overigens niet aan denken, dat ik zaken als huur en energie nog contant zou moeten betalen. @Vlierbloesem. Wat dacht je dat het kost als we alles nog contant zouden betalen. Een veelvoud van de huidige kosten. Want iemand moet het geld innen en verwerken.
BeantwoordenVerwijderenWerk je bij een bank of soortgelijke geldinstelling? Ik zie hier tenminste een argument voorbijkomen dat rechtstreeks van een boekhouder of bankmedewerker afkomstig lijkt.
VerwijderenToen ik midden jaren '60 begon te werken, werd het eerste jaar het salaris contant betaald in een bruin loonzakje met een voor mij onbegrijpelijke uitleg op papier. Maar dat is mijn hele werkzame leven zo gebleven; ik heb de salarisstroken nooit kunnen doorgronden, maar dat was gelukkig mijn vak ook niet. Daarna kregen we het verzoek een bank te kiezen waar we ons salaris op gestort wilden hebben.
Als je naar de bank ging dan kreeg je van een baliemedewerk(st)er na veel handelingen het gevraagde geld. De eerste efficiencyslag kwam door zelf het aanvraag formulier in te vullen en de baliemedewerker hoefde alleen nog maar te kijken of er voldoende op de rekening stond. Op enig moment, ergens jaren '80 werden vanwege bezuinigingen het aantal baliemedewerkers gereduceerd en werd het elektronisch bankieren meer-en-meer gepusht; de betaalautomaten kwamen en de baliemedewerker werd bij het grofvuil gezet, allemaal vanwege efficiënter werken. Het was allemaal goedkoper voor de bank. Dat kon ik allemaal begrijpen, maar toen kwam opeens als een duveltje uit een doosje het argument; weet je wel wat dat e-bankieren allemaal kost? en moesten we als klanten gaan betalen voor diensten die altijd gratis waren. Bijvoorbeeld het hebben van een bankrekening; dat kost nu 2 a 3 euro per maand, de rente ging naar beneden richting nul, de service is ook onder de nullijn gezakt.
Nee, zoals een collega van me ooit eens opmerkte "banken geven je graag een paraplu, maar willen die meteen terug op het moment dat er regen dreigt"
Maakt mij eigenlijk niet uit maar de meeste winkeliers hebben liever pinnen dus doe ik dat. Heel af en toe heb ik een activistische bui en betaal ik contant omdat ik vind dat die mogelijkheid wel moet blijven bestaan voor diegenen die daar de voorkeur aan geven ;).
BeantwoordenVerwijderenQua overzicht ne zuinigheid is pin/digitaal voor mij beter. Op zich vind ik dingen kopen vooral saai. Ook als het zaken betreft die ik alleen maar leuk of mooi vind koop ik echt alleen waar ik gericht op uit was. Maar zodra ik contanten in handen heb wordt mijn innerlijke kind dat graag winkeltje speelde enthousiast en heb ik de neiging om veel vaker naar allerlei verschillende winkels te gaan om van alles te kopen. Impulscontrole is goed op orde dus het maakt alsnog niet uit maar ik denk dat ik iets meer zou uitgeven als ik gewend was contant te betalen.
Ben gewoon zoveel mogelijk contant blijven betalen. En bijna altijd lukte dat. Met een beperkt inkomen helpt het mij enorm om fysiek geld in mijn portemonnee te hebben. Hoef dan niks op te schrijven. Maar op is op elke week.Tuurlijk heb ik ook automatische afschrijvingen.
BeantwoordenVerwijderenIk pin alles, makkelijker en overzicht op je bankrekening. Door cash te betalen verplicht je de kassiere het aan te nemen, misschien vindt hij/zij het wel vervelend in deze coronatijden. Denk ook aan een ander.
BeantwoordenVerwijderenPinnen vind ik het prettigst, maar heb ook altijd contact geld bij me. Ik geef niet meer uit door te pinnen want ik heb impulsaankopen afgeleerd en winkel met een lijstje in mijn telefoon.
BeantwoordenVerwijderenVoor boodschappen maak ik meestal een lijstje op de enveloppe van een bankafschrift. De online overzichten worden steeds onoverzichtelijker, vol met lullige plaatjes voor de kleuterleeftijd. Zo zien ze hun klanten kennelijk. Ik wil de gegevens in 1 oogopslag zien dus mogen ze papier blijven sturen. Zo geeft pinnen mij meer inzicht dan contant. Maar ik wil ook contant kunnen betalen als dat beter uitkomt. Ik wil geen gedwongen bankgebruik.
BeantwoordenVerwijderen@Gaertsje, natuurlijk kost administratie geld. Dat zijn bedrijfskosten. Verwerking van digitale betalingen is ook niet gratis.
Papiergeld is een schuldbekentenis van de overheid aan de burger. Gebruik van dat geld onwettig verklaren is fraude door de overheid.
Pinnen is makkelijker maar cash is leuker. Ik betaal nu ook veel met pin. En in winkels zoals bakker, slager, olijfkraam ed vind ik pinnen hygiënischer omdat zij steeds aan het eten zitten. Maar pinnen vind ik wel saai. Je werkt, verdient geld en dat wordt gestort, geld wordt afgeschreven, gepind dus je maakt zo weinig mee van de beloning en de flow. Dus soms betaal ik gewoon cash omdat het leuk is en omdat ik ook graag wat bij lokale stalletjes langs de weg koop.
BeantwoordenVerwijderenWij betalen altijd alles wat we kopen contant. Of het nu om 5 euro gaat of 500 gewoon contant. Ook in de coronatijd. Willen ze het geld niet aanpakken dan gewoon naar een andere winkel.Alleen de enkele online aankopen gaan via de bank.
BeantwoordenVerwijderenBijna alles betaal ik contant…
BeantwoordenVerwijderenIk betaal nog steeds contant. Ook toen men vond dat het niet kon
BeantwoordenVerwijderenHelaas is de geldautomaat weggehaald uit ons dorp en ben ik dus verplicht om te pinnen. Jammer.
BeantwoordenVerwijderenPaar weken geleden was ik een dag in Duitsland en daar wilden ze juist contant geld hebben.
BeantwoordenVerwijderen