donderdag 14 oktober 2021

Zuinig met verlichting

Nu de energieprijzen steeds verder stijgen, is het goed om te kijken waar je op kunt bezuinigen, ook wat stroomverbruik voor verlichting betreft!
Binnenkort, namelijk vanaf zondag 31 oktober, is het al weer wintertijd! Dan is het weer vroeg donker en gebruik je dus veel meer verlichting dan in de zomer!
Op 21 juni ging de zon op om 5 uur 40 en ging de zon pas om 22 uur en 4 minuten onder. In die periode heb je bijna geen lampen nodig!
Op 31 oktober gaat de zon om 7.33 uur op en al om 17.11 uur onder! Tenminste, in het midden van Nederland, in de provincie Utrecht. Vanaf dat moment zijn de avonden donker en lang en heb je licht nodig. Hoe zit dat op de kortste dag? Dan is de zon om 8.46 uur op en gaat de zon al om 16.30 uur onder!

Ik vind zelf veel licht prettig. Sinds ruim 7 jaar heb ik een aantal LED lampen en die bevallen prima! Ik heb twee 13 watt LED lampen en een 6 watt lamp in de woonkamer en een 6 watt LED lamp in de keuken. Daarnaast heb ik in de woonkamer als sfeerverlichting nog een 10 watt spaarlamp. Dat geeft net wat meer licht.  Voor het eten koken heb ik een 13 watt LED boven de keukentafel en in de hal en in de toilet heb ik spaarlampen. Die doe ik aan als ik daar zijn moet en daarna doe ik ze weer uit.
Als bedlamp heb ik boven een 7 watt LED lamp en die geeft ruim voldoende licht om heerlijk bij te lezen.

Ik vroeg me af, hoeveel licht geven de LED lampen die ik gebruik als ik ze vergelijk met een gewone gloeilamp. Ik stam tenslotte uit 1952, dus gloeilampen zijn mijn referentiekader.
Een 6 watt LED lamp komt overeen met een 40 watt gloeilamp.
Een 10 watt LED lamp komt overeen met een 75 watt gloeilamp. Ik heb 13 watt LED lampen in de keuken en in de woonkamer hangen, die komen overeen met een 100 watt gloeilamp.

Voordat ik de LED lampen had, gebruikte ik spaarlampen. Een 20 watt in de keuken en een 20 watt in de woonkamer en verder nog wat kleinere wattages op andere plekken. Op termijn werken de nieuwe LED lampen zeker besparend, de aanschafkosten zijn wel hoger, dus zo zuinig zijn de nieuwe lampen nu ook weer niet. Inmiddels heb ik ze er wel uit en natuurlijk is het voor het milieu ook fijn dat ik minder energie gebruik!

Mijn stroomverbruik is gemiddeld in de winter ongeveer 14,5 kWh per week.

Een collega van mij heeft nog steeds enkel gloeilampen, die heeft speciaal een hele voorraad ingeslagen vóórdat ze niet meer verkocht mochten worden.

Wat voor lampen heb jij?

13 opmerkingen:

 1. Wij hebben alleen nog maar LED lampen, zo duur zijn die niet meer. Bij IKEA heb je er al 2 voor 3,50.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt, de prijzen zijn sinds ik mijn eerste LED lamp kocht flink gedaald.

   Verwijderen
 2. Overal al Led lampen en in keuken grote plaat aan plafond. Als je ouder bent heb je meer licht nodig ook op gang en trap voor veiligheid.
  Ik heb nog een buizenlamp van Dijkstra destijds een gerenomeerd duur merk die al ruim 50 jaar oud is en daar hebben we nog geen goede led lampen voor gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben led lampen, spaarlampen en een kaarsje voor de gezelligheid. Wij hebben een open keuken, maar het licht gaat daar uit als we klaar zijn met koken. We verlichten alleen waar wij zitten en een kaarsje aan. Ik hou juist van weinig/zacht licht dus dat is lekker goedkoop.

  Jou tip over douchen en met koud aan de wastafel wassen passen wij hier sinds kort ook toe. Het scheelt echt enorm in gasverbruik. Met koud water wassen vond ik wel spartaans klinken, maar heb het gewoon geprobeerd en het is juist lekker fris in je gezicht en op de rest van mijn “wasplekken” voel ik niet echt dat het koud is. Dus bedankt voor de goede tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoveel mogelijk LED / spaar / halogeen, maar in de hal bij de jassen en schoenen hangt een 100-wattgloeilamp. Daar wil ik echt goed licht hebben. die lamp is ook altijd maar heel kort aan, maar is wel direct aan en goed helder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grotendeels ledlampen. Er zit nog een spaarlamp in de kelderkast. In de schuur tl buizen. Ik weet niet of die nu nog zo zuinig zijn. Weet iemand dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hadden in ons atelier led-buislampen. Gebruiken veel minder elektriciteit en gaan langer mee.
   Thea

   Verwijderen
 6. Wij hebben alleen led-lampen, een paar daarvan zijn dimbaar. Ik hou van veel licht in de ruimte waar ik bezig ben.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eigenlijk dien je tussen de verschillende types niet per Watt te vergelijken maar met het aantal Lumen. Dit wordt ook steeds vaker aangegeven op de verpakkingen.

  Bijv. in de slaapkamen kan 100 tot 150 lumen per M² voldoende zijn. Dit is vervolgens per ruimte verschillend. Bij een kamer van 10m² heb je dan bijv. 1000 lumen nodig. Je kunt dan bijv. 4 spots met ieders 250 lumen of 2 van 500Lm.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Spaarlampen op plekken waar we zelden zijn. Als die kapot gaan vervangen we ze voor ledlampen.
  Op de meeste plekken ledlampen.
  En op 1 plek nog gloeilampen.. want de dimmer maakt een allemachtige herrie met dimbare ledlampen. Wij hebben dus ook nog 2 doosjes gloeilampen voor onze sfeerlamp. Als de gloeiampen op zijn gaan we een nieuwe lamp kopen. Ik denk zo over een jaar of 10.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb op een enkele plek nog een spaarlamp hangen - die doe ik pas weg als ze kapot gaan. Mijn plafondlamp in de huiskamer is een halogeenlamp, maar die brandt alleen als ik strijk- eens in de paar weken - en als mij leesgroep er is - we hebben steeds meer licht nodig allemaal... Ik kan maar niet wennen aan die nieuwe benamingen, heb een app op de telefoon staan om om te rekenen van oude lampen naar nieuwer - nieuwst.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zowel LED- als spaarlampen. LED waar ik vaak ben en spaarlamp waar ik weinig kom. Kapotte spaarlampen worden vervangen door LED

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij ook overal led lampen. Mijn man is veel in de schuur aan zijn hobby. En dan gaat het licht smorgens aan en pas savonds uit. Het maakt hem niet uit. Maar ik wel. En twee jaar geleden heb ik gezegt die te El lampen(van die lange staven met verlichting)gaan er uit en maak maar ander licht met ledverlichting. Dat is ook gebeurd nu.
  Dus ik denk dat we aan verlichting goed bezig zijn.
  Geertje Ovink

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.