vrijdag 14 januari 2022

Moet ik mijn boodschappenbudget verhogen?

35 euro per week

Ik kom de laatste tijd niet meer uit met mijn 35 euro boodschappenbudget. Ook deze week zit ik er weer over heen. Dan komt misschien door de leuke januari aanbiedingen, waardoor ik veel houdbare voeding insla.  35 euro is voor mij een richtlijn, niet een bedrag waar ik niet overheen mag gaan, maar een indicatie van het benodigde geld voor eten en drinken.

Nibud

Volgens het Nibud, dat altijd vrij hoge bedragen geeft, zou ik als alleenstaande van 69 jaar gemiddeld €6,74 per dag kwijt zijn aan een pakket van voeding en drinken. Dit pakket bevat hoeveelheden van producten die iemand minimaal gemiddeld dagelijks nodig heeft om gezond te blijven. Dat is ruim 47 euro per week. Veel meer dus dan mijn budget. Het is een bedrag op basis van gegevens van het Voedingscentrum en van het Bureau voor de Statistiek(CBS).

Duurdere boodschappen

Sommige voedingswaren zijn de laatste tijd snel duurder geworden. Ik koop vaak cottage cheese van de Lidl. Tot mijn verbazing is de prijs ineens €0,69 per doosje. In december nog €0,59, nu dus 10 cent duurder. Op zich is 10 cent niet zo veel, maar als je naar het percentage van de prijsverhoging kijkt, dan is dat aanzienlijk, namelijk 16,9%!
Ik heb nu geen andere voorbeelden van prijsverhogingen, maar die zijn er vast wel.

Inflatie

De inflatie kwam in 2021 uit op 5,7%, vooral door de sterk gestegen prijzen voor energie.
Volgens het CBS kostte een kar voedingsmiddelen in de supermarkt eind vorig jaar 2,6 procent meer dan één jaar eerder .(bron: Volkskrant)

Stagnatie van pensioeninkomen

Helaas wordt mijn APB pensioentje al jaren niet geïndexeerd, er komt dus geen cent bij. Bij de AOW komt wel iets bij, maar de koppeling met het minimumloon is losgelaten, de halfjaarlijkse verhoging van de AOW is lager dan de verhoging van het minimumloon. Ik vind het niet terecht dat de ouderen er in koopkracht achteruitgaan, zeker voor mensen met een klein pensioen of enkel en alleen AOW.
Ik red me wel, met mijn hypotheekvrije huis. Ik heb genoeg financiële ruimte.

Mijn conclusie:

ik ga mijn budget verhogen naar 40 euro en ik ga kijken of ik daar mee uitkom!

Heb jij voorbeelden van prijsverhogingen van boodschappen?

76 opmerkingen:

 1. Ik schreef al eerder dat ik gezellig je archief van achter naar voor aan het doorlezen ben (mijn pauzemomentje met koffie, lol) en ik denk dat je echt schrikt als je jouw boodschappenlijstjes van het begin (2011, 2012) ziet. Ik zit nu eind 2012 en sommige producten zijn echt meer dan verdubbeld in prijs. Natuurlijk is er inflatie enzovoorts, maar bij veel producten is het echt wel meer dan dat. Het is wel superfijn dat je dat al die tijd hebt bijgehouden! Misschien een idee om een logje over een vergelijking (boodschappenlijstje van toen en nu) te schrijven. Vooral omdat je ook vaak dezelfde dingen koopt, daardoor is het vrij inzichtelijk.

  Prijsvoorbeeld heb ik ook: AH huismerk mayo, pot 600 ml; 1.09 in september, 1.40 nu. AH huismerk tomatenblokjes; 49 ct in december, 55 ct nu. Bijna alle producten die ik regelmatig koop hebben grote prijsverhogingen gehad. Groente en fruit is moeilijk in te schatten omdat de prijs daarvan altijd fluctueert al naar gelang de periode in het jaar. Maar er zijn zat producten die minstens 10% omhoog zijn gegaan de afgelopen maanden.

  Ik ben zelf van 50 euro per week voor 2 naar 75 gegaan, maar probeer het dan wel toch rond de 60 te krijgen (dus 30 pp per week). Dat is inclusief toiletpapier enz. Ik heb het hoger gezet dan ik daadwerkelijk uitgeef omdat ik het zo ontmoedigend vond om week na week over mijn budget te gaan. Nu blijf ik er goed onder en dat voelt veel beter.

  -JennyL

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik 12 jaar gelden terug alleen ging wonen was ik wat bevreesd dat ik niet rond zou komen van mijn inkomen en kocht ik daarom alleen groenten van max 1 euro de kilo. Dat gaat echt al lang niet meer!

   Verwijderen
  2. @Jenny: destijds rond 2012 was mijn budget volgens mij 25 euro. Dat lukt nu al lang niet meer!

   Verwijderen
 2. Ook ik ben jaar geleden denk ik naar €40 per week gegaan en zelfs dat is eigenlijk veel te weinig.
  Ik eet zo'n 500-600gr groente per dag, eet alles vers, geen kant en klaar rommel, natuurlijke rotzooivrije bouillon, goede kruidenthee (zonnatura 1+1), noten, geen koemelk, quoinoa, puur volkoren
  speltbrood zobder suiker en andere troep, goede olijfolie uit een glazen donkere fles ipv uit plastic...kortom de betere producten.
  Ook 100% natuurlijke gezonde shampo, schoonmaakmiddelen etc. Al zijn de schoonmaakmiddelen basic; azijn, baking soda, groene zeep, badkamerreiniger en speciaal middel voor de vloer.
  Natuurlijke echt goed werkende deo is vaak €8 maar daar doe ik dan 4 mnd mee en koop het enkel in de 1+1. Blok pure olijfzeep uit toko is vaak €1,25-€1,50 en daar was ik gezicht en lichaam mee, scheer er mee, handwas indien nodig. Je kan er zelfs ook je tanden mee poetsen (voor mij geen oplossing), droog op insectenbeet wrijven tegen de jeuk en je zou er je mee kunnen wassen (mijn haar wordt dan gortdroog....advies is vaak naspoelen met azijn) en er zelf wasmiddel van kunnen maken (al wordt dat door diverse monteurs afgeraden).
  Tandpasta idem; €6 p.st (helaas komt bij de 100% natuurlijke de pijn volle hevigheid dus moest ik terug naar de chemische), maar ook die koop ik 1+1.

  Ik merk dat het steeds moeilijker wordt om het met €40 te doen. Puur eten en drinken lukt wel.
  Ik merk duidelijk de pijsverhoging!
  En dit zal echt erger gaan worden.
  Advies; sla dure dingen nu extravin ipv straks voor misschien wel €50% prijsverhoging.
  Voor mij was dat deo en tandpasta 1+1 en extra wasmiddel.

  Ik koop zvm uit de reclames actiebakken in de supermarkten wat aan de datum is, maar dan nog is het een puzzelen en bijv voorraad inslaan niet van het budget te doen en dan haal ik geen dingen als koekjes, snoep, chips, frisdrank, sauzen, sladressings etc. Enkel voor visite heb ik vaak standaard blikjes fris staan voor nog geen €0,25 per blikje (Highway).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Literpak halfvolle melk bij de a.di van 0,89 naar 0,95 eurocent. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je zo nauwgezet je uitgaven beheert heb je wel veel beter inzichtelijk hoe de prijzen stijgen en wat inflatie betekent. Al zijn sommige prijsstijgingen wel heel rigoureus.
  Voor de dure spullen ga ik alleen maar voor de aanbiedingen, koffiebonen, wasmiddel en tandpasta bijvoorbeeld. Deo maak ik zelf, heel goedkoop en ik gebruik nu een shampoozeep, scheelt ook behoorlijk.
  Verder zit ik wel heel ruim boven de budgetten die hier genoemd worden. We eten dan ook vlees (bio) en drinken ook alcohol en ik koop voornamelijk biologisch. Gelukkig kan dat uit, maar als het moet dan kan het ook prima met minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zal later op de dag eens wat voorbeelden geven van prijsverhogingen van de jumbo. Ik bestel vaak online via pick up. De digitale bonnen kan ik zo opzoeken dus. Schrikbarend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan het ook zien zo. Mijn man eet graag de Delicata melkchocolade reep van AH, 200 gr. Die was vorig jaar rond deze periode 1.59. Toen werd het 1.79, toen 1.89, en vanaf verleden week 1.99. Dus 40 ct in een jaar, 25% van de originele prijs vorig jaar. Omdat er bij elk product wel wat bijkomt (van 10 tot 25%) gaat het ontzettend hard op het hele bedrag per boodschappenlijst.
   -JennyL

   Verwijderen
  2. Cacaobonen worden ook duurder. Omdat de boeren langzaamaan beter betaald worden. Niet zodat ze er echt op vooruit gaan, net genoeg om hun tekort gelijk te houden.

   En cacao verwerken en vervoeren is ook duurder.

   Verwijderen
  3. en omdat vervoer met zeecontainers in prijs omhoog is gegaan van €450 naar €4.000 (!!) per container....

   Verwijderen
 6. Er is een ding waar je niet op moet bezuinigen, gezond en goed voedsel.
  Veel dingen worden inderdaad duurder dus je budget verhogen is een goed ding!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed en gezond eten is belangrijk dus je budget verhogen lijkt me zinvol!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Probeer eens met een hoger budget biologisch in te kopen. Leuke uitdaging. Ook voor je lezers interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik merk bij de kassa in de supermarkt de laatste tijd wel dat het duurder uitpakt en dat ik vaker schrik van het eindbedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou wel eens inzichtelijk willen hebben waar dat extra geld dan naar toe gaat. Als het ten goede komt aan klimaat of gevolg is van betere omstandigheden voor dieren of als er een eerlijke(re) prijs wordt betaald aan bijvoorbeeld de koffieboeren ver weg dan heb ik het er wel voor over. Regelmatig kies ik ook bewust voor dit soort producten terwijl er goedkopere varianten zijn. Ik ben me wel bewust dat ik zo gelukkig ben dat ik me deze keuzes kan permitteren. Ik kan me goed voorstellen dat het voor mensen met een minimuminkomen steeds lastiger wordt om rond te komen.

  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, absoluut merk ik dat boodschappen duurder zijn geworden. Wat creatiever worden is een oplossing als een budget niet verhoogd kan worden. (Bijv iets laten staan of overstappen op een ander merk). Eline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op een gegeven moment heb je de bodem bereikt. Dan is slechter voedsel, wat geen voedsel is, vulmidden, de enige optie nog.

   Verwijderen
 12. Wil je echt voor goed voedsel en natuurlijke niet schadelijke producten gaan dan ben je gewoon duur uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kocht altijd groente en fruit voor niet meer dan €2/kg of €0,30/portie, maar vorig jaar werd dat €2,50 en inmiddels is het €3/kg of €0,50/portie.
  Het zou te doen zijn voor €2, maar dan zouden we de hele winter alleen maar kool en wortels eten....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Siebrie.
   Alléén kool en wortels. Dat assortiment valt mee hoor. Rode kool, witte kool, zuurkool, boerenkool, groene kool, sayooie kool , uien , wortels allemaal heel voordelig en best nog veel af te wisselen. Zeker gecombineerd met witte /bruine bonen, linzen en andere peulvruchten. Heel goedkoop als je ze droog koopt en zelf de dag ervoor in de week zet. En dan grote hoeveelheid koken en in porties invriezen.
   voorbeeld ?
   rode kool met appeltje
   rode kool met gebakken ui en linzen
   zuurkoolstamp met aardappel en witte gepureerde bonen
   hachee van ui en linzen of bruine bonen
   hutspot met wortel en ui
   wortels met erwtjes
   boerenkool met aardappels en bruine bonen burger
   En nog veel meer
   Zelf levend met minder dan het minimum durf ik dan te zeggen dat we soms verwende mensen zijn.

   Verwijderen
  2. Witlof, andijvie, spruitjes, ook allemaal niet duur nu. Witlofsalade met appel en rozijn. Andijviestamppot met blokjes oude kaas.
   Ik koop seizoensgroente, is nog steeds niet duur. Bakje champignons of tomaatjes om smaak toe te voegen, veel kruiden in huis.

   Verwijderen
  3. Zelf woon ik niet in NL, en we eten vrijwel alleen seizoensgebonden. Dat zijn nu dus onder anderen groenten als wortel, koolsoorten, turnip, swiss chard (sorry, geen idee hoe je die noemt in het Nederlands), knolselderij, kardoen, ui, venkel. We hebben ook nog wat ingevroren in voorgaande seizoenen (doperwten en puntpaprika's) en ook worden er nog pompoenen van de herfst verkocht. Hier kook ik ontzettend gevarieerd mee! Gelukkig eten we geen standaard Hollandse pot, anders zou het m.i wel erg saai worden, maar alleen wortel/kool eten is dus ietwat overdreven.
   En dan hebben ze hier niet eens boerenkool (dat is eigenlijk geen koolsoort, maar een bladgroente) en spruitjes. Jammer, want dat mis ik soms wel!

   Verwijderen
  4. Ik heb het even opgezocht:
   Swiss chard = snijbiet
   turnip = knolraap
   kardoen = is een plant die verwant is aan de artisjok, ook bij deze plant worden de bloemhoofdjes gegeten.

   Verwijderen
  5. Dank! Kardoen wist ik in ieder geval wel in het Nederlands ;)
   Via Google kom ik erachter dat turnip ook wel meiknol wordt genoemd. Wellicht ligt het aan de soort, want er zijn paarse en witte (de schil, binnenkant altijd wit).

   Verwijderen
 14. Wij hebben vorig jaar voor 3 personen €265 per maand aan eten & drinken uitgegeven. Dat is €8,60 voor 3 personen per dag. Vind ik nog redelijk maar ben bang dat het naar de €10 per dag moet.
  Koop veel met stickers, vries veel in maar toch merk ik dat alles duurder wordt

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben vorig jaar begonnen met het bijhouden van mijn boodschappen. Niet om binnen een bepaald budget te komen maar om te zien hoeveel ik uitgeef. Eerst zat ik meestal boven de 35 euro. Maar een paar maanden geleden heb ik mijn uitgaven voor vlees en zuivel zo ongeveer gehalveerd. En dat kan ik merken. Ik blijf nu altijd onder de 30 euro. Vorige week gaf ik 33 euro uit, maar toen had ik melk gehamsterd. Twee keer per week aardappels en groente. En geregeld eenpansgerechten, waar ik wel drie keer van kan eten. Het scheelt dat ik niet geïnteresseerd ben in lekkere hapjes. Mijn uitgaven zijn allemaal basis.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zelfs ik merk het. elke vrijdag ga ik naar de markt in ons dorp voor de boerenkaas, eieren en roomboter. Was altijd 1,50 per pakje, nu 2 euro. "Zo, zo", zei ik. Ja vertelde het meisje wat me hielp, maar wij moeten nu de boter inkopen voor 1,89. Er zit voor ons haast geen winst op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik betaal die 1,90 rechtstreeks aan de boer die het maakt.

   Tijdje terug zat er een glitch in een online drogisterij aanbieding. Ik kocht 48 luiers voor 4,50 ipv 13 euro. (Ik heb toen voor bijna 300 euro ingeslagen, een deel om te doneren)

   Thee koop ik al jaren los en koffie ook. Dus euhm van 2,80 naar inmiddels 4,50 voor 100 gram thee. En voor 500 gram koffiebonen van 4,60 naar 8,70.

   Thee en koffie vraag ik tegenwoordig voor mijn verjaardag (tegoedbonnen).
   Laatst bij een boer in de polder de auto volgeladen. Aardappels en appels en uien alles een euro de kilo. Gedeeld met mensen in de omgeving.
   Ik heb voor ik ging en toen ik terugkwam getankt en dat bedrag erbij gedaan en toen door de kilo's gedeeld. Kwamen we op 1,10 de kilo.
   Wij hangen sommige weken van togoodtogo aan elkaar. (Groente en fruit en broodboxen)

   Verwijderen
  2. Ja wij haalden het vroeger ook bij de boer, kaas, melk, eieren, boter, karnemelk en yoghurt. Maar die boer is gestopt. Heeft nu een buffelfarm en verkoopt niet meer particulier.
   Daarom maar naar de markt. En de karnemelk en yoghurt in de kaaswinkel.

   Verwijderen
 17. Het ouderdoms pensioen is gebaseerd op aow + pensioen uit arbeid. Dit laatste is al jaren niet geindexeerd en de aow zal nu ook niet meer meestijgen met de inflatie. Maar ben benieuwd of alle plannen door zullen gaan, de ouderen organisaties van D66, VVD en CDA hebben schriftelijk protest aangetekend en ook de vakbonden zijn tegen. Tevens moet dit voorstel ook nog door de eerste kamer komen en zijn diverse partijen in de tweede kamer tegen. De spelregels worden voor veel mensen, na meer dan 40 jaar, opeens veranderd terwijl het te laat is voor hun om hier nog op te kunnen anticiperen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. olie 169 naar 199. bloem 50 naar 85 bananen 119 naar 139. mozzarella 49 naar 65, roomboter 20 cent duurder.En zo zal er nog veel meer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. In België gaan de lonen en uitkeringen automatisch omhoog als de spilindex gestegen is. Regelmatig is er discussie of dat niet afgeschaft moet worden 'want de lonen worden te duur' zegt men dan. Maar ik ben zeer blij dat dat bestaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik koop al een tijdje diepvries bessen bij AH. 1 kg bessen zijn in een half jaar van €4,39 naar €5,19 gegaan, maar steeds met 20 cent per verhoging, zodat je het niet teveel opmerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook de blauwe bessen van de Lidl zijn een stuk duurder geworden, merkte ik laatst! Nu €3,99, in april vorig jaar €3,35 voor 750 gram.

   Verwijderen
  2. Blauwe bessen komen van oktober tot mei sowieso van ver en dan eet ik ze niet.
   Ik pluk ze zelf en dan ben ik voor 6 euro de kilo een blij mens. Vermaak, buiten,beweging, biologisch, lokaal gekweekt en op de fiets dus zo goed als geen milieuschade.

   Verwijderen
  3. Ik woon in Voorburg. Zeg mij dan eens waar ik in de buurt blauwe bessen plukken kan?

   Verwijderen
 21. Kilo koffiebonen van Lidl van 6,99 naar 7,79!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je budget aanpassen werkt natuurlijk alleen als je daar financieel ruimte voor hebt. Ik kijk voornamelijk naar alternatieven. Vooral veel zelf doen en maken. Dus geen voorgesneden groentes, geen kant en klare dressings. Van je groente , fruit en aardappelen proberen alles te gebruiken, wortelen en aardappelen, komkommer etc schil ik niet meer maar maak ze goed schoon en eet zo alles van het produkt, eierschalen en koffiedik worden in de tuin gebruikt. Van koolsoorten kun je ook de stronk gebruiken, of in kleine stukjes snijden of bouillon trekken. Verder veel houdbare dingen in de aanbieding kopen of afstappen van een A-merk. Bij de overstap van een A-merk blijkt nog al eens dat een goedkoper merk vaak nog steeds goedkoper is dan een A-merk in de aanbieding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas kan ik bijv qua tandpasta en natuurlijke medicijnen niet switchen.

   Verwijderen
  2. Ik heb er dan ook niet over om te switchen over alles wat je gebruikt, maar vaak kun je door enkele produkten/diensten te switchen al redelijk besparen, waardoor je kunt blijven gebruiken waar je echt niet buiten kunt.

   Verwijderen
  3. Ben het eens met johmar. En bijv je speciale tandpasta die zo duur is: Halveer de hoeveelheid die je gebruikt. Dat bespaart ook de helft. Zo doe ik al vanaf juli 2020 met een speciale shampo. Uiteindelijk bleek een drupje ter grootte van een erwtje genoeg

   Verwijderen
  4. @johmar en anoniem
   Dat is uiteraard het eerste waar je mee start; bezuinigen op alle vaste lasten die kunnen.
   Tis de zorgverzekering, eigen risico en extra medische kosten die mij de das om doen.
   Ik heb alles wegbezuinigd wat kon en idd ik ben heel zuinig met de (duurdere) producten waar ik niet zonder kan.
   Shampoo minderen betekent hier geen gewassen vetvrij haar.
   Lege tubes tandpasta knip ik open en poets daar nog een tijd mn tanden mee, lege fles shampoo gaat water bij en gebruik ik nog, idem met lege fles wasmiddel en afwasmiddel.

   Verwijderen
  5. Ik snap het. Dat kan flink oplopen. Denk je eraan om de extra medische kosten wel op te voeren op je belastingformulier? Alles wat je niet vergoed krijgt krijg je deels terug. Bewaar alle bonnetjes en facturen. Scheelt weer. Ik heb elk jaar hoge zorgkosten die uit de basisverzekering vergoed worden. Ik heb geen geld voor een goede aanvulling. En meestal kan ik fysio missen. Niet altijd. Dan moet ik betalen. Het eigen risico kan ik maandelijks betalen (mrt tot dec). Op die manier krijg ik geen rekening ter hoogte van het gehele eigen risico in het begin van het jaar. Extra kosten maak ik ook. Onder andere betaal ik zelf de medicijnen die ik wel verdraag in tegenstelling tot de zogenaamd dezelfde medicijnen, die de verzekeraar vergoed. De kosten trek ik wel af van de belasting. Zo kon ik vorig jaar ruim 1200 aftrek indienen. Ook door fysio en een extra mri voor een second opinion. Voor mij mag het ziekenfonds oude stijl meteen heringevoerd worden. Premie aan de hand van inkomen.
   Het is sneu voor je. Veel sterkte. We zullen moeten wennen aan een grotere tweedeling in de maatschappij. Zeker als nu, net zoals Aaf al aangaf, de koppeling AOW en minimumloon wordt losgelaten.

   Verwijderen
  6. @anoniem 19.30
   Zo herkenbaar wat je schrijft over zorgkosten.
   Inderdaad het eigen risico betaal ik al in termijnen vanaf het moment dat dat kon. Dat was in mijn geval toen het iets van €150 nog was.
   Ik heb nog maar 15x fysio in mn aanvullende pakket en daar moet ik het maar mee redden (dat lukt niet). Bijbetalen is geen optie meer. Overstappen? Dan betaal ik èn meer èn ik moet dan weer een verwijzing hebben om naar 4 specialisten te gaan voor nieuwe verwijzing van mn hulpmiddelen voor akkoordverklaring (7). Hoe houdt men bewust de zorgkosten hoog? Dat ga ik ook niet doen hoor. Dat kost mij bergen energie die ik echt niet heb.
   Dat bijbetalen van medicijnen...ik vind het zo'n onzin! Ik heb meerdere keren meegemaakt dat het orgineel uit de handel is gehaald, terwijl ik niet tegen de stofnaam kon. Altijd het antwoord "is hetzelfde". Niet waar. De werkzame stof ja, maar de hulpstoffen niet en daar zit het hem blijkbaar vaak in bij mij.
   Inderdaad de tweedeling wordt steeds groter.
   Ik ben al jaren minder valide en ben steeds verder achteruit gegaan. CAK eigen bijdrage is hier in deze gemeente komen te vervallen voor de minima. Logisch, eerst moest ik het betalen om het vervolgens weer bij de zorgverzekering terug te vragen...hoezo rondpompen van geld?!?
   Alles wat ik weg kon laten aan vaste laten heb ik weggelaten. Dat geeft rust en overzicht. Verder kan ik niet meer bezuinigen op mijn vaste lasten.
   Ik red me wel, blijf oplossingen zoeken waar mogelijk.
   Daarom vind ik het ook zo fijn als er mensen reageren die in een soortgelijke situatie zitten en ook weinig te besteden hebben.
   En als ik paar euro in de week overhoud koop ik hier direct vooraad van; kiemzaden, wasmiddel, peulvruchten etc.
   Het is fijn om ervaringen te kunnen delen en nog fijner om ideën op te kunnen doen :)
   Dankjewel en jij ook veel sterkte.

   Verwijderen
 23. Hier anoniem van 8.56 uur
  Zomaar een greep
  bio kilo winterpeen van 1,29 - 1,49- 1,89
  bio snoeptomaatjes van 1,27 -1,49- 1,69
  jumbo 1,5 liter karnemelk van 1,07- 1,12- 1,13 - 1,32
  250 roomboter jumbo merk 1,84- 1,89- 2,15
  liter melk jumbo 0,85 - 0,99
  ruijter vruchtenhagel pak 1,28- 1,38-1,59
  bleuband kuip halvarine 1,22-1,26- 1,73
  bio zuurkool 0,89- 1,29
  iglo rode kool appeltjes 1,29
  jumbo volkoren beschuit 0,37- 0,45- 0,49- 0,69
  verse selderij vorig jaar deze tijd 0,94 tegen nu 1,18
  grote ontbijtkoek ongesneden jumbo merk was altijd 0,68 . Toen tijd niet leverbaar. Nu leverbaar in andere verpakking voor 1,39 en een ander minder lekkere ontbijtkoek voor 0,69. Zodat het lijk of deze nog steeds maar 1cent duurder is.
  Jumbo kersen en andere jam ook ruim 10 cent duurder.
  jumbo tomatenketchup 0,78 nu 0,85
  jumbo fritessaus 1,00- 1,09
  1 liter bio karnemelk jumbo merk 1,00 nu 1,10
  kilo verpakking rundergehakt 5,50- 6,00
  Ik heb niet meer tijd, want dit is het resultaat van een kwartiertje oude digitale bonnen bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jumbo heeft een paar prijzen inmiddels weer verlaagd.

   Verwijderen
 24. Ja merk het ook aan de boodschappen. Ik bestel altijd bij de jumbo online. En het viel me op dat verschillende producten mijn laatste bestelling duurder waren.


  BeantwoordenVerwijderen
 25. Een paar weken terug was er iemand die anoniem reageerde op een bespaar blog van Aaf.
  Zij heeft op mij gereageerd en ik weer haar etc.
  Zij vertelde dat zij en haar man van, uit mn hoofd €40 of €50 per week leefde. Hij was al gepensioneerd, zij nog niet.
  Ik werd heel erg getriggerd door haar reacties.
  Is het een idee dat deze dame, mist zij interesse heeft, een gastblog kan schrijven?
  Zij was degene die als voorbeeld gaf dat ze beiden van 1 theezakje earl grey de hele dag thee dronken.
  Ik ben heel erg benieuwd naar tips en recepten mbt tot de maaltijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar valt inderdaad prima van te leven. Ik woon alleen en heb boodschappenbudget van 20 euro per week. Lidl is vlakbij. Hier hebben ze eigenlijk 's ochtends vroeg altijd wel brood van 25 cent liggen. Prima te eten en in te vriezen. Ook ligt er bijna altijd wel groente in de 25 cent bak en regelmatig vlees/vis/vega voor 50 cent. De rotterdamse markt is goedkoop met fruit. Deze week 6 granaatappels voor 1 euro en 4 mango's voor een euro. Eieren zijn er ook goedkoop te krijgen (soms 10 of 12 voor 1 euro andere keer 30 voor 2.50). 100 procent GTA's bij Scoupy in de gaten houden. Reclames in de gaten houden en zorgen voor basics (als meel, gist, bakpoeder, havermout, kruiden, olie, rijst, aardappels, pasta) Als je beetje creatief ben in de keuken, wat tijd er aan wil besteden om dingen zelf te maken kan je prima eten. Plukken uit de natuur is ook gratis.

   Verwijderen
  2. Dag Anoniem. Dat was ik. 1 theezakje is echt geen kunst hoor. Je hebt theezakjes voor 1 kops thee en theezakjes voor een hele pot (4 grams zakje). 20 zakjes voor €0,59 bij de Aldi. Dat is per week nog geen 30 cent, als je ook voor bezoek thee in huis wilt hebben. Dus 6/ 8 x in een kopje heet water dompelen gaat prima
   Ik ben bang dat ik niet zo'n goede schrijver ben. Maar wil tips en recepten via reactie op dit blog best geven zo nu en dan. Ik ben op dit moment druk als mantelzorger. Ik denk maar zo. Je moet weten waar je prioriteit ligt en de volgorde van prioriteiten. En dan kan er heel veel. Wij zijn overgenomen door andere energiemaatschappij, wegens faillissement. Veeeel hogere tarieven die bruin niet wou trekken. Nu hebben we een oplossing waar we niet eerder aan gedacht hadden. Ik weet mijn daggebruik van energie al van jaren her. Dat is jaarrond ongeveer 120 kwh per maand en gas 5 maanden heel weinig rond de 20 kuub per maand , 3 maanden heel veel(dec, jan, febr) rond de 130 kuub per maand en 2 x 2 maanden daar tussenin. Nu heb ik ontdekt dat ik met de airco, die nauwelijks gebruikt werd, voor 4 a 5 kwh de hele dag lekker warm kan zitten (als het erg koud is- anders nog minder). En is mijn maandverbruik gas naar minder dan 20 kuub gegaan.
   Aangezien de gasprijs schrikbarend hoog is en de elektriciteits prijs ook verhoogd, maar veel minder, blijf ik toch op hetzelfde maandbedrag uitkomen. Of eigenlijk minder. Want dat bedrag betaalde ik jaarrond en komen we nu mee uit in de ongunstige maanden. Iets anders waar we nu aan begonnen zijn is het volgende. In plaats van in de keuken heel lang wachten tot het warme water van de zolder komt van de cv ketel, kook ik nu in de waterkoker een liter water en gemengd met koud water wassen we ons met een waskom in de lekker warme luchtstroom van de airco in de woonkamer met de gordijnen nog even dicht. Want nu de cv niet aanstaat is de badkamer koud. 1x per week haren wassen en douchen is echt genoeg hoor. Dan gaat de cv wel even aan.
   Kun je zeggen wat je triggerde? En waarom?

   Verwijderen
  3. Lees de bespaartips van Aaf, zo'n prachtige lijst heb ik nog nooit gezien! En lees de oude blogs van Aad- actief, zij leefde met man en kinderen van 50 euro per week. Eline

   Verwijderen
  4. Eline. Dat klopt. De tips van Aaf zijn weergaloos goed. En Aad actief ken ik ook. Maar haar voorbeeld boodschappenlijst van 200 euro voor een hele maand klopt van geen kanten meer. Google maar eens. Maar dat neemt niet weg dat ze goede tips had. Ik herinner vooral de appelhavermoutkruimeltaart op de bakplaat.

   Verwijderen
  5. €20 per persoon voor 1 week is echt niet voldoende.
   Lidl heeft idd vaan brood voor 0.25 maar dat zijn vaak de slechtere soorten; zie ingrediëntenlijst.
   Dat vind ik geen leven maar standaard overleven.
   Ik ga voor gezondheid en koop zvm in de aanbiedingen en voorraad wasmiddel, natuurlijke deo, natuurlijke medicatie etc in de aanbiedingen.

   @ anoniem van 18.39
   Wat leuk dst je reageert! :)
   Ik heb je reacties diverse keren gelezen en hoopte daar wat uit te halen. Ik mag bijv zelf geen theeën drinken met theeplant erin (dat is alle groene, zwarte en witte thee) dus zvm zonnatura in de 1+1. Goedkooste biothee.

   Je triggerde mij enorm met je verhsal omdat jij met 2 volwassenen leeft van iets meer dan ik in mn uppie.
   Voor mij staat gezond eten bovenaan de lijst en ik eet zo'n 500-600gr groente per dag.
   Ik probeer elke keer weer met minder uit te komen, maar dat valt zo vies tegen.
   Ik koop zvm in de "verspil me niet" bakken al grijp ik daar al een paar weken mis...tenzij ik voorgekookte aardappelschijfjes wil eten (niet dus!).
   Ik ben heel benieuwd naar meer praktijkervaringen van je want daar hoop ik wel meer uit te kunnen halen voor mezelf.
   Slim idee van de airco! :)
   Heb er zelf geen. Ben inmiddels verhuisd naar een beter woning en merk dat ik minder hoef te stoken maar ook hier komt dadelijk een duurder contract...zucht.
   Hoe doe je dat bijv met visite? Haal jij daar ander drinken en bijv koekjes voor in huis?


   @ andere anoniem
   Ik heb haar tips gelezen en ik deed het al of ze waren op mij niet van toepassing.
   Wat mij nekt zijn de medische kosten incl eigen risico.
   Cadeau's koop ik al jaren niet meer en ik leef vrij basic en minimalistisch. Ik heb weinig nodig om gelukkig te zijn.
   Wel vind ik echt gezonfe voeding en dat is in mijn geval; enkel puur speltbrood, verder geen tarwe producten, geen koemelk, geen varkensvlees, geen rommel met allerlei toevoegingen als suikers, zoet geur en smaakstoffen.
   Dus ook geen deo, shampoo, maandvervand en tampons met troep/plastic of chloorgebleekt waardoor je allerlei andere klachten krijgt. Alles is natuurlijk maar wel uit aanbiedingen en zo zuinig mogelijk zonder in te leveren op gezondheid en hygiëne.
   Op gezondheid bezuinigen is uiteindelijk op lange termijn meer zorgkosten en die heb ik al genoeg.

   Verwijderen
  6. Hier weer anoniem van 18.39. Ik vind dat wij ook gezond leven. Veel bio, weinig toevoegingen. Maar 95% vind ik genoeg. Best een keertje 'ongezond'. Veel groente en peulvruchten, ook zeker 500 gram per dag, bio rijst/ pasta/aardappels, weinig vlees. Per uitzondering nu dan stukje rookworst bij de boerenkool. Soms ook diepvries wilde zalmmoten. Die zijn het goedkoopst en gezonder dan ingeblikt of gekweekte vis. In de bio gehaktbal kan ook goed wat broodkruim of peulvruchten. Of de pastasaus met bio gehakt aangevuld met wat gekookte linzen.
   Een paar dingen die ik zo las.
   Met visite.. Bak lekkere cupcakes van 1 ei (15 cent) 70 gram suiker (4 cent), 70 gram cakemeel (12 cent) en 70 gram roomboter (70 cent) of margarine/ olie (minder- hoeveel weet ik niet. Dat is voor 8 tot 10 cupcakes. Soms maak ik er meer met dezelfde hoeveelheid. Dan gaat er bijv een laagje appelmoes/ bramensap, verdikt met gelatine op. Wat overblijft gaat in de vriezer. Maak zelf tapas. Daar heb je weinig voor nodig. Heb ik bijv zalm gegeten . Hou die dag een stukje over. Op een klein toastje of op stukje gesneden zelfgebakken pannekoek van water en meel. Zorg ook voor bladerdeegplakjes in huis. Met 1 velletje maak je met wat geraspte kaas al heerlijke hapjes. Alles tesamen op een houten bordje op de tafel. Nu heeft niet iedereen dat geluk, maar wij krijgen soms wijn uit kerstpakket of zo. Dat bewaren voor speciale visite. Lusten het zelf niet. Verder staat er en fles siroop. Tesamen met een grote fles 'spa' rood van de jumbo maken we heerlijk 'cassis'. Je moet leren niet te vragen: Wat wil je drinken? Maar zal ik een lekker glaasje cassis inschenken?
   Komt iemand onverwacht? dan is het niet erg om niks in huis te hebben, vind ik. Ik heb voor de kleinkinderen altijd een goedkope peperkoek in huis . Die blijft heel lang goed in een trommel. Die vinden het een traktatie. Krijgen ze thuis niet zulke lekkere koek.Knipoog
   Cadeautjes voor kinderen gaan hier van het weekbudget. Maar denk niet te moeilijk. Gebreid dekentje van restjes voor het poppenbedje is al geweldig.Of poppenkleertjes zelfgemaakt. Echte mannenparfum van 99 cent bij de action maakte kleinzoon van 9 erg blij. Kraamkadootjes, zoals rompertje, grote hydrofiele doek, zelf gebreid mutje/ dasje/ sokjes liggen hier al klaar. Denk vooruit en koop in als het voor een euro aangeschaft kan worden. Pro actief op marktplaats kijken. Veel gratis of voor bijna niks. Lekker schoonmaken en je maakt iemand zo blij. Maak uit oude kleren nieuwe dingen. Pas uit versleten dekbedhoes een tafeltent genaaid. Die precies op de tafel past. Heerlijk toch in corona/regentijd. Pas prachtige sjaal gebreid voor jarige dochter van uit elkaar gevallen bol verloopgaren voor 50 cent van de zeeman.

   Verwijderen
  7. @anoniem van 11.42
   Ik ben het de andere anoniem :)
   Dit zijn wel hele goede tips.
   Heb zelf geen oven (ook geen magnetron, tosti ijzer, airfryer etc) dus de hapjes maken worden wel lastig. Zelf zou ik ze zo niet eten maar voor visite ist wel een idee. Nu ist vaak olijven uit een potje, wat gezonde noten en stukje pure choco 85%.
   Voor het gemak haal je een lekker zak chips voor €0,85 maar ik wil dat enkel bij uitzondering als ik het weet dat er iemand komt. Olijven, noten en chocolade 85% heb ik bijv wel standaard in huis.
   En een gevuld eitje is ook nog wel snel en simpel gemaakt denk ik?
   Ik ben nog er zoekende voor lekkere recepten met gezonde vleesvervangers.
   Vlees eet ik zvm bio (aan dr datum gekocht), maar ik eet het weinig. Kant en klare vleesvervangers zijn erg duur en alles behlave gezond. Vis lust ik sowieso helemaal niets van.
   Oesterzwammen wil ik zelf gaan kweken.
   Met bonen en peulvruchten ben ik nog erg aan het ontdekken wat ik echt lekker vind. Veel recepten geprobeerd, maar viel me tegen.
   Je hebt echt goede ideeën!
   Ik zocht nu een cadeautje voor iemand die zwanger is naar eerlijk gezegd ook bij zeeman vind ik het nog best een flinke hap in mn budget.
   Heb zelf geen naaimachine en met mijn handen heb ik al veel moeite om een knoop aan te zetteb of even iets met de hand dicht te maken, vind het wel leuk om te doen, handen willen alleen meer niet dan wel.
   Geweldig die kraamcadeautjes die je noemt. Helaas kan ik zelf niet breien, wel zelf geprobeerd net zoals babyslofjes maar dat ted ik lichamelijk gewoon niet (meerdere klachten waaronder reuma).
   Ik wil graag met een leuk cadeautje aankomen, geen prul, maar wil ook niet het gevoel hebben dat het te karig is allemaal. In de opruiming koop je bij zeeman vaak wel leuke kindershirtjes voor €1 max €2.
   Vind het erg fijn om zo ervaringen te delen.
   Ik maak ook weleens een pakketje met pakje thee, reep chocolade en waxinelichtje ofzo. Ligt er aan of diegene thee drinkt.
   Fles douchegel vind ik dan weer zo "goedkoop" om te geven als ik zonder merk aan kom. Vijd het erg moeilijk om dan iets anders te geven. Bij de meesten doe ik niet aan cadeaus maar zwangerschap, geboorte of bijzondere verjaardag wil ik toch graag iets doen.
   Zelf vraag ik nooit cadeaus omdat ik aangeef ze zelf ook niet te kopen. Toch willen ze mij dan toch iets geven.
   Voor kinderen is action nog leuk, maar worden ze wat ouder dan tikt het bedrag ook aan.
   Ook al koop ik cadaus voor een kleur het hele jaar door al in voir verjaardag, sint en kerst. Dat houdt het nog leuk. Zeker als het de helft van de helft is.

   Verwijderen
  8. Ik koop ook bio vlees uit de afprijsbak. Wat dan vaak nog even duur is als normaal vlees. Maar mijn tip is om dan eind v d middag te gaan kijken. Althans hier ligt het bio vlees er dan nog steeds , maar verder afgeprijsd. Had deze week bio kipdijen 200 gram voor 1 euro. 300 gram bio rundgehakt voor 1 euro.
   Jammer dat voor jou breien/ handwerken en naaien er niet in zit. Dan wordt het een stuk lastiger. Maar werk met een kalender wanneer je voor wie wat nodig hebt... en zoek op marktplaats of 70% korting op de laagste prijs bij kruidvat. En ja ook de zeeman voor kraamkadootjes vooraf inkopen als het opruiming is. En 'lucht' van de zeeman is ook een mooi kado. bedenk vooraf voor welke persoon het is. Anders blijf je met een hoop zitten en is het voor alle geld te duur.
   Ik zelf heb nu 2 luxe kerstchocola met kokos voor samen 1 euro staan om 2 personen een aardigheidje te kunnen geven. Het enige kerstige eraan is het feit dat het sterren zijn. Maar verder niet. Zit in luxe verpakking. Normale prijs 3,79 per stuk. Blijft goed tot april 22.
   En als iemand je toch wat wilt geven, ondanks wat je zegt... gewoon dankbaar en met vriendelijke woorden aanvaarden hoor.

   Verwijderen
  9. Denk dat we in dezelfde supermarkt in dr afprijsbak kijken :)
   Eigenlijk koop ik enkel voor een kleutertje van 4 (verjaadag sint en kerst) wat ik bijna een jaar lang bij elkaar sprokkel en een keer een aardigheidje of kraamcadeutje of bijzondere verjaardag/feest.
   Nu in coronatijd zijn er geen feesten,maar anders zou ik een bruiloft of ander groot feest afzeggen. Hoe pak jij dat aan?
   Je bent voor mij een enorme inspiratiebron :)


   Verwijderen
  10. Waarom afzeggen? Als je er tenminste zin in hebt. Wees gewoon open zonder zielig te doen of in detail te gaan. Van dank je wel voor de uitnodiging. Waar kan ik je blij mee maken? Wat zou ik voor je kunnen doen? Als ze al weten dat je krap zit zou ik niet meer opnieuw melden dat je weinig te besteden hebt. Als ze dat nog niet weten heel kort. Mensen vinden het altijd fijn als je tijd en aandacht geeft. Ik heb voor een bruiloft via facebook en marktplaats een heel speciaal servies bij elkaar gesprokkeld als kado. Wat ze zelf betaalden. Maar ik deed de moeite. Ook een antieke dekenkist opgesnord voor iemand. En een antieke grenen kast voor iemand anders. Dagelijks kijken op marktplaats. En de onderhandeling voeren voor iemand die dat zelf niet graag doet/ kan. Je hoeft je niet in het beklaagdenbankje te zetten. Dan weten mensen niet hoe ze daarop moeten reageren. Dat vinden ze lastig. Blijf positiviteit uitstralen. Het is fijner te kunnen geven dan te moeten ontvangen. Maar als je dan de gever ook nog een goed gevoel kan geven... niks mis mee toch? Veel mensen geven graag. En ik aanvaard dankbaar en geef op een andere manier weer.

   Verwijderen
  11. Wat mooi op deze manier. En het klopt, ik krijg ook liever ‘tijd’ van iemand dan weer een cadeau, duur of goedkoop, waar ik helemaal niet op zit te wachten. Iets leuks voor in huis of iets voor in bad, terwijl ik echt al genoeg heb. Ik bewaar het gewoon voor iemand anders. Sommige cadeaus kun je eindeloos doorgeven , hoor

   Verwijderen
 26. Vanmorgen 400 gram grof gesneden andijvie bij de Plus gekocht voor 99ct, deze week in de reclame, dus gesneden groente is niet altijd duurder en spruiten 1 + 1 dus 1kg voor 1.09. Ook in de reclame.
  Ik let wel goed op de reclames bij de Plus, momenteel veel voor 1+1, ook mandarijnen en handsinaasappelen. Maar het moet wel passen in mijn inkooppatroon

  BeantwoordenVerwijderen
 27. De goedkope snelfilter koffie van -.H (de supermarkt die op de kleintjes let) Is uit het assortiment. Deze kostte 1,99 per pond. Nu is de aller voordeligste 4,09. Een verschil van 2,10!
  Vanmorgen hierover met de manager gesproken, hij gaf aan dat het een beslissing van hogerhand is. Als troost kreeg ik een pak koffie cadeau.
  Een fideel gebaar en in dank aanvaard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tot 1 febr zijn ook de pondspakken van de jumbo eigen merk 1 +1 gratis. Ik dacht dus 2 voor 3,69. Ik zou zeggen. Ruim inslaan. Blijft zeker een jaar goed.

   Verwijderen
 28. Tijd voor tips uit de oude doos als knip je theezakje doormidden? Ze zijn al zo gemaakt dat het kan. Er mist alleen bij een een touwtje.
  Ik houd wel van dat soort tips.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meeste theezakjes kruidenthee trek ik 2 grote koppen van ipv 1x. Rooibos soms 3x.
   Tenzij ik de medicinale werking wil, dan heb je echt meer nodig.
   Goede theezeep is wel makkelijk met losse thee :)

   Verwijderen
  2. Ik zet vaak kruidenthee. Tijm voor als er hoest slijm vast zit. Salie als ik verkouden ben en plakkerige ogen heb. En paardebloemblad en bloem neem ik elke dag voor mijn anders te hoge bloeddruk.
   Tijm haal ik uit de tuin. Salie is ingevroren en haal ik een paar blaadjes uit de vriezer die ik overgiet met kokend water en even laat trekken. Dan moet het inderdaad sterker zijn dan je normaal thee drinkt En paardebloem heb ik zowel gedroogd in huis als pluk ik op plaatsen zonder verontreinigingen of honden. Nu alleen blad en straks ook de bloemen. Geen bloemstelen. Daar hoor je minder goede dingen over.

   Verwijderen
  3. Tijm en salie heb ik ook gedroogd op voorraad. Wat jij zegt; medicijnen :)
   Om die reden heb ik ook citroenmelisse, kamille, guldenroede en calendula in huis.

   Je plukt de bladeren van de gele paardenbloemen?
   Droog je ze dan om te bewaren? Heb het nooit gedaan want ik durf het niet zo goed. Ook nooit de gele bolllen geprobeerd.

   Verwijderen
  4. Ja gewoon de boeren paardebloemen. Die overal groeien ruimschoots groeien in het gras en waar dan ook. In april/ mei plukken en drogen in de zon (of oven). dan zijn ze lekker jong met bloemen. Beetje fijnhakken en goed uitspreiden. De hele bloem incl kroontje en de bladeren. De bloemstengel waar dat witte sap uitkomt doe ik zelf niet. Als ik buiten het seizoen een mooi pol paardebloemblad zie pluk ik deze ook. Ik doe het al een hele tijd zo en ik kon nauwelijks geloven dat het zo goed hielp. Boven en onderdruk ongeveer 20 punten omlaag. Droog en niet te warm bewaren in een goed afsluitende bus. Klein beetje gedroogd pulver (tussen duim en vinger)in een klein pannetje. s Avonds giet ik er een flinke mok kokend water op. sMorgens warm ik het op tot tegen kookpunt. Giet het door een zeefje en drink het op.
   Calendula (goudsbloem) heb ik ook en aloe gel uit mijn eigen plant. Maar paardenbloemthee drink ik bijna elke dag. Daardoor hoef ik niet aan de ACE remmers. Voor mijn gevoel zit daar meer risico aan dan aan de paardebloem waar onze lieve Heer zo ruimschoots voor zorgde.

   Verwijderen
  5. Je kunt ze zelfs plukken als er al pluizen op staan. Schijnt goed te zijn in de thee tegen allergieën

   Verwijderen
 29. Voorbeeld maaltijd voor 2 personen vandaag toevallig.
  Vooraf: kopje soep van bouillonblokje of zout/kruiden met restjes ingevroren groente en/of ui en/of restje tomatenpuree. Ik vries alle restjes in. Stamstronkjes van broccoli en bloemkool, restjes wortel, donkergroene stukjes prei, witte/ groene kool, restje tomatenpuree uit blikje, ingevroren courgette stukjes, blad van bleekselderij, stukje knolselderij. Wat er maar voorhanden is. Alles los zodat ik overal een handje van kan pakken. Zo is er altijd soep. Soms met bijv meer ui en wat bloem om te binden. Soms wat meer tomaat met of zonder rijst/ linzen ed als extra vulling. Naargelang het hoofdgerecht. Ik schat €0,30
  Hoofdgerecht: jumbo diepvries boerenkool 500 gram €0,54, 250/300 gram aardappels €0,40, halve rookworst ieder 55 gram voor €0,50
  Nagerecht. Man neemt altijd klein toetje magere yoghurt met of zonder schepje jam of bramen/ bessensap uit de vriezer. Ik slechts af en toe. Kosten per dag €0,18 plus lepeltje jam/ moes/ sap €0,05. Dus €0,23 per dag. De bramen komen uit eigen tuin en appelmoes van valappels uit de buurt en beetje suiker. Ook soms weleens luxere toetjes. Zelf gemaakte pudding, ijs,of iets uit de afprijsbak.
  Totaal komt vandaag op €2,- voor 2 personen voor de warme maaltijd.
  Brood komt eigenlijk altijd uit de afprijsbak en wordt ingevroren en per dag eruit gehaald. Ik hoef zelden de volle mep te betalen.
  Bijna elke dag eten we ieder een ei op brood. (Van echte scharrelkippen van kennissen). Omdat we hele kleine porties vlees en vis eten; en dat ook niet elke dag. Per 2 weken 30 flinke eieren voor €4,50. We drinken een volle mok karnemelk erbij en soms kaas/ pindakaas/zoet/banaan/jam/ poedersuiker gemalen van kristalsuiker. Of een blaadje sla/ tomaat, zelfgemaakt zoetzuur courgette erbij
  Als we vroeg moeten opstaan (mantelzorg)dan nemen we havermout met meestal water, soms melk en wat kaneel en fruit. We ontbijten normaal gesproken niet. Altijd is er ook wel 2 stuks fruit p.p p d.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van die soep is wel een goede aanvulling! :)
   Je bewaaart gewoon alle groenterestjes voor soepvulling? Ik zit vast aan rotzooivrije bouillon, maar voor 1,125gr betaal ik €20 en doe daar denk ik ruim een jaar mee. Ik maak soep van bijv zak 400gr wokgroente die is afgeprijsd voor €0,25 en daar lunch ik 2x van. Met speltbrood of de volkoren roggencrackers (enige met de versie van wasa waar geen tarwe in zit) van Fjord die zijn maar 0,46 per pak en zonder gist dus beter en vele malen goedkoper dan wasa :)
   Toetjes eet ik niet.
   Laat weleens een blokje pure choco van 85% smelten en smeer dat uit over een banaan :)
   Fruit, vooral appels vind ik erg duur geworden!
   Wel kweek ik mn eigen kiemgroente als extra aanvulling en is een vitamine bom.
   Valappels zou ik ook geen moeite mee hebben en je eieren kan je spot goedkoop krijgen lees ik :)
   Pindakaas kocht ik bijv vop goen de jumbo eigenmerk van 100% pinda 1+1 waren. Das ook het enige zoete beleg wat ik koop.
   En soms maak ik zelf verse pest met cashewnoten, basilicumplant, citroensap en 100% edelgistvlokken. Super lekker en gezonde kaassmaak :) en met een bus doe ik heel erg lang.
   Fruit is vooral, banaan, appel en wat er verder in de aanbieding is.

   Mocht je nog tips willen delen, graag :)

   Ik drink vooral water en kruidenthee.
   Ik vind het moeilijk ald ik visite krijg. Wat haal ik dsn in huis? Heb meerdere soorten thee, ook english teablend voor visite en heb nog paar blikjes fris voor nog geen €0,25 per stuk.
   Graag ben ik gastvrij, maar wil zelf geen koeken/snoep/chips hoeven eten wat over blijft. Ik mik het dan weg (als niemand het wil). Die balans vind ik erg moeilijk. Wil gastvrij zijn maar geen duur drinken in huis halen wat hier toch niet opkomt.
   Meesten drinken wel koffie of thee en voor een enkeling die van ver komt wil ik weleens een blikje fris halen waarvan ik zeker weet dat diegene ook drinkt.
   Ook wil ik niet dat mn visite in de kou zit bijv.
   Hierin ben ik erg zoekende.
   Ik leef van een zeer beperkt budget en elke euro die ik kan besparen is er 1. Heb wel rekening te houden met bepaalde voedselproducten.
   Vandaag nog wcpapier in de aanbieding gescoord. Van alles wat hier in dr buurt is, blijft dit de beste en goedkoopste aanbieding per rol.

   Verwijderen
  2. @anoniem 20.55
   Stamstronkjes brocolli die snijd je fijn voor het invriezen? Doe je dat met alle overgebleven groente restjes?
   Dan fruit je uit, evt kruiden en/of tomatenpureen en dan de restjes groente erin?
   Ik bijv nu ook chinese kool gekocht. Daar eet ik 2x van maar doe de onderkant altijd weg en met bleekselderij ook. Die snijd jij dan verder klein en vries je in begrijp ik?
   Ik ga dan eens een zak in de vriezer doen met allemaal losse restjes die ik fijn snij.

   Verwijderen
  3. Ja. Alles in stukjes snijden en goed wassen en daarna in vergiet heel goed laten uitlekken tot ongeveer droog. Daarna gaat het in een halvarine kuipje in de vriezer. Het zit dan los en kun je gewoon handjes eruit halen.
   Krop sla zet ik op een bordje met mini laagje water. En snij elke dag een mini randje van het kondje af. Zodat deze water blijft opnemen en niet slap wordt. Zo kan ik meer dan een week elke dag een paar blaadjes sla gebruiken voor op de boterham of sla bij zelfgemaakt huzarenslaatje van restje overgebleven aardappels. Is ook heel geschikt als lunch gerechtje

   Verwijderen
  4. @ anoniem 10.48

   Super bedankt!
   Dit zijn inderdaad bruikbare tips :)

   Verwijderen
 30. Ik heb zelf een goed lopende boerderijwinkel.Bij de groentes en fruit zijn het veel veilingprijzen.Dus dat wisseld per dag.Het lokale blijft tot nu toe net zo duur .Maar de jam,wijn,noten,gedroogde vruchten,mosterd,mayonaise etc zijn in prijs omhooggevlogen (inkoop dan)Dus de winst zit niet bij de winkelier.Als ik er bij de leverancier naar vraag zeggen ze dat de glasprijs,papierprijs en enenergieprijs maken dat het product duurder is geworden

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.