zondag 10 oktober 2021

Hoe ik pardoes op de spoedeisende hulp terecht kwam

Ik heb een flink litteken op mijn heup van de heupoperatie, nu bijna 4 weken geleden. Het litteken heeft een lengte van bijna 25 cm. Aan de voorkant van dit litteken heeft zich een zwelling ontwikkeld en de huid daar is een beetje rood.
Ik had geen pijn, voelde mij goed en had geen koorts, naar mijn idee geen reden tot alarm. Afgelopen vrijdag was ik vroeg in de ochtend bij de fysiotherapie en toen noemde ik die bult, toen zij vroeg hoe het met de wond ging.
Zij wilde die zwelling toch wel even zien en zij vond het niet pluis. Mijn huisarts zit in hetzelfde gebouw, dus ik ben door de fysiotherapeute doorgestuurd naar de huisarts. Daar een tijdje gewacht, want mijn "spoedje" kwam tussendoor. Twee artsen keken naar de zwelling, ook mijn eigen huisarts. Ze vertrouwden het niet en gingen in overleg met de dienstdoende orthopeed van het ziekenhuis waar ik geopereerd ben.
Ik moest maar komen op de spoedeisende hulp!

En zo kwam ik dus in het ziekenhuis terecht.
Op de spoedeisende hulp.
Vanaf het gezondheidscentrum met rollator en al naar het ziekenhuis. Mijn dochter bracht me en ging met me mee naar de spoedeisende hulp. Ik heb mijn dochter naar huis gestuurd, want zij had een drukke dag voor de boeg. Haar dochter, mijn oudste kleindochter, was namelijk jarig en gaf 's middags een feestje!
Ik voelde mij uitstekend, naar mijn idee was er eigenlijk niets aan de hand, en ik kon prima uit de voeten met mijn rollator, dus begeleiding was niet noodzakelijk.
Wachten, er werd bloed geprikt, mijn temperatuur werd gemeten (36 graden), de orthopeed heeft onderzoek gedaan en besloot dat er röntgenfoto's gemaakt moesten worden. Het hebben van een zwelling op de operatiewond was niet normaal, absoluut niet! Dat zagen ze bijna nooit.
Wachten, foto's, weer wachten, nog meer wachten. Uiteindelijk kwam ik in een spreekkamer en bleek dat de foto's prima waren, geen afwijkingen, maar de 4 buisjes bloed waren zoek, dus dat moest opnieuw! Er werd nog wel een sneltest gedaan om snel zicht te krijgen op de ontstekingswaarden in het bloed. Dat heet een CRP-test.  Die CRP test bleek normaal te zijn. Een laatste keer in een spreekkamer, ruim 4,5 uren nadat ik de spoedeisende hulp met rollator was binnengewandeld: er was niets gevonden, maar de zwelling was ongewoon en moest in de gaten gehouden worden. Dus komende week mag ik nogmaals bloedprikken en op consult bij de orthopeed in het ziekenhuis!

En toen kon ik eindelijk naar buiten, in de zon.
Ik voel me nog steeds prima, ik heb alleen een bult op mijn heup.
Wat het is?
Misschien wordt dat wel nooit gevonden en verdwijnt de zwelling en roodheid binnen een paar dagen zonder een spoor na te laten.
Maar misschien is het een voorbode van een zich ontwikkelende ernstige infectie?
Zodra er iets verslechtert, moet ik bellen naar het ziekenhuis.

17 opmerkingen:

  1. Dat is zeker iets om in de gaten te houden.
    Ik had een ontsteking op de wond na een darmoperatie. Het was ook dik en rood, maar verder voelde ik me goed. Die bult is na een dag of 14 zelf geknapt: het was net of mijn vliezen braken en wat er uitkwam was gewoon helder vocht. Daarna heb ik wel antibiotica gehad en moest de thuiszorg iedere dag de wond uitspuiten en opstoppen met gaasjes. Al bij al ben ik daar nog acht weken mee zoet geweest!
    Beterschap ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat vervelend,want het is pas echt goed,als de bult weg is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oei....dat is niet best.
    Veel sterkte en hopelijk valt het mee.
    Beterschap.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er wordt wel veel en vaak geklaagd over de gezondheidszorg die niet goed loopt. Maar nu zie je ook weer hoe goed het wel kan werken en dat je nu goed in de gaten wordt gehouden.
    In ieder geval heb je weer wat voor een blogje en komende week zal er wel een update komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mochten er opzienbarende dingen gebeuren, dan lees je het hier ;-). Maar als de bult gewoon verdwijnt en er niets bijzonders meer aan de hand is, dan hoef ik er naar mijn idee geen aandacht meer aan te besteden. Zeg maar: geen bericht is goed bericht!

      Verwijderen
  5. Al goed dat je er geen hinder van hebt, ik duim hard dat het gewoon weer verdwijnt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat vervelend, het ging zo goed. Mijn man is jaren terug aan zijn enkel geopereerd en kreeg ook na weken een grote, weke bult bij de wond. Was niets ernstigs en na een dikke week was de bult verdwenen.
    Sterkte, Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toch fijn dat er zo alert op wordt gereageerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Natuurlijk is het goed dat de fysiotherapeut je even doorstuurde naar de huisarts, en die er naar keek. Maar het klinkt niet als spoedeisend. Er was vrijdag een oproep of mensen alsjeblieft alleen maar naar de SEH in Groningen zouden komen als het beslist noodzakelijk was, want het was er extreem druk. Tja, als iedereen met iets wat niet spoedeisend is werd doorgestuurd, zoals jij, begrijp ik hoe die drukte ontstond, door de artsen zelf veroorzaakt.
    Hopelijk was het bij jou loos alarm en verdwijnt de zwelling snel vanzelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de krant stond dat het gisteren extreem druk was, en niet afgelopen vrijdag.

      https://www.rtvnoord.nl/nieuws/858830/extreme-drukte-bij-doktersdienst-in-stad-weer-voorbij-update

      En lees ook hier: https://dvhn.nl/groningen/Doktersdienst-Groningen-overspoeld-met-telefoontjes-spoedgevallen-komen-in-het-gedrang-27088524.html

      Verwijderen
  9. Het is heel goed dat Aaf wel is doorgestuurd naar de SEH Zelf werkzaam geweest 25 jaar. Er was gelukkig nu niets bij Aaf aan de hand. Maar bij beginnende infectie aan de wond of heup is juist handelen belangrijk om compilatie te voorkomen. Beterschap Aaf. Reageer niet veel. Maar lees elke dag je stukjes. Net of ik je een beetje ken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben ook eens door een fysiotherapeut naar de huisarts gestuurd. Ik had, dacht ik, een steenpuist bij mijn oor waarvan de stop er niet uit kwam. Het bleek een abces te zijn, dat 3 dagen lang gedraineerd moest worden.
    Ik ben dus altijd blij als een hulpverlener het niet vertrouwd en je naar de huisarts stuurt of naar de spoedeisende hulp.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gelukkig is er nu nog geen reden tot verdere paniek! Wel fijn dat het even goed is uitgezocht. Ik hoop dat het verdwijnt en niets is. xx

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Fijn dat het niets was. Hopelijk gaat het de goede kant op. Zuinig zijn op je zelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Beter een keer teveel voor niets dan te laat Aaf. Fijn dat ze niets hebben kunnen vinden. Misschien een optie om de plek te gaan koelen? Zelf heb ik altijd een groot hot/cold pack van groot formaat in de vriezer maar met een zak diepvrieserwten kan het ook prima. Beterschap en succes verder met de revalidatie

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik hoop dat het snel zal verbeteren, doe er svp niet al te laconiek over. Het is belangrijk om het serieus te nemen. Beterschap.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik neem het ook zeker serieus. Ik houd het goed in de gaten door 's ochtends en 's avonds mijn temperatuur te meten en door regelmatig naar de zwelling te kijken om te zien of er een verslechtering is.
      Ik heb nog steeds geen pijn, dus op dat front is er weinig om in de gaten te houden.
      Mijn oma Aaf is heel lang geleden bijna aan een infectie na een heupoperatie bezweken. Dus ik weet heel goed dat het riskant kan zijn.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.