woensdag 27 oktober 2021

Lekker warm voor weinig geld!

Mijn slaapkamer verwarm ik nooit en ik laat altijd het raam open staan, alleen als het hard vriest, dan gaat het raam dicht en dan draai ik de verwarmingsradiator een klein beetje open, zodat de radiator lauw wordt.
Vier en dertig jaar geleden, toen ik 34 jaar was en mijn ex-man opgenomen was in een psychiatrische inrichting, heb ik op aanraden van een vriendin een elektrische onderdeken gekocht.
Het was een geweldig advies!
Toen was het ook zonder mijn partner tenminste heerlijk warm in bed! Lees er hier meer over.

Ook nu gebruik ik een elektrische deken. Niet dezelfde als toen, die heeft het al lang begeven, nee, ik heb een aantal jaren terug een deken op mijn verjaardag gekregen omdat de deken die ik had (mijn 2e of 3e deken) defect was. Er zijn jaren dat ik de deken helemaal niet in gebruik neem, dan ben ik warm genoeg van mijzelf. Dat was onder anderen het geval toen ik in oktober/november 2004 (of 2003, ik weet het niet meer) last kreeg van een te snel werkende schildklier. Toen heb ik de hele winter onder het zomerdekbed geslapen en heb ik geen elektrische deken nodig gehad. Ook in de winter van 2019/2020 heb ik geen elektrische deken gebruikt.
De laatste tijd ben ik wat kouwelijker dan voorheen, dus komt een elektrische deken weer goed van pas! Mijn bed is lekker warm als ik onder mijn dekbed schuif.

Wat kost dat nou aan stroom? 
Die elektrische deken van mij gebruikt op de hoogste stand 50 watt per uur. Ik gebruik de deken 30 minuten per dag, dat is dus een verbruik van 25 watt per dag. Eén kWh (=1000 watt) kost mij vanaf begin november 27 eurocent. Dat is inclusief  heffingen en BTW, maar exclusief teruggave energiebelasting. Ik gebruik in een week 175 watt, dus voor het heerlijk warm maken van mijn bed ben ik per week 4,7 cent aan stroom kwijt, dat is bijna 0,7 cent per dag.
Natuurlijk kost een deken meer dan alleen stroom, je moet zo'n deken ook aanschaffen en dat kost ook geld. Daarnaast is het produceren van de deken en het later weer afdanken ervan een belasting van het milieu.

12 opmerkingen:

 1. Warm in bed is heel belangrijk. Ik gebruik zo'n ouderwetse ovaalen kruik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een waterbed. Zomers koel en ‘s winters behaaglijk warm.
  We blijven deze gebruiken dus ik reken ook niet uit wat het kost. Hetzelfde geldt voor de infrarood sauna. Het zijn beiden bewuste aankopen dus het extra stroomverbruik accepteren we.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In het begin van ons huwelijk hadden we een slaapkamer op het oosten, zonder verwarming. 's Winters altijd steenkoud. Toen hebben we een elektrische deken aangeschaft, een bovendeken. Want mijn man wilde niet op een elektrische deken slapen. Dat vond hij een eng idee. Juist toen wij verhuisden en in ons nieuwe huis verwarming kregen, gaf de e deken de geest. In het nieuwe huis zette ik 's avonds de verwarming even aan als het erg koud was. Die kamer ligt op het zuidwesten, daar was het zonder verwarming veel minder koud. Dus heb ik geen nieuwe deken gekocht. Nu woon ik in een appartement wat veel beter geisoleerd is en is het nooit koud. In de winter heb ik nu een flanellen laken onder het dekbed, dat is weer warmer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het nooit koud, mijn man bijna altijd. We hebben 2 aparte matrassen en hij heeft een elektrische onderdeken. Samen een zomerdekbed en hij nog een eenpersoons winterdekbed.
  In bed draag ik een boxer en een hemd en, heel raar misschien, katoenen bedsokken.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Elektrische onderdekens heb al vaak gebruikt. Koud vochtig huis, dan is dat een uitkomst. In mijn eerste huis kon ik zelfs de waterdamp zien opstijgen als de deken even aan stond. Nu heb ik al een aantal jaren een waterbed. Ook dat is verwarmd. Zolang ik in bed lig heb ik geen behoefte de CV aan te zetten. Die staat elke nacht uit. Overdag zou ik wel verwarming aan willen hebben, als ik mijn bed niet gebruik. Vanwege de energieproblemen heb ik de CV nog niet aangezet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt toch alleen een energie probleem als je nu van leverancier moet wisselen of als je een variabel contract hebt.

   Verwijderen
 6. Wel opletten mijn moeder lag in haar bed en had niets gezien en gemerkt over de brandplek door haar matras en lakens en deken.
  Dat zag ik toen ik haar bed ging verschonen dus opletten het kan wel verkeerd gaan!
  Ik verkies een kruik boven de elektrische deken!
  En een lekker warme pyjama!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zul je geschrokken zijn van die brandplek! Dat had heel dramatisch kunnen aflopen!
   Ik doe de deken altijd uit als ik ga slapen. Ik laat hem nooit aan. En die lekker warme pyjama en wollen bedsokken draag ik al!

   Verwijderen
 7. Ik houd soms mijn kousen aan bij koude voeten, maar verder draag ik eigenlijk niets in bed. Ook geen electrische deken lid, alleen een dekbed. In dit huis is dat warm genoeg, ook zonder verwarming aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zelf heb ik een kruik want ik heb heel snel koude billen, maar bovendeel van pyama doe ik dan vaak weer uit.
  Partner heeft altijd koude voeten en al weken alleen een voeten electriache dekentje aan. Als het echt koud is hebben we ook nog electrische deken voor allebei, slaapkameer heeft helemaal geen verwarming. Afgelopen winter heb ik die helemaal niet aan gehad, partner wel.
  En ik heb een deken gehaakt ongeveer 1=p en die licgt over onderdeel bed. Vind we ook fijn

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb het zelden koud, zeker niet in mijn bed. Ik vermoed dat gewicht en overgang daar iets mee te maken hebben ;) . Als mijn vriend blijft slapen, heb ik een probleem want die heeft altijd kou en zet de verwarming aan in de slaapkamer. Ik krijg dan een droge keel, moet veel hoesten en word wakker met een houten kop.
  Als ik toch kou heb in bed, dan warm ik een kersenpitkussentje op in de microgolf en dan heb ik meer dan warmte genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Persoonlijk vind ik de warmte van een kruik fijner dan een electrische deken. Datzelfde heb ik ook met kachel vs cv warmte, al heb ik geen kachel.
  Kruik in bed dus als ik het echt heel koud heb. Red het nu nog bedsokken.
  Cv heb ik niet aan in de slaapkamer.

  Ben ooit met kruik tegen mijn buik in slaapgevallen (met handdoek er om heen) maar werd wakker met grote blaar op mijn buik!! Kruik was toch te heet.
  Blijft oppassen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.