donderdag 13 januari 2022

10 tips voor beginnende bloggers

Waar zijn alle bloggers?

Er zijn de laatste tijd minder bloggers actief, zeker in op het gebied van hypotheek aflossen, besparen en eenvoudig leven. Sommige zijn er nog wel, maar bloggen weinig.
Wat mij betreft zijn nieuwe bloggers zeer welkom! Laat maar eens wat van je horen.

Zin om blogger te worden?

Mocht je zin hebben om te beginnen, hierbij een aantal tips.

1. Maak een stappenplan. Wat moet je allemaal doen voor een aantrekkelijk blog dat ook daadwerkelijk gelezen wordt.

2. Kies een titel die aanspreekt en die (ongeveer) de lading dekt. Als je over aflossen van je hypotheek wilt schrijven, kun je dat gebruiken voor je titel: Steen voor steen, Aaf's aflos verhaal.
Als je een buffer wilt aanleggen: Mijn appeltje voor de dorst, of kortweg Appeltje.

3. Over welk(e) onderwerpen wil je schrijven? Bepaal waar je wel en ook waar je niet over wilt schrijven.

4. Maak een mailadres aan, speciaal voor je blog. Ik maakte het gratis mailadres zuinigaan@gmal.com
Om je privémail te gebruiken is niet handig!

5. Kies een provider. Ik heb gekozen voor een gratis blog bij Blogspot, maar je kunt ook kiezen voor een blogprovider waar je wel moet betalen. WordPress biedt ook gratis mogelijkheden aan. Ik weet maar weinig van de technische kanten van het maken van een blog. Als je daarover meer wilt weten, dan raad ik je aan om eens rond te kijken bij Bloggen en Loggen van Nicole. Ze geeft veel tips en desgewenst kun je haar ook vragen stellen. Heel handig. Oefen lekker wat en krijg handigheid in het werken met een blog.

6. Schrijf een aantal blogs die je publiceert op verschillende data en zet een aantal klaar voor publicatie. En blijf schrijven en schaven aan te publiceren blogs. Zorg per blog voor een interessante titel, zodat de titel de aandacht trekt. Ik heb nu, na 14,5 jaar bloggen, nog steeds een reeks ongepubliceerde blogs op voorraad. Soms is een stukje niet meer actueel en dus niet meer bruikbaar of vind ik het onderwerp bij nader inzien toch niet geschikt. Dan gaat het in de prullenbak.

7. Zorg er voor dat je publiek krijgt. Dat kan bijvoorbeeld door je blog op een leeslijst te laten plaatsen. Verschillende bloggers hebben leeslijsten, onder anderen Zuinigaan 😊
Reageer op andere blogs met je blognaam. Op die manier ben ik in het begin aan lezers gekomen. Mensen gingen uit nieuwsgierigheid op mijn blognaam klikken en kwamen zo bij mijn blog terecht.

8. Zorg, zeker bij gevoelige stukjes, dat reacties niet rechtstreeks geplaatst worden, zorg dat je ze eerst leest en eventueel kunt afkeuren. Bij het schrijven over geld (aardbevingssubsidie!) en over gezondheid (vaccinaties bij corona!) verschijnen er in mijn reacties soms scheldpartijen en beledigende opmerkingen. In tegenstelling tot toen ik begon, is het online publiek nu een stuk agressiever, toen waren er alleen maar vriendelijke, leuke reacties. Een verschijnsel van deze tijd! Wat doe je er mee? Gewoon weggooien!  Of reactiemogelijkheid uitschakelen. Voor dat laatste kies ik zelden.
Soms wel, dat kun je per bericht doen. Dan heb ik er soms halverwege de dag schoon genoeg van en kies ik voor de mogelijkheid: reacties van lezers niet toestaan, bestaande tonen. Dat is dan een soort "gulden middenweg".
Ik denk, dat het voor beginnende bloggers wel meevalt met de nare reacties. Ik heb soms wel ruim 8000 pageviews per dag en daar zitten wel wat vervelende tussen. De meeste, meer dan 99,9 procent of zo, reageert niet of reageert met een fijne, opbouwende reactie.

Ter illustratie een kleine bloemlezing van scheldreacties, die ik naar de spambox had doorgesluisd (inclusief de taal- en spelfouten):

 • Schaam je, Aaf! Voor dit hebberige gedrag.
 • Goedkoop ben je.
 • En hoe naief was je om je Cojonaprik te halen Aaf? Ook daar wordt je nu op z'n Nederlands gezegd mee genaait!
 • Als je gaat kakelen over het klimaat dan ga ik je zo verschrikkelijk hard uitlachen.
 • Mag ik u voorstellen Aaf de: Gierigaard, De hypocriet, de schijnheil, De heks, de links draaiende de truthola, Het domme mens, valsaard, de idioot, Die zichzelf heel wat vindt. Zou zomaar goeie vriendinnen kunnen zijn met die enge heksen van een Kaag en Ollengren. Ik hoop dat je er in stikt.
 • Vrek dat je bent.
 • Zeikerd.
 • Ik hoop dat je stikt in je grootheidswaanzin.
 • Schijnheilige heks.
 • Vraagje, hoe voelt dat nou je zo moreel ver verheven voelen boven de 'rechts extremisten'? Stomme trut dat je ben.

Zit ik er mee? Nee, niet echt, ik zie het als uitvloeisel van het hedendaagse leven, waar zelfs ministers en wetenschappers bedreigd worden. Sommige mensen menen dat ze op internet alles kunnen spuien. 
                      Maar goed, dit allemaal terzijde, weer door naar de volgende tip!

9. Probeer je tekst leesbaar te houden door die in te delen in alinea's en zo nu en dan kopjes te gebruiken.
Als je een grote lap tekst produceert, is dat minder aantrekkelijk om te lezen. Persoonlijk haak ik dan soms af. Niet al te lange zinnen en vermijd moeilijke woorden, dat helpt ook. Een leuke foto of illustratie kan helpen om je tekst toegankelijk te maken.

10. Denk ook aan je spelling.
Als een verhaal veel taalfouten bevat, erger ik me soms blauw en klik ik een blog weg. Ik denk dat er in mijn tekst ook wel eens taalfouten zitten, maar ik doe mijn stinkende best om die zo veel mogelijk te vermijden. Voor mij maakt het een tekst een stuk fijner leesbaar als er geen fouten in zitten.

Aanvullingen?

Heb jij als blogger of als lezer aanvullende tips, ik hoor ze graag!

45 opmerkingen:

 1. Ik vind het best schokkend om de lijst haatreacties te lezen! Fatsoen is deze mensen blijkbaar nooit aangeleerd. Ook al ben je het er niet mee eens, reageer dan niet, het stukje is dan niet voor jou bedoeld, of reageer op een opbouwende manier. Ik snap dat je ervoor kiest zelf te bepalen wat je plaatst. Fijn dat je het naast je neer kunt leggen,! Geniet maar van de interactie met de andere reageerders.
  Ik ga het stappenplan nog eens doornemen. Soms overweeg ik om te schrijven over wat fibromyalgie met me doet. Maar steeds heb ik het weer van me afgezet. Wie weet komt er toch nog van.
  Fijne dag! Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Aaf, ik lees je graag en ga zelf geen blog starten. Ik verbaas me echt over de lelijke reacties. Waarom lezen mensen een blog wat ze niet aanspreekt? Hebben die niets beters te doen? Ik lees naast jouw blog twee andere blogs die me inspireren, meer dan voldoende voor mij.
  Ik begrijp dat je die lelijke reacties filtert, ik vind het knap van je dat je er zo nuchter onder blijft. Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, jij signaleert het ook al. Het wordt steeds moeilijker om mijn eigen blogroll gevuld te krijgen met goede financiële bloggers zonder commerciële bijbedoelingen. Ik hoop dat jouw oproep wat nieuwe aanwas oplevert!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zou mij leuk lijken om eens te lezen bij een blogger in de schuldsanering, of een blogger die wekelijks eten van de voedselbank krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja mij ook. Niet omdat het zielig is ofzo, maar om je er een beetje in te kunnen verplaatsen. En hoe je de moed erin houdt in zo’n situatie

   Verwijderen
 5. Verschrikkelijk Aaf, wat jij voor haatreacties krijgt, fijn dat je ze kunt negeren. Ook op onze vlogs krijgen we nare reacties, ik kan daar wel eens wakker van liggen. Gelukkig kunnen wij het ook nuanceren, niemand is verplicht om de blog/vlog te lezen en kijken. Ik lees je in ieder geval graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die vervelende reacties op je blog... dat is gewoon treitergedrag. Het zal me ook niks verbazen als het steeds om dezelfde persoon/personen gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat het om een paar mensen gaat die het leuk vinden om te treiteren. Ze genieten er misschien zelfs wel van, ook al weten ze dat ik die reacties niet zal publiceren. Stiekem pesten, zoiets.

   Verwijderen
 7. Ik merk dat ik vergeleken met vroeger veel minder inspiratie heb om te schrijven en dat het me i.c.m. werk en gezin teveel tijd kost om een goed uitgewerkt verhaal neer te zetten. De ambitie blijft, wellicht als de jongste straks naar school is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat was mij ook al opgevallen dat er minder bloggers waren.
  Ik lees je graag en reageer ook wel eens en ben het niet altijd met je eens maar we zijn allemaal verschillende mensen met verschillende meningen.
  Maar om mensen zo uit te maken van alles en nog wat dat is niet nodig.
  Hoop dat er meer mensen bloggen over besparingen ed, want niet iedereen heeft een grote portemonnee en je leert er altijd van.
  Ga zo door Aaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik lees graag en veel verschillende blogs maar er zelf een beginnen heb ik geen zin of inspiratie of iets te zeggen voor.

  Je ziet het waarschijnlijk helemaal goed dat die idiote reacties een uitvloeisel zijn van de huidge maatschappij.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank voor de tips, ook vwb het in- en uitschakelen van reacties.. ik weet nooit hoe dat werkt ( te lui om het uit te zoeken.. ). Ik vind heks een eretitel: dat zijn wijze eigenzinnige vrouwen.. maar ik denk dat degenen die het als scheldwoord gebruiken dat niet zo hebben begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het uitschakelen van reacties per bericht doe je in de rechter kolom, iets onder de knop waarmee je je bericht publiceert. Daar zit een knop opties. Open die en het wijst zich vanzelf.

   Als je geen enkele reactie meer wilt op al je berichten, dan ga je naar instellingen, en kies je voor reacties.
   Wie kan reacties achterlaten?
   En dan kies je voor: alleen leden van deze blog. En aangezien er verder geen leden zijn (bij mij tenminste niet), kan niemand een reactie plaatsen.

   Verwijderen
 11. Het niet linken naar elkaars blog vind ik erg egoïstisch

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom?
   Ik plaats verwijzingen naar pagina's (blogs, websites, soms zelfs social media profielen) die voor het onderwerp van mijn blog of voor mij persoonlijk relevant, inspirerend of de moeite waard zijn. Dat schept wat mij betreft geen wederlink-verplichting. Interesse is niet vanzelfsprekend wederzijds..

   Mare

   Verwijderen
  2. Dat vind ik ook. En alleen maar reageren om zelf verkeer te krijgen zal brst werken, maar vind ik toch niet integer. Ik heb zelf ook een blog, niet financieel, maar ik ga geen mensen volgen om zelf maar volgers te krijgen. Ik volg blogs uit interesse. Wat dat betreft vind ik de geldsnor een aanwinst in dit wereldje. Originele benadering die ik verder nergens zo zie

   Verwijderen
  3. Het lijkt mij dat je alleen reageert als je er echt wat over te melden hebt, niet vanwege bezoekers op je blog.
   Opnieuw beginnen bedoelt iets anders, zij heeft het volgens mij over het al dan niet hebben van een leeslijst in je blog.
   Persoonlijk vind ik het niet egoïstisch om geen leeslijst te hebben.

   Verwijderen
  4. Klopt Zuinigaan. In de beginperiode van bloggen over geld, gaven alle mede bloggers een blog plek op de leeslijst. Iedereen had een leeslijst. Dat gaf steun en meer lezers. Zo weet ik van een actieve blogster met meerdere blogs, dat ze graag jouw leeslijst gebruikt om reacties achter te laten. Een leeslijst zorgt voor bezoekers en meer bezoekersaantallen. Als je wilt beginnen met meer geld over houden, is het fijn om blogs te lezen.
   De tijd van toen mis ik een beetje.

   Wat je schreef, dat jaren terug er niet zo negatief werd gereageerd hoorde ook bij deze situatie. Je steunde elkaar.

   Mijn internetverbinding is momenteel niet optimaal.

   Verwijderen
 12. Jeetje zeg wat een reacties, knap dat je je daardoor niet laat ontmoedigen. Zelf merk ik dat ik ook wel eens kribbiger reageer dan voorheen terwijl ik eigenlijk niet zo ben, laat staan wil zijn. Ik denk dat jouw blog interessant blijft omdat je over zoveel verschillende onderwerpen schrijft en omdat je een vast stramien van publiceren hebt. Wellicht dat er wat minder animo is om over bezuinigen etc schrijven omdat er al zoveel over gezegd is of misschien zijn mensen sowieso een beetje lamgeslagen door de impact van corona. Ik vind het fijn als jij door gaat met je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik lees, net als Lot ook graag. En het liefst over verschillende onderwerpen. Daarom ben ik blij dat het in dit blog niet alleen over bezuinigen gaat, want ik bezuinig niet. Wij leven wel bewust, maar dat is iets anders.
  Ook ben ik blij dat ik af en toe kritiek mag uiten. Je bent het toch niet met alles eens. En dat moet ook kunnen, op een normale manier.
  Zelf heb ik geen blog. Toen ik stopte met werken, na al die jaren in het onderwijs, heb ik mijzelf beloofd, alles mag maar niets hoeft.
  Wel vind ik ook een duidelijk verschil in reacties met vroeger en nu. Vroeger vond ik het vaak wat te zoetsappig en wat vleiend naar de blogger toe. Dat is veel minder, hoewel je nog altijd wel reacties hebt die jou gaan verdedigen. En dan denk ik, dat kan Aaf ook prima zelf.
  Dus Aaf, graag door met je blog.
  Groet, Francien. (Uit de Liemers, niet te verwarren met andere Franciens.)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een vervelende reacties zeg. Hoe haalt een mens het in zijn hoofd om zoiets te schrijven. Als je het er niet mee eens bent scrol dan door.
  Ik vind het wel fijn om je tips te lezen. Ik steek er altijd weer iets van op. Dank je wel om dit met ons te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zou vooral zeggen: schrijf over dingen die je graag wilt delen op een manier die bij jou past en probeer dat niet uit het oog te verliezen. De rest is bijzaak. Het enige unieke dat je te bieden hebt ben 'jij', pakkende titels bedenken, regelmatig actuele content publiceren, keurig Nederlands schrijven of leuke opmaak/afbeeldingen verzamelen etc.. kan iedereen leren. De lezers die ook echt komen lezen omdat ze jouw specifieke content waarderen zijn meer waard dan enkel pageviews.
  En ook: besteed vanaf het begin veel aandacht aan wát je deelt, eenmaal openbaar op het internet is iets potentieel nooit meer privé, zelfs achter een slotje ben je niet helemaal verzekerd van privacy. Dat geeft niet maar het is goed om te weten. Ook met het oog op andere mensen die je eventueel noemt, of bijvoorbeeld foto's van jonge (klein)kinderen die nog niet zelf kunnen beslissen of ze wel of niet met hun gezicht op het internet willen. Niet het leukste onderdeel maar wel belangrijk tegenwoordig.

  Mare

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik lees graag je blogs. Bloggen zou niets voor mij zijn omdat ik dan de negatieve reacties denk ik lastig van me af kan zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Binnekort begin ik weer met bloggen hoor. :-) weinig energie en veel moeten werken een combi wat ik niet kon combineren. Vriendlief vind het niet heel leuk als alles maar op internet geplaatst word.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen dat je binnenkort weer begint! Ik weet dat je in de verpleging werkt en je zult het wel razend druk gehad hebben!

   Verwijderen
  2. ZuinigeMan! Welkom terug! Fijn als je weer gaat bloggen. Je bent al lang stil, toch merk ik nog steeds dat er veel verkeer via jouw website naar de mijne komt. Dus je lezers zijn er nog.

   Verwijderen
 18. Ik blog nu een half jaar en heb bij lange na de lezersaantallen die jij hebt niet, maar ben al blij met de lezers die ik wel heb. Ik schrok enorm van de onaangename reacties, die krijg ik gelukkig ook (nog) niet. En wat je tips betreft heb je helemaal gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een goede tips, ik die toch al bijna twintig jaar mee blogt, vind deze tips nog steeds fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ben toch altijd weer geschokt door de reacties.
  Maar het leven zorgt gelukkig ook altijd voor humor, toen ik naar de reacties klikte opende er een pop up advertentie (die ik nooit bekijk) maar het woord "zoutzuur" zag ik daarin staan voordat ik 'm had weg geklikt, ha ha.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Blogs, waar je niet op kan reageren, lees ik niet. Zo af en toe wil ik laten weten aan de schrijver wat ik ervan vind. De vreselijke reacties die jij soms krijgt moeten er niet toe leiden dat er helemaal niet meer gereageerd kan worden.
  Vroeger las ik Eenvoudig Leven als eerste maar sinds er niet meer eenvoudig geleefd wordt en er niet gereageerd kan worden, is het voor mij geen aantrekkelijk blog meer.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hahaha! Hier word ik nou melig van. Van mij mag je wel vaker zulke reacties laten zien. Dan kan ik lekker lachen om de sneuheid van de mensheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schoot ook vreselijk in de lach. Niet dat ik het Aaf gunt maar wel wat mensen schrijven, sommige zijn daar nog best creatief in. Het zouden hilarische blogs worden. Eline

   Verwijderen
  2. Ik laat wel wat door hoor, recent deze opmerkingen (over de 10 duizend euro subsidie):
   - Wat een aasgiergedrag. En dat terwijl je een ruim positief spaarsaldo hebt.
   - Jou kennende…….daar ga je zeker gebruik van maken. Succes met het vinden van de mazen in de wet. Mag ik een teiltje?

   Verwijderen
  3. Wie weet, 1 keer in de zoveel tijd een knorrepotblog. Om 10.00 bij de koffie wat leuks te lezen, lachen gieren brullen. Misschien trekt het mensen dan wat minder aan om wat lelijks en naars te schrijven want dit verdiend geen mens. Eline

   Verwijderen
  4. Het is ook niet zo dat een snerende reactie mij helemaal niets doet. Ik vind het niet echt een feestje en ik word er niet blij van!
   Dus of er knorrepottenbloggen komen, dat is nog even de vraag.
   Misschien, als iemand weer eens compleet losgaat!

   Verwijderen
 23. Wat een rottige reacties kun je inderdaad krijgen op een blog. Zeker als je ze zo onder elkaar zet. Goed van je, dat je je hier niets van aantrekt! Ik hoop dat bloggen wel gewoon blijft want ik houd van blogs lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Aaf, ook nog even een tip. Ik wilde je post graag delen op de facebookpagina van Bloggen en loggen, maar omdat er geen plaatje in zit, is dat minder leuk. Een afbeelding maakt een blogpost makkelijker om te delen. Ook op Pinterest : )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuke tip! Ik probeer vaak wel plaatjes te plaatsen. Ik ga een bijpassend plaatje zoeken of maken!

   Verwijderen
 25. Mijn bijkomende tips: schrijf wat je zelf wil en niet wat je denkt dat de lezer wil lezen. Dat zijn namelijk de meest boeiende blogs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, daarom wil ik ook geen reclameblogs schrijven voor een bedrijf! Koopwaar aanprijzen ligt mij niet zo!

   Verwijderen
 26. Ik ben ook zo'n stopper (wemakenalleszelf) ik had er opeens genoeg van.
  Ik heb ook alles gewist.... leuke en minder leuke artikelen, de complete blog.
  Wie weet begin ik ooit een keer weer....

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Oh zulke reacties herken ik gelukkig niet. Heel af en toe denkt iemand me te kennen en oan dan een kort door de bocht opmerking op mijn blog zetten. Afhankelijk vqn hoe het er staat verduidelijk ik me, laat ik t staan if haal ik t weg. Mijn tip is wel eens in de week even alle reacties na te lezen om alle spam er tussen weg te halen....

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Goede tips, die ik zeker herken. Ik ben niet echt meer een complete beginner maar zeker geen oude rot zoals jij ;).
  Maar ik leer nog iedere dag bij en zelfs nu leer ik nog bij van je lijstje. Ook die reacties, oef, heftig. ik ben blij dat je er nog steeds bent zodat anderen van jou kunnen leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hoi Aaf!

  Sinds kort jouw blog gevonden (hoe bestaat het?). Leuke content en knap dat je elke dag een berichtje schrijft 🙂.

  Ik ben begin 2021 een blog begonnen, voornamelijk over beleggen, maar ik probeer ook over andere onderwerpen te schrijven.

  Ondanks dat we een uitstervende ras zijn, zijn er nog wel nieuwe bloggers in het wild te vinden. Het is alleen soms moeilijk om 'bekendheid' te krijgen.

  Groetjes Wouter
  (www.wouterswebsite.nl)

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.