woensdag 4 augustus 2021

Wil ik eigenlijk nog wel een nieuw horloge?

Het bandje van mijn horloge is nu definitief kapot. Het siliconen rubber is gebroken en ik kan hem nu niet meer dragen, tenzij ik er een nieuw bandje aan zet/laat zetten. Waarschijnlijk moet er dan ook binnenkort een nieuwe batterij in, want ik verwacht dat de batterij ook zo ongeveer zijn langste tijd gehad heeft. Het horloge heeft mij ongeveer 1 euro per maand gekost. Dat is niet veel voor een horloge.

Ik was eigenlijk van plan een activity tracker te kopen als dit horloge het niet meer deed, maar ik heb twijfels. Ik zwem en fiets al best veel, gisteren heb ik bijvoorbeeld 50 minuten gezwommen en in totaal 95 minuten gefietst. Stimuleert zo'n ding mij echt tot meer activiteit als ik in de toekomst door een nieuwe heup beter kan bewegen?
Wat is precies de meerwaarde van zo'n fitbit?
Productie van horloges is vervuilend, dat geldt ook voor vervoer en verwerking van het horloge als het uiteindelijk afval wordt.
En klokken zijn er genoeg.

Ik heb bedacht dat ik nog een oud Seiko horloge heb, lang geleden gekocht. Ik ga die eerst weer aan de praat proberen te krijgen. Waarschijnlijk moet er alleen een nieuwe batterij in. Het horloge is niet waterdicht, niet eens spatwaterdicht. Dus ik kan hem niet dragen tijdens het zwemmen, maar verder wel.

12 opmerkingen:

 1. Een moderne smartwatch van een goed merk kan veel meer dan alleen activiteiten meten. Een oud horloge nieuw leven inblazen kan natuurlijk altijd, maar een smartwatch is met het oog op ouder worden niet onverstandig. Je kan er alarm mee slaan en hulptroepen activeren als e niet lekker wordt. Mocht je vallen, dan doet hij dat automatisch. Je bent bovendien nogal eens alleen op de fiets op pad. Als er onderweg iets zou gebeuren kunnen je dochters je vinden aan de hand van het signaal van je horloge. Ben je niet voor €1,- per maand klaar, maar ik zou het een goede besteding van mijn spaargeld vonden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. +1!

   Als het je echt alleen om de tijd is te doen is het zeker niet nodig. Als je daarnaast denkt dat een smartwatch teveel gedoe is (je moet het namelijk wel vaak opladen (mijn fitbit is elke week 1x opladen, maar er zijn ook smartwatches die je elke dag moet opladen) en veel functies zitten verstopt of wellicht niet voor iedereen op een logische plek.

   Maar als je daar bereid bent om tijd in te investeren (en dat denk ik wel, je bent namelijk hip!) is het zeker iets om te overwegen!

   Verwijderen
 2. Zelf draag ik wel een horloge, van Daniel Wellington. Goede kwaliteit en eenvoudig wisselbare bandjes. Veel van mijn collegas zijn zo vergroeid met hun mobiel dat ze daarop de tijd checken. Die vinden een horloge heel ouderwets... Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je een mobieltje hebt dan is een horloge overbodig. Probeer eens hoe het je bevalt om de tijd te lezen van je mobiel. Mocht je toch overwegen om een duurder horloge aan te schaffen dat van alles kan, ga je dan verdiepen in wat er mogelijk is. Die dingen worden met steeds meer functies uitgerust, maar bellen als je onderweg iets overkomt dat kan ook met de meest simpele mobiele telefoon. Hoe langer je wacht met de aanschaf van nieuwe gadgets, hoe meer ze kunnen voor steeds minder geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nadeel ervan is dan natuurlijk dat je je telefoon altijd bij je moet hebben en dat is mij persoonlijk net een aantal bruggen te ver. Toen ik nog werkte had ik begin jaren '90 al een 'autotelefoon' omdat ik vaak op plekken 'buitenaf' werkte. Dit ter vervangeing van de 'pieper'; een hele vooruitgang, dat wel maar toen ik met pensioen ging in 2009 heb ik dat mobieltje verbannen naar de positie 'mobiel telefonncelletje' want het ging, en gaat me nog steeds te ver, dat je altijd en overal bereikbaar moet zijn.
   En wat het horloge aangaat; ik droeg nooit een polshorloge, maar had altijd wel een exemplaar in de broekzak. Dus problemen met bandjes had ik nooit. Het zal ook geholpen hebben dat ik een zeer onaangenaam gevoel ervaar bij het dragen van iets knellends zoals ringen, stropdas, horloge, etc.
   Ik houd het er maar op dat ik in een vorig bestaan enorm gemarteld ben. Heb verder ook weinig zin om me daarin te verdiepen.

   Verwijderen
 4. Ik kan me niet herinneren dat ik een horloge droeg. Ook voor het mobiele tijdperk geen behoefte aan gehad denk ik en ik ben overal op tijd altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb onlangs een nieuw horloge gekocht. Een accessoire: ik viel voor de kleur en de vorm. Tot mijn prettige verrassing helpt het mij om los te weken van de smartphone, bijvoorbeeld als ik een korte koffiepauze neem van het thuiswerken. In die zin zie ik mez elf geen horloge aanschaffen waar bv berichten op binnenkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben jaren geleden gestopt met die goedkope bandjes. Ze gaan altijd stuk. Ik heb nu een iets duurder horloge van zo'n honderd euro met een bandje van hetzelfde materiaal als het klokje. Een klikbandje. Die gaat al weer jaren mee. s' Nachts heb ik mijn mobiel bij het bed om naar de tijd te kijken. Maar overdag kijk ik op mijn horloge. Die heb ik altijd bij de hand. Dan vind ik het mobiel te lastig. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb mijn horloge (een Seiko) al 25 jaar. Jammer genoeg is het een batterij gestuurd horloge. Mocht deze het ooit begeven, wat ik betwijfel, dan koop ik een mechanisch horloge. ‘n smartwatch is niet besteed aan mij: ik vind een smartphone meer dan genoeg.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar kan je nog een mechanische horloge(en wekker) kopen?
   Vera

   Verwijderen
 8. Seiko maakt nog steeds mechanische (en automatische) horloges dus ik denk dat iedere dealer ze kan leveren. Er zullen vast wel meer merken zijn die ze nog steeds leveren. Mechanische wekkers bestaan vast nog wel. De mijne is ooit bij de Hema gekocht.
  Tgea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb een merkloze 'fitbit'. Koste een tientje en kan net zoveel als de dure exemplaren behalve dat ik er mijn mail niet op kan lezen. Maar goed, daar heb ik hem ook niet voor.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.