vrijdag 10 december 2021

Een fijne, maar winterse fietstocht

Gisterochtend had ik een afspraak bij de tandarts en zijn praktijk is tamelijk ver van hier. Omdat het droog weer was en het nauwelijks waaide, besloot ik op de fiets te gaan.
Er zijn 2 mogelijke routes: de korte route van 5,5 kilometer, die gaat langs een heleboel industrieterreinen en over een vervelend hoge brug. Een flinke en langdurige klim, die brug, op google maps heet het een zeer steile heuvel. Ook door de industrieterreinen is het een saaie route.
De wat langere route, van 6,3 kilometer, gaat langs weilanden, bouwland met maïsstoppels, boerderijen, twee dorpen, kerken. Echt platteland. Je ziet er veel verschillende vogels, bomen, veel om van te genieten. Op het laatste stukje kom je ook langs industrieterreinen, die zijn onvermijdelijk als je een tandarts hebt die op een industrieterrein resideert.

Ik koos zoals altijd voor de langere route. Het had 's nachts gevroren en er lag ijs in de sloten. Gelukkig had ik mij goed gekleed op een koude fietstocht: een thermobroek en een thermoshirt onder mijn kleding, een warme muts, sjaal, gevoerde handschoenen en een lekker warme lange jas tot mijn knieën.
Door de warme kleding kon ik lekker comfortabel fietsen en heerlijk om mij heen kijken. Vrijwel de hele route was gestrooid tegen de gladheid, dus geen uitglijders onderweg. Alleen genieten van de opgaande zon, de rijp op het gras en de boerderijen.
Ik kwam sneller dan verwacht aan in de praktijk. Mijn vingers waren ondanks de gevoerde handschoenen toch wel koud geworden, maar die kon ik daar opwarmen.

Berijpt gras

Mijn tandartsafspraak was een periodieke controle afspraak en uitgebreid tandsteen verwijderen. Dat was ruim een jaar geleden, in oktober, voor het laatst gebeurd. Toen en nu voorspelde de tandarts dat als ik zo doorga, ik nooit een kunstgebit, plaatjes of iets dergelijks nodig zal hebben. Ik ga waarschijnlijk met mijn eigen tanden en kiezen mijn kist in. Ooit. Ik ben dat nog lang niet van plan. Ik word steeds fitter en gezonder, dus als het een beetje meezit, dan kan ik nog heel lang genieten van mijn goede gebit.
Kosten van deze jaarlijkse gebits-APK: €76,99
Daarna weer op de fiets terug. De zon stond inmiddels wat hoger en ik had wind mee. Dus dat ging voorspoedig, ik maakte zelfs nog een extra rondje via een ander landelijk weggetje, omdat het zo fijn fietste. Ik geef toe, ik fiets liever in de zomer, maar ook in de winter is het met het weer van gisteren heerlijk fietsen!

11 opmerkingen:

  1. Wat fijn,dat zoiets weer pijnloos gaat

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heerlijk dat de tandarts je zulke positieve feedback geeft over je tanden Aaf. Dat geeft de burger moed. Ik wou dat dit van mij dat ook wat meer deed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben blij met mijn tandarts, alleen is hij niet zo heel veel jonger dan ik. Dat betekent dat hij jammer genoeg over een aantal jaren met pensioen gaat.

      Verwijderen
  3. Een heerlijke fietstocht door het Groninger platteland, dat was genieten. Fijn dat je dat nu weer zo goed kunt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo maak je van een tandartsbezoek iets leuks!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat doe ik zo veel mogelijk. Ook als ik pijnklachten heb, doordat er bijvoorbeeld een oude vulling gebroken is en er onder die breuk cariës zit die kiespijn veroorzaakt ;-) Want ik weet dat die pijnklachten opgelost zijn als ik terug fiets. Ik ben dan van mijn pijn verlost! Niets fijner dan dat!

      Verwijderen
  5. Aan de prijs te zien heeft jouw tandarts tussen de 15 en 20 min. werk gehad aan het verwijderen van tandsteen en gebitsreiniging. Mijn tandarts doet dat ieder half jaar en is er dan 8 á 10 minuten mee bezig, heb ik een aantal keren gecontroleerd, maar ik krijg desondanks een nota waarop staat dat hij er 4 eenheden van 5 min aan gewerkt heeft. Toen ik hem daar op aansprak tijdens de laatste controle was zijn antwoord dat hij nooit op de klok keek, maar dat altijd rekende en dat 'de verzekering' nooit moeilijk deed. Logisch in mijn geval, want ik ben niet voor de tandarts verzekerd en betaal alles echt zelf, dus ook zijn royale declaratie. Waar ik nogal nijdig om werd was zijn voorstel "Zal ik er dan maar een kwartier van maken?" We staan niet op de markt en houd ook niet van handelen. Iedere arbeid is zijn geld waard is mijn standpunt, maar je moet de boel niet belazeren.
    Dat incident heeft er wel voor gezorgd dat ik niet meer met plezier naar de tandarts ga, ondanks dat zijn vader al vanaf ca 1970 mijn tandarts was en zoon die praktijk begin deze eeuw heeft overgenomen.
    Waarom ik het niet eerder gemerkt heb? Ik ben al vanaf mijn 12e brildragend en had een sterkte van ca min 10 en dan zie je niet erg scherp meer als het verder weg is dan 10 cm. Een paar jaar heb ik een oogoperatie ondergaan en hen nu een bril van min 1 en kan dus uitstekend zien zonder bril. En als je in de tandartsstoel zit heb je het volle zicht op de klok; ik kan de tijd dus op de seconde nauwkeurig in de gaten houden, als ik zou willen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. IK vind dat ook zo lastig! IK betaal een deel van de kosten zelf, maar vraag me vaak af of de tijd die wordt gerekend wel klopt. Maar ik vind het lastig om de relatie met mijn tandarts, bijv. ook met artsen, onder drukt e zetten door te onderhandelen over de prijs.... (en zo makkelijk vindt je geen nieuwe...)

      Verwijderen
    2. Voor mij zou het vertrouwen in deze tandarts weg zijn, ik zou een andere zoeken.

      Verwijderen
  6. Heerlijk tocht lijkt me dat Aaf! En fijn dat je zo'n goed gebit hebt. Ik ben 54, heb al meerdere implantaten, kronen en vullingen. Ook zijn vorige jaar Pasen tijdens een val op de tegels in de badkamer door een onhandig moment 6 voortanden afgebroken en gelukkig weer opgebouwd. Op de vraag 'zijn dat je eigen tanden en kiezen?' kan ik alleen maar antwoorden: ja, allemaal zelf betaald dus helemaal van mij!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toen wij nog in Groningen woonden, hadden we een hele fijne tandarts in Ulgersmaborg. Nog niet zo lang afgestudeerd, heel vriendelijk en kundig. Toen we verhuisden naar onze huidige woonplaats adviseerde hij een studiegenoot hier als tandarts en daar hebben we tientallen jaren tot tevredenheid ons gebied laten onderhouden, tot zijn pensioen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.