woensdag 13 oktober 2021

Goedkoop met de bus!

Gisteren ging ik naar het ziekenhuis om daar te laten constateren dat de zwelling en roodheid op mijn heup nog onveranderd is. Dat had ik zelf ook wel gezien, maar eigen waarneming zegt nog niet alles. Ik heb geen zicht op mijn bloedwaarden en die zijn 1 uur voorafgaande aan het consult geprikt.
Het bleek dat alle bloedwaarden net als afgelopen vrijdag prima waren. Geen tekenen van een ontsteking.
Voor de liefhebbers, wat prikten ze?
Bloedbezinking
Leukocyten
CRP
Alles zat keurig binnen de normale referentiewaarden. Dat is mooi, ik heb dus niet stiekem een ontsteking in mijn lijf! Dat gevoel had ik ook helemaal niet, ik voel me kiplekker!

Hoe ging ik naar het ziekenhuis?
Met de bus!
Rollator mee en daar ging ik! Ik loop en sta tegenwoordig zo stabiel, dat dit naar mijn eigen inschatting prima kon, en dat bleek ook zo te zijn. Ik sta overigens pas op om uit te stappen, als de bus stilstaat. Ik ga niet alvast staan in een rijdende bus. Dat deed mijn nicht (even oud als ik en ze had destijds 1 kunstknie en 1 ernstig versleten knie, wat haar heel instabiel maakte) wél en zij belandde ongeveer twee jaar geleden daardoor in het ziekenhuis, op de eerste hulp. Want zij viel, doordat de bus plotseling stopte. Mijn conclusie is dat we te oud zijn voor dergelijke capriolen, zeker in combinatie met versleten gewrichten of kunst gewrichten, ik ga staan als de bus stilstaat.

Wat kostten die busritten, inclusief overstap?
De reis over de weg is 9,6 km enkele reis. Ik was voor €3,48 uit en weer thuis.

Wat kost een taxi rit?
Volgens deze site €31,51 voor een enkele reis en dus het dubbele voor een retour: €62,02.

Mijn leeftijd is bekend bij OV chip, mogelijk betaal ik met de OV-chipkaart een goedkoper ouderentarief. Het zou heel goed kunnen dat het voor jongere mensen wat duurder is om met de bus te reizen.
Maar het reizen met het OV is hoe dan ook goedkoper dan met de taxi.
Waarschijnlijk is fietsen nog voordeliger. Ik neem aan dat je die fietsreis van 2 x 9,1 km (op de fiets kun je een iets kortere route nemen als met de auto) niet voor €3,48 fiets- en bandenslijtage hebt. Ik mag in verband met mijn herstel na de heupoperatie nog niet fietsen, maar anders had ik dat gedaan. Hoewel, alléén bij mooi weer!

15 opmerkingen:

 1. Ruim 58 euro is een mooie besparing!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je komt er voor in aanmerking, regio vervoer, valies, en graag gedaan! Corry

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je moet deze rit niet vergelijken met een normale taxirit. Op jou leeftijd en slecht te been, kom je ongetwijfeld in aanmerking voor WMO taxi pas. De gemeente Groningen geeft nog extra korting op de rit. Ik denk dat je voor +/_ 4 euro uit en thuis was. Voordeel je wordt voor de deur opgehaald. Nadeel je moet de taxi vaak delen met meerderen en de taxi kan een kwartier eerder of later komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op mijn leeftijd? Ik ben nog maar 68, dus eigenlijk als oudere nog piepjong! Niet zozeer een oudere jongere, maar wel een jongere oudere ;-)

   Verwijderen
 4. Zolang Aaf met het o.v. of eigen vervoer kan gaan, moet ze zeker geen WMO taxi nemen.
  Mijn moeder heeft er, hoewel ze er ook voor in aanmerking kwam op haar 89ste, heeft er nooit gebruik van gemaakt. Je moet wel erg geduldig zijn en weinig te besteden hebben als je over een ritje van 3 km. 1 uur wilt doen en driekwart van de reis iemand horen tetteren over haar kwalen en die van haar zus, haar buurvrouw en de nicht van een kennis.
  Bovendien lijkt het me voor iedereen, dus ook voor Aaf, beter zolang mogelijk zelfstandig te blijven.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zolang je goed ter been bent, gebruik je de taxipas gewoon niet. Maar het is altijd handig als je hem hebt. Toen mijn man dement werd, heb ik een wmo pas op mijn naam gekregen. Nu is mijn man overleden en heb ik de pas nog. Als ik hem nu aan zou vragen, zou ik hem niet krijgen. Maar ik heb hem en in geval van nood gebruik ik hem. Ik heb een zoon met Parkinson. Hij is ook nog te goed voor een wmo pas. Maar als het zo uit komt, gebruiken we hem samen. En jouw ervaringen deel ik niet. Als we samen naar het ziekenhuis gaan, 3 km, worden we er in ėėn ruk heengereden. En ja, bij een langere rit wordt er wel eens halverwege iemand opgepikt die ook die richting op moet. Maar naar mijn zuster, 19 km verderop, gebruik ik mijn fiets. Juist en ook met een taxipas ben en blijf je zelfstandig.

   Verwijderen
 5. Grappig dat er al 2 reacties tot nu toe zijn met advies dat de WMO ook vervoer kan vergoeden als je slecht ter been bent.

  Maar Aaf wil juist zo graag zelf eropuit en buiten zijn en zo ook meer bewegen. Als het echt hard nodig kan altijd nog hulp worden ingeschakeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je verwoordt helemaal hoe ik het beleef. Ik ben absoluut nog niet toe aan WMO vervoer. Ik wil weer zo veel mogelijk bewegen en actief zijn. Voor die paar weken dat er voor mij beperkingen zijn door de heupoperatie hoef ik geen WMO-pas.
   Als ik de bovenstaande reactie van Thea lees, lijkt dat mij ook absoluut niet aanlokkelijk!

   Verwijderen
  2. Voor veel mensen is dergelijk vervoer wel een uitkomst.Vind de reactie van Thea flauw en denigrerend.

   Verwijderen
 6. Uitstekende reacties, blijf zolang mogelijk zelfstandig. Je krijgt inderdaad vanzelf senioren korting (zie 9292.nl/nieuws/voordeel/senioren-korting-ov), Mensen van 64 jaar en jonger betalen anderhalf keer zoveel in de bus.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onze krasse vriendin van halverwege de 80 gebruikt ieder jaar haar Valys kms op en betaalt kms bij voor taxivervoer want ze komt er niet mee uit. Ze is ondernemend, actief en sociaal en heeft helaas ernstige fysieke beperkingen. Dankzij Valys kan ze vriendschappen onderhouden en meedoen aan culturele uitstapjes. Het is geen klager, en ik heb haar nooit horen zeuren over omrijden of vervelende mededereizigers. Op het geheel van haar reizen komt dat bij uitzondering voor, en ze schenkt liever aandacht aan de leuke en goede dingen in haar leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Aaf, je bent iets ouder dan ik, maar ik let ook goed op hoor! Sinds ik een aantal jaren geleden ontzettend ellendig van de trap ben gevallen loop ik NOOIT meer een trap af zonder de leuning vast te houden. Ik struikelde doordat mijn rechtervoet in mijn linker (vrij wijde) broekspijp bleef hangen. Vraag me niet hoe ik het gedaan heb, maar ik herinner het me nog goed... ik zag het gebeuren en kon het niet meer stoppen... soort slow motion. Heb een jaar lang een dikke knie gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lekker zelfstandig met de bus gaan, veel beter. En over 1,5 week is het 6 wkn geleden dat je geopereerd bent; dan mag je dus weer fietsen. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.