Sinds kort ben ik weer aan het wandelen zonder hulpmiddelen en aan het fietsen.
Ik moet het langzaam opbouwen.
Alleen is het steeds de vraag: wat is een goede afstand en wat is toch wat te ver?
Fietsen
Ik kan lang niet zo ver fietsen als voor de operatie. Nu is een half uur in een rustig tempo al veel! Tot 7 weken geleden fietste ik met gemak 1,5 uur achter elkaar in een flink tempo. Dat zit er nu nog niet in en ik heb geen idee hoe snel ik dat kan opbouwen. Het is waarschijnlijk toch een kwestie van uitproberen en zorgen dat ik onderweg in de gelegenheid ben om te rusten.
Nu fiets ik regelmatig 2x daags een tochtje. Dan fiets ik toch een heel eind, maar niet in één keer!
Wandelen en staan
Jarenlang kon ik niet of nauwelijks lopen zonder pijn. Ik had vooral pijn in mijn onderrug en ook in mijn heupen. Daarom vond ik het uitermate vervelend om te lopen. Het kwam er op neer dat ik zelden verder liep dan hooguit 50 meter.
Ook staan was pijnlijk. Als ik in de keuken een afwasje deed, deed ik dat in 3 etappes. Eerst even afwassen, dan 5 minuten zitten en bijkomen, dan weer verder afwassen, wéér even zitten en dan de rest van de afwas.
Doordat ik zo weinig liep en stond, zijn de spieren van mijn romp en benen een beetje verleerd hoe je dat doet en zijn ze zwak ontwikkeld. Lopen met steun van stok of rollator gaat beter. Met rollator ben ik zonder moeite 1,5 uur zonder uit te rusten op de been.
Maar lopen zonder stok en zonder rollator blijkt een heel andere tak van sport te zijn! Ik kan nèt 350 meter aan en dan moet ik even uitrusten voordat ik begin aan de terugweg van wéér 350 meter.
Zo'n afstand met stok lopen gaat iets beter, maar is bijna net zo vermoeiend.
Dus pas ik mij aan en wandel ik niet te ver en verdeel ik, als het even kan, de dagelijkse wandelingetjes over 2 keer een kort stukje.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 28 oktober 2021
Langzaam opbouwen
Labels:
Gezondheid,
Heupslijtage
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wauw, dat is nogal een verschil. Heb mij nooit zo gerealiseerd dat dat het verschil kon zijn.
BeantwoordenVerwijderenOefenen is dan wel belangrijk indeedaad. Dat het elke dag een stukje verder mag lukken. Succes :)
Blijven oefenen, inderdaad! Krijg je nog begeleiding van een fysiotherapeut met kennis en ervaring op dit gebied? Dat kan misschien helpen.
BeantwoordenVerwijderenMorgen heb ik weer een afspraak bij de fysiotherapeute.
VerwijderenGeeft de fysiotherapeute dan geen adviesen over afstanden en hoe op te bouwen?
VerwijderenMijn dochter en ook ik zelf krijgen dit ook bij veel kleinere dingen dan zo'n grote operatie die jij hebt gehad.
Moet je zonder rollator gaan lopen?
BeantwoordenVerwijderenSinds kort heb ik er ook een en gisteren had ik een onderzoek in ziekenhuis waarbij ik tussen 2 sessie bijna een uur moest lopen. Met rollator gaat dat zoveel makkelijker dan met alleen stok waarmee ik ook heel veel loop. Ik heb vooral moeite in balans te blijven.
Ik mag nog steeds wel mét rollator lopen, maar ik wil zelf zo graag zonder en daarom oefen ik op de kleinere stukjes. Als ik een flink stuk zou moeten lopen, dan gaat de rollator wel weer mee.
VerwijderenOh, ik had gedacht dat het herstel sneller zou gaan en de loopafstand veel groter zou zijn.
BeantwoordenVerwijderenVeel oefenen zal het resultaat vast verbeteren!
Thea
Ze loopt al 7 keer zo ver zonder hulpmiddelen dan voor de operatie. In 2 maanden tijd. Dus dat is enorme progressie.
VerwijderenZe geeft aan al jaren zo min mogelijk te lopen en daar al jaren zeer veel moeite mee te hebben gehad.
Ze begint dus op een absoluut ongetraind nulpunt wat 'loslopen' betreft.
De opbouwfase van kracht en uithoudingsvermogen is langdurig. Want overbelasting ligt op de vloer en dat betekent achteruitgang.
Verstandig oefenen op de juiste manier levert het beste resultaat.
Een heupoperatie is geen klein grapje. En 7 weken is geen lange tijd voor de revalidatie.
Ik heb een plaat op mijn kuitbeen gekregen, daar staat bijna 2 jaar revalideren voor. En na een jaar zou ik zonder krukken 3 km in 2 uur lopend af moeten kunnen leggen. Meer zitten dan lopen dus.
Oke, het is me duidelijk.
VerwijderenThea
Oh! Ik herken dat! En heb eindelijk de indruk dat mijn huisarts me serieus neemt en op zoek wil naar de oorzaak. Ik heb altijd pijn als ik beweeg, vooral als ik stap. Ook in mijn rug (onderrug, maar ook bovenaan en in mijn nek) en in mijn benen en voeten. Ik stap dus ook bijzonder weinig en doe zowat al mijn verplaatsingen met de fiets. Dat gaat namelijk wel. Maar stappen doet dus altijd pijn en als ik een half uur heb gestapt, is dat nog veel erger :( .
BeantwoordenVerwijderen