In juni dit jaar heb ik nieuwe hoortoestellen uitgezocht. Ik heb daar geen cent voor betaald, want de audicien had een actie waarbij de 25% eigen bijdrage door hen betaald werd. Prachtig geregeld!
Ik kon toen kiezen uit toestellen die werkten met batterijen of toestellen die je iedere dag moest opladen met een bijgeleverd apparaat. Ik was gewend aan batterijen, dat soort hoortoestellen gebruikte ik al 14 jaar en keek wat raar aan tegen de oplaadbare toestellen. Dat was ik helemaal niet gewend en wat de boer niet kent, dat lust hij niet! Haha!
Maar nu heb ik spijt! Ik heb vorige week weer nieuwe batterijen besteld en ik heb uitgerekend dat ik per jaar minstens €32,- kwijt ben aan batterijen.
Op zich is de prijs niet het probleem, waar ik achteraf bedenkingen over heb, is alle batterijen die ik verbruik! Per jaar tenminste 104 knoopcelbatterijen alleen voor mijn hoortoestellen, dat is in 5 gebruiksjaren 520 batterijen! Had ik niet veel beter kunnen gaan voor opladen?
Nu is het wel zo dat een oplaadapparaat ook stroom kost en het materiaal van zo'n apparaat vervuiling met zich meebrengt.
Wat denk jij, wat méér vervuilend is?
Over 5 jaar kies ik voor oplaadbare, als dat dan tenminste nog een optie is. Misschien zijn de producenten er van teruggekomen omdat het product toch niet zo ideaal bleek als eerst gedacht! Ik zie wel in 2026 of 2027 als ik aan nieuwe toe ben!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 21 november 2021
Een beetje dom!
Labels:
Gezondheid,
Milieu,
Zuinig
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik ben wel benieuwd of anderen hier oplaadbare hoorapparaatjes hebben... Mijn schoonmoeder gaat binnenkort nieuwe kopen en kan nog kiezen. Ik ga waarschijnlijk mee om te helpen. Wie weet hebben deze oplaadbare ook wel nadelen? Ik ben benieuwd wat anderen zeggen...
BeantwoordenVerwijderenMijn man heeft een oplader en het is echt heel makkelijk. Je zet je toestel erin. Elke nacht en heel de dag bruikbaar. Ik heb batterijen maar ga over 5 jaar over op oplaadbaar. Als je artritis heb is batterij wissel lastig
VerwijderenMijn moeder heeft sinds kort de oplaadbare versie. Ze was wat nerveus dat het te moeilijk zou zijn, maar het is juist heel simpel.
BeantwoordenVerwijderenToen ik 3 jr geleden een hoorapparaat nodig had, wilse ik graag oplaadbaar. Het was toen nog niet gangbaar, alleen bij hele dure apparaten. Waar ik geen vergoeding voor zou krijgen. Ik ben blij dat het nu wel mogelijk is. Ik gebruik iedere week wel een batterijtje, baal van de milieu-impact. En dan heb ik nog maar 1 oor dat slecht is...Groet, G
Mijn man heeft ook nieuwe hoorapparaten. En uiteraard oplaadbare genomen. Fijner in gebruik dan die met batterijen. Wil absoluut niet meer terug. Nadelen zijn er niet. Wel veel meer voordelen. En wat het aan stroom kost weet ik niet, want wij hebben zonnepanelen en betalen 0 euro aan elektriciteit.
BeantwoordenVerwijderenIk zie ook nog een ander voordeel: de batterij is niet ineens leeg. Tussen het eerste signaal dat de batterij bijna leeg is en het moment dat de batterij er mee stopt, zit maar erg weinig tijd. Je moet dus rond de tijd dat de batterij bijna leeg is altijd reservebatterijen bij je hebben. Voor mij is dat vandaag, op zondag. Als ik straks naar een verjaardagsfeestje ga, moet ik er aan denken om reservebatterijen mee te nemen, anders zit ik ineens zonder. En dat leeg zijn, doen ze tegenwoordig vrijwel tegelijkertijd. En dan zit er ineens een dove kwartel op dat feestje als ik de batterijen vergeet ....
VerwijderenIk heb - in principe - altijd extra batterijen in mijn ta
VerwijderenS. Ooit stopte de batterij er midden op een werkdag mee (toen we nog op kantoor mochten werken...)
Precies dat! De tijd tussen de eerste waarschuwing en het definitief stoppen van de batterij is heel kort. Op mijn werk had ik de batterijen ook mee naar vergaderingen die in andere ruimtes dan het kantoor plaatsvonden.
VerwijderenIk ben OOK heel benieuwd! IK heb volgende week een afspraak bij de KNO arts, omdat mijn gehoor nog verder achteruit gegaan is. En dan moeten er ook nieuwe apparaten komen. Wat ik op radioreclames hoor is dat je de oplader wel zelf moet betalen. Maar volgend mij is netstroom altijd minder milieuonvriendelijk dan batterijen - die immers vol met chemicaliën zitten. Ik overweeg ook de oplaadbare te kopen.. (maar oplaadbare batterijen zijn ook gewoon batterijen hè, alleen hoef je ze niet elke twee weken te vervangen...)
BeantwoordenVerwijderenDe accu is ook vervuilend..
VerwijderenHet is een linksom rechtsom dingetje.
Iedere batterij is milieu verpestend alleen gaan de oplaadbare langer mee. Gelukkig worden veel batterijen gerecycled. Mijn dochter had vroeger altijd een extra batterij mee dus nooit ergens als een ‘dove kwartel’ gezeten.
BeantwoordenVerwijderenThea
Toen ik nog werkte, had ik batterijen standaard in mijn tas en zat ik nooit zonder. Nu ik al weer meer dan 2,5 jaar met pensioen ben, heb ik niet meer standaard mijn "werktas" bij mij. In die werktas zaten ook reserve huissleutels, paracetamol, diarreeremmers, een reservebril, zakdoekjes, veiligheidsspeld, etc.
VerwijderenEr is nog een voordeel: een kleine batterij vo of leeg kan makkelijk eens valken/wegrollen uit je tas of van tafel. Een peuter of huisdier die het inslikt kan ernstige interne verwondingen krijgen daardoor
BeantwoordenVerwijderenAltijd handig om vanuit de dagelijkse praktijk ervaringen te horen. Moet binnenkort ook het circuit in.
BeantwoordenVerwijderenAch... waarschijnlijk is oplaadbaar iets beter voor het milieu, ook omdat er altijd ook nog verpakkingsmateriaal bij komt als je wegwerpbatterijen gebruikt. Mijn moeder heeft sinds een jaar oplaadbare hoortoestellen en prima ervaring, het opladen gaat vrij snel dus zelfs als je het 's avonds vergeet is dat geen ramp. En geen gepriegel meer met kleine knoopcelletjes als je fijne motoriek en gezichtsvermogen ook wat minder is.
BeantwoordenVerwijderenMaar het verschil qua milieubelasting lijkt me dusdanig klein dat het niet iets is om je druk over te maken, je maakt over het algemeen vrij bewuste keuzes op dat vlak meer kan een mens niet toch? :)
Als je eenmaal de oplaadbare batterijen hebt gehad wil je nooit meer die andere. Het is zo handig en ze gaan minimaal een hele dag mee.
BeantwoordenVerwijderenIk heb geen klachten dus nog niet bezig met een gehoorapparaat. Ik denk dat ik zou kiezen voor oplaadbaar. Mijn koptelefoon onlangs vervangen door plug-ins, die zitten in een klein doosje en daarin laden ze op. Ik vermoed net als bij een gehoorapparaat. Heel handig en totaal niet moeilijk!
BeantwoordenVerwijderenMijn kinderen schaften beiden onlangs Resound gehoorapparaten met oplaadbare batterijen aan en moesten daarvoor €250 extra bijbetalen. Dan ben je met gewone batterijen echt wel goedkoper uit.
BeantwoordenVerwijderen